Προς το περιεχόμενο

NFTs, Cryptoart, Blockchain και μουσική.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

NFT (non-fungible token) είναι στην ουσία ένας νέος τρόπος πιστοποίησης άυλης τέχνης με την βοήθεια του blockchain.

Το NFT αντιπροσωπεύει την ιδιοκτησία ενός, συνήθως, ψηφιακού έργου τέχνης, του οποίου η αξία ορίζεται από ένα cryptocurrency το Ethereum.

Υπόσχωμαι τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα.

Το blockchain είναι στην πραγματικότητα μια αποκεντρωμένη λίστα ιδιοκτησίας (τεφτέρια που το ένα τσεκάρει το άλλο), στην οποία με έναν ευφυέστατο τρόπο κωδικοποίησης αποδεικνύεται η μοναδικότητα και η ιδιοκτησία ψηφιακού περιεχομένου. 

Αυτός είναι ο τρόπος που το έχω εγω στο μυαλό μου, θα βρείτε πολλές αναφορές και εξηγήσεις στο google.

 

Στο θέμα μας,

Τους τελευταίους μήνες γίνεται ένας χαμός με τα NFTs, ειδικά στον χώρο των εικαστικών τεχνών αυτή την στιγμή γίνεται μια επανάσταση.

Καλλιτέχνες βλέπουν τα έργα τους να αποκτούν αξία εκατομμυρίων μέσα σε μερικές ημέρες και να δημοπρατούνται σε εξωφρενικές τιμές.

Είναι φούσκα; 

-Ίσως

Θα περάσει;

-Δε γνωρίζω

 

Αυτό που εγώ πιστεύω είναι ότι είναι ο καλύτερος τρόπος πιστοποίησης ιδιοκτησίας για ψηφιακό περιεχόμενο και ότι από εδώ και στο εξής θα γίνει κανόνας.

Εμένα τι με νοιάζει;

- Εάν είσαι καλλιτέχνης που πιστεύεις ότι η μουσική σου ή η ψηφιακή τέχνη σου είναι σημαντική και θα αναγνωριστεί, τώρα μπορείς να ορίσεις την τιμή εκκίνησης του έργου σου και να το μοιραστείς με τα πλήθη.

Εάν απο την άλλη είσαι συλλέκτης, μπορείς να διαλέξεις το έργο της αρεσκείας σου και να επενδύσεις σε αυτό.   

 

Δήλωση αποποίησης ευθύνης 

Δεν είμαι οικονομικός σύμβουλος και σε γενικές γραμμές λεω και καμία μπούρδα.

Κάθε μετατροπή σε κρυπτονομίσματα έχει κίνδυνο απώλειας χρημάτων.

Σε κάθε περίπτωση αυτή την εποχή τα κρυπτονομίσματα είναι στο θεό και η μετατροπή και μόνο σε NFT έχει αυξημένο κόστος (ναι κοστίζει). 

 

https://www.musictech.net/news/artists-selling-music-nft-making-millions/

 

 

  • Like 1
  • Ευχαριστώ 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έκανα πρόσφατα συζήτηση με μία ομάδα animators για τα NFTs. Δε τα γνώριζα αλλά μου φαίνεται αδιανόητο αυτό που συμβαίνει. Ειλικρινά, δεν μπορώ να καταλάβω το "γιατί" και το πώς κάτι τέτοιο γίνεται συλλεκτικό. Ξέρω πώς δουλεύει και τι κάνει το κάθε token συλλεκτικό, αλλά δεν καταλαβαίνω τη νοοτροπία.

Αν δει κανείς, η πλειοψηφία αυτών χαρακτηρίζονται (και είναι) πολύ ποιοτικά, τεχνικά δύσκολα αλλά και εικαστικά όμορφα. Παίζουν πολλές ώρες δουλειάς, όχι βέβαια πάντα. Υπάρχουν και τα memes που βγάζουν πάλι αδιανόητα ποσά.

Αλλά.

Μιλάμε για εικόνες στατικές είτε κινούμενες, είτε για ήχο, βίντεο και συνδιασμό αυτών. Κάνω τη σκέψη: Όλα αυτά δε μπορούν να αντιγραφούν με ακρίβεια (με print-screen, ηχογράφηση, screen recording, κτλ)?. Δε καταλαβαίνω το γιατί κάποιος να δώσει τόσα χρήματα. Για να το έχει σε μια ψηφιακή συλλογή που δεν είναι καν στο σκληρό δίσκο του? Που δε μπορεί να το βάλει στο σπίτι του για να το απολαμβάνει όποτε θέλει?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπορεί να τα κάνει όλα αυτά, σε κάποιες περιπτώσεις ο καλλιτέχνης δίνει και κάποιο συλλεκτικό display (π.χ. Beeple).

Αλλά το θέμα είναι ότι με τα NFTs για πρώτη φορά έχουμε μια μορφή πιστοποίησης μοναδικότητας και ιδιοκτησίας για κάτι digital. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, NFTs μπορεί να έχει και κάτι φυσικό, το θέμα είναι ότι ο καλλιτέχνης μπορεί να ορίσει μόνος του την διαδικασία της δημοπράτησης του έργου του βγάζοντας εκτός όλους τους μεσάζοντες. Επίσης όλες οι διαδικασίες δημοπρασίας γίνονται πολύ πιο απλά και με διαφάνεια.

Για παράδειγμα ένας ζωγράφος μπορεί να πιστοποιήσει ένα έργο του για να δημοπρατηθεί για 10 αντίγραφα, Τιμή εκκίνησης ορίζει τα 50 ευρώ έκαστο και δηλώνει ότι θέλει για κάθε επόμενη δημοπράτηση να λαμβάνει το 10% της τιμής.

Στο παρελθόν και μόνο η χαμηλή τιμή εκκίνησης θα ήταν ασύμφορη για όποιον μεσάζοντα. Και φυσικά όλα τα υπόλοιπα είναι μπόνους.

Απο την πλευρά του συλλέκτη, η χαμηλή τιμή για μια επένδυση απευθείας από τον καλλιτέχνη κάνει την αγορά πολύ συμφαίρουσα και εύκολη.

Και φυσικά υπάρχει και το hype του νέου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

7 ώρες πριν, panorios είπε

...


Το οτιδήποτε μπορεί να γίνει φυσικό, ειδικά στη μοντέρνα εποχή. Το βλέπουμε και σε άλλα websites. Αρκετοί πχ μέσω Patreon δημιουργούν περιεχόμενο σε προσωπικό βαθμό για κάποιον φαν/αγοραστή.

Εγώ προσωπικά δεν καταλαβαίνω την έννοια του συλλεκτικού, και ένα παραπάνω αν μιλάμε για ψηφιακό αρχείο. Αρκετές φορές μιλάμε για κάτι κυριολεκτικά άχρηστο, με το μόνο σκοπό, τι, την αύξηση του εγωισμού μας? Καλύτερη ψυχολογία? Ότι και να ναι, αξίζει χιλιάδες $ ή εκατομμύρια? Γιατί? Η πραγματική αξία δεν αλλάζει μέσω της πλασματικής. Η πλασματική αξία είναι κοινωνικό αποτέλεσμα που οφείλεται στην άποψη "κοίτα τι έχω εγώ και εσύ δεν έχεις". Γελάω.

Το μοναδικό από άποψης πνευματικής ιδιοκτησίας, ναι, το καταλαβαίνω, και είναι μια καλή αρχή, αλλά αμφιβάλλω αν θα δουλέψει. Εδώ έχουν μπει το DRM που ελέγχει το υλικό μέσα από το ίδιο σου το καλώδιο display, και αυτό πάλι είναι αρκετά περιορισμένο με πολλά προβλήματα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν είχα ιδέα, φαίνεται καλό αλλά πρώτα παρτιτούρες και μετά αυτό, εκτός του ότι εγγυώνται την ιδιοκτησία είναι και επιπλέον υλικό που μπορείς να δημοσιεύσεις επίσημα και χωρίς καθόλου κόστος, τις θέλουν τις παρτιτούρες

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου