Προς το περιεχόμενο

Squire Jazz Bass


kokoman

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χθες που λέτε πήρα το πτυχίο μου και σε 12 μέρες μπαίνω και φαντάρος. Και τα "κωλοπαίδια" οι κολλητοί μου με τσάκισαν! Μου πήραν δώρο ένα μπάσο που όλο τους έπρηζα ότι κάποια στιγμή θα έπαιρνα για να μάθω. Συγκεκριμένα μου πήραν το Squire Jazz Bass standard series, το οποίο εμφανισιακά τα σπάει!

 

Ως τώρα έλεγα ότι ήμουν μόνο κιθαρίστας (έχω μια ηλ/ακουστική Samick και μια fender telecaster light ash), πλέον θα προσθέτω και μπασίστας! :)

 

Το πρόβλημα όμως είναι ότι δεν έχω ιδέα από μπάσο. Ούτε καν το κούρδισμά τους δεν ξέρω (νομίζω πως είναι ίδιο με τις 4 πρώτες χορδές της κιθάρας).  Μιλάμε δλδ, ούτε τα στοιχειώδη δεν κατέω. Μπορείτε να μου γράψετε 2-3 πραγματάκια να κατατοπιστώ? Ας πούμε, θέλω άλλο ενισχυτή από τον VOX AD30 που έχω για την κιθάρα? Δε με ενδιαφέρει να παίζω live μπάσο. Για το σπίτι μόνο. Επίσης, θέλω άλλου είδους πένες από την κιθάρα? Υπάρχουν αντίστοιχες συγχορδίες στο μπάσο, όπως με την κιθάρα? Με τί να ξικινήσω την εξάσκηση? Έχετε κάποια τραγούδια-tabs να προτείνετε για αρχή?

 

Όπως καταλαβαίνετε, είμαι ασχετίλα σκέτη! Ευχαριστώ προκαταβολικά παίδες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το κούρδισμα του μπάσου είναι όπως λες, δηλ GDAE απο κάτω προς τα πάνω. Μπορείς να χρησιμοποιείς τον ενισχυτή της κιθάρας (και εγω έτσι έπαιζα όταν άρχισα) αλλά να ξέρεις πως δεν θα ακούς οτι με έναν κανονικό ενισχυτή μπάσου αφού το ηχείο είναι κατασκευασμένο για πιο ψηλές συχνότητες!

Οσον αφορά τις πένες δεν υπάρχουν διαφορετικές για μπάσο η κιθάρα, το μόνο κριτήριο είναι το σχήμα και το πόσο σκληρές είναι. Δοκίμασε ένα παρόμοιο σχήμα με αυτό που μέχρι τώρα είχες (αν και πολλοί μπασίστες παίζουν με τις μεγάλες τρίγωνες πένες) ίσως όμως να χρειαστείς πιο σκληρές αφου οι χορδές του μπάσου είναι πιο βαριές.

Τις συγχορδίες τις ξέρεις καλύτερα αφού παιζεις κιθάρα. Μπορεις να κάνεις ότι μπορούσες να κανεις κ εκει σε 4 όμως μονο χορδες (εδω βέβαια παίζει μέχρι που σε φτάνουν τα δάκτυλα σου-δεν θα πρότεινα ηρωισμούς στην αρχή γιατί τα χέρια σου δεν θα έχουν συνηθίσει τη δύναμη που χρειάζεται το μπάσο και κρίμα είναι να φλερτάρεις με τενοντίτιδα).

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα τραγούδια για αρχάριους. Απλά βάλε στο cd player ένα αγαπημένο σου δίσκο και άρχησε το play-along. Η διαφορά απο την κιθάρα είναι η αίσθηση του τι πρέπει να δίνεις σε ένα κομμάτι και γενικά ο πιο ρυθμικός ή groovy τρόπος σκέψης.

Καλη αρχή.

fuck you you fucking fuck

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σ'ευχαριστώ πολύ αγαπητέ για τις συμβουλές (και την ταχύτητα). Ήδη κατεβάζω μερικές ταμπλατούρες για να αρχίσουν τα δάχτυλα να σπάνε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βασικά έχει άλλη φιλοσοφία. Μην ακολουθείς το τι παίζει η κιθάρα, αλλά το τι παίζει η κάσα. Εγω προσπαθούσα να ακολουθώ τα riff της κιθάρας και ουσιαστικά δεν είχαμε μπάσο στο γκρουπ. Με ξεστραβωσε ένας μπασίστας που μου είπε καλύτερα να παίζω μόνο τη βασική νότα και να σκάω με την κασα. Είναι λιγότερο ψαρωτικό αλλά ακούγεται καλύτερα.. ::)

 

Οσον αφορά το κούρδισμα είναι όπως τα είπατε και παραπάνω. Σχετικά με τον ενισχυτή, μπορείς να χρησιμοποιήσις της κιθάρας σαν προσωρινή λύση, αλλά έχοντας πάντα υπ'όψιν ότι αφ'ενός δεν ακούγεται σωστά για το λόγο που έγραψε και ο Electric Wizard, αφ'ετέρου ζορίζεται πολύ το μεγάφωνο του ενισχυτή, οπότε ΜΗΝ τον ανοίγεις πολύ και το καταστρέψεις.

Fender να πιάνεις, Harley Benton να γίνεται...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Mεγειες! Προσπαθησε επισης να το σεταρεις οσο το δυνατον μαλακοτερα για να μην ταλαιπωρεισαι. Ρυθμισε τα χαμηλα και τα μεσαια του ενισχυτη σου αλλα μην ξεφευγεις απ το 2.5 αντε 3 σε ενταση. Καλο θα ηταν να εχεις και κανενα thumbpick για να αρχισεις σιγα σιγα να χρησιμοποιεις δεικτη και μεσαιο.

56575696_1c76a8a008.jpg?v=0

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επειδή το πέρασα το στάδιο-είχα μια ηλεκτρική κιθάρα και έπαιζα "ξύνοντας"  thrash-black metal κομμάτια, ξενέρωσα πολύ άσχημα με το μπάσσο...όσπου βρήκα έναν ντράμμερ γκρουβάτο και είχε έναν παλιό roland 100στάρι....τότε ξεκόλλησε το μυαλό μου...!με λίγα λόγια σε μια μπασογραμή μετράει ο ρυθμός και θα σε βοηθήσει πολύ να παίζεις ταυτόχρονα με κάποιες λούπες απο ντραμοκούτι ή υπολογιστή...Α!και ξέχνα τα ακουστικά για μόνιμη λύση!

Μην μπεις στον πειρασμό να πλακωθείς στα εφφέ-ίσως ένας κομπρέσσορας για αρχή θα ήταν αρκετός...

...καλή συνέχεια&οτι χρειαστείς εδώ είμαστε...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου