Προς το περιεχόμενο

Tελικα ρε παιδια τα κσυλα τι ρολο βαρανε?


fenderiarhs

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Περασαν 10 χρονια απο το επικοτερο θεμα ολων των εποχων, αυτο στο οποιο απειρα πληκτρολογια επεσαν μαχομενα κατω απο το συνεχες σφυροκοπημα των πληκτρολογουντων, καταναλωθηκαν χιλιαδες ΚWh σε ανοιχτους υπολογιστες, πολλα mouse υπεφεραν, οι σερβερ του Noiz δουλευαν overtime, χυθηκαν τονοι αιματος απο τις δυο αντιμαχομενες πλευρες, τους tonewoods και τους toneless.

 

 

Oλα αυτα μεχρι που ο κυριος ηρθε και ελυσε το προβλημα once and for all με ξεκαθαρο τροπο. Oποιος εχει ενσταση να βγει να μιλησει τωρα, αλλιως να σωπασει για παντα.

 

2 things are infinite:the universe&human stupidity

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 30
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Δεν περίμενα ν'ακούσω διαφορές είναι η αλήθεια και ήταν εκπληξούλα ότι διακρίνονται. Παρ'όλα αυτά, η γνώμη μου παραμένει απαράλλαχτη πως κλάιν μάιν για τα ξύλα της κιθάρας γενικώς. Τις διαφορές που άκουσα μπορώ να τις κάνω και μ'ένα βασικότατο 3 band EQ. Άμα βάλουμε στο όλο κοκτέηλ και παραμορφώσεις, εφφέ κτλ., συν ηλεκτρικά, κλάιν μάιν εις τον κύβο.

 

Εγώ τουλάχιστον δεν θα πλήρωνα παραπάνω για το όποιο "tonewood" που θα μου δώσει περισσότερα μπάσσα-πρίμα-μπαλαρίνα ούτε θα με αποτρέψει ν'αγοράσω μια κιθάρα αν είναι από basswood ξέρω γω.

 

Εξαιρώ περιπτώσεις καπακιών ή και κιθάρας ολόκληρης ακόμα αν ψάχνω για natural ή transparent φινίρισμα και θέλω όμορφα grainy ξύλα. Εκεί ναι, δεν θα επιλέξω basswood!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωραίο θέμα και πρωτότυπο  ;D. Ελπίζω να γίνει χαμός.

 

Τα ΚΣΥλα δεν παίζουν ρόλο στον ηχο της ηλεκτρικιάς της κιθάρας. Ξεκινάω εγώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οσο ανεβαίνει το gain ελαχιστοποιείται ο συντελεστής της επιρροής του ξύλου στο τελικό αποτέλεσμα...

Ασε που εγω πιστευω οτι πιο πολυ ρολο παιζουν οι μαγνήτες παρα τα τίμια κσύλα  ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τις διαφορές που άκουσα μπορώ να τις κάνω και μ'ένα βασικότατο 3 band EQ.

Ίσως, δεν αντιλέγω, αλλά αν μπορείς να κάνεις μια κιθάρα να ακουστεί περίπου όπως θέλεις (ή όπως θα ακουγόταν μια άλλη με διαφορετικά ξύλα) με ένα eq (ότι ακούγεται σε έναν τρίτο δηλαδή), δεν μπορείς να αλλάξεις την απόκριση που έχει στην πένα, το σκάσιμο, κλπ, (ότι αισθάνεται ο παίχτης δηλαδή) τον τρόπο που αυτά και άλλα πολλά θα σε επηρεάσουν στο παίξιμο, και τελικά τον τρόπο που θα την χρησιμοποιήσεις παιχτικά.

 

Δεν υποστηρίζω ότι τα ξύλα ευθύνονται για όλα αυτά.

Ευθύνεται και το στήσιμο του οργάνου, η κλίμακα, το πάχος του σώματος, κλπ.

Αλλά κατά την γνώμη μου ευθύνεται και το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένη.

 

Ξέρω ότι είμαι αιρετικός, δεν εξέφρασα ακόμα ολοκληρωμένη άποψη όμως.

 

Ελπίζω να το καταφέρω αύριο, μεθαύριο.

 

Επίσης να συμπληρώσω ότι σίγουρα οι μαγνήτες παίζουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο (ίσως τον σημαντικότερο) στον ήχο της κιθάρας.

Όμως ...

... το όλο θέμα κατά την γνώμη μου είναι ο συνδυασμός μαγνητών, υλικών, στησίματος, γέφυρας, κλπ.

 

Δεν ακούγονται όλοι οι μαγνήτες ίδιοι σε όλα τα όργανα.

 

Το δε gain είναι έξτρα κομπρεσάρισμα, και είναι όντως ισοπεδωτικό, όμως ....

.... η αίσθηση που δίνει στον παίχτη το ίδιο gain (ίδιος ενισχυτής, ίδιες ρυθμίσεις, κλπ), δεν είναι ο ίδιος από κιθάρα σε κιθάρα που φοράνε τους ίδιους μαγνήτες, αλλά έχουν άλλες διαφορές.

 

Η Les Paul και η SG έχουν διαφορετικού πάχους σώματα, η SG δεν έχει maple καπάκι, και αν τους φορέσεις ίδιους  μαγνήτες, τις παίξεις στον ίδιο ενισχυτή, με ίδιες ρυθμίσεις gain, δεν τις αισθάνεσαι το ίδιο.

Η SG έχει περισσότερο σκάσιμο.

 

Δεν μπορώ να απομονώσω τον παράγοντα ξύλο από τους υπόλοιπους παράγοντες που επηρεάζουν την αίσθηση παιξίματος.

Απλά τον θεωρώ ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ.

 

Να διιευκρινήσω ότι όλα αυτά αφορούν τον παίχτη και όχι τον ακροατή.

Εκεί είναι όλο το παιχνίδι.

Ξαναμανά όμως .... όταν ο παίχτης αισθάνεται διαφορετικά, και ο ακροατής κάτι διαφορετικό θα εισπράξει παιχτικά, που δεν διορθώνεται με ένα EQ.

 

Χμμμ, ίσως τελικά να εξέφρασα άποψη από τώρα. :D

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο Νίκος πάντως, αυτός που παίζει φρηστάηλ ροκ ρε, ότι κιθάρα και να του δώσεις με ότι ξύλο και ότι μαγνήτες να ναι πάλι ίδιο ήχο θα βγάλει. Οπότε ο ήχος είναι στα δάχτυλα μάγκες  O0

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κοιταξτε τωρα τι παιζει (κατα την δικη μου ταπεινη γνωμη :-X

 

1. Ναι, σιγουρα παιζει ρολο το ξυλο στο tone της κιθαρας, μονο (λεω μονο) αν μιλαμε για ακουστικο όργανο, που η αντιχηση/ ενισχυση του ηχου συμβαινει μεσα στο σωμα της κιθαρας. Οταν μιλαμε για μασιφ ηλεκτρικα οργανα που η ενισχυση γινεται με ηλετρικο τροπο aka μαγνητες κτλ, τοτε μπορει να παιζει ελαχιστο εως καθολου ρολο

 

2. Εναν λογο για τον οποιο θεωρω οτι θα μπορουσε να παιζει ρολο, ειναι η πυκνοτητα του κΣυλου, ως συντελεστης. Πχ, αν δεσουμε μια χορδη σε δυο καρφια και την τεντωσουμε με τα χερια και απο κατω βαλουμε στον αερα ενα μαγνητη, σιγουρα η ταλαντωση(vibration) της χορδης δεν θα ειναι η ιδια, ισως επειδη δεν ειναι δεμενη πανω σε μεγαλυτερης πυκνοτητας υλικο.

 

3. Στο τελος, το αν εχει διαφορα η ιδια κιθαρα αλλα διαφορετικου υλικου κατασκευης στο timbre, μονο ακαδημαικο ενδιαφερον εχει, καθως "what you hear is what you get".  Πχ, ακομα και ιδιο μοντελο ιδιας παραγωγης, για 1.000 λογους μπορει να εχει διαφορα στον ηχο.

 

4. Ειναι οργανα που κατασκευαζονται με υλικα στον πραγματικο κοσμο, και για αυτο μπορει να εχουν διαφορες. Αν μιλαγαμε για ηλεκτρονικα, ψηφιακα οργανα, τοτε ναι , θα μπορουσαμε να συγκρινουμε τον Κόπι-Πάστε ηχο τους (που δεν θα ειχε διαφορα)

 

  :-X :-X :-X

Your Ear Rulez!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οπως το φανταζομουν το μαΧογκανυ και το maple μια και εχουν το ιδιο περιπου ΒΑΡΟΣ (εμφαση στο ΠΕΡΙΠΟΥ) εχουν και περιπου τον ιδιο ηχο (ειναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ βεβαια να πετυχε  ο τυπος ΑΚΡΙΒΩΣ την ιδια αποσταση του μαγνητη απο τις χορδες ,οπως και δεν μας λεει αν ΑΛΛΑΞΕ χορδες ή μετεφερε τις ιδιες χορδες απο "κιθαρα" σε "κιθαρα" (αν βγαλεις ενα σετ απο μια κιθαρα και το βαλεις σε αλλη ειναι ηδη μισοπεθαμενο ενω αν το κανεις και σε τριτη κιθαρα ειναι κλινικα ΝΕΚΡΟ  ;D)

 

Την μεγαλη διαφορα με το ΒΑΡΥΤΕΡΟ κΣυλο την περιμενα και συνηθως ετσι συμπεριφερονται τα βαρυτερα κΣυλα "ηχητικα"

 

Κατα τα αλλα και τα κΣυλα παιζουν καποιο ρολο...

 

Και το ΠΕΠΙΕΣΜΕΝΟ χαρτι παιζει καποιο ρολο

 

 

& το PLEXIGLASS παιζει ρολο

 

 

& η ΦΟΡΜΑΪΚΑ/χαλκος παιζει ρολο

 

 

& το μεταλοκαλογιαμεταλ   ;D  παιζει ρολο

 

 

και ο ΓΡΑΦΙΤΗΣ παιζει ρολο

 

 

 

& το FIBERGLASS παιζει ρολο

 

 

 

;)

 

 

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Η ράτσα του ξύλου (rosewood, maple, alder) kate me δεν παίζει ρόλο.

Οι ιδιότητες του ξύλου (σκληρό, μαλακό, βαρύ, ελαφρύ) παίζουν.

Όπως και η παρουσία του ξύλου δλδ μια LP ακούγεται διαφορετικά από μια 335.

 

Πάντως ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ είναι - πάντα kate me - ότι καμία από τις διαφορές που μπορούν να παρατηρηθούν δεν είναι μετρήσιμη με επιστημονικές μεθόδους (δλδ δεν μπορεί να μετρηθεί ώστε να επαναληφθεί). Οπότε η συζήτηση είναι άνευ ουσίας.

When you will get good you will know. There is no guitar. There never was.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για αυτο ειπα οτι δεν μπορει να γινει Α/Β τεστ.

 

Επισης, αν παρατηρήσετε, το πώς χτυπαει strumm τις χορδες, το κανει σε διαφορετικες θεσεις, δηλ, στο μαχογκανι πιο πολυ προς τον neck, οποτε πιο ζεστος, παχυς ηχος, ενω στο maple ακριβως πάνω απο τον bridge μαγνητη.

 

Ολα αυτα παιζουν ρολο οπως ειπα παραπανω και 1.000 αλλοι λογοι που στον φυσικο κοσμο και 1 παραμετρο να αλλαξεις, μπορει να αλλαξει ο ηχος.

 

Πχ, αν επαιξε με την... ιδια πενα, σιγουρα καποια μορια πυκνοτητας εχασε απο την μια στην αλλη, και για αυτο και μονο μπορει να ακουγεται διαφορετικα ;D

 

Επιστημονικα, απο την στιγμη που παρεμβαλλεται μεταξυ αλλων, και ο παραγοντας ανθρωπος, τοτε τα αποτελεσματα θα διαφερουν.

 

Οπως επισης, μην ξεχνάτε οτι η Γη δεν γυριζει, και οτι ειναι επιπεδη!  ;D Και αυτα εχουν γραφτει χροοονια πριν  ;D ;D ;D

Your Ear Rulez!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου