Προς το περιεχόμενο

macbook -τοποθετηση ssd και hhd στη θεση του superdrive


J's conspiracy

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ειμαι κατοχος ενος macbook white 13 του 2009 .Εχω εναν 750 gb σκληρο και 2χ2 ραμ .Το superdrive μου εχει χαλασει εδω και καιρο .Εκανα την εξης σκεψη :Να βαλω τον σκληρο που ηδη εχω στην θεση του superdrive (και μια βοηθεια για το τι ακριβως χρειαζεται θα μου ηταν απαραιτητη) και να αγορασω εναν ssd (μαλλον για 120 αρι) για να τον χρησιμοποιησω σαν βασικο σκληρο εκκινησης του λογισμικου .Χρειαζεται ενα MCE OptiBay .Υπαρχουν καθολου προτασεις για το ποιο ακριβως χρειαζεται το μοντελο μου?Κι αν υπαρχουν και φθηνοτερες λυσεις?Ειναι εφικτη αυτη η σκεψη ή ειναι πιθανο να εχω προβληματα ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κοιταζα πριν καποιο διαστημα για προσθηκη ssd σε εναν imac με τον οποιο δουλευω. Κατεληξα στο οτι ειναι καλυτερο να δουλευουν stock αυτοι οι υπολογιστες αν και σε καποιες περιπτωσεις μπορει η επεμβαση να ειναι επιτυχης. Μπορεις να πειραματιστεις (και μαλλον θα ειναι πιο ευκολο απο το να ανοιξεις εναν imac) at your own risk.

 

Check youtube.

just changed avatar :p

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι να το κάνεις...

Έχουμε και λέμε.

 

1. Μία καλή και δοκιμασμένη λύση σε SSD είναι της Samsung Evo. Προσωπικά έχω πάρει τον 250Gb γιατί τρέχω και Windows σε partition.

http://www.e-shop.gr/product?id=PER.306079

Τώρα ο 128Gb είναι ακόμα φθηνότερος. Προτείνω Samsung Evo καθώς αυτής της γενιάς τα macbook / pro έχουν ένα θέμα με τους sata controllers, με αποτέλεσμα αν και βάζεις SSD να τους βλέπει ο υπολογιστής σε SATA I κι όχι σε SATA II. Για να μην τους βλέπει σε Sata II θα πρέπει ο ίδιος ο SSD να έρχεται από την εταιρία 'ρυθμισμένος' έτσι ώστε να τρέχει σε SATA II. Τους περισσότερους τα macbook της δικιάς σου γενιάς τους βλέπουν σε SATA I. Ο Samsung EVO όμως δουλεύει σε SATA II, δοκιμασμένος ΚΑΙ από εμένα προσωπικα.

 

2. Χρειάζεσαι κάτι τέτοιο για αλλαγή του optical drive.

http://eshop.macsales.com/item/OWC/DDAMBS0GB/

Η εναλλακτική είναι ένα 'generic product' από ebay / amazon

http://www.amazon.co.uk/EiioX-Unibody-MacBook-17-The-device/dp/B008DCMRNA/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1389218094&sr=8-1&keywords=optibay

 

Υπάρχουν αρκετά videos για την εγκατάσταση στο youtube αλλά και οδηγίες στο ifixit

 

Δεν έχω προχωρήσει ακόμα σε αντικατάσταση γιατί αφενός δεν με καίει άμεσα, αφετέρου δεν μπορώ ν'αποφασίσω αν θα πάω για το ακριβότερο της OWC ή για κάποιο generic από amazon, οπότε δεν μπορώ να σου απαντήσω με σιγουριά. Με βλέπω για OWC πάντως.

 

Αυτά....  ;D

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εχω ενα macbook pro 15 late '09 με 250 hdd.

Απο τοτε που αναβαθμισα τη μνημη σε 8GB με 47ευρω απο παραγγελια αγγλια, πεταει!

 

Στη θεση, σου πριν την τοποθετηση σκληρου, θα εβαζα 2χ4GB.

 

Πιστεψε με, τον εχω απο τοτε, το παιρνω ακομα και ως το βασικο μου εργαλειο σε μερικα live mix που κανω, και δεν με προδωσε ακομα...

 

Οσον αφορα το superdrive, εχω δει πολλους στο νετ να το κανουν

 

Δοκιμασε το, αλλα να εισαι σιγουρος τι κανεις

Your Ear Rulez!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ουπς...

 

Εχει ενα καλο αρθρο για τους ssd το maclife.gr

 

Εδω:

http://www.maclife.gr/forum/showthread.php/2613-Αλλαγή-σκληρού-δίσκου-σε-SSD-στο-MacBook-Pro-Η-εμπειρία-μου

Your Ear Rulez!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λοιπόν, ένα ένα γιατί θα μπλέξουμε...

 

1. Καταρχήν για την αλλαγή του optical drive.

Της OWC και καλά είναι πιο ποιοτικό. Τα υπόλοιπα generic είναι απομίμηση του optibay της MSE πώς λέγεται. Αν δεις reviews όμως από το amazon, αρκετός κόσμος έχει προτιμήσει το generic. Τώρα τί να σου πω. Εγώ τα φοβάμαι λίγο τα generic products (κυρίως μην υπάρξει θέμα με αυξημένη θερμοκρασία καθώς η θέση του optical drive δεν είναι φτιαγμένη για τις θερμοκρασίες ενός HDD). Με αυτό το σκεπτικό θα προτιμούσα της OWC το προϊόν που φαίνεται πως ο δίσκος 'αερίζεται' καλύτερα. But that's just me...

 

2. RAM καλό είναι να έχεις, εφόσον όμως την χρειάζεσαι. Δεν έχει νόημα να έχεις 8Gb αν δεν σηκώνεις εφαρμογές. Δεν υπάρχει περίπτωση να δεις διαφορά στο boot αν τώρα για παράδειγμα μπαίνεις στο λειτουργικό και έχεις free 2Gb. Αν βάλεις 8Gb θα έχεις απλά 6Gb free για να χρησιμοποιήσεις όπως θέλεις εσύ.

 

Αντιθέτως, με τον SSD θα δεις τρομακτική διαφορά σε ταχύτητα, boot κλπ. Για παράδειγμα σ'εμένα (macbook pro late 08), έχουμε boot σε 25sec (το μηχάνημα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία) για να μην αναφερθώ σε χρόνο απόκρισης στις εφαρμογές. Δεν το λέω εγώ αυτό βέβαια, ψάξε λίγο στο ινετ και θα δεις.

 

Αλλά είπαμε. Όλα έχουν να κάνουν με το τί χρήση κάνεις. Ενδεχομένως τα 4Gb να είναι λίγα. Ενδεχομένως και πολλά ;)

 

P.S @holystone

Υποθέτω πως πριν βάλεις τα 8Gb είχες 2Gb. Εκτός κι αν είχες τέτοιες απαιτήσεις που τα 4 δεν σε κάλυπταν.

 

P.S 2 Υπάρχει ολόκληρη εγκυκλοπαίδεια γύρω από το θέμα αυτό στο insomnia.gr

Έχουμε γράψει αρκετοί ;) Κάνε ένα κόπο και διάβασέ τα (τις τελευταίες σελίδες)

(κατηγορία Mac Hardware)

 

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

P.S @holystone

Υποθέτω πως πριν βάλεις τα 8Gb είχες 2Gb. Εκτός κι αν είχες τέτοιες απαιτήσεις που τα 4 δεν σε κάλυπταν.

 

Καθως δουλευω στο mac το logic θελω να εκμεταλευτω πληρως τις δυνατοτητες του δουλευοντας το σε 64bit.

Οποτε, η αναβαθμιση στην μνημη κριθηκε αναγκαια (στο system monitor ειχα πολλα page in/ page outs)

 

Παντως ασχετα με την αυξηση αποδοσης στο logic και στα instruments, οι περρισοτερες εφαρμογες του mac os που δουλευουν σε 64bit πλεον,  εκμεταλλευομενες την μνημη τρεχουν πιο γρηγορα.

Your Ear Rulez!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ τα φοβάμαι λίγο τα generic products (κυρίως μην υπάρξει θέμα με αυξημένη θερμοκρασία καθώς η θέση του optical drive δεν είναι φτιαγμένη για τις θερμοκρασίες ενός HDD). Με αυτό το σκεπτικό θα προτιμούσα της OWC το προϊόν που φαίνεται πως ο δίσκος 'αερίζεται' καλύτερα. But that's just me...

 

 

οταν εβαλα πρωτα εναν 320 και μετα τον 750 ,παρατηρηθηκε συχνη αυξηση της θερμοκρασιας (μαλλον ) και οι ανεμιστηρες αρχισαν να ακουγονται εντονοτερα  σε σχεση με τον μαμα 120 .τοποθετωντας τον ssd υπαρχει πιθανοτητα να χω κι αλλη αυξηση ή επιστροφη στην αρχικη ελλειψη φασαριας ?και με την τοποθετηση του hhd σε συνδυασμο με τον ssd ,υπαρχει περιπtωση να μειωθει ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου