Προς το περιεχόμενο

Αλλο ενα θεμα για μαγνητες - 490/498


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η αληθεια ειναι πως δεν ξερω την λογικη του marketing και του εμποριου. Μηχανογραφος ειμαι...με τασεις μουσσικου και με μια πινελια μπασκετ/ποδοσφαιρου...... Αυτα η μικρη εισαγωγη για να μην φαω ξυλο....

 

Παμε στο παρασυνθημα τωρα. Η gibson καλη, κακη, υπεροπτες, μ@λ@κες, ψωνια κτλ, οπως θελετε τους λετε-λεμε. Δεν μπορω να καταλαβω γιατι επιλεγει να βαλει το συγκεκριμενο σετ στις custom αν τελικα ειναι κακοι μαγνητες. Δεν εχει κανενα εμπορικο νοημα να επιλεγει κακους η να το πω αλλιως να κανει κακη επιλογη μαγνητων, σε μια κιθαρα που κοστιζει 4κ-5κ. Η λοιπον κατι ξερουν παραπανω η δεν δινουμε αρκετη αξια σε αυτους τους μαγνητες.

 

Τα τελευταια χρονια και αφου κατασταλαξα σε ενισχυτη και κιθαρες, ψαχνοντας το κατι παραπανω, αρχισα να πειραματιζομαι με μαγνητες. SD, DiMarzio, Gibson, BK, Tom Anderson, Suhr για να ονομασω μερικους. Τελικα με τα πολλα καταληγω να τους πουλαω και να επιστρεφω στους ιδιους 490/498. Οχι γιατι δεν μου αρεσουν οι αλλοι, προφανως και υπαρχουν διαφορες. Αλλα δεν νομιζω να υπαρχουν τοσες διαφορες ωστε να δικαιολογουνται τα 350 ευρω στους BK, τα 300 στους Anderson ακομα ακομα και τα 200 στους SD (τιμες καινουργιων).

 

Ασχολουμαι με την κιθαρα αισιως 25 χρονια. Πιστευω οτι μετα απο τοσα χρονια μπορω να σταματησω να ψαχνω ενα 5% διαφορα στον ηχο λογω των μαγνητων. Η μηπως πεφτω τοσο εξω και ειναι παραπανω? Δεν μιλαω για ακραιες καταστασεις πχ antiquities με distortion., προφανως. Και επιπλεον ποιος ειμαι εγω που ξερω καλυτερα απο την gibson και επιμενει να βαζει το συγκεκριμενο σετ στην ναυαρχιδα των (μη vos & reissue) μοντελων της.

 

Ολα τα παραπανω ειναι σκεψεις και μια εικονα που εχω σχηματισει. Θα ηθελα τις αποψεις σας αν και ξερω οτι το θεμα μαγνητων εχει φτασει στα ορια του οχι μονο σε αυτο το site αλλα σε παααααρα πολλα. Ηθελα λοιπον, πιο πολυ να μαθω απο τις δικες εμπειριες και τις δικες σας σκεψεις, να κανει ΤΟΣΟ μεγαλο λαθος η gibson πια?

 

Αααα και κατι ακομα......Αυτο το ΣΚ θα ξαναβαλω για 200στη φορα το σετακι παλι πανω στην custom μου. Λετε να ειναι η τελευταια?

Rock'n Roll doesn't create psychos. It helps psychos to be more creative...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 33
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

Περι ορεξεως κολοκυθοπιτα. Οι 490/498 ουτε εμενα μου αρεσαν αλλα αυτο δεν λεει και πολλα. Προφανως η Gibson εκρινε οτι αυτο το σετ ταιριαζει στην εν λογω κιθαρα, που και εδω βεβαια εχω διαφωνιες, και σε καποιους ισως αρεσει. Τωρα οσον αφορα στις τιμες των μαγνητων, αν λαβεις υποψιν το κοστος των υλικων, ναι ειναι αστρονομικο και μιλαμε για profit margin >1000%, ωστοσο καποιος μπηκε στον κοπο να παραγει κατι και να δημιουργησει υπεραξια, γεγονος που αντιλαμβανομαι οτι φαινεται λιγο περιεργο στους κατοικους του λαικου σοβιετισταν της χώρας (κ δεν ειναι μομφη προς εσενα). Τέλος, βρίσκω πω οι μαγνητες επηρρεαζουν πολυ περισσοτερου του 5% τον ηχο της κιθαρας. Μάλλον γυρω στο 70-80% θα ελεγα, και σιγουρα πολυ περισσοτερο απο τα προσφιλη μας ξυλα κλπ.

2 things are infinite:the universe&human stupidity

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν εχω καμια αντιρρηση για το κοστος των μαγνητων και ουτε με φαινεται περιεργη η υπεραξια του προιοντος. Ας βαλει ο καθενας οτι τιμη θελει. Να ηταν το μονο που το πληρωνουμε χρυσο ενω ειναι χαλκος?

 

Η αναφορα στο κοστος ηταν αποκλειστικα για να προσπαθησω να "εξηγησω" γιατι η gibson επιλεγει σε ενα τοσο ακριβο οργανο να βαλει μαγνητες που σε σχεση με την aftermarket αγορα, ειναι ας το πουμε μετριοι. Να κανω μια αναγωγη? Ειναι σαν να αγοραζεις ferrari και να εχει μεσα υφασμα αντι για δερμα (στην υπερβολη).

 

Επισης ταπεινη μου αποψη ειναι οτι το 70-80% του ηχου ειναι ο ενισχυτης. Ουτε τα ξυλα ουτε οι μαγνητες.

Rock'n Roll doesn't create psychos. It helps psychos to be more creative...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

είναι σαν να λες ότι σε ένα στερεοφωνικό το 70% είναι ο ενισχυτής....

η κεφαλή παίζει τεράστιο ρόλο.

Και ο μαγνήτης είναι το αντίστοιχο στα όργανα...

με σήμα το μπιφτέκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

να προσπαθησω να "εξηγησω" γιατι η gibson επιλεγει σε ενα τοσο ακριβο οργανο να βαλει μαγνητες που σε σχεση με την aftermarket αγορα, ειναι ας το πουμε μετριοι.

Εδώ τα vol pots που βάζει είναι 300άρια. >:D

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εδώ τα vol pots που βάζει είναι 300άρια. >:D

 

η δικη μου παντως 500αρια εχει.

 

τωρα οσον αφορα το ποσοστο...προσφορας των μαγνητων στον ηχο αυτο ειναι ΙΜΗΟ...ΤΕΡΑΣΤΙΟ....οσο πιο ΚΑΘΑΡΑ παιζεις τοσο πιο πολυ το καταλαβαινεις....οσο πιο πολυ ανεβαινει το gain τοσο λιγοτερη σημασια εχει

 

oi 490/498 ειναι κλασσικοι ROCK  μαγνητες και παιζουν καλα METAL & HARD ROCK οτι πρεπει για αυτους που συνηθως αγοραζουν LP CUSTOM δηλ. ανθρωπους που εχουν να παιξουν με ΚΑΘΑΡΟ ηχο πανω απο 20ετια  ;D ;D

 

Προσωπικα εχω ενα σετ DI MARZIO 36ΤΗ Anniversary και σε σχεση με τους στοκ Classic 57 & Classic 57+  που φοραει η κιθαρα μου απο το εργοστασιο (LP Traditional) ειναι η ΜΕΡΑ με τη ΝΥΧΤΑ.....(οι Classic 57 εχουν ΤΡΑΓΙΚΟ καθαρο ηχο,οι 36th An....ΘΕΪΚΟ καθαρο ηχο)

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Ετσι καταλήγεις να αναρωτιέσαι αν σκέφτεσαι λογικά και ψάχνεις την ανύπαρκτη απάντηση σε μια θεωρία συνωμοσίας. Και αυτό γιατί όπως το έθεσες σαν θέμα είναι σαν να είναι δεδομένο πως οι μαγνήτες που φοράει η κιθάρα απο την Gibson δεν είναι καλοί.

 

Να το πω διαφορετικά σαν άνθρωπος που προϋπήρξε των Di Marzio, Seymour Duncan και του υπόλοιπου συρφετού κατασκευαστών μπουτικ μαγνητών.

 

Ολοι αυτοί ξεκίνησαν να αντιγράψουν τους μαγνήτες της Gibson και Fender. Και ξεκινησαν με τον PAF (Patent Applied for) αρχικά. Καθως η γραμμή παραγωγής της Gibson τότε (λόγω μανιβέλας χειροκίνητης) είχε ανοχές το αποτέλεσμα ήταν να μην είναι όλοι ίδιοι οι μαγνήτες αν και επρόκειτο για ένα μοντέλο. Ασε δε που μετά πήρε πατέντα και έπαψε να γράφει Patent Applied for. Εγραφε τον αριθμό της πατέντας φυσικά.

 

Επέλεξαν πχ έναν "καλό" Gibson PAF για τα αυτιά του Seymour ή αργότερα αυτόν της Les Paul του Billy Gibbons που ό ίδιος αποκαλούσε Pearly Gates και τον αντέγραψαν όσο πιο πιστά μπορούσαν. Warts and all που λένε κι οι κινέζοι.

 

Και πάνω σε αυτή την λογική που έβγαλε δεκάδες διαφορετικά μοντέλα ανάλογα με τα γούστα της εποχής, προέκυψε μια βιομηχανία που αναπόφευκτα διαθέτει και τους μύθους της που έγιναν  μάρκετινγκ. Και καλά έκανε, για να αναβαθμίζουμε κι εμείς τις φτηνές κιθάρες μας!

 

Ομως τι νομίζεις πως έκαναν οι δάσκαλοι; Θα κάθονταν με σταυρωμένα χέρια;

Εφτιαξαν και αυτοί σειρές μαγνητών με διαφορετικά ηχητικά χαρακτηριστικά. Εχουν τα μηχανήματα ακριβείας αλλά και το στοκ παλιών και την γνώση. Να πουλήσουν θελουν και αυτοί.

 

Τωρα το αν σου κάνει το ένα ή το άλλο στο υφος που παίζεις είναι εκεί για να ο ψάξεις. Συνήθως όμως φροντίζουν να βάζουν αντίστοιχους με το κοινό που απευθύνεται το μοντέλο της κιθαρας.

Για κάποιους είναι ψύλλοι στ' άχυρα. Για άλλους το Holy Grail.

Σε γενικές γραμμές πρόκειται όμως για μια τονική καμπύλη που δεν αντιγράφεται απο equalizer.

Είναι τουλάχιστον αστείο πάντως να αγοράζεις Gibson και να αλλάζεις μαγνήτες για να βάλεις "καλύτερους". Διαφορετικούς... ναι.

 

 

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Είναι τουλάχιστον αστείο πάντως να αγοράζεις Gibson και να αλλάζεις μαγνήτες για να βάλεις "καλύτερους". Διαφορετικούς... ναι.

 

 

 

"Ήξεις / αφίξεις". Ναι μεν συμφωνώ ότι αλλάζεις για να βάλεις διαφορετικούς, αλλά ο λόγος που θες τους διαφορετικούς είναι ότι είναι (σε πλαίσιο σίγουρα υποκειμενικό και μουσικό) καλύτεροι σε αυτό που κάνουν / σε ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής / στο αυτί σου / σε συνάρτηση με τη μουσική σου / με τον ενισχυτή σου / τις εντάσεις που παίζεις / οτιδήποτε άλλο.

 

Και για όποιον τυγχάνει (ή... όχι) να έχει μεράκι για αυτό που ακούνε τα αυτάκια του, είναι ευχή και κατάρα να μπλέξει με τις αλλαγές (ή, ναι, γιατί όχι, αναβαθμίσεις) μαγνητών.

 

Για να απαντήσω την ερώτηση του  Omnio, η Gibson βάζει μαγνήτες γενικότερης all-around hard-rock / metal-άδικης χρήσης, στα medium-priced μοντέλα της, οι οποίοι είναι με πλήρη γνώση της jack of all trades & master of none. Και οι οποίοι βεβαίως είναι μίλια μακριά απο τους μαγνήτες που είχαν οι Les Paul που έγραψαν πραγματικά μουσική ιστορία και που μας έκαναν να πιάσουμε την κιθάρα. Και δεν σταματά εκεί, έχει αλλάξει και το wiring (ναι, και αυτό παίζει τεράστια σημασία στους ήχους που μπορείς να πάρεις από την κιθάρα ) και, όχι, δεν μετρά τα specs των pots που χρησιμοποιεί ένα-ένα (πιάνει από το... πανέρι, όπως μπορεί να δει κάποιος στα factory tour videos που κυκλοφορούν) με αποτέλεσμα ο ήχος της κιθάρας που βγαίνει από το εργοστάσιο να είναι ένα μίγμα συνειδητής επιλογής και τύχης. Για αυτό και ακούς διάφορα (όπως σε αυτό το νήμα) για το τί έχει η Les Paul καθενός. Sad but true.

 

Για να ξεκαθαρίσω, τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο / πιο μελετημένο / πιο vintage correct, μόνο στα μοντέλα που βγαίνουν από το Custom Shop, τα οποία είναι και τα μοναδικά που η Gibson θεωρεί premium. Και, για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις, οι LP Custom (δεν γνωρίζω αν αυτό άλλαξε τα τελευταία χρόνια) ΔΕΝ ήταν  Custom Shop μοντέλα.

 

 

Τώρα, το τί αξίζει και τί δεν αξίζει κάποιος να κάνει στην κιθάρα του είναι θέμα εντελώς υποκειμενικό. Και όπως ειπώθηκε και στην πρώτη πρόταση της πρώτης απάντησης του νήματος, περί ορέξεως... κολοκυθόπιτα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και δεν σταματά εκεί, έχει αλλάξει και το wiring (ναι, και αυτό παίζει τεράστια σημασία στους ήχους που μπορείς να πάρεις από την κιθάρα )

 

καλα αν εισαι απο αυτους που ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝ το volume & tone (εγω ευτυχως δεν ειμαι τα εχω παντα full)....την εκατσες τη βαρκα...της δικης μου λειτουργουν ως....on/off switches    ;D ;D ;D

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου