Προς το περιεχόμενο

Linux Audio Workstation


mechmg93

Προτεινόμενες αναρτήσεις

αποφασισα απο προχτες να ξαναβαλω στο pc μου την καρτα ηχου μου(μια maudio 2496- η σειρα Μ παιζει ολη απροσκοπτα απ οσο ξερω) και να κανω μια δευτερη αποπειρα για καποιες ηχογραφησεις στο pc μου. η πρωτη αποπειρα ηταν και μοιραια, καθως χαθηκα μεσα σε τοσα προγραμματα και τα παρατησα.

 

αυτη η αποπειρα ομως αποφασισα εξ αρχης να χει μια ιδιαιτεροτητα. να ειναι ολα στημενα σε Linux, που ειναι και το κυριο λειτουργικο μου. ετσι, κατεβασα την παρακάτω διανομή

 

http://64studio.com/

 

το 64 studio(επι της ουσιας ενα customized debian), διαφερει απο μια απλη διανομη, στο οτι εχει εξαρχης εγκατεστημενα τα περισσοτερα απ τα μουσικα προγραμματα που υπαρχουν σε linux, και περα απ αυτο, εχει ολες τις πιθανες βελτιστοποιησεις για μηδενικο latency κλπ. βγαινει και για 32 και για 64 biτ.

 

αφου εγκατεστησα την εν λογω διανομη, βρηκα εγκατεστημενο(εχει και αλλα, αλλα αυτο ειναι θεωρητικα το καλυτερο) το γνωστο στον χωρο του ελευθερου λογισμικου sequencer Ardour:

 

http://ardour.org/

 

δεν εχω, παρα ελαχιστη εμπειρια απο sequencers, αλλα ειμαι σιγουρος για ενα πραγμα : δεν πιστευω οτι ενας ερασιτεχνης του δικου μου επιπεδου(και οχι μονο), χρειαζεται κατι παραπανω απ αυτο. η εκδοση που εχω δεν εχει υποστηριξη για vst(μπορει να αποκρτησει με ενα απλο recompile, και να τε τρεχει με emulation), αλλα περνωντας τα LADSPA plugins συν καποια αλλα συν οτι βρηκα ετοιμο στο ardour, εχω αυτη τη στιγμη πραγματικα plugins να ψαχνω για ενα χρονο..(απο delays, reverbs, comps μεχρι χριτς-χρατς απο πικαπ και ring modulators). περα απο linux μεχρι στιγμης τρεχει και σε mac os X κ καποια στιγμη αναμενεται εκδοση και για windows.

 

στη συνεχεια εψαξα για ενα καλο drum machine και αμεσως επεσα πανω στο hydrogen.

 

http://www.hydrogen-music.org/

 

η πρωτη εντυπωση που μου εχει αφησει ειναι οτι ειναι ευχρηστο τα drum kits με τα οποια ερχεται ειναι ακρως ποιοτικα, και επισης δεχεται και οτι samples θελουμε εμεις.

 

αυτο που μου ελειπε για να ολοκληρωσω αυτα που θελω γι αρχη, ηταν ενα synth που θα φορτωνει soundfonts καθως και μια συλλογη απο αναλογικα synths.

 

για soundfonts βρηκα το qsynth(interface του fluidsynth) :

 

http://qsynth.sourceforge.net/qsynth-index.html

 

 

τελος θετικα με εξεπληξε μια εξαιρετικη προσπαθεια να δημιουργηθει μια συλλογη απο αναλογικα synths:

 

http://bristol.sourceforge.net/

 

στη συλλογη αυτη βρισει κανεις μερικα απ τα ιστορικοτερα synths ολων των εποχων.

 

καπου εδω θα σταματησω αυτο το review. παροτι υπαρχουν πολλα ακομα προγραμματα, οπως samplers, synths, mastering tools(jamin) κλπ, δεν κρινω σκοπιμω να τα παρουσιασω αφου δεν εχω ιδεα ακομα για το πως λειτουργουν.

 

συμπερασματα και αποψεις :

 

ο λογος που ψαχτηκα προς αυτη την κατευθυνση ειναι απλος. εδω και πολλα χρονια ασχολουμαι με το Linux, και εχω μπει σε μια εντελως διαφορετικη λογικη. η εκδοχη του να στησω ενα windows workstation για να κανω μουσικη, θα σημαινε για μενα να κανω την υπερβαση και να χρησιμοποιησω πειρατικο λογισμικο, κατι το οποιο πραγματικα δεν μου επιτρεπει η σταση που εχω πανω στο θεμα.ετσι προτιμησα να κινηθω προς μια κατευθυνση οπου ολα τα προγραμματα ειναι ελευθερα(ανοιχτου κωδικα).

ενας αλλος λογος που ψαχτηκα προς αυτη την κατευθυνση ηταν οτι ημουν σιγουρος πως καποιος τοσο ασχετος σαν και μενα δεν υπηρχε περιπτωση να μην καλυφθει απο αυτα τα προγραμματα, ιδιαιτερα απ τον sequencer. με ενοχλει γενικα η λογικη του "θελω να κανω resize μια photo, αρα θελω το photoshop,ή θελω να κανω ενα κομματακι καρφι απ την tonelab, αρα θελω το sonar 6 producer edition."

 

τελικα ομως, ακομα κ αυτη μου η σκεψη υποτιμησε καπως την ποιοτητα των προγραμματων αυτων, καθως ολα τα βρηκα κλασεις ανωτερα των προσδοκιων μου.

 

 

υ.γ.1. δεν προσπαθω να κανω συγκρισεις λειτουργικων, κλπ κλπ, απλα με το θεμα αυτο, ηθελα να δειξω οτι υπαρχουν και αλλες εναλλακτικες οδοι, απλα χρειαζεται λιγο ψαξιμο.

 

υ.γ.2. τα synths τα δοκιμασα ολα. με ενα δανεικο midi keyboard απ τον electric_wizard(σε ευχαριστω πολυ!!!) το οποιο συνεδεσα με midi καλωδιο και οχι με usb προς αποφυγη πιθανων προβληματων(υποθετω). με την συνδεση αυτη δεν ειχα κανενα απολυτως προβλημα.(θα το δοκιμασω κ με usb λειαν συντομως..)

 

τελος θα παραθεσω μερικα screenshots ωστε να παρετε μια ιδεα "πως ειναι " ολα αυτα :

 

Ardour sequencer

 

main-screenshot-big.png.xs.jpg

 

Hydrogen Drum machine

 

hydrogen-0.9.2.png.xs.jpg

 

Bristol Hammond Synth

 

hammondB3.jpg.xs.jpg

 

Jamin Mastering tool

 

scr02.png.xs.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 33
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

συγχαρητηρια μιχαλη που καταφερες να στησεις audio pc με linux!!καλη προσπαθεια και σωστη η σταση σου και η μεταχειριση σου στo linux και τα open-source προγραμματα του!!αντε και να ανεβασεις συντομα καμια μουσικη "υπερ"-παραγωγη σου!! :P

 

Ερωτηση:στην audio διανομη υπαρχει καποια ελλειψη σε software η ειναι πληρες πακετο οπως και στα ubuntu??εψαξες βασικα και το Ubuntu audio studio??ποιες οι διαφορες αν ξερεις?

Φέντερ σε Λέο...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το κακό είναι ότι τα έως τώρα LADSPA plugins δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τα υπόλοιπα plugs. Πάντως είναι μια καλή προσπάθεια, που σε συνδυασμό με το Ubuntu studio δείχνει ότι κάτι κινείται και στον χώρο του open source, αλλά θέλει ακόμη κάμποση δουλειά. Υπομονή...

 

Κάποτε 1 είχε τρέξει το reason στο Linux, μέσω ενός εξομοιωτή, αλλά είχε τόση μανούρα που δεν το επιχείρησε άλλος. Αν το βρω θα δώσω λινκ.

"Όχι άλλες TELE" Τάδε έφη Boukaw7

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ερωτηση:στην audio διανομη υπαρχει καποια ελλειψη σε software η ειναι πληρες πακετο οπως και στα ubuntu??εψαξες βασικα και το Ubuntu audio studio??ποιες οι διαφορες αν ξερεις?

 

 

μιας και ειμαι debian user με το που βρηκα ντεμπιανοπαραγωγο δεν σκεφτηκα λεπτο κατι αλλο :D

 

δεν τιθεται θεμα ελλειψης σε software. το 64 studio ηρθε εξοπλισμενο με τα περισσοτερα δυνατα προγραμμματα, και οτι ελλειπε το εκανα απλα ενα apt-get. αρχικα ειχα στησει καθαρο debian(2o περα απ το βασικο συστημα, σε αλλο δισκο) αλλα δεν με βολεψε καθως επρεπε να κανω δουλεια με realtime πυρηνες κλπ.

 

το μονο που εκανα compile ηταν τα bristol synths ωστε να εχω την τελευταια εκδοση τους(οποιος θελει λεπτομερειες ευχαριστως να βοηθησω, ηταν πανευκολο).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Κάποτε 1 είχε τρέξει το reason στο Linux' date=' μέσω ενός εξομοιωτή, αλλά είχε τόση μανούρα που δεν το επιχείρησε άλλος. Αν το βρω θα δώσω λινκ.[/quote']

 

σε γενικες γραμμες ειμαι κατα του emulation. το βρισκω ματαιο να κανει κανεις τοση μανουρα για να εχει reason σε linux, απ τη στιγμη που στα windows ειναι παιχνιδακι.

 

σχετικα με την ποιοτητα των ladspa plugins δεν εχω αποψη περι ποιοτητας, αλλα και γω δεν περιμενω να ειναι καλυτερα απ τα γνωστα επαγγελματικα. παντως ειναι μια καλη αρχη για εναν αρχαριο να καταλαβει τι κανουν τα βασικα plugins, οπως κομπρεσσορας, equalizer κλπ. :wink:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εγω εχω παραγγειλει iMAC και θα ηθελα τωρα στο PC μου να βαλω την audio διανομη του Ubuntu η οποια πιστευω οτι ειναι πολυ αξιολογη καθως ενσωματωνει τα εξής : http://ubuntustudio.org/downloads που σημαινει οτι δεν υστερει σε τιποτα απο ενα κανονικο απλο ubuntu!!για περαιτερω πληροφοριες θα σε ξαναρωτησω οταν ερθει η ωρα!!thnx παντως για τη διευκρινηση! :)

Φέντερ σε Λέο...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

σχετικα με την ποιοτητα των ladspa plugins δεν εχω αποψη περι ποιοτητας' date=' αλλα και γω δεν περιμενω να ειναι καλυτερα απ τα γνωστα επαγγελματικα. παντως ειναι μια καλη αρχη για εναν αρχαριο να καταλαβει τι κανουν τα βασικα plugins, οπως κομπρεσσορας, equalizer κλπ. :wink:[/quote']

 

Σωστός. Απλά η αναφορά μου στο ότι θέλει δρόμο ακόμη, ήταν για πιο σοβαρές-επαγγελματικές καταστάσεις, που κακά τα ψέματα εκεί γίνεται το μεγάλο παιχνίδι :wink:

"Όχι άλλες TELE" Τάδε έφη Boukaw7

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μεχρι περσυ (δηλαδη μεχρι πριν μετακομισω το pc μου στον χώρο μου....μαζι με τα drums τα συνθια κτλ) ειχα προσπαθησει να το στησω και εγώ το linux audio workstation....αλλά ματαια γιατι δεν υποστηριζοταν η καρτα μου.....Τωρα ειναι αργα γιατι πρώτον εχει πεσει διαβασμα και δεύτερον στο και καλά στούντιο μου δεν εχω internet....

 

Παντως μπραβο....Ειχε γινει μια συζητηση παλιότερα σχετικά με συγκριση λογισμικών και πειρατικά-νομιμα...και ειχα βαλει πολύ πραμα απο links με effects και virtual instruments....

 

EDIT:

 

Τσεκαρε εδώ...

http://linuxrockstar.blogspot.com/

Time is just a fraction of the sine.......

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ενα ακομα πολυ ενδιαφερον προγραμμα ειναι το qsampler(frontend του linuxsampler)

 

http://qsampler.sourceforge.net/qsampler-index.html

 

http://www.linuxsampler.org/

 

και ενα screenshot :

 

qsamplerscreenshot1af3.th.png

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου