Προς το περιεχόμενο

mono to stereo plug in?


Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Guru

Καλημέρα και καλή βδομάδα...

Έχω το εξής πρόβλημα. Κάνω ηχογραφήσεις με πιανο (pianoteq, stereo) και φλάουτο (stereo recording), βιολι (mono recording), τσέλο (mono recording).

Στη μίξη, φυσικά τα μονοφωνικά όργανα ακούγονται... "στενά".

 

Είμαι περιορισμένος με παλιό Cubase και το mono to stereo plug in του είναι για τα μπάζα.

Κάποιο plug in που να κάνει καλή δουλειά; Δε με νοιάζει το οικονομικό, αρκεί να κάνει δουλειά.

Ευχαριστώ πολύ...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μήπως ακούγονται στενά τα mono γιατί η όποια επεξεργασία γίνεται πάνω τους γίνεται στα αυστηρά πλαίσια του mono καναλιού; Το cubase είναι αυστηρό με αυτή τη διάκριση. Κανονικά με ένα βάθος, έστω και ρηχό, το οποίο θα βρισκόταν σε στέρεο fx return, θα έπρεπε η mono πηγή να απλώνει κάπως στο πανόραμα, να μην είναι τόσο στενή. Αν όμως το βάθος είναι insert στο μόνο κανάλι, θα είναι ένα mono βάθος, και άρα θα είναι μοναχά ένα σημείο σε όλο το πανόραμα, και θα ακούγεται στενό πάντα.

 

Άλλη λύση, πολύ χρωματιστική όμως, είναι routing της εξόδου του mono καναλιού σε stereo group, το οποίο έχει insert το stereo enhancer.

 

Edit: Δεν γνωρίζω για ποια έκδοση του Cubase μιλάμε. Αν είναι αρκούντως παλιά, υπάρχει η εξής επιλογή. Στα track controls (τα κουμπάκια που υπάρχουν στο κάθε τρακ), υπάρχει ένα σύμβολο που είναι κύκλος για τα mono, δύο τεμνόμενοι κύκλοι για το stereo. Πατώντας εκεί, αλλάζει ένα τρακ από mono σε stereo, και όταν μπει to mono to stereo plug-in θα δουλέψει κανονικά.

 

Αν δεν γίνεται τίποτα όταν γίνεται κλικ στο κουμπί, το cubase δεν είναι και τόσο παλιό. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα κενό stereo track, και με απλό drag να μεταφέρουμε το mono audio event στο stereo track, όπου μπορούμε να βάλουμε stereo plugins όπως το stereo enhancer ή άλλα.

Επεξεργασμένο από Ali Barout
  • Συμφωνώ 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπορείς επίσης να ντουμπλάρεις το mono track (να έχεις δυο ίδια mono tracks) και να τα απλώσεις λίγο (δοκίμασε με μια ελάχιστη χρονική απόσταση μεταξύ τους, έτσι ώστε να μην βγάζει delay).

  • Συμφωνώ 1

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ σωστά τα είπαν αμφότεροι οι προλαλλήσαντες. H στερεοφωνία προκύπτει είτε από διαφορές χρόνου, είτε από διαφορές πλάτους (του ίδιου σήματος που φθανει σε 2 mic, τοποθετημένα σε stereo διάταξη).

 

Το σήμα καλό είναι να πηγαίνει στο βάθος μέσα από aux send και να επιστρέφει stereo. Insert πάνε,κατά κανόνα, eq + dynamics (+ delay για forensic λόγους, συνήθως, όπως θα μπορούσε και στην εν λόγω περίπτωση).

 

Για αυτόν τον λόγο, στο ντουμπλαρισμενο, θα έβαζα το delay (<2ms) με insert FX (αντί από το track setting/inspector), ώστε, δηλαδή, να μπορώ να δώσω ελαφρώς διαφορετική απόκριση συχνότητας στο 2ο track. Επίσης, θα έκοβα και λίγο gain. Η θεωρία εδώ είναι ότι αν είχες στήσει ενα XY stereo pair, με το βιολί off to the right, το ένα εκ των 2 mic θα άκουγε το σήμα από το βιολί σε πιο χαμηλή στάθμη και σε διαφορετική απόκριση, δηλαδή με λίγο κομμένα ψηλά, καθότι off axis σε σχέση με το όργανο (το ΧΥ στήνεται με cardio που χάνουν ψηλά όσο τα βάζεις off axis).

 

Πάντως, αν στήνεις stereo pair για rec, μπορείς να τοποθετήσεις την καρέκλα του βιολιστή στο δεξί μέρος του pair και του τσελίστα, στο αριστερό. Στη συνέχεια, γράφεις το κάθε όργανο στο δικό του stereo track. Με αυτόν τον τρόπο το κάθε όργανο έχει μια πιο φυσική θέση στη στερεοφωνική εικόνα, χωρίς να καταλαμβάνει όλο το πανόραμα αλλά μόνο τη θέση που θα "έβλεπες" τον παίχτη, στημένο στην ορχήστρα.

 

 

Επεξεργασμένο από Νίκος Κριτσινέλης
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

παιδιά ευχαριστώ.

 

Το τσεκάρω και επανέρχομαι (αν και νομίζω ότι θα γίνει δουλειά με όλα αυτά που μου είπατε). :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου