Προς το περιεχόμενο

Προτεινόμενα βιβλία για σύνθεση για κιθάρα σε πεντάγραμμα


filmmusic

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα. 

Θα ήθελα να ρωτήσω τους κιθαρίστες κυρίως του φόρουμ, αν έχουν να μου προτείνουν βιβλία για το πώς να γράφεις για κιθάρα με τον παραδοσιακό τρόπο, σε πεντάγραμμο. (προέρχομαι από την κλασική μουσική και παιδεία και δεν ξέρω πως να γράψω σε ένα πιο ποπ ιδίωμα).

Μου έχει προτείνει αυτό το βιβλίο ο ίδιος ο συγγραφέας στο facebook αλλά θα ήθελα να ακούσω κι άλλες γνώμες.

https://www.amazon.com/Compose-Classical-Guitar-Non-Guitarist-Musicians/dp/0244715416

 

Ψάχνω κάτι που να με βοηθήσω να γράψω μουσική σαν αυτή:

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δε κατάλαβα, στο ποπ ιδίωμα πώς γράφουν μουσική? Με πεντάγραμμο φυσικά!

Χωρίς να ξέρω πώς είναι τα βιβλία για κιθάρες, το πεντάγραμμο είναι universal, για όλα τα όργανα - προσαρμόζοντας το στο εύρος του οργάνου με το κατάλληλο κλειδί. Η κιθάρα παίζει κυρίως στο κλειδί του Σολ. Για κιθάρες πιο συγκεκριμένα είναι τα tabs, αλλά αυτό έγινε περισσότερο γνωστό με τις ηλεκτρικές, και σίγουρα για τους πιο αρχάριους. Στα μαθητικά βιβλία λέει και ένα νούμερο με τι δάχτυλο να χρησιμοποιήσεις.

Στο κομμάτι που έχεις επισυνάψει συγκεκριμένα:
- Δε το λες και κλασσικό κομμάτι. Ένα απλό μπαλαντο-indie-pop κομμάτι είναι.
- Εχει ακουστική κιθάρα, όχι κλασσική. Δεν αλλάζει κάτι με τις νότες, απλά συνήθως με κλασσική παίζουν με τα δάχτυλα, όχι με πένα.
- Είναι απλές συγχορδίες, που μπορείς να τις γράψεις επ ακριβώς νότα νότα από πάνω μέχρι κάτω, και το ρυθμό όπως ακριβώς τον θες, σημειώνοντας στην αρχή του μέτρου ποια ακριβώς συγχορδία είναι. Τη θέση και τον δακτυλισμό δε τις γράφεις ποτέ σε ένα επίσημο πεντάγραμμο (αν πχ είσαι orchestrator/arranger και θες να το δώσεις σε ορχήστρα να παίξει). Αν τώρα θες μια πολύ συγκεκριμένη θέση, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα τέτοιο σχήμα, αν και δε ξέρω αν υπάρχουν καν αυτά σε orchestration προγράμματα.
image.png.097ef939c183151f90973af2db1847e5.png
- Έχει και μια δεύτερη κιθάρα να παίζει μια απλή μελωδία αργότερα. Τις νότες τις γράφεις πάλι νότα νότα, και πάλι χωρίς να αναγράφεις τη θέση κάπως, εκτός σαν υποσημείωση τη χορδή (μιας και μπορεί να αλλάξει ο ήχος). Εγώ θα τις έγραφα σε διαφορετικό πενταγραμμο (Guitar Rhythm - Guitar Solo/Melody).

Ο συγγραφέας προφανώς θα σου προτείνει το δικό του βιβλίo... Δε ξέρω αν είναι καλό ή κακό, αλλά δε νομίζω να σου κάνει. Αυτό λογικά είναι για να μπεις στη νοοτροπία των κομματιών κλασσικής κιθάρας, όχι το πώς παίζεται - αν και πάλι, δεν έχει καμία σημασία. Το μόνο που πρέπει να έχεις υπόψιν σου είναι ότι πορείς να παίξεις μέχρι 6 νότες σαν συγχορδία, και ότι κάποιες νότες που είναι κοντά σε απόσταση δύσκολα τις παίζει κιθάρα, πχ μια περίεργη με κοντινά ημιτόνια.

Επεξεργασμένο από Alex Raptakis
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε ευχαριστώ για τη μακροσκελή απάντηση.

Ναι, αναρωτιόμουν γενικά για τις θέσεις που γράφεις τις συγχορδίες, ποιες είναι δυνατές ή καλές και ποιες όχι, βασικούς ρυθμούς για ποπ μουσική σαν το κλιπ που έβαλα κτλ.

πχ. έχω μια ντο μείζονα συγχορδία.

 πως είναι καλύτερο να τη γράψω αυτή;

σε συνεπτυγμένη θέση, σε ανεπτυγμένη; σε αναστροφές; με 3 νότες; με 6; Τέτοια πράγματα...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

14 λεπτά πριν, filmmusic είπε

 πως είναι καλύτερο να τη γράψω αυτή;


Υποθέτω από το όνομά σου στο φόρουμ ότι ασχολείσαι με τη σύνθεση μουσικής γενικότερα, και απαντώ έχοντας αυτό στο μυαλό μου. Μιας και γράφω και εγώ μουσική με στόχο τον κινηματογράφο, σου γράφω σύμφωνα με το πώς σκέφτομαι εγώ σαν συνθέτης.

Το πώς θα γράψεις μια συγχορδία δεν έχει να κάνει με το όργανο, αλλά με το όραμα του συνθέτη.
Είναι σαν να ρωτάς σε τι tempo να γράψεις, τι ρυθμό, τι μέτρο, κτλ. Εκεί έρχεται ο ρόλος του χαρακτήρα, των επιρροών, και σίγουρα των προτιμήσεων του κάθε συνθέτη.
> Πώς θα την παίξεις? Σε τι ένταση? Τι ύφος θέλεις να αποτυπώσεις? Τι συναισθήματα θες να δημιουργήσεις?

Πάμε με παράδειγμα.
- Η Ντο μείζονα με σε 2η αναστροφή δίνει διαφορετικό ύφος και προετοιμάζει για κάτι άλλο  απ'το να έχει Ντο στο μπάσο.
- Το ίδιο ισχύει για το αν είναι σε με 3 νότες, ή με 10, αν πχ γράφεις για πιάνο. Μια συγχορδία με 3 νότες (Ντο Μι Σολ) είναι πιο απλή και χαλαρή από το Ντο Σολ Ντο Ντο Μι Σολ Ντο.
- Αν θα γράψεις στη χαμηλή Ντο ή στην πιο ψηλή τσιριχτή.
- Aν την αναπτύξεις σε άρπισμα ή αν τη γράψεις με μορφή power chord.

Δεν υπάρχει κάποιο βιβλίο να σου απαντήσει αυτές τις ερωτήσεις. Μπορεί να ακούσεις - η Μείζονες είναι χαρούμενες και οι Ελάσσονες είναι θλιμμένες. Ισχύει αλλά είναι για αρχάριους. Μπορείς να κάνεις κάποιον να κλάψει μόνο με μείζονες.

Έχει να κάνει ξεκάθαρα με το τι θέλεις εσύ για το κομμάτι που θα γράψεις εκείνη τη στιγμή.

 


 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου