Προς το περιεχόμενο

Mutec 2GB Flash board for Yamaha synths


Προτεινόμενες αναρτήσεις

FMC_05_06_07_Cover.png

 

Good news για τους κατοχους των Yamaha workstations Motif XF / MOXF και των arrangers Tyros 4 & 5. H Γερμανικη Mutec κυκλοφορησε μια Flash board των 2GB για τα παραπανω οργανα, την Mutec FMC-07. Ως τωρα στην αγορα υπηρχαν Flash boards των 512MB και 1GB κατασκευασμενες απο την Yamaha και την Mutec. Τα Motif XF εχουν δυο slots γι αυτες τις καρτες και τα MOXF/Tyros 4 & 5 μια, ετσι η μεγιστη χωρητικοτητα που μπορουσαν να εχουν τα Motif XF ηταν 2GB και τα MOXF/Tyros 4 & 5 απο 1GB.

 

Με τη νεα 2GB Flash board της Mutec τα δεδομενα αλλαζουν δραματικα. Τωρα πλεον τα Motif XF μπορουν να εχουν εγκατεστημενα μεχρι 4GB non-volatile FlashΡΑΜ, αυτο σημαινει κοντα στα 5GB μνημη συνολικα σε ενα Motif XF αν υπολογισουμε μαζι τα 741ΜΒ ROM και την 128ΜΒ SDRAM του, ενω στα MOXF μπορουμε να εχουμε πλεον ως 2GB non-volatile FlashΡΑΜ, συνολικα περιπου 3GB μνημης για waveforms συνυπολογιζοντας τα 741MB ROM του οργανου.

 

FMC_07_Flash_ROM_Expansion_Card_Carton_prev.png

 

Υπαρχουν ομως μερικοι περιορισμοι, τουλαχιστον ως τωρα. Σε μια Flash board του 1GB η χωρητικοτητα κατανεμεται ως εξης:

2048 Waveforms max

128 Samples per Waveform

8192 Samples in total

 

Ο χρηστης αυτης της καρτας μπορει να την "τερματισει" φτανοντας το οριο ειτε των 2048 Waveforms ειτε των 8192 Samples. Λεγοντας αυτο, η καρτα μπορει να "φουλαρει" με λιγοτερα απο 2048 Waveforms, γιατι ολα τα Waveforms δεν εχουν το ιδιο μεγεθος. Ετσι η καρτα "φουλαρει" οταν καποιος φτασει το οριο των 2048 Waveforms ή το οριο των 8192 Samples ή το οριο των 2GB, οποιο απο τα τρια συμβει πρωτο.

 

Με την νεα καρτα των 2GB καποιος θα σκεφτει λογικα οτι η χωρητικοτητα της σε Waveforms/Samples θα ειναι η διπλασια. Δυστυχως κατι τετοιο δεν συμβαινει, ασχετα αν η χωρητικοτητα της νεας καρτας ειναι διπλασια σε GBs. Kι αυτο δεν συμβαινει γιατι το λειτουργικο των Motif XF / MOXF αναγνωριζει σε μια καρτα 2048 Waveforms max, ασχετα με το μεγεθος της καρτας. Ετσι, ακομα και αν τοποθετησουμε δυο καρτες των 2GB στο Motif XF ή μια καρτα των 2GB στο MOXF, το αποτελεσμα θα ειναι το ιδιο με το αν ειχαμε τοποθετησει δυο καρτες του 1GB στο Motif XF και μια καρτα του 1GB στο MOXF, δηλαδη παλι θα εχουμε

 

2x 2048 Waveforms/128 Samples per Waveform/8192 Samples in total για το Motif XF

1x 2048 Waveforms/128 Samples per Waveform/8192 Samples in total για το MOXF

 

To πλεονεκτημα της νεας καρτας των 2GB ειναι στο μεγεθος των Waveforms/Samples που μπορει καποιος να φορτωσει. Αλλο 2048 Waveforms με μεγεθος 1GB και αλλο 2048 Waveforms με μεγεθος 2GB. Τα αρχεια wav επισης μπορει να ειναι μεγαλυτερα οποτε μπορεις να φορτωσεις στην νεα καρτα ολοκληρες παραγωγες απο φωνητικα πχ ή αλλα μουσικα μερη σε wav μορφη και ολα αυτα σε διπλασιο μεγεθος.

 

Η χωρητικοτητα που μπορουσε να εχει καποιος στο Motif XF/MOXF του με τις καρτες του 1GB ηταν ηδη τεραστια και ενα μεγαλο ατου γι αυτα τα οργανα, η νεα καρτα των 2GB τωρα απλα αλλαζει τα δεδομενα προς το πολυ καλυτερο. Ειναι σχεδον βεβαιο οτι η Yamaha θα αναβαθμισει το OS των παραπανω οργανων και θα αφαιρεσει τον περιορισμο των 2048 Waveforms. Ηδη το Tyros 5 δεν εχει κανενα περιορισμο ενω το Tyros 4 (με OS 1.10 ή νεοτερο) εχει περιορισμο στις 2560 Waveforms.

 

FMC_07_Flash_ROM_Expansion_Card_prev.png

 

Και τωρα τα ασχημα νεα, που δεν ειναι αλλα απο την τιμη της Mutec FMC-07. Η τιμη της λοιπον ειναι στα 385€. :-X

Τα "καλα" νεα βεβαια ειναι οτι οι καρτες της Mutec πωλουνται  σχεδον στην μιση τιμη απο τις αντιστοιχες καρτες της Yamaha. Δηλαδη αν η Yamaha κυκλοφορησει καποτε (απιθανο το κοβω) μια αντιστοιχη καρτα στα 2GB η τιμη της σιγουρα θα ειναι σχεδον στο διπλασιο, τιμη εντελως παλαβη για την εποχη μας και γι αυτη τη χωρητικοτητα.

 

Οι καρτες της Mutec ειναι 100% συμβατες με τα οργανα της Yamaha, και πως να μην ειναι αφου μιλαμε για τις ιδιες καρτες που το μονο που αλλαζει ειναι η μαρκα. Ετσι γινεται με απειρα προϊοντα φυσικα, παραδειγμα οι μπαταριες κινητων της, πχ, Nokia, οι οποιες κοστιζουν πχ 10€ και ακριβως οι ιδιες μπαταριες (και απο το ιδιο εργοστασιο πολλες φορες) μιας Χ εταιρειας κοστιζουν 5€. Αυτα να τα βλεπουν μερικοι μερικοι που εχουν αναγαγει το χαζο μοτο "οτι πληρωνεις παιρνεις" στην απολυτη αληθεια.

 

Ο Νακας εγινε προσφατα ο αντιπροσωπος της Mutec στην Ελλαδα και σε λιγες μερες φερνει τις καρτες της και θα μπορουμε ετσι να τις αγοραζουμε απο το site του ή τα καταστηματα του. Οι τιμες του ειναι λιγο πιο φτηνες απο του Thomann:

 

Mutec FMC-05 (512ΜΒ) - 109€

Mutec FMC-06 (1GB) - 185€

Mutec FMC-07 (2GB) - 385€

 

Οι αντιστοιχες της Yamaha:

FL512M (512ΜΒ) - 143€

FL1024M (1GB) - 315€

Specs talks, M🐮🐮gs walks

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οντως καλα νεα για τους κατοχους των motif xf,moxf ,tyros,και ειδικοτερα για τους λατρεις του προγραμματισμου ηχων... Η mutec ξελασπωνει χρονια τωρα χρηστες μουσικων οργανων που επιθυμουν αναβαθμηση στα ηλεκτρονικα μερη τους. Πρωτοειδα τα προϊοντα της απο τα mpc, που ηδη απο τη δεκαετια του 90 κατασκευαζε επεκτασεις οπως πολλαπλες εξοδους επισης στη μιση τιμη. Και το οτι επιλεγει να προσφερει υποστηριξη σε προϊοντα υψηλης ποιοτητας δειχνει την εικονα της εταιριας πιστευω.

Το οτι οι flash memories για τα μουσικα οργανα σχεδιαζονται αποκλειστικα και συμφωνα με την αρχιτεκτονικη του οργανου ,ισως εν μερει δικαιολογει την τμη τους,απο την αλλη υπαρχουν και οι νομοι της αγορας,αν θες flash rom για το synth σου εισαι σε μονοδρομο

Παντως μια rom για το mpc2000xl ('98) κοστιζει ακομα και σημερα κοντα 400 γιουρα! Και η χωρητικοτα της να καταφερνει να αγγιζει τα 8mb! Ενταξει πολυ ρολο παιζει η σπανιοτητα της.Οποτε το βλεπεις και απο τη μερια που σε βολευει, καποιοι δινουν τα ιδια λεφτα για ψιψιψονια  :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγω παντως βρηκα την ευκαιρια και παραγγειλα απο τον Νακα την καρτα του 1GB. Απ'οτι μου ειπαν θα εχουν τις καρτες της Mutec σε κανα 10ημερο και οτι θα με ειδοποιησουν με email. O Νακας μολις πριν λιγες μερες πηρε την αντιπροσωπεια.

Specs talks, M🐮🐮gs walks

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ειδαν οτι οι αντιστοιχες Yamaha δεν εφευγαν με τιποτα (ποιος τρελος θα δωσει 315€ για 1GB?) και ειπαν να φερουν τις καρτες της Mutec μπας και ρεφαρουν. :P Σοφη αποφαση...

Specs talks, M🐮🐮gs walks

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μακάρι να γινόταν το ίδιο και για άλλες εταιρίες όπως Korg, οι μνήμες της είναι πανάκριβες και δεν υπάρχουν αντικατάστατα. Για 256Mb στα pa2x/m3 τα 130E είναι πάρα πολλά (σημερινή τιμή Thomann), να μη θίξουμε Triton series που εκεί υπάρχει η πλέον ασυμβατότητα και μιλάμε για μνήμες των 32&16Mb και το κακό χάλι με χρατσ-χρουτσ εάν δεν είναι συμβατή η μνήμη... τουναντίον οι σκληροί δίσκοι τους ήταν και παραμένουν Toshiba.

 

Ίσως με τα καινούργια motherboard & λειτουργικά τύπου linux (βλ. Kronos) να γίνει μια καλή αρχή με κοινές μνήμες τύπου samsung & ssd drives γιατί απλώς πληρώνουμε το όνομα και καμία τεχνολογία.

33 1/3333cos301/2sqrt564,0909{fx-dty/sqrtz}

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου