Προς το περιεχόμενο

Χρήση αποσπάσματος ταινίας σε μουσικό κομμάτι


DemonCleaner

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα παιδιά,

 

έψαξα στο forum αλλά δεν κατάφερα να βρω κάποιο σχετικό θέμα.

 

Είμαι μέλος μιας μπάντας και μέσα στις μέρες ολοκληρώνεται η παραγωγή του πρώτου μας album. Σε ένα κομμάτι του album (μάλλον πέρασμα θα το έλεγα...) διάρκειας περίπου 2 λεπτών υπάρχουν μέσα στη μουσική κάποια layers με διαλόγους από μια αμερικάνικη ταινία του 1975 διάρκειας περίπου 1 λεπτού.

 

Γνωρίζετε τι γίνεται από άποψη δικαιωμάτων και αν μπορούμε να το κάνουμε αυτό;

 

Έχει κάποιο νόημα να αναφέρουμε στα credits του CD τον τίτλο της ταινίας;

 

Ευχαριστώ.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλό θα ήταν να αναφερετε την ταινία, γιατι ίσως κάποιος ενδιαφερθει να μαθει από που ειναι αυτο το περασμα. Και ειναι δίκαιο για τους δημιουργους της ταινιας.

 

Τωρα για πνευματικά δικαιώματα, η αποψη μου (που μπορει να ειναι χιλιομετρα λάθος) είναι πως δεν αξίζει τον κόπο να ασχοληθείτε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συμφωνώ ότι πρέπει να αναφέρετε την ταινία και τους δημιουργούς (ίσως απλή αναφορά στο όνομα του σκηνοθέτη) στα credits του δίσκου.

Φυσικά είναι δυνατόν να υπάρξουν παρεπόμενα από τη χρησιμοποιήση χωρίς άδεια, αλλά πολύ δύσκολα κάποιος θα ασχοληθεί με το θέμα, εκτός κι αν είστε γνωστή μπάντα που πουλάει πολύ.

Γενικά θα έλεγα ότι υπάρχει μια γενικά φιλική αντιμετώπιση σε τέτοια θέματα, οπότε δεν νομίζω ότι υπάρχει λόγος να φοβάστε. 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Δεν θα απαντήσω νομικά (σε αυτό το θρεντ).

Θα απαντήσω λογικά.

 

Σκέφτομαι να κάνω ένα θεατρικό αλά Σεφερλή (δεν εννοώ ότι το cd σας είναι ανάλογο), απλά εμένα τέτοια θεατρικά μου αρέσουν να κάνω

 

Στο σκετς αυτό σκέφτομαι να βάλω για υπόκρουση, 2 λεπτά από το track 3 του cd σας (χωρίς να το ξέρεις/ ξέρετε).

 

Τι λες;

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

έχω χρησιμοποιήσει κι εγώ τέτοια samples. Κάθε περίπτωση είναι ειδική : πρέπει να βρεις στην Ελλάδα ποιός έχει τα δικαιώματα της διανομής της ταινίας και να επικοινωνήσεις με αυτούς αν θέλεις να είσαι καθ' όλα νόμιμος. Στην περίπτωση παλιάς ταινίας όπου πιθανότατα τα πραγματικά δικαιώματα θα έχουν αλλάξει πολλά χέρια, ακομα και να βρεις τα νομικά πρόσωπα που τα διαχειρίζονται δύσκολα θα ασχοληθούν μαζί σου (εκτός αν είσαι κάποιος ίσως). Για παράδειγμα σε εμάς δεν απαντήθηκε κανένα e-mail.

 

Σε πιο πρόσφατη περίπτωση (και για πιο πρόσφατη ταινία) όπου φίλη δικηγόρος τύχαινε να έχει επαφή με την αντίστοιχη εταιρεία (του εξωτερικού) η συνομιλία ήταν σχετικά αστεία (πχ στο κόστος συμπεριλάμβαναν τα έξοδα studio για exporting των ήχων από την ταινία, ενώ εμείς είχαμε ήδη χρησιμοποιήσει τα samples και ζητάγαμε απλά άδεια χρήσης έτσι για την τιμή των όπλων ;D. Κατά τα άλλα το κόστος υποτίθεται οτι σχετιζόταν με τη διάρκεια των διαλόγων που θα κάναμε χρήση, αλλά ποτέ δεν μας δόθηκε τιμή/δευτερόλεπτο παρότι τη ζητήσαμε ρητά. Aυτό το αναφέρω γιατί τα 2' που αναφέρεις μου φαίνονται πολλά ). Τελικά απλά δεν τα χρησιμοποιήσαμε και φτιάξαμε δικά μας :)

 

Eν κατακλείδι, μετά από πολύ καιρό, η προσωπική μου άποψη είναι οτι νομικά το θέμα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρο, αλλά και οτι αν είσαι nobody είναι σχεδόν απλό χάσιμο χρόνου η προσπάθεια να είσαι τυπικός. Προσωπικά δε χαλάστηκα από τη διαδικασία γιατί ικανοποιήθηκε η περιέργειά μου και σχημάτισα μια σχετική άποψη. Αυτή είναι (δυστυχώς) οτι είναι μάλλον προτιμότερο να κάνεις χρήση ήχων με τη λογική οτι αν κάνεις χιτάρα και βγάλεις πολλά λεφτά θα σε προσέξουν και τότε θα πληρώσεις ένα ωραίο πρόστιμο, το οποίο δεν θα σε απασχολήσει.

 

Παρόλαυτα η άποψή μου δεν είναι τόσο καλά εγκατεστημένη ώστε να αποτελεί συμβουλή και θα με ενδιέφερε να ακούσω και εμπειρίες άλλων επί του θέματος. Σε κάθε περίπτωση και από την αρχή να τα έκανα όλα ή αν χρειαζόμουν και πάλι διαλόγους από ταινία θα ξαναδοκίμαζα να ρωτήσω τους νόμιμους ιδιοκτήτες. Εξάλλου η δημιουργική χρήση διαλόγων δεν θα έπρεπε να είναι αναπόσπαστη από το μουσικό κομμάτι και αν έχετε την τύχη να πάρετε επίσημη απάντηση, δεν θα πρέπει να φοβάστε μη χαλάσει η ενορχήστρωση, αλλά να έχετε τη δυνατότητα να αντικαταστησετε το "απαγορευμένο" με κάτι άλλο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν θα απαντήσω νομικά (σε αυτό το θρεντ).

Θα απαντήσω λογικά.

 

Σκέφτομαι να κάνω ένα θεατρικό αλά Σεφερλή (δεν εννοώ ότι το cd σας είναι ανάλογο), απλά εμένα τέτοια θεατρικά μου αρέσουν να κάνω

 

Στο σκετς αυτό σκέφτομαι να βάλω για υπόκρουση, 2 λεπτά από το track 3 του cd σας (χωρίς να το ξέρεις/ ξέρετε).

 

Τι λες;

 

 

Εγω εχω χρησιμοποιησει παντως κομματια σου, σε παραστασεις που ανεβασα στην Αμερικη :D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ όλους για την ανταπόκριση...

 

σκοπός μας φυσικά δεν είναι να οικιοποιηθούμε την δουλειά κανενός καλλιτέχνη και ακριβώς για αυτό θέλουμε να αναφέρουμε την ταινία αλλά και τον δημιουργό στα credits του δίσκου.

 

Όπως προανέφερα είναι η πρώτη μας δισκογραφική δουλειά και δεν θα έλεγα την μουσική μας και ιδιαίτερα εμπορική (όσο εμπορικο μπορεί να είναι τελοσπάντων το progressive rock). Δεν έχουμε αυταπάτες ότι θα γίνουμε παγκοσμίως διάσημοι από αυτό που κάνουμε. Το κάνουμε περισσότερο γιατί το θέλουμε.

 

Το κομμάτι δεν είναι ακριβώς κομμάτι, αλλά περισσότερο ένα ενωτικό ιντερλούδιο μεταξύ 2 κυρίως κομματιών. Από μόνο του δεν στέκεται δηλαδή, ούτε υπάρχει περίπτωση να παιχτεί στο ραδιόφωνο, πόσο μάλλον να γίνει χιτ.

 

@LK

 

Επειδή δεν είσαι η Pixar και μάλλον δεν θα βγάλεις εκατομμύρια από αυτό που κάνεις δεν θα με πείραζε να χρησιμοποιήσεις και όλο τον δίσκο στην παράστασή σου αρκεί να αναφέρεις τον δημιουργό. Βέβαια δεν θα στο συνιστούσα μιας και η μουσική μας δεν θα ήταν και το καλύτερο μουσικό χαλί για τον Σεφερλή και μπορεί οι θεατές σε κάποια σημεία να επέφταν σε κατάθλιψη.

 

@trolley

 

Η ταινία είναι το Network (1976)

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1. Οι δημιουργοι,οι εταιρειες πουχουν τα δικαιωματα δεν απαντατε στα μεηλ γιατι ειτε το θεωρουν ασημαντο,ειτε για να σε κανουν track down και να σου σκασουν την μηνυση μετα.

2. Αν ειναι για μη εμπορικο σκοπο δηλαδη δεν κυκλοφορησει απο εταιρια δεν θα ασχοληθουν μαζι σας.αν αρχισετε και το πουλατε και διατυμπανιζετε παντου οτι το πουλατε τοτε μπορει ναχετε προβλημα αν σας βρουν.

3.γενικοτερα δεν θα ασχοληθει κανεις με μια μπαντα απτην ελλαδα και ειναι δυσκολο να σας βρει.ομως αυτο που κανατε δηλαδη να το χρησιμοποιησετε χωρις αδεια ειναι παρανομο.

All the money of the world can't buy me

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@D. Cleaner: Άσε με να μαντέψω... το σημείο που λέει στους τηλεθεατές να βγουν στα μπαλκόνια τους & να φωνάξουν "Ι'm as mad as hell and I'm not going to take this anymore"? ;D  Tα τελευταία χρόνια πολλοί ανακάλυψαν/διέδωσαν αυτή την ταινία για διάφορους λόγους (κυρίως τους ίδιους με το V For Vendetta...) Εξ αυτου ίσως να έχει φθαρεί επειδή είναι κάπως της μοδός - η λύση του Μπλου πιθανότατα να ήταν πιο ενδιαφέρουσα (να φτιάξετε δικούς σας διαλόγους και να τους "ταινιοποιήσετε" με φίλτρα, ήχους κλπ)

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου