Προς το περιεχόμενο

Το αρχείο Γιάννη Χρήστου στο Ωδείο Αθηνών


Shelter

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αν και δυστυχώς είναι κατόπιν εορτής των εκδηλώσεων θεωρώ ότι η αναφορά αξίζει γιατί το έργο και κυρίως η σκέψη του Γιάννη Χρήστου μπορεί να είναι τροφός για πολύ σημαντικό έργο στη σύγχρονη μουσική. Και βασικά ένα διαμάντι κρυμμένο στο υπέδαφος της χώρας μας.

 

Ολόκληρο το αρχείο του σπουδαίου συνθέτη της παγκόσμιας πρωτοπορίας, αλλά και τολμηρού στοχαστή/φιλόσοφου Γιάννη Χρήστου, παραχωρήθηκε στο Ωδείο Αθηνων απο τους συγγενείς, εφόσον έχει ήδη ψηφιοποιηθεί και θα στεγάζεται στο Κέντρο Ερευνών και Τεκμηρίωσης του Ωδείου Αθηνών (ΚΕΤΩΑ). Εφεξής το αρχείο θα είναι διαθέσιμο προς μελέτη απο ερευνητές, συνθέτες, μουσικούς και κάθε ενδιαφερόμενο, με στόχο την ανάδειξη και διάδοση του έργου της δυστυχώς πολυ σύντομης ζωής αυτής της σπάνιας φυσιογνωμίας.

image.jpeg.58b797a8e4673a867aee30e223cc32b4.jpeg

 

Το αρχείο περιλαμβάνει πάνω απο 1500 χειρόγραφες σελίδες με σημειώματα, δακτυλόγραφα, προσχέδια, ιδέες (stimulating ideas), ημερολόγια, ιδιόχειρα λιμπρέτα, φιλοσοφικές σκέψεις, σημειώσεις για ανολοκλήρωτα έργα, την Ορέστεια, αλλά και για την πορεία της δημιουργίας όλων των γνωστών έργων του απο τη σύλληψη της σκέψης ως την ολοκλήρωσή τους.

 

Περιλαμβάνονται επίσης  πάνω απο 350 διαφορετικά τεκμήρια της προσωπικής τους μουσικής σημειογραφίας με προσχέδια, διορθώσεις, δοκίμια τυπογραφίας, διαφάνειες, μουσικά κείμενα αλλά και ένα σώμα αλληλογραφίας με 600 επιστολές και περίπου 900 δημοσιεύματα στον τύπο (άρθρα, συνεντεύξεις, κριτικές, τα οποία είχε συλλέξει και αρχειοθετήσει ο ίδιος), φωτογραφίες, προγράμματα συναυλιών απο το 1950 μέχρι σήμερα ενώ συμπληρώνεται με διδακτορικές διατριβές, πτυχιακές εργασίες, ακαδημαικές δημοσιεύσεις, αφιερώματα και εκδόσεις.

 

Τέλος θα περιέχεται και υλικό απο μαγνητοταινίες απο το στούντιο του συνθέτη, ηχογραφήσεις απο τις εκτελέσεις έργων του, ηλεκτρονικούς ήχους, βίντεο απο θεατρικές δοκιμές και παραστάσεις μέχρι ιδιόχειρες λούπες που χρησιμοποιούσε σε μαγνητόφωνα που έπαιζαν στα έργα του.

image.thumb.jpeg.40f8b5f9e1ed32291e7a84ebdc43704e.jpeg

Το Ωδείο Αθηνών γιόρτασε το σημαντικό αυτό γεγονός, προχώρησε σε μια σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν του συνθέτη στις 13-14 & 18 του μήνα, όπου έγινε παρουσίαση, προβολή της ταινίας του Κωστή Ζουλιάτη Anaparastasis – Η ζωή και το έργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970), ημερίδα για τις προσεγγίσεις στο έργο του με ομιλητές τους Πάνο Βλαγκόπουλο, Κωστή Ζουλιάτη, Φίλιππο Τσαλαχούρη, Γιάννη Τσελίκα, Καερίνα Τσιούκρα, Γιάννο Ηλιάδη και Χάρη Ξανθουδάκη.

image.jpeg.7314cee90b6f4a12e3d2867b732b0a7a.jpeg

 

Επίσης έγιναν συναυλίες με έργα σύγχρονων ελλήνων συνθετών εμπνευσμένα απο τη μουσική και του έργο του Γιάννη Χρήστου, αλλά και συναυλία με εκτέλεση της 1ης Συμφωνίας, της Μουσικής του Φοίνικα (πρώτο έργο του συνθέτη) και τον κύκλο των 6 τραγουδιών σε ποίηση του T.S.Elliot απο την ορχήστρα της ΕΡΤ υπο τη διεύθυνση του Νικου Αθηναίου και σολίστ την Μαργαρίτα Συγγενιώτου.

Επεξεργασμένο από shelter
  • Like 2

Beauty is in the ear of the beholder.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η ερώτηση αυτή θα ήταν πιο σωστό να απευθυνθεί στο ΚΕΤΩΑ.

 

Αν την αντιλαμβάνομαι σωστα ομως, δεν πρόκειται να ανέβει με τη μορφή κάποιας ιστοσελίδας που θα μπορούν όλοι να τη δουν απο το σπίτι τους. Αλλά θα είναι προσβάσιμες οι πληροφορίες και το υλικό με επίσκεψη στο ωδείο και σχετικό αίτημα. 

Επεξεργασμένο από shelter

Beauty is in the ear of the beholder.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου