Προς το περιεχόμενο

Υπάρχει το τέλειο σετ χορδών για ακουστική κιθάρα;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Αλό αλό και τρεις αλό.

Πρόσφατα ξανάπιασα την ακουστική μου κιθάρα, ένεκα το καλοκαιράκι στην ακρογιαλιά νέφος και ρουτίνα και άγχος τρομερό και πάει λέγοντας.

Είχα καιρό να παίξω με την συγκεκριμένη πάνω από τρίμηνο. Τα χέρια δεν πήγαιναν καθόλου. Μα καθόλου. Είπα θα φταίνε οι χορδές που είναι πιο μπαμπάτσικο σετ  από τις ηλεκτρικές μου (στις στρατοτέτοιες, παίζω με 009, στις λεσπολοάλλες , παίζω με 010) .

Πρόσφατα είχα βάλει νέες χορδές στην πρώτη μου ακουσική κιθάρα , μια ταλαίπωρη ρουμάνικη . Την είχα αρματώσει με 010-047.  Έκανα σύγκριση μεταξύ τους. Το 010-047 δεν με ενθουσίαζε, ευκολόπαιχτο μεν αδιάφορο ηχητικά , το 012-053 πιο δύσκολο (σαν να βάζω δύναμη στα δάκτυλα) αλλά με χορταίνει στα αυτιά.

Οι κιθάρες θέλουν και οι δυο ψιλορυθμίσεις έως χοντρο-ανακύκλωση.  

Παρ'όλα αυτά κατέληξα το δωδεκάρι σετ είναι καλύτερο και ας μην είναι  στα χέρια μου το εύκολο.

 

Εσείς;

Επεξεργασμένο από bouzoukleri
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • bouzoukleri changed the title to Υπάρχει το τέλειο σετ χορδών για ακουστική κιθάρα;

Αν η κιθάρα είναι σωστά σεταρισμενη, με καλα κομμένο nut και σωστά ταστα παίζει καλά και εύκολα με οποιοδήποτε σετ.

Προσωπικά κάτω από 12αρες δεν μου αρέσει ο ήχος σε καμμια ακουστική. 

Οι αγαπημένες μου χορδές ακουστικής είναι οι φτηνές Pyramid που πουλάει ο Θωμάς 

 

https://www.thomann.de/gr/pyramid_western_strings_012_052.htm?glp=1&gclid=CjwKCAjwwdWVBhA4EiwAjcYJEMg9zgH6OwuYvuiY1oxvqGjML1QOGpghJFdV8yh3TLyaXPiQnJvF2RoCqQwQAvD_BwE

Επεξεργασμένο από Superfunk

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η τελευταία φορά που είχα βάλει χορδές στην ακουστική χάνεται στο μακρινό παρελθόν και δεν θυμάμαι καλά, αλλά νομίζω ότι ήταν 11άρες.

Θυμάμαι ότι με τις 12άρες το παίξιμο κοντά στο nut ήταν πολύ δύσκολο.

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ήθελα κι εγώ να κατέβω από το τυπικό 12άρι set αλλά όσο πιο λίγο γίνεται. Αυτό που τελικά δοκίμασα και υιοθέτησα ήταν το σετ ΜΑ175 της Martin, το πιο "ψωμωμένο" 11άρι που βρήκα. Εγώ πετάω την 6η Ε και βάζω 54άρα όποτε καταλήγω σε ένα 11-15-23-32-42-54 που ελάχιστα απέχει από τα περισσότερα 12άρια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τελειο σετ δεν υπαρχει σιγουρα, ειναι πολυ πιο περιπλοκη η κατασταση σε σχεση με τις ηλεκτρικες κιθαρες και η καθε κιθαρα, κουρδισμα και στυλ παιξιματος θελει και το δικο της καταλληλο σετ χορδων.

 

Χωρις να θελω να μειωσω προφανως τις διαφορες που υπαρχουν στις ηλεκτρικες κιθαρες μεταξυ διαφορετικων χορδων, στην τελικη ολες δουλευουν. Βαζεις οτι σου ακουγεται καλυτερα και σου καθεται καλα παικτικα και ξερεις οτι το οργανο "δουλευει" χωρις πολλα πολλα.

 

Στις ακουστικες ειναι λιγο πιο περιπλοκο το θεμα - ειναι δραματικη η αλλαγη στο πως αποκρινωνται διαφορα οργαν με διαφορετικου τυπου/gauge χορδες. Αλλες κιθαρες θελουν βαριες χορδες για να παρουν μπρος, αλλες δεν τις σηκωνουν απο πλευρα κατασκευης, αλλες κομπρεσαρουν γρηγορα και αλλες ακουγονται σαν κουβαδες αν δεν εχουν πανω περασμενα συρματοσχοινα. Και η οποια επιλογη πρεπει προφανως να γινει και με βαση και το playability και το τι αντεχουν τα χερια μας. Και αν παιζεις σε περισσοτερα κουρδισματα περιπλεκεται η ισορροπια που πρεπει να επιτυχεις. 

 

Απο πλευρας τυπου χορδων να πουμε οτι πριν παμε σε gauges αξιζει να τσεκαρουμε και τα διαφορετικα ειδη που υπαρχουν (που ειναι ηδη περισσοτερα απ'οτι στο χωρο της ηλεκτρικης). Aφηνοντας στην απεξω "σπεσιαλ" σετ τυπου silk & steel, gypsy κλπ, aluminum bronze εχουμε 3 κατηγοριες:

 

80/20 Bronze (οι "τυπικες" χορδες ακουστικης), Phosphor Bronze (σχετικα παρομοιες αλλα λιιιιγο πιο dark & mellow απο τις 80/20) και Nickel Bronze / Monel (δεν ειναι ακριβως ιδιες αυτες αλλα same ballpark, τις βαζω μαζι).

 

Προσωπικα ειμαι αμετακλητα φαν των Nickel Bronze / Monel. Πρωτη προτιμηση Martin Retro Monel, δευτερη αν δεν τις εχω ευκαιρες οι D'addario Nickel Bronze. Ειναι αισθητα πιο "σκοτεινες" απο τις αλλες, με πολυ πιο εντονη και μεστη fundamental νοτα χωρις το χαμο απο shimmy shimmy αρμονικες που εχουν οι 80/20. Δεν το μπορω αυτο το τσιγκινο high-end χαμο που εχουν οι φρεσκες 80/20, και ακομα λιγοτερο μπορω το ψοφιο κουφαρι που αφηνουν πισω τους οταν εξαφανιστουν μετα απο μερικες ωρες παιξιματος. Monel με τα χιλια, στιβαρη νοτα με ογκο, διαρκεια και ατακα που κραταει πανω κατω για ολη την ωφελιμη ζωη του σετ και δεν εξαφανιζεται με το καλημερα. Επισης πιο εντονη διαφοροποιηση απο οργανο σε οργανο (λενε μερικοι ακουγεται περισσοτερο η κιθαρα παρα η χορδη, λιγο κλισε μαρκετινισμος αλλα θα συμφωνησω σε γενικες γραμμες). 

 

Aπο gauge παιζω 12αρες ή 13αρες. Σε dreadnought / jumbo κιθαρα που θα παιζεται κατα κυριο λογο με πενα, βουρ 13αρες, ειδικα αν ειναι κοντη (24.75'' scale). Κυριως ομως παιζω fingerstyle, ειτε με fingerpicks ειτε με γυμνα δαχτυλα και κουρδισμενος σε open D/C κυριως. Στην κοντη συνηθως βαζω 13αρες, στα μεγαλα scale (25.5'') συνηθως κατεβαινω σε 12αρες γιατι οι 13αρες ζοριζουν λιγο με γυμνα δαχτυλα. Σε πιο μικρες κιθαρες θα κατεβαινα ισως και σε 11αρες, αναλογα το οργανο - σε ενα παλιο ρεμπετοκιθαρο που υπαρχει στο πατρικο μου εχω πανω 11αρες για να μη ζοριζεται υπερ του δεοντως. 11αρες βαζω και στην 12χορδη, που μενει και ενα τονο κατω κουρδισμενη προφανως. 

  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου