Προς το περιεχόμενο

πετροβάμβακας, απλή ερώτηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

HELP, είμαι ασχετος! Σχετικά με το διάσημο πετροβάμβακα:

 

για τη χρήση του για ηχομόνωση σε στούντιο, τοποθετείται μέσα σε τοίχο??Δηλαδή τοίχος->πετροβάμβακας->γυψοσανίδα??

 

Ο λόγος που ρωτάω είναι ότι χτίζεται ένα υπογειο, το οποίο θα γίνει home studio. θα βάλουν λοιπόν πετροβάμβακα για λόγους ηχοαπορρόφησης ακριβώς κάτω από το ταβάνι και θα το κλείσουν μετά με γυψοσανίδα.

 

και ρωτάω : μήπως πρέπει να το αφήσουν χωρίς γυψοσανίδα, για λόγους ηχοαπορρόφησης?? Μήπως πρέπει να κανουν κάτι άλλο? πχ, απλά να το ντύσουν με κάτι??

 

ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

 

 

:roll:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να το κλείσεις με γυψοσανίδα αλλά μετά πάνω στην γυψοσανίδα θα πρέπει να τοποθετήσεις κάποιο ηχοαπορροφητικό υλικό, π.χ. ricofon (ή αυγοθήκες...)

Bagpipes are louder than banjos.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εντάξει! Δηλαδή δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις το υλικο αυτό και σαν ηχοαπορρόφηση

 

όσο αφορα ρικοφον,αυγοθηκες κλπ ευτυχως υπαρχουν αρκετα ποστ εδω.

 

ευχαριστώ κώστα!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπορείς αλλά θα πρέπει να το καλύψεις π.χ. με ύφασμα, και όχι με γυψοσανίδα, πράγμα που αυτόματα το κάνει πολύ λιγότερο στιβαρο και εύκολο στο να αρχίσει να σκορπάει!

Bagpipes are louder than banjos.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ευχαριστώ πολύ για τη διευκρίνηση. σκορπάει λοιπον το ατιμο, γι αυτο βαζει γυψοσανιδα ο κοσμος.

 

άρα λοιπον, αν θες να καλυψεις ολο το ταβανι με ηχοαπορροφητικο υλικο δεν εχει νοημα να βαλεις φωτα σε αυτο. :!:

 

χρειαζεται ολο το ταβανι ηχοαπορροφηση?απο οσα ακουσα εδω νομιζω οτι δεν ειναι απαραιτητο. θα κοιταξω τα παλια ποστ το σ-κ και αν χρειαστει θα επανελθω. ευχαριστω ξανα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ενας φιλος , εκανε ακριβως αυτο που λες. το υπογειο του σπιτιου του-στουντιο.

 

1) εβαλε σιδερενιες ραγες στο ταβανι και το πατωμα σε αποσταση 5 εκατοστα απο τους τοιχους και επιασε παντου φυλλα γυψοσανιδας. δημιουργησε δηλαδη ενα δωματιο μεσα στο ηδη υπαρχον.ΟΧΙ στο ταβανι.

 

2) κολλησε φυλλα πετροβαμβακα πανω στην γυψοσανιδα , και μετα "εκλεισε" το "σαντουιτς" με 2α φυλλα γυψοσανιδας.

 

3) επειδη ζητησε να του κανουν μελετη , σε συγκεκριμενα σημεια του δωματιου , εφτιαξε ορθογωνια τελαρα με ξυλινες ραγες και υφασμα απο κατω και τα τοποθετησε βιδωτα πανω στις γυψοσανιδες. και μαλιστα σε σημεια του καθε τοιχου που του ειχαν οριστει στην μελετη με ακριβεια εκατοστου.

 

4)τελος χρειαστηκε μια ηχοπαγιδα στις μια απο τις 2 γωνιες του recording room , την οποια δεν θυμαμαι πως την κατασκευασε.

 

"επιανε" το χερι του και τα εκανε ολα με προσωπικη εργασια. πορτα χρησιμοποιησε μεταλικη την οποια γεμισε εσωτερικα με πετροβαμβακα και εξωτερικα επισης.

πληρωσε μονο την αγορατων υλικων και το αποτελεσμα ειναι σουπερ.

 

ελπιζω να βοηθησα :wink:

Mesa/Boogie & Strato

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλημέρα! Έχω δουλέψει σε ηχομόνωση γραφείου, όχι σε studio αλλά σε χειρότερη κατάσταση, με συνεχή εξωτερικό θόριβο 90dΒ και θόρυβο πάνω ορόφου 95dΒ. Δεν ξέρω τι dB παίζουν σε ένα προβάδικο, αλλά η κατάσταση εκεί ήταν ανυπόφορη. Αυτό που κάναμε ήταν επένδυση των τοίχων (μόνο την μέσα πλευρά των τοίχων) με πετροβάμβακα μέσα και διπλή γιψοσανίδα έξω , οροφή με πετροβάμβακα - τριπλή γιψοσανίδα και απο κάτω ψευδοροφή με ηχοαποροφιτικές πλάκες (έχουν οι γνωστές εταιρίες, αν και ήταν λιγο ακριβές απ οτι θυμάμαι), τα φώτα κρεμαστά και όχι εντοιχισμένα όπως στις normal ψευδοροφές. Πόρτα μεταλλικη με πετροβάμβακα μέσα και παράθυρα με 6cm τζάμι. Οι ηχοαποφιτικές πλάκες κάναν τρομερή δουλειά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Όταν λες "θα γίνει home studio" ποιά ακριβώς θα είναι η χρήση? Θα μπουν π.χ. και τύμπανα? Θα θέλεις να "τσιτώσεις" το τερας που είναι στο avatar σου?

Από δεξιά κι αριστερά υπάρχουν γείτονες? Αν ο σκοπός της τοποθέτησης πετροβάμβακα στην οροφή είναι να μην ενοχλούνται οι απο πάνω, μάλλον δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα. Η τέλος πάντων μπορεί να μειώσει την ενόχληση αλλά όχι σε βαθμό που να μπορείτε να παίζετε ανέμελα.

 

Το θέμα έχει ξανασυζητηθεί....κανονικό προβάδικο σε υπόγειο πολυκατοικίας ΔΕΝ γίνεται με τρόπο που να αξίζει τον κόπο.

 

Αν το επιθυμητό δεν είναι η ηχομόνωση αλλά η ηχητική διαμόρφωση του χώρου, τότε δεν χρειάζεται να καλυφθεί όλη η οροφή. Πρέπει να γίνει μέρος των τοίχων και της οροφής.

Αν το ζητούμενο είναι η ηχομόνωση τότε πρέπει να γίνει ΚΑΙ η οροφή ΚΑΙ οι τοίχοι ΚΑΙ το πατωμα. Και μετά να διαμρρφωθεί ακουστικά από μέσα.

 

Όταν είμαστε μικροί, είχαμε φτιάξει 3 προβάδικα μόνοι μας. Σε κανένα από αυτά δεν γλυτώσαμε τη γκρίνια της γειτονιάς. :lol: :lol:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

καλησπέρα σε ολους ευχαριστώ παααρα πολυ για τις απαντησεις. ειναι κατατοπιστικοτατες.

 

το στουντιο ειναι υπογειο μονοκατοικιας που σιγα σιγα οδευει προς το τελος της. Από πάνω, στο ισογειο, θα ειναι δικος μου χώρος (σαν γκαρσονιερα) και πιο πανω ενα εργαστηριο ζωγραφικης της μητερας μου, η οποια δουλευει αλλες ώρες, πρωινες. Υπαρχει εσωτερική σκαλα απο τη γκαρσονιερα προς το στουντιο με 2 πορτες. καθε πορτα δεν θα ειναι -λεει- το κλασσικο κοντρα πλακε αλλά 2 φυλλα με πετροβαμβακα στη μεση. Στο στουντιο, υπάρχει ενα παραθυρο με διπλο τζαμι και μια εξωτερικη πορτα η οποια ειναι σαν μπαλκονοπορτα, με διπλο τζαμι επισης.

 

ο πετροβαμβακας στο ταβανι προταθηκε απο τον εργολαβο ως μεσο που θα κοβει ενα μερος του θορύβου προς τη γκαρσονιερα και προκειται να μπει σχετικά συντομα. Ηχομόνωση δεν θα μπει στους πλαινους τοιχους και στο δαπεδο επειδή ειναι υπογειο και το μεγαλυτερο μερος ειναι καλυμμενο απο γη (εκτος απο την εξωτερικη πορτα και το παραθυρακι). Αυτη ειναι η προβλεψη που εχει γινει μεχρι στιγμης.

Βεβαια, απο οτι εχω διαβασει κι εδω, ηχητικα κυματα θα διαδιδονται απο καθε στερεο μεσο (τοιχοι, θεμελια κλπ) , οποτε δεν περιμενω θαυματα. Απλά ελπίζω οτι δεν θα ακουγεται τοσο πολυ εξω.

 

Όσο αφορα τη χρηση: Σε πρωτη φαση θα ειναι χωρος μελέτης, αράγματος και ελπιζω δημιουργιας και συνθεσης. Εντασεις θα υπαρχουν και ενισχυτες θα τσιτώνονται! (Το τερας περιμενει). Ντραμερ, προβες κλπ θα ηθελα να μπορουν να γινονται, εν καιρω, μολις διαμορφωθει η ακουστικη.

 

¶ρα λοιπον , προκειται για υπογειο μονοκατοικιας. Διαστασεις 3.60 x 9.15 ( 33 m^2), τωρινο ύψος 2.80

 

Ευχαριστώ και πάλι όλους για τις απαντησεις σας

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Από ότι καταλαβαίνω το πρόβλημα του θορύβου περιλαμβάνει -κυρίως- τους γείτονες (αν υπάρχουν) και εστιάζεται στο παράθυρο του studio και την μπαλκονόπορτα.

 

Έχοντας κάνει παρόμοια προσπάθεια (μόνωσης ταβανιού υπογείου τοποθετώντας ψευδοροφή) έχω να πω ότι στο δικό μου καθιστικό (από πάνω) ακούγονταν πεντακάθαρα τα τραγούδια που παίζαμε κάτω. Περίπου σαν να ήταν μια ανοικτή τηλεόραση στο δωμάτιο. Ο ήχος -προφανώς- περνούσε από τους υπόλοιπους τοίχους- κολώνες κλπ. Δεν μας επηρρέασε αυτό βέβαια. :lol: :lol: :lol: Να σημειώσω ότι η τοιχοποιία ήταν πέτρινη, με μεγάλο (1m?) πάχος ... όπως έκαναν τα θεμέλια πριν 60 χρόνια.

 

Παρόμοιες αποτυχημένες εμπειρίες μάλλον έχουν πολλοί να μεταφέρουν.

 

Νομίζω ότι αν είναι να προμηθευτείς - εγκαταστήσεις τόσα τετραγωνικά πετροβάμβακα, ίσως πρέπει να τον χρησιμοποιήσεις και για περιορισμό των εσωτερικών ανακλάσεων (όχι όμως και των χαμηλών) π.χ. καλύπτοντάς το με κάτι ηχοδιαπερατό. (Που να μην δίνει δηλαδή ανακλάσεις). Δεν έχω ιδέα βέβαια για το αν τέτοιες κατασκευές γίνονται σε ταβάνια.

 

Πάντως ένα τμήμα των επιφανειών που θα καλύψεις μπορεί να αποτελέσει και παγίδα απορόφησης των χαμηλών (νομίζω καλύτερα να είναι τα περιφερικά μέρη) αν δημιουργηθούν κατάλληλες παγίδες ("μεμβράνες" από κόντραπλακέ) που θα συντονίζουν χαμηλά.

 

Σε καμία περίπτωση δεν είμαι ειδικός επί του θέματος.... απλά πρόσφατα διάβασα 2-3 πράγματα και πηρα δικτυακές συμβουλές από τον PJ προσπαθώντας να "στρώσω" ακουστικά τον αντίστοιχο δικό μου χώρο.

 

Δες κι εδώ.

http://www.noiz.gr/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=10569

 

Επειδή ο χώρος μου έχει παρόμοιες διαστάσεις/σχήμα με το δικό σου .... νομίζω ότι κι εσύ θα χρειαστείς κάποια παρέμβαση ακουστικής διαμόρφωσης. :wink:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου