Προς το περιεχόμενο

Μουσικός αναλφαβητισμός...Βοήθεια!


elavd

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ντρέπομαι που θα το πω, αλλά ουσιαστικά...είμαι μουσικά αναλφάβητος... :-\

 

Παρόλο που παίζω επί χρόνια κιθάρα, με τα βίας διαβάζω παρτιτούρα και ενώ σε κάποιους τομείς έχω σχετικά "προχωρημένες" γνώσεις, ταυτόχρονα έχω πολλά βασικά κενά θεωρίας.... :( :( :(

 

 

Πρόσφατα αποφάσισα λοιπόν, να τα πάρω όλα από την αρχή και να κάνω μια προσπάθεια να ... ξεστραβωθώ...

 

Για αυτό θα ήθελα τη βοήθειά σας σε αυτό...

 

Θα ήθελα να μου προτείνετε βιβλία, μεθόδους ή sites από τα οποία θα μπορέσω να μάθω κάποια βασικά θεωρητικά όσον αφορά τη μελωδία και το ρυθμό της μουσικής.

 

Επίσης, θα σας παρακαλούσα οι προτάσεις σας να προκύπτουν από την προσωπική σας εμπειρία (βιβλία/μέθοδοι ή sites που όντως σας φάνηκαν χρήσιμα και πρακτικά) και όχι από ένα απλό search στο Google...

www.facebook.com/YourPaintedSmile

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 242
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Βασικα εξαρταται απο το τι θελεις ακριβως να μαθεις,επειδη δεν καταλαβα :)!τα ρυθμικα μοτιβα,οι συγχορδιες και οι κλιμακες ειναι εκατομμυρια και δεν υπαρχει καποιο βιβλιο που να περιλαμβανει ολα τα ειδη της μουσικης!Αλλο κλασσικη θεωρια,αλλο τζαζ αρμονια,αλλο modal αρμονια και αλλο εθνομουσικολογια!Εξαρταται απο το τι θελεις να παιξεις και να μαθεις!παντως κλασσικο βιβλιο για να μαθεις να διαβαζεις νοτες στην κιθαρα ειναι το "A mondern method for guitar"(αυτο χρησιμοποιω και εγω) και το θεωρω αρκετα πληρες!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε πρώτη φάση με ενδιαφέρουν κυρίως, βασικά στοιχεία αρμονίας καθώς επίσης ρυθμικό και μελωδικό solfege ;)

 

Δε ξέρω αν θα γίνει κατανοητό αυτό που θα πω, αλλά αυτό που ψάχνω (και πιθανότατα να μην υπάρχει) είναι:

ένα βιβλίο το οποίο να είναι καλογραμμένο και μεθοδικό, έτσι ώστε να μου καλύψει όλα τα βασικά κενά θεωρίας που έχω και να με βοηθήσει να οργανώσω στο μυαλό μου όλες αυτές τις ανάκατες και σκόρπιες γνώσεις που έχω ήδη αποκτήσει από τα τόσα χρόνια πρακτικού παιξίματος...

www.facebook.com/YourPaintedSmile

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γιατι ρε αγόριμ σε πιάσανε πάλι οι μέρες της κρίσεως και αυτοκρισίας αυτές οι ηλίθιες μέρες τάσεις αυτοκαταστροφισμού και υποβιβασμού του εαυτού σου και των γνώσεων σου!!!!

Καλά το θέτω έ?Πάλι τις "μέρες σου" έχεις?

 

Εγώ για παρτιτουροπεντάγραμμο κάνω Το solfege 1A by Henry Lemoine.Απλά μαθαίνω να διαβάζω και οχι να το παίζω πρίμα βίστα και βιρτουόζος παρτιτούρας.Αν έχεις σκοπό να γίνεις τέλειος και να ξεσκίζεις οτι πεντάγραμμο περνάει απο μπροστά σου δεν ξέρω να σε πώ τπτ άλλο.

 

Απο ακόρντα μαθαίνω καταρχην μηχανικά απο http://www.jazzguitar.be/ Eκεί έχει κιάλλα χρήσιμα πράγματα.Για ακόρντα δεν έχω κάνει ακόμα στο ωδείο 3φωνα κ 4φωνα σε προσέγγιση που αλλάζουν σαν διάόλια αν έχεις προσέξει σε βιντεο ή μουσική.Με τον καιρό και αυτά δικά μου θα είναι.

 

Μετά μαθαίνουμε θεωρία και προσεγγίσεις στις περιπτώσεις που συναντάμε στα κομμάτια.Αν θές κάτι πιο συγκεκριμένο πέ....

 

Απο βιβλία πάντως δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο απλά αυτά που κάνουμε στο ιδιαίτερο είναι η προσέγγιση της τζάζ απο το berklee.Αυτά

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε πρώτη φάση με ενδιαφέρουν κυρίως, βασικά στοιχεία αρμονίας καθώς επίσης ρυθμικό και μελωδικό solfege ;)

 

Και παλι θα σου προτεινω αυτο που σου ειπα!παντως μην περιμενεις να γινουν θαυματα!η αναγνωση της παρτιτουρας και ειδικα prima vista ειναι χρονοβορα και επιπονη διαδικασια!εξαλλου μην ξεχνας οτι ορισμενα πραγματα δεν μπορουν να αποτυπωθουν στο χαρτι! ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Lemoine!!!!ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ!!!

 

και αυτά που σου στέλνω...είναι ωραία(Χρηστικά θα έλεγα)!!(από διάφορα Sites!!)

 

Αλλά για να μάθεις θεωρία....L E M O I N E!!!!

Ήταν μια λέξη μοναχά...ελευθερία!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

  για ρυθμικη αναγνωση πολυ καλο βιβλιο ειναι το agostini 1. για μελωδικο διαβασμα τα βιβλια του berklee ειναι ωραια. τελευταια μου αρεσε το easy jazz conception του jim snidero (απο τις εκδοσεις fagotto books) για διαβασμα. επισης βρες το real book που ειναι χρησιμο και στο διαβασμα

 

  αυτο που εκανα εγω παλιοτερα ειναι να διαβαζω παρτιτουρες βιολιου η κλαρινεττου (οποιοδηποτε μονοφωνικο οργανο), γιατι ειναι πιο ευχαριστο να διαβαζεις κλασσικη μουσικη απο ασκησεις..

και ειναι επισης πιο απλο στα ρυθμικα..

 

  για θεωρια τα βιβλια του berklee (harmony 1-4) ειναι ωραια, αλλα καπως περιπλοκα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Λοιπόν, σε θεωρητικό πάντα επίπεδο, έχουμε και λέμε:

 

1) "Εισαγωγή στη μουσική" του Otto Karolyi. (Ισως το πιο σφαιρικό βιβλίο γιά την γνωριμία με τη μουσική, που ξεκινά από την στοιχειώδη θεωρία- ήχος, ρυθμός, σημειογραφία, αρμονία, αντίστιξη, φούγκα, ανάλυση των διαφόρων μουσικών μορφών, οργανογνωσία και βασική ενορχήστρωση, σολφέζ).

2) "H κλασσική θεωρία της μουσικής" του Γιώργου Διαμαντή, και "Τα θεωρητικά της μουσικής" του Μανώλη Καλομοίρη (απλά και περιεκτικά βιβλία, γιά την γνώση της μουσικής θεωρίας).

3) "Ατλας της μουσικής" Ι τόμος του Ulrich Michels. (πολύ περιεκτικό, ότι περίπου και το βιβλίο του Otto Karolyi).

4) "The jazz theory" του Mark Levine. (πολύ ενημερωτικό, για αυτούς που θέλουν να εντρυφήσουν στη θεωρία της jazz, και τον αυτοσχεδιασμό, αλλά με προυπόθεση την στοιχειώδη γνώση της θεωρίας).

5) "The jazz language" του Dan Haerle. (πολύ περιεκτικό και σύντομο βιβλίο, για την οργάνωση και κατανόηση της jazz μουσικής, και όχι μόνο, αλλά κι εδώ με προυπόθεση την στοιχειώδη γνώση της θεωρίας).

6) "The advancing guitarist" του Mick Goodrick. (πρόκειται για μία κιθαριστική προσέγγιση της θεωρίας, αρμονίας και του αυτοσχεδιασμού, με πρωτότυπες ιδέες και σχόλια, γύρω από την τεχνική και την μελέτη, αλλά απευθύνεται, στους γνώστες της θεωρίας).  

 

Σίγουρα αυτή τη στιγμή μου διαφεύγουν και κάποια άλλα βιβλία, αλλά πιστεύω ότι θα μπορούσες να ξεκινήσεις με τα (1), (2), ή (3), και στην πορεία ανάλογα με την πρόοδο σου, να περάσεις στο επόμενο επίπεδο.

 

Πιστεύω να σε βοήθησα λίγο,

καλή μουσική αναζήτηση.

makam

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πω πω, Lemoine... τι μου θυμίσατε... όταν το τελείωνα στον 5ο χρόνο, στις εξετάσεις είχε πέσει μια άσκηση που σε κάθε 10 μέτρα άλλαζε και κλειδί, Σολ, Φα, Ντο, και μάλιστα σε όποια γραμμή του κατέβαινε... κάποια στιγμή άλλαξε ΚΑΙ οπλισμούς... το πώς την έβγαλα καθαρή ένας θεός ξέρει. Ποτέ δεν σκοτωνόμουν στο διάβασμα στο σολφέζ, μονάχα η απίστευτη prima vista που είχα με έσωζε!  ;D ;D

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου