Jump to content
yameth

Συλλήψεις μουσικών buskers για επαιτεία

Recommended Posts

Αυτή είναι η είδηση στην σημερινή Ελλάδα.

Αντιγράφω την ανάρτηση του Δημήτρη Ζερβουδάκη στο Facebook, χθες.

 

Καλημέρα! Απαράδεκτη η χθεσινοβραδυνή προσαγωγή και στη συνέχεια ΜΗΝΥΣΗ από πλευράς των αστυνομικών οργάνων σε βάρος της μουσικού του δρόμου....ξανά για επαιτεία. Στην καρδιά της πόλης στην Αριστοτέλους! Στην ουσία "διώκεται" ο πολιτισμός. Η αστυνομία "υπερθεματίζει" στην αναλγησία. ΝΤΡΟΠΗ. Δεν δέχτηκαν καν να μιλήσουν με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μουσικών Βόρειας Ελλάδας! Τέτοιοι χειρισμοί δεν ευνοούν τον διάλογο με ένα νόμιμο ιστορικό σωματείο της πόλης, για ένα τόσο σοβαρό και φλέγον ζήτημα για τους μουσικούς της πόλης και όχι μόνον. Ζήτημα που αφορά ακόμη και την επιβίωση κάποιων ανθρώπων.Ήδη υποβλήθηκε κοινοβουλευτική ερώτηση από 41 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη βουλή με επικεφαλής τον βουλευτή Θεσσαλονίκης κο Νίκο Παρασκευόπουλο, προς τους αρμόδιους υπουργούς για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Ο ΣΜΒΕ θα σταθεί στο πλευρό της προσαχθείσης μουσικού.

 

Η κοπέλα που συνέλαβαν σε σχετικό βίντεο:

 

 

Αντιγράφω απο την Wikipedia:

 

Street performance ή busking είναι η εκτέλεση μουσικής σε δημόσιους χώρους έναντι προαιρετικού φιλοδωρήματος και εξασκείται απο την αρχαιότητα σε όλο τον κόσμο.

 

Ο όρος "προσφέρω υπηρεσία έναντι ανταλλαγματος" είναι άγνωστος και δαίμονας όπως φαίνεται στην κοινωνία μας. Είτε πρέπει να εργάζεσαι για κάποιον, είτε είσαι... επαίτης. >:(

 

Αυτό συνάδει με το "είναι μουσικός του δρόμου" που ακούμε να λένε δακρύζοντας και στα talent show. Μεσαίωνας!

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ναι. Και νομίζω έχει ξανασυζητηθεί στο φόρουμ.

Αλλά τους κυνηγούσαν και στην Αρχαία Ρώμη, ιδιώς αν έκαναν πολιτική κριτική.

Περίεργο.

Και δεν φαίνεται να είπε τιποτα για την κυβέρνηση η τον Καμμένο.

χαχαχαχαχαχα

Share this post


Link to post
Share on other sites

δυστυχώς το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια στη Θεσσαλονίκη.

Δεν ξέρω τι γίνεται αλλού (στην Ελλάδα) αλλά ξέρω από πολλούς γνωστούς μου , καταξιωμένους μουσικούς που γουστάρουν αυτή τη φάση, να παίζουν είτε στην παραλία είτε σε κεντρικά σημεία ότι διώχτηκαν και αναγκάστηκαν να το "ξεχάσουν".

Αλλωστε μόνο και μόνο η "σύσταση" από τα όργανα ή τα παράπονα από "αγανακτισμένους" - υπάρχουν και τέτοιοι- είναι αρκετά να σε ξενερώσουν από την όποια διάθεση.

Απαράδεκτα πράγματα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Χώρα χωρίς κανέναν πολιτισμό στο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της. Δυστυχώς έχουμε πολλά να δούμε ακόμα.

 

Πάλι καλά που δε θα τα βλέπω από κοντά, αλλά θα τα διαβάζω.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Έτσι είναι αν στο δρόμο βγάλεις ένα ευρώ το λένε επαιτεία και σε πάνε μέσα. Με τη κλοπή ενός εκατομυρίου σε κάνουν βουλευτή/υπουργό.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σε λίγο καιρό θα πιάνουν όσους παίζουν στο δρόμο και θα τους πηγαίνουν απόσπασμα. Τα ωδεία είναι από πίσω και η ΑΕΠΙ. χαχαχαχαχα

Share this post


Link to post
Share on other sites

Σήμερα πάντως έγινε συγκέντρωση μουσικής διαμαρτυρίας στην συμπρωτεύουσα έξω από το αστυνομικό τμήμα Λευκού Πύργου (όπου υποθέτω πως προσήχθη η κοπέλα)  με συμμετοχή και του Manu Chao :

https://www.life-events.gr/gegonota/sti-sygkentrosi-ton-mousikon-sti-thessaloniki-o-manou-tsao-vinteo/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Κυριακή κοντή γιορτή λεμε....

για να δούμε αύριο που θα κάνουμε βόλτα... ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Όπως ανέφεραν οι βουλευτές στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας με την οποία ζητούνταν η κατάργηση του άρθρου 407 του Ποινικού Κώδικα:

 

«Το αδίκημα της επαιτείας ανήκει στην κατηγορία των ψευδοαδικημάτων, καθώς κανένα έννομο αγαθό δεν προσβάλλεται από την πράξη αυτή. Ήδη ο αείμνηστος καθηγητής Ι. Μανωλεδάκης υποστήριζε ότι πρόκειται για παρέκκλιση από το ισχύον στη χώρα μας φιλελεύθερο ποινικό σύστημα, το οποίο προϋποθέτει για το αξιόποινο άδικες (προσβλητικές) πράξεις. Η αναφορά των όρων «φυγοπονία, φιλοχρηματία, κατά συνήθεια» στο άρθρο 407 του Ποινικού Κώδικα καθιστά όντως φανερή την ποινικοποίηση της σκέψης και του φρονήματος και όχι της άδικης πράξης.

 

Για τους λόγους αυτούς και λαμβάνοντας υπόψη, ότι τον τελευταίο καιρό γίνεται συχνή εφαρμογή της συγκεκριμένης απαρχαιωμένης ρύθμισης  με την προσαγωγή και ενίοτε σύλληψη καλλιτεχνών, κυρίως μουσικών του δρόμου από κεντρικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων, προτείνουμε την κατάργηση του άρθρου 407 του Ποινικού Κώδικα».

Μπράβο και επιτέλους!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue. Guidelines