Προς το περιεχόμενο

Πειρατείας Υμνος - Τελος ;


markellos

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλημέρα και χρόνια πολλά σε όλους.

 

Διάβασα -όσα μπορούσα- από τα πολλά κείμενα που προηγήθηκαν, και θέτω μια ακόμα άποψη. Κάποτε παρακολούθησα μια εκπομπή που αναφέρονταν στον Γρηγόρη Μπιθηκώτση, όπου έκπληκτος άκουσα το νεαρό Μπιθηκώτση να αναφέρει ότι ο πατέρας του δεν τραγουδούσε ΠΟΤΕ στο σπίτι ή σε οικογενειακές γιορτές. Κάποιος λοιπόν ανέφερε ότι η μουσική δεν είναι για να βγάζει κανείς χρήματα, και τείνω να συμφωνήσω, όπως λόγου χάριν και μια συζήτηση, ή ο έρωτας και άλλα πράγματα δεν είναι για να βγάζει κανείς χρήματα. κατά τα άλλα νομίζω η πληρέστερη φράση (εν προκειμένω περί πειρατείας & μουσικής) είναι "η πειρατεία πλήττει τη μουσική βιομηχανία".

Όσο οι άνθρωποι συναντώνται και ανταλλάσσουν μουσική η μουσική είναι εκεί είτε χρησιμοποιούν ένα ξυλόφωνο, είτε σπασμένα προγράμματα. Όμως σε εποχές με πολύ λιγότερα "mesa" οι άνθρωποι ήταν πολύ πιο δημιουργικοί..

 

Γ.

 

edit: "mesa"

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 153
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Α... ναι, ρε mscmkr η τέχνη δεν είναι μακρή. Είναι μακρά. (μιας και κόβεσαι για τις υπογραφές, είπα να σε διορθώσω).

 

Α ναι ε; Ευχαριστώ για τη διόρθωση.

 

Αλλά τις διορθώσεις σου εκεί που σε παίρνει.

 

Σου έχω και σένα μια υπογραφή: "Η ημιμάθεια χείρον εστί της αμαθείας".

 

 

Edit: Για να μαθαίνεις και τίποτα, ρίξε μια ματιά στους "Αφορισμούς" του Ιπποκράτη. Έτσι ακριβώς προσδιορίζει την τέχνη. Αλλά μάλλον θα πρέπει να τον διορθώσεις και αυτόν.

When you will get good you will know. There is no guitar. There never was.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

...και εγώ διάβασα όλη τη συζήτηση και θέλω να υπενθυμίσω σε κάποιους ότι τίποτα δεν είναι δωρεάν. Το επιχείρημα του στυλ: αφού έτσι και αλλιώς δεν θα το αγόραζα (δεν έχω τα χρήματα) ας το κατεβάσω τζάμπα δεν στέκει. Δηλαδή επειδή χαλβαδιάζω την BMW του γείτονα εδώ και καιρό και επειδή δεν έχω τα λευτά να αγοράσω μια θα παίρνω τη δική του? Α! Το πρωί θα την γυρνάω πίσω να μην του τη στερήσω... ;)

 

ΥΓ: Το γεγονός ότι κάποιος πληρώνεται δεν σημαίνει οτι δεν γράγει καλή μουσική.

I'll follow the signal to the end...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

        Μεχρι τωρα νομιζω συζητηθηκε το "ηθικα σωστο" τη πειρατειας και των συνεπειων της, θετικων και αρνητικων. Νομιζω πως τα πιο σημαντικα πραγματα ειπωθηκαν ηδη και απο τις δυο πλευρες και εγω απλα θελω να κανω μια παρατηρηση που εχει να κανει με την πραγματικοτητα. Ειτε το θελουμε ειτε οχι , οσο ηθικο η μη και αν ειναι αυτο, η πειρατεια, το ιντερνετ, εχει φερει νεα ταξη πραγματων, τοσο στην δημιουργια μουσικης, οσο και στη διαθεση της. Επιχειρηματικα λοιπον (μπορει να μην αρεσει αλλα παντα η τεχνη προιον επιχειρηματικοτητας ηταν.......) οποιος πρωτος προσαρμοστει στη νεα κατασταση, αντιληφθει οτι οι παραδοσιακες μεθοδοι ειναι τελειωμενες και  καταφερει να διακρινει νεες ευκαιριες, θα βγει κερδισμενος....και πιθανως να κανει καλο και στην ιδια τη μουσικη. Ανεκαθεν στις επιχειρησεις ο κερδισμενος ηταν ο διορατικος και αυτος με την καλυτερη προσαρμοστικοτητα. Νομιζω οτι επι ματαιω κλαιμε και οδυρομαστε πανω απο το πτωμα των δισκογραφικων και της δισκογραφιας, εστω και αν και εμεις οι ιδιοι, πιθανως με τη πειρατικη συμπεριφορα μας, συντελεσαμε στο θανατο της. Παει και τελειωσε, ειναι παρελθον αυτο...δεν εχει νοημα να το νοσταλγουμε. Και ναι, δεν υπαρχει καμμια αμφιβολια οτι η μουσικη δεν προκειται να ειναι η ιδια, το cd πιθανως θα παψει να υπαρχει, η το μεσο πλεον να γινει μονο το live και το myspace, αλλα τι να κανουμε αυτη ειναι η πραγματικοτητα.

 

      Και θα μου πειτε, ρε μεγαλε πως θα γινουν ολα αυτα???Επιχειρηματιας δεν ειμαι (αν και εχω καποιες προτασεις) παντως ξερω οτι δεν θα ηθελα να ξαναδω παλι τις δισκογραφικες σε ρολο μεσαζοντα (και οχι, δεν διακατεχομαι απο κομμουνιστικα συνδρομα) ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

 

 

2 things are infinite:the universe&human stupidity

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Τώρα εγώ αν πω ότι εν μέρει συμφωνώ με όλους θα με πιστέψετε?  :)   (Όχι, δεν κατεβαίνω στις εκλογές  ;D )

 

Κάποιες σκόρπιες σκέψεις με βάση τις παρατηρήσεις των boukaw7 και menelaos σχετικά με την αφοσίωση στη μουσική και τους ενδοιασμούς για την "εμπορευματοποίησή" της. (ΤΟ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΠΑΤΕ 100% ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ από αυτό που γράφω παρακάτω.... απλά γράφω με αφορμή τα σχόλιά σας)

 

1. Οι δισκογραφικές δεν αποτέλεσαν μόνο το "αναγκαίο κακό" για τη διάδοση της μουσικής στο παρελθόν. Αποτέλεσαν πολλές φορές κινητήριο δύναμη της ανάπτυξης της μουσικής και όχι μόνο της δισκογραφίας. Και ναι, η φιλοδοξία, το χρήμα και η επιχειρηματικότητα μπορεί να "ξυπνήσουν" την έμπνευση.  Μη μου πείτε "όχι για την περίπτωση της τέχνης". Μία είναι η διαδικασία δημιουργικής έμπνευσης.

 

2. Μετρώντας την "αφοσίωσή" και το "κάψιμό" μου καθώς και το τι θεωρώ σημαντικό από τα διάφορα που γυροφέρνουν στο μυαλό μου, θα έπρεπε να νοιώθω περισσότερους ενδοιασμούς να εισπράξω αμοιβή σαν φυσικός πάρα σαν μουσικός (...λέμε τώρα... ΑΝ βρισκόταν κάποιος να με πληρώσει σαν μουσικό...  :) ). Το θέμα όμως δεν είναι αν παίρνεις αμοιβή. Το θέμα είναι να μπορείς να αμοίβεσαι διαφυλάττοντας την αξιοπρέπειά σου. Υπάρχουν πολλοί που δεν αμοίβονται (γιατί δεν τους πληρώνει κανείς) και ενώ παριστάνουν τους "αφοσιωμένους" στην πραγματικότητα είναι φαιδροί. 

 

 

 

 

@ mscmkr: Ο μέν βίος βραχύς η δέ τέχνη Διονύση Μακρή cd_makris_01.jpg   

 

Μόνο εγώ σε πιάνω. ;D ;D ;D

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Έτοιμος είμαι να σου χώσω και ένα μείον ένα για την παροχή παραπλανητικών επιχειρημάτων στη συζήτηση.

 

χωσε και σε μενα ενα. το χω αναγκη πολυ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έχω με λίγα λόγια δυο επιλογές: να γίνω φυσικός ή να γίνω μουσικός.

 

...θα έπρεπε να νοιώθω περισσότερους ενδοιασμούς να εισπράξω αμοιβή σαν φυσικός πάρα σαν μουσικός

 

Για το παραπάνω δίλημμα, ένα έχω να πω: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα... :'( :'(  :-[

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@ menelaos

 

Αυτό που έγραψα απηχεί κατά βάση την δική μου στάση απέναντι σε αυτό που "παράγω" (λέμε τώρα!)- φυσικά δεν θεωρώ πως όλοι οι "δημιουργοί" συμφωνούν. Δεδομένου όμως πως προς τα εκεί φαίνεται να κινείται η κατάσταση, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, ίσως χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε πόσο δυσκολεύουν τα πράγματα...

 

Άλλωστε, στην άνωθι δημοσίευση δεν εστιάζω τόσο στο να υπερασπιστώ τη σημερινή κατάσταση, όσο στο ότι εφ'όσον αυτή έχει διαμορφωθεί έτσι, τότε πρέπει να αναπροσαρμόσουμε τη σκέψη μας έναντι αυτών των θεμάτων. Η διαφορά υλικού και άυλου είναι δεδομένη- αλλιώς αντιμετωπίζεται ο κλέφτης ακόμη και μιας σάλτσας knorr στο σούπερ μάρκετ (διαχρονικά μάλιστα) και αλλιώς αυτός που κατεβάζει mp3 (όχι κολάσιμο, ούτε καν επιλήψιμο δεν είναι).

 

Άρα, αναγωγές του τύπου downloading=ληστεία απλά είναι εκτός τόπου και χρόνου (δεν το λέω ειρωνικά, το λέω κυριολεκτικά!). Όχι τόσο για το ηθικό του πράγματος, το οποίο δέχομαι, αλλά γιατί έτσι διαμορφώνει τις τάσεις το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Σαν το προγαμιαίο σεξ (κάποτε) ένα πράγμα (lol!).

 

Και εντελώς φιλικά φίλε Μενέλαε, καταλαβαίνω μεν πως προτιμάς να βγάζεις χρήματα ως μουσικός παρά ως φυσικός, αλλά σκέψου το εξής: αν από τις ίδιες τις εξελίξεις (τη συμπεριφορά ολόκληρης της κοινωνίας δηλαδή) ο χώρος πάψει να είναι προσοδοφόρος, δε μπορείς να αξιώσεις ντε και καλά να ποινικοποιήσουμε αυτές τις αλλαγές επειδή προτιμάς να είσαι μουσικός και όχι φυσικός! Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει μια στάθμιση: αν αποφασιστεί πως η μουσική θα αποτελεί δωρεάν πνευματικό αγαθό, όπως η ακαδημαϊκή γνώση, τότε δε μπορεί ουδείς να ανακόψει αυτή την πορεία προς όφελος μιας επαγγελματικής κατηγορίας.

 

Ελπίζω να μη με παρεξηγήσεις, και φυσικά να διευκρινήσω πως δεν υποστηρίζω πως αυτή η εξέλιξη είναι η ιδανική. Ίσως μάλιστα κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου- η αλήθεια είναι στη μέση.

 

Άλλωστε, άλλο η διάθεση σε ιδιώτη της μουσικής (πόσα βγάζουν τελικά τα συγκροτήματα από αυτό; Ψίχουλα μήπως;) και άλλο οι ζωντανές εμφανίσεις και η εμπορική χρήση της για άλλους σκοπούς (π.χ. τηλεόραση) όπου τα λεφτά είναι ακόμη πολύ καλά (ζήτω και η ΑΕΠΙ- λολ!).

 

Τέλος, ας δηλώσει ο κάθε συμμετέχων την ιδιότητα του, ώστε να ξέρουμε πόσο αντικειμενικός είναι απέναντι σε αυτό το θέμα (δεν θα ρωτούσαμε π.χ. έναν πεταλωτή για το αν πρέπει να επιτραπούν τα αυτοκίνητα, ε;). Άμα θίγεται η τσέπη μας, εύκολα αρνούμαστε να δούμε την ίδια την πραγματικότητα.

 

Edit: βέβαια, από την άλλη, έξω από το χορό πολλά τραγούδια λέμε κτλ κτλ! Σωστό κι αυτό...

bass @ vertigo

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Έχω με λίγα λόγια δυο επιλογές: να γίνω φυσικός ή να γίνω μουσικός.

 

...θα έπρεπε να νοιώθω περισσότερους ενδοιασμούς να εισπράξω αμοιβή σαν φυσικός πάρα σαν μουσικός

 

Για το παραπάνω δίλημμα, ένα έχω να πω: Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα... :'( :'(  :-[

 

 

Μια διευκρίνηση.... είπα "θα έπρεπε να έχω" εννοώντας την περίπτωση που δεχόμουν αυτούσιο το συλλογισμό περί "εμπορευματοποίησης" κλπ. Στην πραγματικότητα, δεν έχω ενδοιασμούς.  :)

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου