Προς το περιεχόμενο

Midi στο Pro Tools LE... Heeeelp :)


menelaos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Παίδες, μήπως ξέρετε πώς (και αν) μπορώ να γυρίσω το piano roll σε ένα midi track του Pro Tools LE (7.0) σε κανονικό score (πεντάγραμμο) ή σε drum score?

 

Thanks :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν μπορείς. Τα ProTools είναι πολύ πίσω στην υποστήριξη MIDI λειτουργιών, και γι'αυτό ΔΕΝ συνίστανται για ανθρώπους που δουλεύουν κυρίως MIDI. Drum score δεν υπάρχει, παρτιτούρα δεν υπάρχει. Η Avid (Digidesign) αγόρασε πρόσφατα τη Sibelius, οπότε ίσως στο πολύ μακρινό μέλλον να δούμε κάτι. Για drum score, μόνο εξωτερικά προγράμματα τύπου FLStudio, ή το Strike της Digidesign.

 

Εναλλακτικά, για drums, μπορείς να φτιάξεις ένα MIDI track ανά όργανο (μπότα, ταμπούρο, hhat, κλπ), να ορίσεις το piano roll του track να έχει εύρος μόνο μία νότα (αυτή που αντιστοιχεί στο όργανο) και να δουλέψεις έτσι. Ουσιαστικά, κάθε μία νότα που θα εισάγεις θα είναι και ένα hit για το συγκεκριμένο όργανο. Είναι αρκετά πρακτικό αν το συνηθίσεις, ενώ έχεις και καλύτερο έλεγχο των δυναμικών ανά track. Εγώ αυτό κάνω, αν δεν βάλω το FLStudio.

 

 

Γεράσιμος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Thanks! :) Και τώρα: χμμμ, βασικά δύο πράγματα.

 

α. για drums, υπάρχει κάποιος πιο απλός τρόπος; Το FLStudio ας πούμε, ή το Strike που είπες, πώς τα δουλεύω; Inserts και μετά γράφω εκεί; Επίσης, έχω το εξής πρόβλημα: όταν βάλω ας πούμε 2-3 πράγματα στο Reason και μετά γυρίσω το καθένα σε ένα track των ProTools, ουσιαστικά δε μπορώ να τα διαχωρίσω. Δηλαδή γυρνάνε ΟΛΑ μαζί.... Και τα τρία και στα τρία κανάλια. Ξέρεις μήπως πώς μπορώ να το λύσω αυτό;

 

β. βασικά με ενδιαφέρει να γράψω ένα ορχηστρικό κομάτι, όλο σε midi και θέλω κανονικό notation για να μπορώ να δουλέψω σαν άνθρωπος... Πού μπορώ να το κάνω αυτό και με καλό ηχητικό αποτέλεσμα; Reason; Καμιά ιδέα;;; :)

 

Thanks a lot! :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είμαι εκτός studio οπότε θα σου απαντήσω πολύ χονδρικά και θα επανέλθω το Σαββατοκύριακο:

 

α. για drums' date=' υπάρχει κάποιος πιο απλός τρόπος; Το FLStudio ας πούμε, ή το Strike που είπες, πώς τα δουλεύω; Inserts και μετά γράφω εκεί; Επίσης, έχω το εξής πρόβλημα: όταν βάλω ας πούμε 2-3 πράγματα στο Reason και μετά γυρίσω το καθένα σε ένα track των ProTools, ουσιαστικά δε μπορώ να τα διαχωρίσω. Δηλαδή γυρνάνε ΟΛΑ μαζί.... Και τα τρία και στα τρία κανάλια. Ξέρεις μήπως πώς μπορώ να το λύσω αυτό; [/quote']

 

Θα φτιάξεις είτε Instrument είτε Aux track. Το Aux είναι ΟΚ αφού δεν θα γράψεις MIDI στα ProTools. Εν συνεχεία, θα βάλεις Insert το πρόγραμμα, π.χ. FLStudio, αλλά σαν Multichannel instrument. Θα φτιάξεις και άλλα τέτοια κανάλια, ανάλογα με τα πόσα κανάλια σου δίνει η έξοδος του εν λόγο προγράμματος μέσω Rewire (το Strike είναι RTAS instrument, δεν το έχω δουλέψει). Στη συνέχεια, στο rewire παράθυρο κάθε καναλιού, θα δεις με μπλε χρώμα τις εξόδους (του FLStudio) που είναι είσοδοι στο συγκεκριμένο track. Επέλεξε σε κάθε track των ProTools να έχεις διαφορετικές εξόδους (από το FLStudio). Τώρα, πας στο FLStudio και ορίζεις κάθε όργανο σε ποιά έξοδο να στέλνεται και είσαι ΟΚ.

 

Μπορεί να κάνω κάτι λάθος, θα το δω από κοντά και θα σου πω.

 

β. βασικά με ενδιαφέρει να γράψω ένα ορχηστρικό κομάτι' date=' όλο σε midi και θέλω κανονικό notation για να μπορώ να δουλέψω σαν άνθρωπος... Πού μπορώ να το κάνω αυτό και με καλό ηχητικό αποτέλεσμα; Reason; Καμιά ιδέα;;; :)[/quote']

 

Νομίζω μία λύση είναι: Sibelius για παρτιτούρα, παίρνεις το MIDI αρχείο, το περνάς ProTools ή όπου αλλού, και βάζεις τα όργανα. Εναλλακτικά, θα πρότεινα να δουλέψεις εξ'αρχής σε Cubase/Sonar, που έχουν παρτιτούρα και drum score.

 

 

Γεράσιμος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σ'ευχαριστώ πολύ! Τη λύση με το Sibelius την είχα σκεφτεί κι εγώ, αλλά το θέμα είναι να μπορώ και να το ακούω με καλά samples την ώρα που το γράφω...... Ούτε από reason παίζει δηλαδή ε; Μα καλά είναι εντελώς βλάκες; Είναι δυνατόν να μην έχουν βάλει στο reason ένα mode να γράφεις παρτιτούρα;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για το Reason, δεν γνωρίζω, έπαιξα λίγο μαζί του και το άφησα. Για το Sibelius, έχεις (θεωρητικά) μία ακόμα εναλλακτική οδό: να το συγχρονίσεις μέσω Midi Clock με κάποιο άλλο DAW (π.χ. ProTools). Ουσιαστικά, το Sibelius θα στέλνει MIDI out στο MIDI in των ProTools, μεσω software (virtual) midi ports, το ένα πρόγραμμα θα είναι master και το άλλο slave. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ να συγχρονίσω με MIDI clock δύο software, αλλά θεωρητικά γίνεται (ελπίζω χωρίς παρενέργειες). Κοίτα το Midi Yoke, καθώς και εδώ:

 

Using Sibelius with MIDI Yoke or MapleMIDI and software samplers or stand-alone MIDI applications such as MIDI-OX

 

Επαναλαμβάνω: Cubase ή Sonar.

 

 

Γεράσιμος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Λες να κινηθώ προς τα εκεί ε; (cubase/sonar)... Θα δω... Ρε γμτ, και είμαι πολύ ικανοποιημένος με τα υπόλοιπα στο ProTools, το ήξερα βέβαια ότι τα midi τους είναι δράμα, αλλά... τέλος πάντων. Ευχαριστώ πολύ και please άμα θυμηθείς δες μία αυτό το πρόβλημα που περιέγραψα γιατί μάλλον κάποια πολύ παιδαριώδη βλακεία κάνω, αλλά εγώ δεν την βρίσκω :) Thanks! :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 εβδομάδες αργότερα...

Λοιπόν, ό,τι σου έγραψα ήταν σωστό. Τώρα που τα είδα και από κοντά έφτιαξα αυτό σαν οδηγό:

 

http://www.noiz.gr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=96235#96235\

 

 

Γεράσιμος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου