Προς το περιεχόμενο

Μετρονόμοι, προηχογραφημένα και ηχογράφηση live


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα. Όπως λέει και το θέμα θέλουμε με την μπάντα μου να αρχίσουμε να παίζουμε με μετρονόμο γιατί οι ταχύτητες έχουν αρχίσει να ξεφεύγουν (πολλές αυξομειώσεις και πολλά bpm). Η λίση αρχικά είναι απλή. Ηχογραφημένος μετρονόμος με mp3 player και με ακουστικά στον ντάμερ.

 

Το θέμα είναι ότι ο πληκτράς μας παίζει σε μερικές εισαγωγές και σε μερικά σημεία μέσα στα κομμάτια μόνος του οπότε πρέπει και αυτός να ακούει τους μετρονόμους. Η λύση που σκέφτηκα είναι wireless in-ear monitor, στο ένα input θα έχει την επιστροφή από το mix που θα ακούει ο ντράμερ και στο άλλο input τον μετρονόμο. Έτσι από το wireless in-ear με ακουστικά isolation θα ακούει ο ντάμερ και με το ασήρματο θα ακούει ο πληκτράς και όποιος άλλος στην μπάντα θέλει να εχει in-ear monitor.

 

Στην πορεία όμως θέλουμε να βάλουμε στο παιχνίδι και προηχογραφημένα μέρη. Το σκέφτηκα λοιπόν λίγο ακόμα και είπα να βγάλω το mp3 player και στην θέση του να βάλω ένα μικρό hard disk recorder. Ένα οχτακάναλο θα είναι ok. Στο πρώτο κανάλι θα έχω τους μετρονόμους, στο δεύτερο και τρίτο τα προηχογραφημένα και μου μένουν άλλα κανάλια για να μπορούμε να έχουμε μια ηχογράφηση του live. Το πρόβλημα είναι ότι το hard disk recorder πρέπει να μπορεί να δώσει 2 διαφορετικά mix. Ένα mix με τα προηχογραφημένα προς την κονσόλα του μαγαζιού η του studio για να βγεί από το PA και ένα mix προς το wireless in-ear monitor με τα προηχογραφημένα, τον μετρονόμο και την επιστροφή για να ακούει ο ντάμερ και ο πληκτράς. Ξέρω ότι η λύση αυτή θα κοστίσει αλλά το wireless in-ear το έχουμε και την θέση του hard disk recorder μπορεί να την πάρει ένα laptop με εξωτερική κάρτα ήχου και Nuendo και έτσι θα μπορεί και ο πληκτράς μας να χρησιμοποιεί και κάποια VTS που έχει βάλει στην ηχογράφηση.

 

Και τώρα οι ερωτήσεις.

 

1. Έχω κάποιο κενό στον συλλογισμό μου?

 

2. Από το Νuendo  πώς μπορώ να βγάλω 2 διαφορετικά mix σε κάθε μια από τις εξώδους; Προς το παρόν θα το δοκιμάσω στο desktop με μια M-Audio 1010lt

 

3. Ξέρει κανένας κάποιο hard disk recorder σε ανθρώπινη τιμή που να μπορεί να δώσει 2 διαφορετικά mix; Έψαξα αλλά από αυτά που βρήκα και μπόρεσα να καταλάβω τα πιο ακριβά μοντέλα έχουν αυτή την δυνατότητα.

 

4. Έχετε να προτείνετε κάποια κάρτα ήχου που θα μου κάνει την δουλειά ελαχιστοποιώντας τον φόβο να με κρεμάσει πάνω στο live;

 

Sorry για την έκθεση ιδεών αλλά προσπάθησα να είμαι όσο το δυνατόν πιο συγκεκριμένος για να σας βοηθήσω να με βοηθήσετε. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

facebook.com/potergeist

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Οπότε δεν κάνει. Αν υπήρχε κάποιο άλλο πολύ πιό πρόσφατο θα μπορούσε να στείλει από ξεχωριστές εξόδους τα backing και το μετρονόμο. Αλλά αφού δεν υπάρχει ας μην το συζητάμε. Να φανταστώ επίσης ότι Δεν υπάρχουΝ χρήμαΤα διαθέσιμα για τέτοιου είδους αγορά - επένδυση.

 

Οπότε.

Εκτός από τη λύση του laptop μαζί με εξωτερική κάρτα και με όλα τα επακόλουθα, υπάρχουν οι παρακάτω λύσεις.

 

1. Κάποιο μηχάνημα, ας πούμε hard disk recorder, το οποίο να έχει ξεχωριστές εξόδους. Τουλάχιστον 3. Δύο για το stereo backing και μία για το μετρονόμο.

 

2. Δύο hard disk recorders με απλές stereo εξόδους το καθένα αλλά με MIDI IN & OUT έτσι ώστε να συγχρονίζει το ένα το άλλο μέσω MIDI. Στο ένα θα υπάρχουν τα backings και στο άλλο ο μετρονόμος.

 

3. Φθηνή λύση. Σε ένα απλό MP3 player, τα backing μονοφωνικά από το ένα κανάλι και ο μετρονόμος από το άλλο.

 

Κάτι άλλο δεν έχω υπ'όψι μου για την ώρα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ για την απάντηση. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται δεύτερο hard disk recorder. Τα πιο πολλά απ' οτι είδα έχουν stereo έξοδο και παράλληλα έξοδο για ακουστικά με ξεχωριστή μάλιστα ρύθμιση έντασης, όπως πχ το Tascam DP 008. Το θέμα είναι αν μπορώ να έχω διαφορετική μίξη στην stereo έξοδο και διαφορετική στην έξοδο για ακουστικά.

facebook.com/potergeist

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Το θέμα είναι αν μπορώ να έχω διαφορετική μίξη στην stereo έξοδο και διαφορετική στην έξοδο για ακουστικά.

Όχι. Σ' αυτή την κατηγορία μηχανημάτων, συνήθως στην έξοδο των ακουστικών ακούς την ίδια μίξη με την stereo έξοδο αφού στην ουσία είναι παράλληλα για ευνόητους λόγους. Η διαφορά μπορεί να είναι μόνο στην ένταση.

 

Οπότε εάν η επιλογή σου είναι σ'αυτή την κατηγορία, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι η λύση 3. Δηλαδή δύο μονοφωνικά κανάλια, ένα backing και ένα μετρονόμο.

 

Σου παραθέτω μέρος του block diagram από το μηχάνημα που προανέφερες.

{Tascam DP-008 , Owner's Manual σελίδα 83}

out.JPG.c9f64247ffef13ea55c76858464127ab.JPG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και πάλι ευχαριστώ. Ψάχνοντας λίγο ακόμα στο website της Zoom αυτή την φορά είδα ότι στο R24 multi-track recorder μπορείς να δώσεις τον built in μετρονόμο μόνο στα ακουστικά και να μην βγαίνει στο mix που στέλνεις στο PA. Σε αυτή την περίπτωση μπορώ να κάνω την δουλειά μου άνετα, ίσως και καλύτερα απ' ότι υπολόγιζα αλλά τώρα η ερώτηση είναι όταν προγραμματίσω τον μετρονόμο στο R24, θα μπορώ να έχω 6-7 αλλαγές του tempo μέσα στο ίδιο κομμάτι (όπως στο tempo track του Nuendo) ή ο μετρονόμος είναι στάνταρ για όλο το κομμάτι; Απ' ότι βλέπω έχει και drum machine οπότε ίσως θα μπορούσα να φτιάξω τα διαφορετικά tempo σαν patterns και να κάνω έτσι τις αλλαγές στο tempo; Σε άλλα multi-track recorders μπορώ να έχω τον built in μετρονόμο μόνο στα ακουστικά και να αλλάζει το tempo μερικές φορές μέσα στο κομμάτι;

facebook.com/potergeist

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

1. Σχετικά με τον μετρονόμο και τα ακουστικά, κατέβασε και διάβασε προσεκτικά το manual

    πριν βρεθείς προ εκπλήξεως.

 

2. Το tempo μπορείς να το αλλάξεις όσες φορές θέλεις μέσα στο ίδιο το κομμάτι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου