Προς το περιεχόμενο

Τι χρειάζομαι για ηχογράφηση


panosvoutsas

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα παιδιά! Θέλω να μου πείτε τι χρειάζομαι για να στήσω το δικό μου home studio... Θέλω το αποτέλεσμα να είναι ημιεπαγγελματικο.. δεν θα ορίσω budget, αλλά Θέλω την καλύτερη δυνατή επιλογή με τα λιγότερα χρήματα! Θέλω να ηχογραφω κιθάρα,μπάσο αρμόνιο,φωνή! Επίσηςχρειάζομαι midi controller? Ρωτάω καθώς θα ήθελα να πετύχω και διαφορετικούς ήχους σε μία ηχογράφηση! Τέλος επειδή έγινα κουραστικός, ποιός ο καλύτερος τρόπος για να ηχογραφησω κιθάρα και μπάσο;; να καρφωσω απευθείας την κιθάρα στην κάρτα ήχου ή με μικρόφωνο στον ενισχυτή;;(ο ενισχυτής είναι των 150 ευρώ) Ευχαριστώ εκ τον προτέρων!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ αόριστο το ερώτημα οπότε ακολουθεί αόριστη απάντηση.

 

Η φθηνότερη λύση είναι:

 

-ένας επαρκής υπολογιστής

-ένα αξιοπρεπές audio interface με XLR και instrument εισόδους

-το reaper για DAW και για παρέα ότι δωρεάν VST plugins βρεις (υπάρχουν άπειρα)

-Είτε κάποιο φθηνό/τσάμπα amp/cab sim VST ή μια αξιοπρεπή πεταλιέρα (κανα φασόλι ίσως ή καμιά gt8)

-ένα midi keyboard να πάει με τα προαναφερθέντα τσάμπα VST

-Αξιοπρεπές μικρόφωνο

-Αξιοπρεπή monitors

 

Αν είσαι λίγο τζιμάνι μπορείς με τα παραπάνω ν'ακουστείς... ημιεπαγγελματικά (...;).

 

Αν δεν έχεις τίποτα από τα παραπάνω και γενικά ιδέα από ηχογραφήσεις, καλύτερα άρχισε το ψάξιμο και το διάβασμα για να βγάλεις καλύτερα άκρη με το τι ακριβώς ψάχνεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εχω υπολογιστη μονο..  :P οχι ξερω και απο ηχογραφηση τα γενικα απλα ηθελα ενδεικτικα ενα παραδειγμα απο αυτα που ανεφερες,μια καρτα ηχου(τι διαφορα εχει η usb απο firewire),monitors,μικροφωνο και midi..εχω κατεβασει το cubase και αρκετα plug-ins

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η ηχογράφηση μόνο "γενικά" δεν είναι πάντως και θέλει ΠΟΛΥ ψάξιμο και μελέτη το θέμα για να πεις πως κάνεις το παραμικρό, ούτε καν "ημιεπαγγελματικά" αποτελέσματα. Όπως τα λες, καλύτερα κάτσε ψάξε μόνος σου και διάβασε την πληθώρα πληροφοριών που υπάρχει στο διαδίκτυο και αφού πάρεις μια καλή ιδέα ώστε να γνωρίζεις τουλάχιστον τα βασικά και τι χρειάζεσαι, τότε το ξανασυζητάμε. Προς το παρόν, αν δεν έχεις ψάξει ούτε τις διαφορές του USB απ'το firewire -πράγμα που μπορείς να το βρεις κυριολεκτικά με μια αναζήτηση δευτερολέπτων- δεν έχει νόημα να σου πω να πάρεις συγκεκριμένα πράγματα ή να προσπαθήσω να σου αναλύσω βασικές διαφορές.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα κάνω ένα απο τα πρώτα "παραγωγικά" σχόλιά μου στο forum καθώς συνήθως βρίσκομαι κι εγώ στη θέση του ρωτόντος!

 

Αφού διαβάσεις ό,τι σου γράψουν οι περισσότερο έμπειροι της κοινότητας όπως τα παιδιά που με πρόλαβαν όσο έγραφα, επίστρεψε εδώ για να συμπληρώσεις tips.

 

-Υπολογιστή αρκετά δυνατό να τρέξει το software σου (δε θα μιλήσω για πειρατεία γιατί είναι ευαίσθητη χορδή, αλλά παίζουν demo από όλα τα daw και plugins οπότε άνοιξε ό,τι πιστεύεις ότι θα τρέξεις σε ένα μέσο project και αν δεν ακούς τσίκι-τσίκι όλα καλά!

 

-Η κάρτα ήχου που θα διαλέξεις καλό είναι να είναι ένα βήμα πάνω από ό,τι χρειάζεσαι τώρα και ένα βήμα πριν το μετά. Δηλαδή, αν έχεις σκοπό όσα ηχογραφείς, να γράφονται ταυτόχρονα, θα χρειαστείς μια κάρτα που να γράφει πολυκάναλα. Σίγουρα κάποιες usb έχουν τη δυνατότητα, αλλά η 99,9% λύση είναι firewire - με αυτό το στοιχείο περιορίζεις την αναζήτησή σου σε συγκεκριμένα προϊόντα.

 

-Το midi controller θα το χρειαστείς στην περίπτωση που θες να "πειράξεις" τους διαφορετικούς ήχους που λες, αφού τους έχεις ηχογραφήσει. Δηλαδή, ή θα το γράψεις σαν audio (το κανάλι με την κυματομορφή) την ώρα που παίζεις πειράζοντας τα κουμπάκια (knobs) ή θα το γράψεις σαςν midi κανάλι, αυτό με το πιανάκι που βάζεις τις νότες και με το μολυβάκι. Έτσι, ό,τι κι αν έχεις "κουνήσει" την ώρα που γράφεις, θα έχει γραφτεί η κίνησή του και μετά θα μπορείς με το "μολυβάκι" να το φέρεις στα ίσα του ή εκεί που σου αρέσει.

 

-Τρίτον κουραστικό μπορεί να γίνει για το ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος. Ο καλύτερος τεχνικά δεν υπάρχει καθώς ο κάθε καλλιτέχνης ή μηχανικός έχει τη δική του μέθοδο που έμαθε από κάπου και τον βόλεψε ή του ακούγεται καλύτερα. Υπάρχει είτε ο πληρέστερος, που σημαίνει ηχογραφείς σε ξεχωριστά κανάλια τον ίδιο ενισχυτή με διαφορετικά μικρόφωνα και διαφορετικές θέσεις (μετά από πολλούς πειραματισμούς, πίστεψέ με θα γνωρίζεις τι κάνεις με τα μηχανήματά σου), άλλο ένα κανάλι το καθαρό σήμα του οργάνου, άλλο ένα για το χώρο αν πρόκειται για ακουστικό όργανο, άλλο ένα τόνο μικρόφωνα αν έχεις δει κάνα 5άωρο οδηγούς στο youtube και θες μικρόφωνα παντού... Γενικά πάντως αν ξέρεις αγγλικά μπορείς να βρεις όλες τις διαδεδομένες και μη τεχνικές για να κάνεις το οτιδήποτε. Υπάρχει κι άλλος ένας τρόπος που δεν τον λένε πολλοί. Είναι ο δικός σου. Να χρησιμοποιήσεις ό,τι έχεις, ακριβό ή φθηνό, μέχρι να σου ακουστεί καλά. Αν δεν σου ακούγεται καλά μια epiphone ενώ μία gibson σαφέστατα ξεχωρίζει, τότε έχεις τρελό αυτί άρα θα κάνει διαφορά "το καλό το πράμα". Έτσι όταν είσαι άσσος στο κάθε τι που χρησιμοποιείς ψάξε και βρες αυτό που κάνει τον ήχο που θες.

 

Σίγουρα η επιλογή εξοπλισμού είναι μια επίπονη διαδικασία και οικονομικά "καταστρεπτική"! Απλά φρόντισε να κάνεις επένδυση σε αυτά που επιλέγεις, είτε με κριτήριο τιμή / απόδοση, είτε με βλέμμα στο τι θα χρειαστείς στο μέλλον και να δώσεις κάτι παραπάνω, είτε αγοράζεις μια κιθάρα για να την παρατάς όταν τρέχεις να φροντίσεις το παιδί κι αν πέσει να μη σε νοιάζει γιατί δεν είναι η καλή σου. (Σοβαρά, την Ibanez μου την πούλησε ένας Νίκος που την αγόρασε για να την ακουμπάει όπου βρει όταν γίνεται πανικός με το μωρό. Την είχε σε ένα δωμάτιο με ένα τοίχο κιθάρες των 1000 έκαστη minimum και είχε τις ζελατίνες πάνω ακόμα - ευτυχώς ακόμα δεν του είχε πέσει και από ό,τι παίζει, έλεγε αλήθεια!)

 

Αυτά τα λίγα tips, θυμήσου πολυκάναλη εγγραφή στην κάρτα ήχου, μικρόφωνο πυκνωτικό σε ευρύ φάσμα συχνοτήτων κατά το δυνατό (από όσο πιο λίγα Hz σε όσο πιο πολλά για να χάνεις λίγα - ειδικά αν έχεις ένα μικρόφωνο το θες all around), καλής ποιότητας καλώδια, και στη χειρότερη παπλώματα ή αυγοθήκες στο χώρο. Ξέρω ότι η τρέλα να αγοράσεις το καινούριο πολυεφέ ή τη μικροφωνάρα δε συγκρίνεται με το να αγοράσεις 500 € αφρολέξ, αλλά πίστεψέ με, δώσε λεφτά για ακουστικά πάνελ - προφανώς οι αυγοθήκες είναι αστείο αλλά εξίσου σοβαρό.

 

Τώρα επειδή κούρασα εγώ, αφήνω τους γνώστες να σε παραπέμψουν ειδικότερα σε ό,τι άλλο χρειαστείς!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

...δεν θα ορίσω budget, αλλά Θέλω την καλύτερη δυνατή επιλογή με τα λιγότερα χρήματα!

E, αφου δεν μας λες τι budget διαθετεις, να σου προτεινω "την καλύτερη δυνατή επιλογή με τα λιγότερα χρήματα":

 

ST_TR_600.png

Απλο, παμφθηνο, αξιοπιστο και τεσταρισμενο στο χρονο. 8)

 

χρειάζομαι midi controller?
Το αρμονιο σου δεν εχει MIDI?

 

εχω υπολογιστη μονο...τι διαφορα εχει η usb απο firewire...

Αφου εχεις PC και οχι καποιο Mac, η Firewire δεν σε ενδιαφερει.
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

E, αφου δεν μας λες τι budget διαθετεις, να σου προτεινω "την καλύτερη δυνατή επιλογή με τα λιγότερα χρήματα":

 

ST_TR_600.png

 

Αυτό είναι τηλεφωνήτης ωρε  ;D ;D

Και δεν είναι και φθηνος. 74 $ έχει. ;D ;D ;D ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ευχαριστω παιδια για τις απαντησεις σας!! θα τον σκεφτω τον τηλεφωνητη ;D αυτο το αρμονιο εχω http://www.thomann.de/gb/yamaha_ez220.htm κανει την δουλεια που θελω;; μια τελευταια ερωτηση...ποια η διαφορα των δυο εξοδων μιας καρτας ηχου απο τις 4 εξοδους;πχ αυτη http://www.thomann.de/gb/focusrite_scarlett_2i2.htm με αυτην http://www.thomann.de/gb/focusrite_scarlett_2i4.htm

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

αυτο το αρμονιο εχω http://www.thomann.de/gb/yamaha_ez220.htm κανει την δουλεια που θελω;;

Κάνει, έχει Midi.

 

ποια η διαφορα των δυο εξοδων μιας καρτας ηχου απο τις 4 εξοδους;πχ αυτη http://www.thomann.de/gb/focusrite_scarlett_2i2.htm με αυτην http://www.thomann.de/gb/focusrite_scarlett_2i4.htm

H μια έχει 2 εξόδους.

Και η άλλη....4. ;D ;D

 

Τεσπα , πάρε με 2 out, δεν θες παραπάνω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου