Προς το περιεχόμενο

The SG story, by Earendil.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ένα δικό μου (more or less) κειμενάκι-ανασκόπηση της ιστορίας των SG, με ίντριγκα, κουτσομπολιό και αρκετό παρασκήνιο. Enjoy!

 

 

1960. Η Gibson έχει μόλις επενδύσει $400.000 στο εργοστάσιο του Kalamazoo, υπερδιπλασιάζοντας τις εγκαταστάσεις του. Τα πράγματα όμως δεν είναι ακριβώς ρόδινα: Οι πωλήσεις των Les Paul, μετά από ένα πολύ αποδοτικό 1959, έχουν κάνει βουτιά για το 1960 ενώ την ίδια εποχή, οι Stratocaster κερδίζουν συνέχεια έδαφος στην αγορά.

 

Η κατάσταση μιλάει από μόνη της: Τα έσοδα πρέπει να αυξηθούν, άρα η Les Paul χρειάζεται lifting.

 

Εντός του 1960 γίνεται η πρώτη απόπειρα, με την double cutaway Les Paul TV να βγαίνει στην αγορά ως “SG” TV-όπου SG βέβαια σημαίνει Solid Guitar. Εμφανισιακά, το παιχνίδι έχει αλλάξει πολύ: Η SG είναι μια double cutaway κιθάρα, με λεπτό σώμα, πολύ βελτιωμένη πρόσβαση στα τελευταία τάστα, και φοβερά φιλικό προς τον χρήστη neck joint – για τα δεδομένα της εποχής τουλάχιστον. Το όλο λεπτεπίλεπτο της κατασκευής φαντάζει καινοτόμο, σ’έναν κιθαριστικό κόσμο που δεν έχει ακόμα την πολυτέλεια να επιλέγει βάσει ανατομικών λεπτομερειών.

 

Έτσι ή κάπως έτσι, το παιχνίδι χοντραίνει το 1961: Οι Les Paul Junior, Standard και Custom είναι πλέον…SG. Είναι άραγε; Η Gibson, ηθελημένα ή όχι, θολώνει τα πράγματα, αφού το όνομα του Les Paul εμφανίζεται ακόμα στις πρώτες αυτές SG: Στο headstock της Junior, στο cover του truss rod της Standard, και στο humbucker spacer της Custom. Πρόκειται για τα «υβρίδια» που τόσο στη vintage αγορά όσο και στα κατά καιρούς reissues συναντάμε ως “Les Paul/SG”.

 

Όμως το μπλέξιμο δεν τελειώνει εδώ. Ο Les Paul τι λέει για όλα αυτά αλήθεια;

 

”Η πρώτη (SG) που είδα ήταν σ’ένα μαγαζί…και το σχήμα δεν μου άρεσε – θα μπορούσε να σκοτωθεί κανείς μ’αυτά τα μυτερά κέρατα. Παραήταν λεπτή, και είχαν απομακρύνει τον neck μαγνήτη απ’τη ταστιέρα για να χωρέσουν το όνομα μου εκεί. Το μπράτσο παραήταν λεπτό και δε μου άρεσε η ένωση με το σώμα. Δεν υπήρχε αρκετό ξύλο, κατά τη γνώμη μου τουλάχιστον. Έτσι, τηλεφώνησα στη Gibson και τους είπα να αφαιρέσουν το όνομα μου απ’αυτό το πράγμα. Δεν ήταν δικό μου σχέδιο.”

 

Ωραία, ο Les Paul τελικά δεν ενθουσιάστηκε. Μήπως όμως υπάρχουν κι άλλα τεκταινόμενα στο παρασκήνιο που επηρεάζουν την κατάσταση;

 

Υπάρχουν, και έχουν να κάνουν με τα προσωπικά του Les Paul. Το 1962, αποφασίζει να χωρίσει με τη Mary Ford, σύζυγο του και καλλιτεχνικό του ταίρι. Την ίδια εποχή εκπνέει και το συμβόλαιο του με τη Gibson. Όμως, με τους δικηγόρους της κυρίας Ford να δουλεύουν υπερωρίες για να ξεμπλέξουν το κουβάρι των οικονομικών του επιτυχημένου ζευγαριού, το τελευταίο που ήθελε ο Les Paul ήταν ένα καινούριο συμβόλαιο με τη Gibson. Φοβόταν (μάλλον βάσιμα) ότι θα μπορούσαν να διεκδικήσουν κι από κει λεφτά.

Έτσι συμφωνεί με τη Gibson να μην αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για καινούριο συμβόλαιο πριν καθαρίσει το τοπίο από αιμοδιψείς συζύγους. Και δικηγόρους.

 

Παρ’όλα αυτά, ο Les Paul θα εμφανιστεί σε διαφημίσεις της εποχής με μια SG ανά χείρας (ακόμα και μαζί με την κυρία Ford, παρακαλώ!). Μεταξύ 1961-1963 η Gibson πουλάει σταθερά κάτι λιγότερο από 6.000 “Les Paul/SG” ετησίως. Για το διάστημα 1964-1967 το όνομα Les Paul εξαφανίζεται από τις κιθάρες της Gibson, όπως και το γνωστό μοντέλο. Οι SG όμως θα παραμείνουν χωρίς ιδιαίτερες παρεμβάσεις μάλιστα, αν εξαιρέσουμε το «φαρδύ» pickguard που εισάγεται το 1966.

 

Η επαναφορά των Les Paul στο παιχνίδι «θάβει» εμπορικά τις SG, ειδικά αφού η νέα κυκλοφορία των Les Paul αναζωπυρώνει γενικά το ενδιαφέρον γι’αυτές. Εντούτοις διανύουμε μια εποχή που οι πωλήσεις όλων των εταιρειών βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα. Ειδικότερα για τις SG, ούτε η ενασχόληση του George Harrison με μια SG Standard στις ηχογραφήσεις του Revolver, ούτε και αυτή του Eric Clapton με τη γνωστή “The Fool” SG ανεβάζουν σημαντικά το εμπορικό προφίλ του μοντέλου.

 

Θα πρέπει να περιμένουμε ως τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ’70 για να κερδίσουν πάλι οι SG χώρο στο προσκήνιο. Πως;

Με τον Tony Iommi των Black Sabbath, να γίνεται η αφορμή για πολλές γενιές κιθαριστών εθισμένων στον βαρύ ήχο της χαμηλά κουρδισμένης SG του. Με τον Angus Young των Αυστραλών AC/DC, να γίνεται σήμα κατατεθέν του hard rock, με τη σχολική στολή και την SG σε ασκήσεις ισορροπίας στη σκηνή. Με τον Jimmy Page των Led Zeppelin να περνάει στην ιστορία για τις live εκτελέσεις του Stairway To Heaven με την περίφημη double neck, τη δίμπρατση EDS-1275.

 

Δεν είναι οι μόνοι βέβαια. Πολλοί επώνυμοι κιθαρίστες έχουν περάσει τουλάχιστον ένα σύντομο flirt με μια SG. Οι George Harrison και Eric Clapton που προαναφέραμε, και ακόμα οι κ.κ. Zappa, Hendrix, Allman, Townsheand και κάποιοι πιο σύγχρονοι με τον αρχιμάστορα του slide Derek Trucks να ξεχωρίζει.

 

Σήμερα, η SG εξακολουθεί να παραμένει, λίγο ως πολύ, ένα απ’τα μεγάλα outsider της κιθαριστικής αγοράς. Με τη μαμά Gibson να προσφέρει εναλλακτικές για πολλά γούστα και πορτοφόλια, τη θυγατρική Epiphone να σταθεροποιεί τη σειρά παραγωγής και να προσφέρει αξιοπρεπείς λύσεις σε προσιτό κόστος, και κάπου ενδιάμεσα, τις γιαπωνέζικες replicas να…ξενιτεύνται μέσω eBay και να δημιουργούν πολύ ντόρο.

 

Κι όλα αυτά για μια Les Paul που…δεν ήταν Les Paul, και δεν γινόταν να φέρει το όνομα Les Paul. Κι όμως σε τρία χρόνια γίνεται…μια κομψή πενηντάρα κυρία.

 

An underdog’s standard;

 

 

 

Βιβλιογραφία:

 

rock_sabbath.jpg

jimmypage3.jpg

angus2.jpg

DuaneSG3.jpg

zappa3.jpg

john_mclaughlin-1.jpg

hendrix_sg.jpg

derektrucks1.jpg

 

 

τασκερα απο βουτυρο οπως αποκαλουμε μερικη

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 63
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

SG, η κιθάρα που έχω αγοράσει 3 φορές αλλά και τις 3 στράβωσε η δουλειά. Δε με θέλει :(

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το διάβασα ακούγωντας το Best of you και η μίξη μου φάνηκε πολύ όμορφη!!!

Συγχαρητίρια ταυρομάχε!!!!

Πολύ όμορφο το άρθρο!!! ;) :)

Δεν θα ήταν καλή ιδεά να μπεί και στα άρθρα? :)

..but the sun is eclipsed by the moon...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ξέχασες αυτόν:

342802200300hh1.jpg

 

(όποιος βρεί ποιος είναι κερδίζει μια χρησιμοποιημένη πένα)

8)

Είναι ένας λαικός βάρδος.....Φραγκίσκος Μαρίνος αν θυμάμαι καλά...

 

(χμμ...ελπίζω να παίζεις με heavy!)...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωραίος ο Έλνταρ.  ;) Περιεκτικός, και είναι αρκετά για αυτόν που δεν γνωρίζει τίποτα, για αυτόν που τα ξέρει αλλά δεν έχει πρόβλημα να τα ξαναθυμηθεί και για αυτόν που κάτι ψιλοξέρει αλλά τα θέλει in a nutshell & βαριέται να ψάχνει δεξιά - αριστερά. Θενκς!

Fear no more the heat o' the sun

Nor the furious winter's rages

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου