Προς το περιεχόμενο

Όταν δημιουργούμε...η ηχομόνωση...παίζει ρόλο


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Όταν συνθέτουμε - φτιάχνουμε - ακούμε αυτό που φτιάχνουμε στο pc, πέρα από ένα ζευγάρι monitor, χρειάζεται και ο χώρος να είναι ηχομονωμένος;;;;

(Δεν συζητάω για ηχογράφηση από μικρόφωνο)

Σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο μέσα σε έναν ηχομονωμένο χώρο αλλά κατα πόσο παίζει ρόλο τελικά;;

www.myspace.com/nathanlyk

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 92
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Κατ' αρχάς ναι παίζει μεγάλο ρόλο. Συνοπτικά η ηχομώνωση έχει 2 σκοπούς. Να μην σε ακούνε απ' έξω (και διαμαρτύρονται οι γείτονες...) και να μην αποσπάται η ακοή σου από τους έξωτερικούς θορύβους (τους γείτονες δλδ που φωνάζουν). Αυτό που εννοείς βέβαια εσύ είναι η ακουστική του χώρου που είναι άλλο κεφάλαιο (μεγάλο). Αυτή έχει σκοπό να μην αλλοιώνει μέσω των ανακλάσεων του ήχου στα τοιχώματα , ταβάνι, πάτωμα, αυτό που πραγματικά πρέπει να ακούγεται απο τα ηχεία. Με απλά λόγια αν εκεί που κάθεσαι έχει πχ στάσιμα μπάσα τότε θα ακούς τα χαμηλά πιό έντονα και θα θες να αφαιρέσεις πράγμα όμως που θα είναι λάθος και θα φανεί όταν κάνεις ακρόαση σε άλλο χώρο. Για να γίνει σωστή δουλειά πρέπει να γίνει ειδική μελέτη του χώρου και των υλικών από ειδικούς, ηχοβολισμοί κλπ. Αυτά όμως κοστίζουν. Οπότε κάνε κάτι απλό. ¶κου μερικά CD και προσπάθησε να συνηθήσεις τον χώρο και την ακουστική του ώστε οι μίξεις σου να μοιάζουν με τα reference CD που άκουσες. Ελπίζω να βοήθησα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η γνώμη μου είναι ότι όταν δημιουργούμε μία σύνθεση η ηχομόνωση δεν παίζει μεγάλο ρόλο,εκτός βέβαια κι αν συνθέτεις με τα όργανα στο τέρμα ή συνθέτεις σε πιάνο,άρα έχεις πρόβλημα με τους γύρω σου.

Στη φάση της μήξης που το ζήτημα παίρνει μορφή λερναίας ύδρας και μας ταλαιπωρεί όλους επειδή και μελέτη σωστή θέλει και,ανάλογα με τα τετραγωνικά,χρήματα χρειάζετε αν δεν αντέχεις το τρέξιμο μπορείς να πας και στη λύση της αγοράς ενός πολύ καλού ζευγαριού reference ακουστικών.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παίζει ρόλο ως προς την ποιότητα του ήχου (που θα προκύψει από την χρήση των εφε, μετά την ηχογράφηση). Αυτό δλδ που ο/η mariathina έγραψε ως

Αυτό που εννοείς βέβαια εσύ είναι η ακουστική του χώρου που είναι άλλο κεφάλαιο (μεγάλο).

"Όχι άλλες TELE" Τάδε έφη Boukaw7

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και ναι και όχι.

 

Η ηχομόνωση έχει σχέση με το να μην ακούς εξωτερικούς θορύβους και να μην ενοχλείς τους γείτονες. Οπότε εκτός από την αυτοσυγκέντρωσή σου και την ηρεμία των γειτόνων η ηχομόνωση δεν επηρεάζει τίποτα άλλο.

 

Αυτό που κυρίως παίζει ρόλο στη διαδικασία της μίξης είναι να ακούς όλες τις συχνότητες ισορροπημένα. Σε αυτό συμβάλλει μόνο η ακουστική διαμόρφωση του χώρου σου. Φυσικά εννοείται ότι δε γίνεται να έχεις τονική ισορροπία από τη μία και θόρυβο απ' την άλλη (π.χ. να συντονίζει ο χώρος με κάποια χαμηλή συχνότητα που παράγει κάποιο αμάξι που περνάει απ' έξω).

 

Οπότε εν μέρη ναι αλλά.....κυρίως όχι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατ' αρχάς ναι παίζει μεγάλο ρόλο. Συνοπτικά η ηχομώνωση έχει 2 σκοπούς. Να μην σε ακούνε απ' έξω (και διαμαρτύρονται οι γείτονες...) και να μην αποσπάται η ακοή σου από τους έξωτερικούς θορύβους (τους γείτονες δλδ που φωνάζουν).

 

 

Με λίγα λόγια, ένα σπίτι στην εξοχή χωρίς γείτονες για να κάνεις την δουλειά σου...

 

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

 

Πλάκα πλάκα ειναι πολύ εκνευριστικό να στην λένε πάνω στη δημιουργία...

 

Στο θέμα μας. Η ηχομόνοση παίζει μεγάλο ρόλο όταν ο χώρος που ηχογραφείς είναι μικρός και κλειστός, οπότε οι αντανακλάσεις είναι πολλές κ ισχυρές (κοντά σου δηλαδή) σε μεγάλο χώρο, σαλόνι ας πούμε και τετράγωνο, ειδικά αν είσαι στ κέντρο του, με 2-3 κουρτινούλες (μην είμαστε και γύφτοι να βάλουμε πετροβάμβακα στο σαλόνι) θα είσαι μία χαρα!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν θελω να διαφωνησω με κανεναν επι του θεματος, ομως η ηχοαπορροφηση ειναι πιο ακριβη τοσο σαν μελετη, οσο και σαν υλικα..Μπορει καποιος να ενημερωθει απο αντιστοιχα θεματα του forum. Δεν θα κατσω να ανοιξω την ιδια συζητηση παντου :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επειδή όμως ο άνθρωπος δεν κάνει τις πιο ακριβές παραγωγές σκοπός μας είναι να τον βοηθήσουμε με όσο γίνετε πιο απλό και ανέξοδο τρόπο. ¶ρα να πούμε λοιπόν οτι η ηχοαπορόφιση είναι διαφορετική από την μόνωση όμως δεν μπορεί να μην συνδιαστούν αυτά τα δύο αν θέλουμε να έχουμε καλό αποτέλεσμα. Επίσης επιμένω στην χρήση reference CD. Ακόμα, η χρήση παραμετρικού EQ πριν τα ηχεία είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει αφού κάποιες συχνότητες που ξεφεύγουν στον χώρο μπορούν να "μαζευτούν". Το ποιές είναι αυτές βρίσκεται με ηχοβολισμό. Για τα ακουστικά δεν είμαι υπέρ για διάφορους λόγους (ας μην επεκταθώ...) Τέλος η σύνθεση και μόνο μπορεί να γίνει με μια κιθάρα στην παραλία, από εκεί και ύστερα όμως όταν αναλαμβάνει επαγγελματίας ενορχηστρωτής τότε επισέρχονται όλοι αυτοί οι βασανιστικές παράμετροι οι οποίοι κάνουν να ακούγονται οι καλές παραγωγές 2-3 db πάνω από τις άλλες. Αν λοιπόν ο φίλος που άνοιξε το τόπικ συνθέτει απλά τότε δεν χρειάζεται να πολυσκοτίζεται. Αν κάνει και κάποια "σχετική" ενορχήστρωση ώστε να δειγματίσει τότε ίσως θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιον ειδικό. Αν θέλει όμως να το κάνει μόνος του τότε θα πρέπει να μελετήσει και να εμπλουτήσει τις γνώσεις του περι δεσίματος αρμονικών, θεωρητική αρμονία, ηχοχρώματα, ψυχοακουστικά φαινόμενα κλπ. Ελπίζω να βοήθησα με τις "όποιες" γνώσεις διαθέτω και νομίζω πως το θέμα έχει εξαντληθεί. Αν κάποιος θα ήθελε κάποια ακόμα διευκρίνηση είμαι στην διάθεσή του. Καλό καλοκαίρι φίλοι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου