Προς το περιεχόμενο

Διαφορά ακουστικών / monitors


manos_m

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαιρετώ όλους.

 

Χρησιμοποιώ τα M-audio BX5a. Είμαι αρκετά ικανοποιημένος και μπορώ να πω ότι οι μίξεις μου έχουν εξισσοροπηθεί από τη στιγμή που χρησιμοποίησα τα συγκεκριμένα monitors. (Πιθανολογώ ότι τα "έμαθα").

 

Πρόσφατα πήρα και ένα ζευγάρι ακουστικών AKG K240 Studio (κυρίως να μπορώ να γράφω όταν είμαι μακριά από το workstation). Τα ακουστικά μου φαίνονται εξαιρετικά, πολύ καλός ήχος κλπ κλπ. Έφτιαξα ένα κομμάτι με τα ακουστικά και όταν πήγα στα monitors παρατήρησα έντονες διαφορές όχι τόσο σε επίπεδο στερεοφωνίας αλλά σε επίπεδο EQ. Στα ακουστικά τα πρίμα ήταν πολύ γλυκά (πχ στα hats ή στα πιατίνια), ενώ στα monitors "έξυναν" το αυτί. Τα μπάσα τους επίσης ήταν πολύ ισσοροπημένα στα ακουστικά. Στα monitors χρειαζόταν ίσως ένα μικρό χαμήλωμα.

 

Το ερώτημα είναι ποιο από τα δύο βρίσκεται πιο κοντά στην αλήθεια.Πιθανότατα θα χρειαστεί να κάνω 2 μίξεις και να δοκιμάζω σε διαφορετικά συστήματα ούτως ώστε να βγάλω συμπέρασμα.

 

Στα ακουστικά (ή έστω στα συγκεκριμένα) τίθεται θέμα χρωματισμού του ήχου; Γιατί αυτό που θέλω να βγάλω από το κομμάτι είναι αυτό που άκουγα στα ακουστικά και όχι αυτό που ακούω από τα monitors.

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά για τις απαντήσεις.

 

ΥΓ Να σημειώσω ότι οι ακροάσεις και στις 2 περιπτώσεις γίνονται με την ίδια κάρτα ήχου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το πρόβλημα είναι νομίζω τι ορίζεις σαν αλήθεια  :)

 

Disclaimer - Υποκειμενική άποψη  :P

Με τα ακουστικά αποκλείεις το θέμα διαμόρφωση χώρου και μόνιτορ αλλά είναι και θέμα κατασκευαστικό η απόδοση των μικρότερων drivers. Άμα έχεις και αυτιά σαν τον Σάκη Μπουλά την έβαψες πάει περίπατο  :D

Μη με ξυπνάς απ΄τις έξι...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αγαπητέ φίλε manos_m, για ρίξε μια ματιά σε αυτό το θέμα:

Ακουστικά ή ηχεία για monitor? 

http://www.noiz.gr/index.php?topic=11505.0

 

Πιστεύω πως έχουν γραφτεί αρκετά και εκεί, και αν δεν σε καλύπτει, εδώ είμαστε ;)

 

 

Φιλικά ;)

Your Ear Rulez!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάθε σύστημα αναπαραγωγής χρωματίζει τον ήχο. Θα πρέπει να μάθεις τα ακουστικά σου όπως έμαθες και τα ηχεία σου. Ο τελικός ήχος θα βγει από το σύστημα αναπαραγωγής του ακροατή. Συνεπώς δεν θα πρέπει να βγάλεις "αυτό που ακούγεται από τα ακουστικά" αλλά ένα ισορροπημένο αποτέλεσμα. Όταν θα συνηθήσεις τα ακουστικά σου θα καταλαβαίνεις το πως θα πρέπει να ακούγεται η μίξη σου σε αυτά  ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι έντονες διαφορές μειώθηκαν αφαιρώντας τις βάσεις των monitors που πρόσθεσα πρόσφατα στο setup μου. Έκοβαν αρκετά τις mid low συχνότητες με αποτέλεσμα να τονίζονται οι mid high και high end συχνότητες. Τώρα οι διαφορές σε επίπεδο EQ ανάμεσα σε monitors και ακουστικών είναι πολύ μικρές.

 

Ευχαριστώ όλους για τις απαντήσεις και υποδείξεις τους!

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα!

Να υποθέσω, πως οι βάσεις δεν είναι αυτές που φταίνε, αλλά το ύψος στο οποίο είναι τοποθετημένα τα ηχεία σου (δημιουργώντας στο σημείο αυτό αρκετα κακά modes με peaks και dips στις συχνότητες.)

 

Η δική μου άποψη είναι, (αν ισχύουν τα παραπάνω λεγόμενά μου), να διατηρήσεις τα ηχεία σου στο υψος των αυτιών, και όσο μπορέσεις να ρυθμίσεις καλά την ακουστική του χώρου σου.

(δόξα τω Θεώ, υπάρχουν αρκετά threads από τους συμ-forum-ίτες και αντίστοιχες απαντήσεις. ;))

 

 

Φιλικά ;)

Your Ear Rulez!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα συγκεκριμενα monitors τα εχει ενας φιλος μου και ομολογω οτι τα χαμηλα τους ειναι λιγο περιεργα.. εχουν περισοτερα απο οσο θα επρεπε... τωρα το τι θα κανεις... :P

 

Τον καλυτερο συμβιβασμο... Ακου καποια κομματια χαρακτηριστικα για σενα στα μονιτορς και στα ακουστικα και προσπαθισε να καταλαβεις διαφορες μεταξυ τους.. Με αυτο το τροπο σιγα σιγα θα μαθεις τα μονιτορς σου και θα ξερεις ποτε λενε αληθεια και ποτε ψεμματα...

 

Μια καλη μιξη ακουγεται παντου καλα... απο το τρατζιστορακι τις γιαγιας μεχρι το καλυτερο μονιτορ ηχειο...

mpoyrdes

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου