Προς το περιεχόμενο

Βινύλιο ή 0/1;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους.

Εχτές το απόγευμα πήγα σε ένα φίλο απέναντι ν'ακούσω κάτι βινύλια που αγόρασα εδώ και ένα μήνα αλλά δεν είχα πικ-απ για να τα παίξω. -ένα κομμάτι έτυχε να το έχω ξανακούσει από cd. Μου φάνηκε λοιπόν ότι ο ήχος του βινυλίου ήταν πολύ πιο ζωντανός και όταν το συζήτησα με το φίλο μου είπε ακριβώς το ίδιο πράγμα αλλά συμπλήρωσε πως "θεωρούσε πως ήταν ιδέα του". Τελικά είναι ιδέα μας ή όντως το βινύλιο βγάζει πολύ πιο ζεστό και ζωντανό ήχο; Υπάρχει διαφορά στο equalizer μεταξύ βινυλίου και ψηφιακού μέσου;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 44
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Φαντασου οτι στον ψηφιακο ηχο(cd) παιρνουν τον αναλογικο, του κανουν μια δειγματοληψια(δηλαδη αντι να παρουν ολο το κομματι ετσι οπως ειναι, παιρνουν δειγματα απο αυτο ανα msec, πραγμα που σου δινει την δυνατοτητα να εχεις ενα σημα στο τελος, το οποιο δεν αλλοιωνει το αρχικο σημα) και τελικα το βαζουν στο cd.

 

Αυτο σημαινει μικροτερος χωρος και πολυ καλη ποιοτητα. Το αναλογικο ομως δεν το φτανει. Βεβαια σε ενα cd player των 100 ευρω για παραδειγμα με ενα αντιστοιχο pick up, δεν βλεπεις και τεραστια διαφορα. Για να δεις ουσιαστικη διαφορα, θα πρεπει να χεις και αναλογα μηχανιματα.

Κill the wise one!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Νομίζω αν κάνεις ένα πρόχειρο search θα βρεις τις απόψεις τψν μελών πάνω σ'αυτό.

 

Γενικά εγώ το βλέπω ως:

 

Το βυνίλιο είναι αναλογική εγγραφή, κουβαλάει τις μηχανικές ατέλειες στην παραγωγή και την αναπαραγωγή του αλλά είναι συνεχές σήμα. Δεν αντέχει στο χρόνο, ήτοι η αναπαραγωγή του την πρώτη μέρα δεν θα έχει μεγάλη σχέση με την αναπαραγωγή του μετά από κάποια χρόνια φθοράς.

 

Το cd είναι ψηφιακή παραγωγή και η διαφορά βρίσκεται στο ότι εξαρχής το σήμα είναι αλλοιωμένο σε εντάσεις συχνοτήτων λόγω του sampling (αν μπεις στο wikipedia θα δεις τι εννοώ), που πρέπει να είναι πολύ μεγάλο για να τείνει προς το αναλογικό (και πρέπει να διαθέτεις τα ανάλογα μηχανήματα αναπαραγωγής). Θα παίξει όμως ακριβώς τα ίδια άσχετα με το χρόνο και το πόσο έχει παίξει.

 

Οπότε βυνίλιο=πιο ζεστός/γλυκός ήχος επειδή είναι analog (δεν συγχέουμε με πιστότητα) αλλά χωρίς σταθερή ποιότητα αναπαραγωγής και αντοχή στο χρόνο και cd=λιγότερο ζεστός/γλυκός ήχος επειδή είναι digital αλλά με σταθερή ποιότητα αναπαραγωγής και αντοχή στο χρόνο.

Μη με ξυπνάς απ΄τις έξι...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βινύλιο εννοείται!!! Πιο ζεστός ήχος καλύτερη-φυσική-απόκριση συχνοτήτων, ζωντάνια και timing ,για να μην πω για την χαοτική διαφορά στις χαμηλές συχνότητες!! Όσοι έχουν ακούσει κόπια του dark side of the moon από την Μobile Fidelity(καρασπάνιο και πανάκριβο)ξέρουν ότι το cd δεν είναι παρά ένας κακός συμβιβασμός.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Tσεκαρετε εδώ όπου ο φιλτατος Sf είχε κανει ενα AB test αναμεσα στις μπομπινες καποιας πααραγωγής του και στο αντιστοιχο cd:

 

http://www.noiz.gr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=5010&view=previous

 

Τα αποτελεσματα ειναι φανερα....Αλλα απο ότι φαινεται μιλαμε για τερατα και πανακριβα μηχανηματα...Τωρα πόσο καλυτερα ακούγεται ενα βινυλιο απο ενα cd στο hi fi μας δεν ξερω....

 

Για αυτό εξαλλου στις μερες μας όλο το παιχνιδι παίζεται στους καλούς (και ως επεκταση πανακριβους) AD/DA converters...

 

Θα ηταν παντως ενδιαφερον καποιος με σημειο αναφορας ενα μέσω συστημα ήχου να κανει συγκριτικα test Βινυλιο-Cd....Aλλα αντικειμενικά....Γιατι πραγματικά ξερω κόσμο που υποστηριζει βινυλιο για να ειναι "ψαγμενος" και δεν μπορει να ξεχωρίσει βασικές διαφορές αναμεσα στην ποιοτητα ηχου σε αλλα θεματα....

 

Τωρα βεβαια θα μου πείτε ότι η μουσική δεν ειναι εξοπλισμος αλλα τα συναισθηματα και οι εικονες που σου προκαλει (αν σου προκαλει) το τραγουδι που ακούς...Και αν καποιος εχει σχηματισει μια ρομαντική εικονα για τα βινυλια καλά κάνει....

Time is just a fraction of the sine.......

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ένα καλό και πολύ ακριβό σύστημα cd φτάνει το βινύλιο αλλά την ποιότητα που δίνει ένα ταπεινό πικάπ των 300-450ευρώ θές πολλά ευρώ πάνω από 700-800 για να το πλησιάσεις . Σίγουρα για να ακούσεις διαφορές θες καλά μηχανήματα και εξασκημένο αυτί! ¶σε το καθάρισμα των δίσκων που είναι ολόκληρη ιεροτελεστία. Απλά το βινύλιο πέρα από την ποιότητα έχει κάτι από την μαγεία της μουσικής ,δεν είναι απλές νότες που βγαίνουν από ένα καταλωτικό προιόν.Είναι όπως η λάμπα. Κανένα τρανσιστορ όσο ακριβές και να ακούγεται η μελωδία και η γλυκα της λάμπας δεν παίζεται!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βινύλιο εννοείται!!! Πιο ζεστός ήχος καλύτερη-φυσική-απόκριση συχνοτήτων' date=' ζωντάνια και timing ,για να μην πω για την χαοτική διαφορά στις χαμηλές συχνότητες!! Όσοι έχουν ακούσει κόπια του dark side of the moon από την Μobile Fidelity(καρασπάνιο και πανάκριβο)ξέρουν ότι το cd δεν είναι παρά ένας κακός συμβιβασμός.[/quote']

 

Ο 'ζεστός' ήχος είναι καθαρά θέμα των τεχνολογικών ατελειών κ ορίων του βινυλίου. Κάποιες συχνότητες τονίζονται, άλλες κόβονται, κάποιες δημιουργούνται κ έτσι μας φαίνεται πως ο ήχος είναι 'κάπως'...

 

Στην πραγματικότητα δεν ισχύει η 'ζεστότητα'. Προφανώς τα παλιά μας βινύλια ακούγονται πιο ευχάριστα λόγω σωστού Mastering με πολλές δυναμικές κ κομμένες ψηλές συχνότητες. Αυτό σημαίνει πως αν αντιγράψεις ενα βινύλιο σε CD θα πάρεις το ίδιο αποτέλεσμα.

 

Έτσι κ αλλιώς με 44kHz sample rate είναι αδύνατον κάποιος να καταλάβει διαφορά. Ειδικά στα μπάσα, που έχεις πολλά samples ανα κύκλο, μου φαίνεται περίεργο πως εντοπίζει κάποιος διαφορές.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλα αυτοί οι hi-end άδες πολυ ψευτες....Ακουνε πραγματα που βασει φυσικής δεν ακουγονται απο τον ανθρωπo....:lol:

 

Τι στο κερατο...δελφινια ειναι...??:lol:

Time is just a fraction of the sine.......

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καταλαβαίνω το σκεπτικό αυτό αλλά εαν ακούσεις κάποιο cd που έχεις λιώσει με καλά ακουστικά θα αλλάξεις γνώμη. Έτυχε να ακούσω σε φίλο με ηλεκτροστατικά ακουστικά Stax ΟST Braveheart,Jarre-Oxygene πρώτα σε cd και έπειτα σε βινύλιο καλοδιατηρημένα και με πικαπ και υπήρχε σαφέστατη ησυχία στην αναπαραγωγή του βινυλίου, οι χαμηλές είχαν σώμα ακόμα και για ακουστικά που δεν φημίζονται γι'αυτό. Τώρα βέβαια όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι το cd είναι απαράδεκτο απλά δεν γίνεται οι περισσότερες εταρείες HIEND-HIFI να χρησιμοποιούν ακόμα και σήμερα βινύλιο για να τεστάρουν τις καινούριες τους συσκευές και να λέμε ότι ένα προιόν μέτριας ποιότητας αναπαραγωγής είναι ισάξιο στο ηχητικό αποτέλεσμα με το βινύλιο. Σημειωτέον όλα αυτά τα ισχυρίζεται κάποιος που ακούει καθημερινά από mp3 και όταν έχει χρόνο από βινύλιο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Eπειδή αυτές τις μέρες έφτασε επιτέλους στα χέρια μου το Stadium Arcadium των RHCP σε βινύλιο 180 γραμμαρίων έχω να πω πως η διαφορά με το CD (που έχω χιλιοακούσει τον τελευταίο χρόνο) ήταν τεράστια, και η σύγκριση έγινε σε κορυφαία μηχανήματα! Ο δίσκος έχει γραφτεί 100% αναλογικά και το Mixdown στο βινύλιο δεν έχει υποστεί καμμία ψηφιακή επεξεργασία!

 

Απλά το bottom end και η καθαρότητα στα πρίμα που είχε το βινύλιο δεν ήταν στο cd! Αυτό φυσικά σε κορυφαία μηχανήματα μέσα και άψογα διαμορφωμένο χώρο ενός γνωστού! Σπίτι με απλό Pickup και cd player δεν κατάλαβα διαφορά!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου