Προς το περιεχόμενο

Που ή πως ισιώνουμε ξύλο-α ;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η ιστορία απλή. Τα παλιά τα χρόνια οι Μακεδόνες τσίφτηδες και καραμπουζουκλήδες φτιάχναν κάτι δόρατα λέει από κρανιά:

 

( http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A3%CE%AC%CF%81%CE%B9%CF%83%CE%B1 ).

Κατά σύμπτωση στου παππού το χωράφι έχουμε καμιά πεντέξι κρανιές όπου και εγένετο ένα ψιλοκλάδεμα να το πω, μια κουτσουκέλα τέλος πάντων. Όπου είναι προφανές ότι έχω πλέον ένα κομμένο κορμό κρανιάς που το έχω βάλει να το πιέζει ένας σιδεροδοκός πέντ'έξι μέτρα μακρύς. Βάρος δε γνωρίζω. Αλλά βρε αδέρφια εκεί, η κρανιά άκαμπτη.

Η ερώτηση απευθύνεται σε όποιον γνωρίζει.

Πως μπορώ να ισιώσω τον κομμένο κορμό και μετά να τον κόψω και αφού τον κόψω να βγάλω καναδυό μπρατσάκια μπας και κάνουμε και από κρανιά project ;

Ευχαριστώ από βάθους καρδίας.

 

 

Και για να μη παρεξηγηθούμε , το ένα μπράτσο το έχει καβατζώσει από καιρό ο γκοβαμάνικας.

;D

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

τροποι υπαρχουν να το ισιωσεις, το θεμα ειναι ομως οτι δεν θα γινει και καταληλο για την δουλεια που το θες...

 

+ του οτι θα πρεπει πρωτα να το ξερανεις για 2-3 χρονια κατω απο καταλληλες συνθηκες με κινδυνο παλι να σου καταστραφει (οπως πχ να "σκασει").

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δυο απο τα χαρακτηριστικα της κρανιας , απ'οσο γνωριζω , ειναι πρωτον οτι τα κλαδια της σχηματιζουν τελειες διχαλες(καλα αυτο δεν μας ενδιαφερει και τοσο) και δευτερον οτι σαν ξυλο εχει μεγαλη ελαστικοτητα , οποτε και επαναφορα.Αν μπορει καποιος γνωστης επαγγελματιας ας επιβεβαιωσει!

Και για τους δυο παραπανω λογους χρησιμοποιουσαν καναν καιρο κλαδια κρανιας για τις σφεντονες τους οι παππουδες/πατεραδες μας.

Live fast , die ... hard!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ψάχνοντας σε λαογραφικά κείμενα ανακάλυψα ότι τη χρησιμοποιούσαν για κλαρίνα ή γενικότερα  για πνευστά.

Και το ερώτημα παραμένει που ισιώνω τον κορμό ;

Εκλιπαρώ γονηπετής    :D  . Δε μπορεί κάπου τα ισιώνουν κάπως τα ισιώνουν τα ξύλα, δε μπορεί όλα τα ξύλα παραγωγής να είναι από τη φύση τους ευθεία !!!

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δε νομίζω ότι μπορείς να ισιώσεις κορμό... Εδώ ορισμένες φορές παλεύουμε να ισιώσουμε ένα μανίκι...

Τα ξύλα παραγωγής κόβονται από τη μάνα τους ευθεία. Μπορεί να σκεβρώσουν κάποια στιγμή αλλά ένα κομμάτι ξύλο το χειρίζεσαι (αν δεν κάνω λάθος με ατμό, θερμότητα κτλ.) Έναν κορμό...;

When you will get good you will know. There is no guitar. There never was.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει ισώνω κορμό...καταλαβαίνω το κόβω ίσια κομμάτια από το κορμό...τουλάχιστον έτσι βλέπω τα ξύλα που προορίζονται να γίνουν όργανα.

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει ισώνω κορμό...καταλαβαίνω το κόβω ίσια κομμάτια από το κορμό...τουλάχιστον έτσι βλέπω τα ξύλα που προορίζονται να γίνουν όργανα.

 

ετσι ειναι!

 

τα δεντρα που κοβονται για μουσικα οργανα σχηζονται ακτινικα (οπως πανε τα νερα τους δηλαδη) και οποσδηποτε θα πρεπει να εχουν και τις καταληλες διαστασεις και ευθητητα των νερων. πολλες φορες απο ενα δεντρο μενει πολυ μικρη ποσοτητα προς εκμεταλευση γιατι πολυ απλα ολο το υπολοιπο ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ.

 

Στην περιπτωση σου ακομα και αν το ξερανεις με επιτυχια και σε 2-3 χρονια που θα μπορεις να το δουλεψεις το ισιωσεις, το πιθανοτερο ειναι να μην κανει λογω στριφνότητας, ροζων (πολυ περισσοτερο σε ενα δεντρο που χαρακτηριζεται απο τις διακλαδωσεις του).

 

Επισης θα αντιλαμβανεσαι οτι ειναι αδυνατο να "ισιωσεις" εναν ολοκληρο κορμο καθως αυτη η διαδικασια εφαρμοζεται σε ξυλα παχους ορισμενων χιλιοστων (βλ. πλαινα κιθαρας). Αυτο παντα γινεται για να λυγυσουμε ενα ξυλο, οχι να το ισιωσουμε!

 

Ακομα και σε αλλες βιομηχανικες εφαρμογες οπου βλεπουμε μεγαλα κομματια ξυλου λυγυσμενα, γινεται με μεγαλες πρεσες.

 

Τελος απλα για να σου ληθει η απορια, μες τις ακρες, το λυγησμα μπορει να επιτευχθει με θερμοτητα και υργασια (το βρεχουμε δηλαδη, οχι οσο ειναι χλωρο απο μονο του) πανω σε μια πρεσα και το αφηνουμε να μερικες μερες, να αποβαλει αυτη την υγρασια. Επισης μπορει αυτο να γινει με βρασμο του ξυλου και επειτα πρεσαρισμα. Η πρεσα-καλουπι ειναι απο λαμαρινα που θερμαινεται.

 

παρατηρησε σε αυτο το βιντεο απο ενα και μονο κομματι κορμου πως ξεδιαλεγονται τα καλα καπακια, αυτο που θα παει για καμαρια, τα αχρηστα κομματια και -επειδη ειναι βιντεο των taylor- ποια θα πανε σε αυτους και ποια για αλλες κιθαρες  ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου