Προς το περιεχόμενο

Οι "δρόμοι" των monitors


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σε ένα μάθημα στο πανεπιστήμιο μάθαμε τα φίλτρα (ηθμούς). Συγκεκριμένα αυτά:

http://www.hobbyprojects.com/general_theory/images/filter3.gif

 

Μας είπε ο καθηγητής επίσης ότι τα ηχεία 2 δρόμων (που χρησιμοποιούν Cross Over) χρησιμοποιούν είτε το Low pass για τα μπάσα και το band pass (το μισό) για τα πρίμα είτε το band pass (το άλλο μισό) για τα μπάσα και το high pass για τα πρίμα. Μόνο αυτά των τριών δρόμων χρησιμοποιούν το low pass για τα μπάσα, το band pass για τα μεσαία και το high pass για τα πρίμα (bass -  midrange - tweeter).

Ερώτηση: τα monitors ακολουθούν τα παραπάνω? Αν ναι γιατί τα περισσότερα είναι 2 δρόμων? Ποιος είναι ο καλύτερος συνδυασμός?   

 

(αν χρειαστεί οπουδήποτε αλλαγή σε αυτό που έγραψα, παρακαλώ να αλλαχθεί)

 

Φιλικά, Φώτης

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φαντάζομαι ότι έχει επικρατήσει η 2-way σχεδίαση επειδή προσφέρει την καλύτερη αναλογία κόστους/συνολικού όγκου/απόδοσης. Πχ. μερικά από τα καλά στουντιακά μόνιτορ φαίνεται να έχουν μία συνολική απόκλιση της τάξης του +/-2dB χρησιμοποιώντας 2 μόνο drivers. Φυσικά υπάρχουν και 3-way υλοποιήσεις -κυρίως στην midfield κατηγορία- αλλά ξεφεύγουν συνήθως στα 2000+ ευρώ το κομμάτι.

 

Το εξτρά κόστος είναι λόγω του επιπλέον γούφερ και του μεγαλύτερου όγκου, αλλά και στην υλοποίηση ενός ακόμα stage στο crossover, και στο γεγονός ότι στα active ηχεία χρειάζεται ένα ακόμα ενισχυτικό στάδιο. (κάθε σήμα μετά το crossover οδηγείται σε ξεχωριστό -βελτιστοποιημένο ανάλογα με τη μπάντα- ενισχυτή)

 

Το να μιλήσει κανείς για καλύτερο ηχείο συγκρίνοντας μόνο αν είναι 2 ή 3-way είναι λίγο άτοπο. Υπάρχουν άπειρες παράμετροι, όπως οι συντονισμοί στην καμπίνα, αν αυτή είναι αεροστεγής ή έχει θύρες, οι ακυρώσεις από αντανακλάσεις στο εσωτερικό της, η ποιότητα των ενισχυτικών σταδίων, η αποφυγή παραμόρφωσης intermodulation, η διασπορά και και και...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ πολύ για τις παρατηρήσεις σου. Πολλά από αυτά ούτε καν τα είχα σκεφτεί όταν άνοιγα το θέμα. Και πάλι ευχαριστώ!

 

Φιλικά, Φώτης

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου