Προς το περιεχόμενο

Ποιός σκληρός δίσκος είναι κατάλληλος για ηχογράφηση;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σκοπεύω με τη πρώτη ευκαιρία να αντικαταστήσω το σκληρό δίσκο του λαπτοπ μου με έναν μεγαλύτερο επειδή θέλω να μετατρέψω το λαπτοπ σε μουσικής παραγωγής εργαλείο και ο σκληρός που έχει είναι πολύ μικρός για αυτή τη δουλειά.

Αλλά έχω μιαν απορία. Οι σκληροί δίσκοι οι οποίοι τρέχουν σε 5400 στροφές θα έχουν πρόβλημα με την ηχογράφηση ή όχι; Γνωρίζω καλά ότι οι δίσκοι σε 7200 στροφές λειτουργούν άψογα για αυτή τη δουλειά, αλλά με τους 5400 τί γίνεται;

Έχω την εντύπωση ότι δεν θα έχω πρόβλημα με 5400 επειδή από ότι έχω δεί τα διάφορα ψηφιακά hardware digital workstations πωλούνται με σκληρούς των 5400 στροφών και λειτουργούν άψογα με ηχογραφήσεις. Άρα, να πάρω έναν με 5400 ή έναν με 7200 ο οποίος επειδή έχει περισσότερες στροφές ίσως είναι και πιό θορυβώδης;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 49
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Γεια σου axtarmas! :) Οι στροφές είναι μόνο μία από τις παραμέτρους που καθορίζουν την ταχύτητα πρόσβασης, άλλοι είναι η ποιότητα του κοντρόλλερ, η ποσοτητα και η ιεραρχια της μνήμης cache που φοράει και οι αλγόριθμοι αναζήτησης πχ. Θα μπορούσες δηλ θεωρητικά να βρεις δίσκο  των 5400 που να είναι πιο γρήγορος από έναν 7200

 

Τώρα εξαρτάται με πόσα tracks πχ θα δουλευεις, τι vst θα χρησιμοποιείς κτλ. Τα περισσότερα προγραμματα ηχογράφησης προφορτώνουν κατα το δυνατό δεδομενα (caching) προσπαθώντας να μειώσουν την εμπλοκή του δίσκου. Σε περίπτωση που δεν υπήρχε cache μπορεις να κανεις εναν γρήγορο υπολογισμό (χωρις vst) του στυλ τα κομματια μου θα εχουν 10 tracks παραλληλα, άρα 10 * 0.2MB / sec που θελει καθε στερεο wav, περίπου 10ΜΒ/sec κατ ελάχιστο. (Ξαναλέω αυτό ειναι υπερυπεραπλουστευμένο παράδειγμα). Εμένα παντως ο σκληρός μου με τις 7200 στροφες, σε σημεία των κομματιων που έχω πολλά τρακς επειδή έχω κρατήσει παλιότερα takes πχ πολλές φορές τα τρώει. Αν ηχογραφεις θες να σιγουρεψεις οτι δεν θα τα φαει ο δισκος εκεινη την ώρα προφανως...

 

Θα σου πρότεινα να επενδύσεις σε καλούς σκληρούς των 7200 (νορμαλ δηλαδή, μη φας περιουσία) και σε ενα καλό case με ηχομόνωση και λαστιχάκια στους σκληρούς που μειώνουν τους κραδασμούς (δεν έχω ττετοιο κουτι, αλλα αν ξαναπαιρνα τετοιο θα παιρνα γιατι το πισι μου μονο που το ανοιγω με πιανει το κεφαλι μου)

 

Α, περισσοτερες στροφες στο δίσκο είναι και περισσότος ηλεκτρομανγνητικός θόρυβος. Δεν ξέρω πόσο λιγοτερο θα έχει ενας 5400απο εναν 7200..

 

Συμπερασμα¨: δες τα benchmarks για τις επιδόσεις, και κοιτα επίσης παράμετροι όπως η ποσότητα μνήμης cache.

 

Hint: Νομίζω οτι στις νορμαλ τιμες που σκέφτεσαι όλοι οι επώνυμοι δίσκοι είναι μια χαρά

 

Hint2: Κοιτα να πάρεις κάτι αξιόπιστο και να κρατάς backups (άκυρο, αλλά μιας και μιλάμε για δίσκους)

 

Καλή τύχη και καλά γραψίματα :)

Το Ξεκούρδιστο Πορτοκάλι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες θα ήθελα όμως και κάποιος ο οποίος ήδη δουλεύει σε λαπτοπ με σκληρούς των 5400, να μας πεί εάν η δουλειά πηγαίνει καλά ή άν έχει προβλήματα. Ώς συνήθως τα τρακς τα ηχογραφώ ένα ένα και όχι πολλά μαζί και τις περισσότερες φορές όταν ηχογραφώ ένα παγώνω τα άλλα ώστε να μην παίζουν, άρα υποθέτω ότι με αυτό τον τρόπο αφού σε 7200 στροφές δεν είχα ποτέ πρόβλημα δεν θα έχω ούτε στις 5400;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με καμμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταφέρω να αγοράσω ssd 500 γίγα, θέλω ένα σκληρό 500άρι, θα βάλω πολύυυυυυ πράγμα από samples και προγράμματα και χρειάζομαι και πολύ χώρο για ηχογράφηση άρα ξεχνάμε τον ssd και επιστρέφουμε στην αρχική ερώτηση, εάν κάποιος ηχογραφεί σε 5400 στροφές μήπως έχει θέματα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με καμμία κυβέρνηση δεν πρόκειται να καταφέρω να αγοράσω ssd 500 γίγα, θέλω ένα σκληρό 500άρι, θα βάλω πολύυυυυυ πράγμα από samples και προγράμματα και χρειάζομαι και πολύ χώρο για ηχογράφηση άρα ξεχνάμε τον ssd και επιστρέφουμε στην αρχική ερώτηση, εάν κάποιος ηχογραφεί σε 5400 στροφές μήπως έχει θέματα...

Ο φορητός σου παίρνει δεύτερο σκληρό; Γιατί αν παίρνει, το ssd δεν χρειάζεται να είναι μεγάλο αλλά είναι highly recommended.

 

Να σου περιγράψω τι κάνω μήπως σου ταιριάζει.

 

Συγκεκριμένα σε ένα 160άρι ssd (πλέον φτηνό) έχω λειτουργικό, DAW, plugins και 50-60GB βιλιοθήκες που χρησιμοποιώ πιο συχνά. Έτσι έχω και περίπου 20GB κενά.

 

Στον άλλο δίσκο (750GB @5400) έχω τα υπόλοιπα.

 

Με αυτό το σετάπ, όταν γράφεις το folder του project σου το έχεις στο ssd για να πηγαίνει σφαίρα. Αφού τελειώσει το μεταφέρεις στον άλλο δίσκο.

 

Το φορητό μου δεν είχε θέση για 2ο δίσκο αλλά πήρα ειδική θήκη (caddy) από ΗΠΑ που καταργεί το DVD και βάζει στη θέση του μια πανομοιότυποη θήκη με υποδοχές για 2ο σκληρό. Ακόμη και μετά από τόση φασαρία το αποτέλεσμα άξιζε.

 

Οι δίσκοι 7200 κάνουν αρκετή φασαρία και θερμαίνονται αρκετά πιο γρήγορα. Ακόμη εκ των πραγμάτων αν έχεις τεράστια libraries θα χρειαστείς 2ο δίσκο για αυτές (όχι για το daw).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

μιας και ειχα προσφατα ασχημη εμπειρια με δυο ssd τους vertex 2 θα ηθελα να πω μερικα πραγματα να ληφθουν υποψη βαση αυτου.

 

Οι ssd αναμφισβητητα ειναι μια επανασταση στο upgrade ενος υπολογιστη γιατι προσφερουν τρομερες ταχυτητες προσπελασης δεδομενων και ανταποκρισης του λειτουργικου.

 

Ομως εχουν και καποια προβληματα που σιγα σιγα βεβαια ξεπερνωνται.

 

Οτι πω απο εδω και περα μπορειτε να τα επιβεβαιωσετε αν δεν τα ξερετε ηδη απο τα forum γνωστων κατασκευαστων ssd

 

Οι ssd και τα controllers τους αντιμετωπιζουν προβληματα εννιοτε με το λειτουργικο ή και με τις μητρικες.

Προβληματα που μπορουν να τους καταστησουν αναξιοπιστους η μη λειτουργικους και μπορει να οδηγησουν σε απωλεια δεδομενων

 

Π.χ. καποιοι (δεν λεω ονοματα) αλλα μπορει να το ψαξει καποιος λογω π.χ. της λειτουργιας hybernation των windows μπορει να παρουσιασουν panic lock με σχεδον αδυνατη την ανακτηση των δεδομενων.

 

Μπορει να παψουν να συμπεριφερονται σωστα και να προκαλεσουν προβληματα ακομα και στην εγκατασταση.

 

Αυτο που θελω να πω ειναι οτι ειναι θεμιτη η χρηση τους και πολλα τα οφελη τους αλλα θα πρεπει καποιος που τους χρησιμοποιει για δουλεια πολυτιμη σαν τη δικη μας και θα πρεπει να την προστατευσει, οπως και την εγκατασταση του που για τους περισσοτερους λογω της πληθωρας software και ρυθμισεων που ειναι χρονοβορα διαδικασια να την φτιαξουμε σωστα, να μην βασιστει απολυτα σε αυτους.

 

Οι μηχανικοι ειναι πιο αργοι αλλα εχουν κερδισει την αξιοπιστια τους λογω της μακροχρονης εξελιξης τους.

 

Οι solid state οπως παραδεχονται και οι ιδιες οι εταιρειες και οι εκπροσωποι τους επισημα η και ανεπισημα (πηγη οπως ειπα, σχετικα forum) εχουν ακομα δρομο και ετσι καποιος αν και απο τη φυση του συνηθως εχει back up των αρχειων του η και ολης τους της μουσικης εγκαταστασης, πρεπει να ειναι ακόμα πιο προσεκτικός.

 

Dont fully trust them , they might get to you.

 

Στο δικο μου προβλημα με δυο διαφορετικης μαρκας ssd στα συστηματα μου, ολα εγιναν στο διαστημα της εγγυησης και τους αντικατεστησα.

 

Εχει συμβει σε πολλους να τους τη φορεσουν οι ssd σε πολλαπλασια μεγαλυτερη συχνοτητα απο οσους την φορεσαν οι μηχανικοι τελευταιας γενιας.

 

Αυτο για την προσοχη και μονο το ποσταρα.

Αλλιως συνεχιζω να λειτουργω και εγω με ssd ως σκληρο λειτουργικου στα 3 εναπομειναντα συστηματα μου με θεαματικες επιδοσεις γι αυτο και τους λατρευω παρολα τα προβληματα που αντιμετωπισα.

 

 

Πιανίστας, Διδάκτωρ Γιουροβιζιονολογίας

με εξειδίκευση στα ΣΥΝΘΕΣΑ'ΙΖΕΡ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου