Προς το περιεχόμενο

Ηχομόνωση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Υπαρχει κανείς που να γνωρίζει πόσο περίπου κοστίζουν οι διάφορες λύσεις ηχομονωσης ανα τετραγωνικό?Επειδή το budget ειναι μικρό σκεφτομαι συνδυασμό πετροβαμβακα γυψοσανιδας. Βεβαια παλι εχω και την επιλογη να χτίσω μεσα στο χώρο. Δεν εχω αποφασίσει ακομα απλα ψαχνω αναφορικά τιμές γιατι ακούω διάφορα.

www.fabliquid.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ασχέτως budjet ο συνδυασμός γυψοσανίδας , πετροβάμβακα (και υαλοβάμβακα σε εφαρμογές ηχοαπορόφησης) είναι ο πλέον ενδεδειγμένος. Τελευταία φορα που έφτιαξα κάτι ανάλογο με αυτό που θες να κάνεις ήταν το 1998 και οι τιμές θα έχουν αλλάξει πααααρα πολύ για να σου πώ, αλλά μπορείς να μάθεις απο ένα χονδρέμπορο της περιοχής σου με υλικά οικοδομής (Εγώ ψώνισα από ένα πολύ μεγάλο που είναι στην Λ. Αλίμου) Σου τα φέρνουν και στο χώρο σου με μια μικρή επιβάρυνση.

Ένα άλλο που πρέπει να αποφασίσεις είναι αν ο σκελετός θα είναι από αλουμίνιο ή από ξύλο γιατί αν επιλέξεις ξυλεία εννοείται το αγοράζεις από ξυλέμπορο και θέλει μεγάλη προσοχή γιατί δεν είναι όλα τα ξύλα ίσια (υπάρχει δηλαδή φύρα).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Μια εναλακτική πρόταση είναι να χρησιμοποιήσεις αντί γυψοσανίδας MDF θαλάσσης ,που (για τα γούστα μου) έχει καλύτερη "ακουστική" συμπεριφορά (δεν είναι τυχαίο ότι είναι must στις κατασκευές ηχείων) και το κυριότερο σε custom κατασκευές έχει καλύτερη εργονομία στην τοποθέτηση..(το βάζεις και μόνος σου)..Προσοχή σ'αυτό που σου είπε ο dither για τον σκελετό για να μην την πατήσεις..

δεν μιλάω αν δεν ξέρω... η σιωπή (μου) είναι χρυσός (στην τσέπη του άλλου)...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν ξέρω πόσο μεγάλος είναι ο χώρος που θες να μονώσεις, αλλά ετοιμάσου να κάνεις οικονομία. Ο πετροβάμβακας είναι γενικά ακριβό υλικό. Είχα φτιάξει και εγώ ένα μικρό studi-άκι πριν 5-6 χρόνια. Γενικά η λύση box-in-a-box είναι η καλύτερη, αν είναι εφικτή.

Θα συμφωνήσω και εγώ σε αυτό που είπε ο dither για το σκελετό. Θυμάμαι στο κατάστημα που είχα αγοράσει τα ξύλα... τα είχα βάλει όλα κάτω στο διάδρομο για να δω ποια "έχαναν" λιγότερο. :lol:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο λόγος που ρωτάω είναι γιατι εχώ ένα υπόγειο 140 τετραγωνικά μεσα στο οποίο θέλω ενα live room, ενα control room kai δύο προβάδικα. Πιεση χρόνου δεν υπαρχει γενικώς και σκποπέυο να παρω δάνειο ετσι κι αλλιως αλλα παρόλα αυτα ειμαι σε πολυ tight budget. Ειναι εννιαίος χώρος οπότε θα πρέπει να χτισω ετσι κι αλλιώς. Μεταλλικός σκελετός μπορεί να έχει την ίδια απόδοση στη μεταφορά του ήχου εκτός δωματίου? Αυτο που με ενδιαφέρει έιναι το αν τηα με συνέφερε οικονομικά να το χτίσω κανονικα και με πετροβαμβακα/γυψοσανίδα η να χτισω και να κανω την μόνωση απο πανώ? Να χτίσω με μόνωση τα προβαδικα και το live room και τα αλλα με ξυλο/μεταλλικο?Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον παιδια οταν αρχιζω να το δουλεύω σασ υποσχομαι discounts!

www.fabliquid.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όχι δεν σε συμφέρει να χτίσεις γιατί η μετάδοση (ειδικά των χαμηλών συχνοτήτων) στη κατασκευή θα είναι υψηλή με αποτέλεσμα να μην έχεις την επιθυμητή μόνωση. Η ηχομόνωση επιτυγχάνεται με δύο τρόπους με πυκνή μάζα και με απόσταση. Η πιο ενδεδειγμένη μέθοδος οικονομικής ηχομόνωσης είναι ένας συνδυασμός μάζας και απόστασης. Δηλαδή να δημιουργήσεις σκελετό με διπλή γυψοσανίδα διαφορετικού πάχους (πχ 16mm και 19 mm για να μη συντονίζονται στην ίδια συχνότητα) που να έχει απόσταση η μια πλευρά του τοίχου από την άλλη και να μην εφάπτονται μεταξύ τους. ενδιάμεσα μπορείς να τοποθετήσεις πετροβάμβακα. Προσοχή όμως. Οτιδήποτε πρακτική οδηγία και να σου δώσω εγώ ή κάποιος άλλος για κατασκευή studio θα σε οδηγήσει σε παταγώδη ακουστική αποτυχία. Συνιστώ να αγοράσεις ένα βιβλίο ακουστικής με πρακτικά παραδείγματα κατασκευής ενός μικρού studio.Χωρίς αυτό θα πετάξεις στη κυριολεξία τα χρήματά σου. Η θεωρία ακουστικής για μικρούς χώρους είναι σχετικά απλή και τα μαθηματικά που θα χρειαστείς είναι του δημοτικού. Με ένα τέτοιο βιβλίο θα μπορέσεις να μάθεις να κατασκευάσεις ένα στούντιο που να θεωρείται αξιοπρεπές (όχι τέλειο , το τέλειο είναι πολύ δύσκολη υπόθεση) και να υπολογίζεις παραμέτρους όπως :

 

1) Τις διαστάσεις του δωματίου σου ώστε να ελαχιστοποιηθούν τα στάσιμα κύματα (αξονικές ιδιοσυχνότητες )

2) Την αντήχηση που θέλεις να έχει ο χώρος σου στο control και στο studio area.

3) Την κατασκευή διαφόρων τύπων τοίχου , διπλών τζαμιών , ηχοαποροφητικών κατασκευών , ανακλαστήρων (diffusors)

4) Να δείς πόσα Sabins ηχοαποροφητικού υλικού θα χρειαστείς για να πετύχεις την επιθυμητή αντήχηση σύμφωνα με τους συντελεστές ηχοαπορόφησης του κάθε υλικού και να τα τοποθετήσεις ομοιόμορφα στο χώρο σου.

5) Το ποιο πολύπλοκο και ακριβό κατασκευαστικά είναι ο σωστός εξαερισμός … Θέλει μεγάλη προσοχή καθώς λύσεις από κάποιο «μάστορα της γειτονιάς» που δεν το έχει ξανακάνει μάλλον θα σου ακυρώσει όλες τις παραπάνω προσπάθειες για ηχομόνωση.Ένα τέτοιο βιβλίο θα σε εισάγει στις τεχνικές αυτές , αλλά θα χρειαστείς και κάποιον σοβαρό τεχνικό.

 

Υ.Γ. Πριν ξεκινήσεις ,δες πρώτα αν μπορείς να πάρεις άδεια λειτουργίας λόγο υπογείου…

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

χωρίς να ειμαι σιγουρος λογικα δεν ειναι ευκολο να παρεις την αδεια λειτουργειας αν ειναι σωστα μονωμενος ο χωρος?. Ειμαι κατοικος εχωτερικου εδω και πολλα χρονια και αποφασισα να κανω το βημα τωρα που μπορω. Δεν ειμαι γνωστης των τεχνικων περα απο τα βασικα αλλα απο την αλλη οποιον και να ρωτησεις αλλα θα σου πει. εννοειται οτι δεν θα ξεκινουσα τιποτα αν δεν ειμουν σιγουρος τι κανω γιαυτο και ειπα οτι δεν υπαρχει πιεση χρονου. Αλλα χρειαζομαι να μαζεψω μερικες πληροφοριες σχετικα με το κόστος στο ενδελοσ περιπου παντα. Αν πχ βασιζομουν οπως λεσ σε αυτο το συνδυασμο γυψοσανιδας και πετροβαμβακα ποσο τηα μου κοστιζε ενα δωματιο 5x5x3. Εχει κανεις να προτείνει ενα τετοιο βιβλιο στα ελληνικα h aγγλικα?

www.fabliquid.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν πχ βασιζομουν οπως λεσ σε αυτο το συνδυασμο γυψοσανιδας και πετροβαμβακα ποσο τηα μου κοστιζε ενα δωματιο 5x5x3.

 

Ο υπολογισμός δεν είναι εύκολος γιατί θα εξαρτηθεί το επίπεδο ηχομόνωσης (sound transmission class rating) που θα χρειαστεί να έχουν οι τοίχοι. Μεγαλύτερο STC rating σημαίνει και υψηλότερο κόστος. Πχ αν σε ένα σκελετό βάλεις από τις δυο πλευρές γυψοσανίδα εχεις STC 34 ενώ αν έχεις διπλό σκελετό με τη μια πλευρά να μην εφάπτεται με την άλλη και σάντουιτς δύο γυψοσανίδων ανά πλευρά αναρτημένες σε ελαστικό κανάλι ανεβαίνεις σε STC 58. Πρέπει να πάρεις τιμές από γυψοσανίδες και τιμές από πετροβαμβακα , να υπολογίσεις όλα τα σενάρια και να αποφασίσεις ποιο είναι το ελάχιστο επιτρεπτό επίπεδο ηχομόνωσης (εφόσον είναι υπόγειο) και να το ακολουθήσεις κατασκευαστικά. Υπόψη , υπάρχει και το κεφάλαιο floating flour που έχει και αυτό το σχετικό κόστος του. Γι αυτό καλύτερα διάβασε πρώτα ένα βιβλίο και αποφάσισε τι ακριβώς θέλεις να κάνεις κατασκευαστικά και μετά το κόστος θα το βγάλεις εύκολα μόνος σου.

 

Βιβλία :

How to Build A Small Budget Recording Studio From Scratch

Author : Mike Shea, F. Alton Everest

 

Building a Recording Studio

Author: Jeff Cooper

 

Basic Home Studio Design

Author: Paul White

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όχι. Το μόνο που πρέπει να κοιτάξεις είναι το καταστατικό της πολυκατοικίας, άν επιτρέπει τέτοια χρήση, και να είσαι έτοιμος για αντιδικίες και πιθανά εξώδικα από τους ενοίκους.

Empty Rooms

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου