Προς το περιεχόμενο

Masterpiece - Πως ηχογραφήθηκε το Gaucho, Steely Dan


Yannis Methenitis

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Administrator

Εδω έχουμε μια πολύ διαφωτιστική συνέντευξη του Elliot Scheiner που ήταν ο βασικός tracking και mixing engineer των Steely Dan, γνωστών για την εμμονή τους στην ποιότητα και τη λεπτομέρεια, με δίσκους αριστουργήματα, με αποκορύφωμα μουσικά και ηχοληπτικά το Gaucho. Άποψη που μοιράζομαι με πολλούς και είναι ο δίσκος που θα έπαιρνα μαζί μου σε ένα ερημικό νησί.

 

Προς μεγάλη έκπληξη του Tyler Burns που έκανε τις σωστές ερωτήσεις απο την άποψη ενός ηχολήπτη, ο ήχος του άλμπουμ οφείλεται σε λιτά, ποιοτικά και σωστά χειρισμένα μέσα. Τίποτα απο τα φούμαρα και τη χρυσόσκονη που έχουν τα πολυδιαφημισμένα "κρυφά" και απρόσιτα εργαλεία που αργότερα έγιναν plugins (αμερικάνικοι compressors, equalizers κ.α.) που όσοι ζήσαμε και δουλέψαμε εκείνες τις εποχές, δεν ξέραμε την ύπαρξη τους καν. 

 

Μια καλή κονσόλα (Neve 8068) κι ένα πολυκάναλο (Studer A800 (mk I) 24-track στα 30 IPS, no NRσαν αυτά που υπήρχαν σε πολλά επαγγελματικά στούντιο της εποχής με τα γνωστά μικρόφωνα (U87, 451, D12, SM57 κ.α.) και "κοινά" outboard μηχανήματα (DBX 160), πλην του plate reverb της EMT που ήταν απλά δύσκολο να βρεις λόγω κόστους, χρησιμοποίησε ο Scheiner. Ακριβά μεν (μιας και όλα τότε ήταν ακριβά) αλλά διαθέσιμα στο εμπόριο. Και προφανώς την γνώση της τέχνης και το εξαιρετικό αυτί του.

 

 

 

Για όσους δεν γνωρίζουν τον δίσκο εδω είναι όλος:

 

 

  • Like 6

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 Υπαρχει κρυφο και απροσιτο εργαλείο, το wendel. Εδω γινεται σχετικη αναφορα.

 

https://www.soundonsound.com/people/donald-fagen

 

 

 Ελπιζω να τα παραλεει λιγακι, διοτι 150.000 δολαρια το 1978 ειναι σημερινα 700.000.

 

 Οπως και να εχει ομως, με τα ΣΗΜΕΡΙΝΑ δεδομενα δε μιλαμε για κατι εξωφτερνικο 😆 ενα sampler της ψιλοσυμφορας.

 

 Παντως ειμαστε πολυ κακομαθημενοι. Τοτε: " Φεραμε 40 πανακριβους σεσιοναδες αλλα κατι λειπει- κατσε να δωσουμε μια περιουσια για να φτιαξουμε τη γκρουβα στο ακριβως" Σημερα: " Παταω το κουμπι- και βγαινει το quantize groove"

 

 

 Απο αλλο σημειο της συνεντευξης: Τοτε: " Η ταινια απο τα πολλα punch in εχει μαδησει: Οτι κανουμε σε αυτη τη μιξη, να τελειωνουμε" Σημερα: " Κατσε να κανω ενα τετραπλο back up τα multitrack αρχεια, ετσι για το YOLO"

 

 Αλλο σημειο: Τοτε: " Πηγαμε σε αλλο στουντιο, που ειχε ΑΚΟΜΑ πιο ακριβη κονσολα, για να κανω automation το fader riding, πουτανια;" Σημερα: " Εχω αναθεσει ενα LFO στο feedback του delay της κιθαρας, κατσε τωρα να το κανω να sync με το τεμπο"

 

 

 Ειμαστε πολυ κακομαθημενοι στα τεχνικα ειναι η αληθεια, αλλα αυτες οι παραγωγες με το απειρο budget που επετρεπε να συμμετεχουν ΜΟΥΣΙΚΑΡΕΣ και να δινουν ΑΦΘΟΝΟ ΧΡΟΝΟ και μεγαλη ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ, δεν πλησιαζονται.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

To Wendel ήταν απλά ένα ντραμοκούτι και κόστιζε τοτε πολλά, γιατί ήταν ΕΝΑ και μόνο το επίσης πανάκριβο Linndrum υπήρχε ως τέτοιο. Αλλά ακόμα και αυτό το προγραμμάτισαν να παίζει φυσικά και δεν θυμίζει καθόλου τις μηχανές που γνωρίσαμε στη συνέχεια και έχει απο μια ο καθένας μας.

 

Αλλά συμφωνώ σε αυτό

50 λεπτά πριν, manosx είπε

 Ειμαστε πολυ κακομαθημενοι στα τεχνικα ειναι η αληθεια, αλλα αυτες οι παραγωγες με το απειρο budget που επετρεπε να συμμετεχουν ΜΟΥΣΙΚΑΡΕΣ και να δινουν ΑΦΘΟΝΟ ΧΡΟΝΟ και μεγαλη ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑ, δεν πλησιαζονται.

 

Το άπειρο μπάτζετ χρειαζόταν για να έχουν στη διάθεση τους για πολλές μέρες τα μηχανήματα και τους εγγραφείς που εμείς έχουμε ΜΟΝΙΜΑ πλέον στο σπίτι.

Τα λεφτά για τους μουσικούς αυτού του επιπέδου και την τεχνογνωσία των ειδικών δεν έχουμε ή δεν διαθέτουμε.

Βέβαια είναι και το ταλέντο στη μέση...

 

 

2 ώρες πριν, Spyros Delta είπε

Γι'αυτό και δοκιμάζω πάντα τα ηχητικά μου με το Babylon sisters.

 

Χρησιμοποιούμε το ίδιο reference.😀

  • Like 1

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου