Προς το περιεχόμενο

Το home studio μου ακούγεται ....κάπως καλύτερα.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Moderator

Μετά από χρόνια, ένα όνειρο γίνεται πραγματικότητα. :lol: Έχω ένα δικό μου χώρο όπου τα καλώδιά μου μπορεί να είναι συνεχώς απλωμένα και οι κιθάρες εκτεθειμένες σε βάσεις. Διαμόρφωσα ένα χώρο στο υπόγειο του σπιτιού μου ως εξής:

 

katopsi.jpeg

 

grafeio.jpeg

 

amps.jpeg

 

Δείχνω το σχέδιο και όχι φωτογραφίες, γιατί είναι πιο εύκολο να τοποθετήσω τις διαστάσεις.

 

Ακόμη είναι άδειο...έχει μόνο τα πράγματα που έχω απεικονίσει στο σχεδιάκι.

Δεν έχω γείτονες σε επαφή....η φασαρία δεν είναι πρόβλημα....απλά όπως είναι αναμενόμενο, ακούγεται σαν πηγάδι. :lol:

 

Όπως αντιλαμβάνεστε, τις επόμενες ημέρες βγαίνω στην αγορά για πετροβάμβακες, βατελίνες ( :lol: :lol: ) κλπ κλπ....

 

Είμαι λίγο πολύ αναγκασμένος (αν θέλω να είμαι κοντά στο μοναδικό παράθυρο) να τοποθετήσω ενισχυτές + μονιτορ όπως φαίνεται στο σχήμα.

Σκέφτομαι να ξεκινήσω τοποθετώντας ηχοαπορροφητικά panel ανάμεσα στα τραπεζάκια των ενισχυτών και τον τοίχο. Επίσης πίσω από τα monitor.

 

Κάνω κάτι πολύ λάθος?

 

Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνω 100% σοβαρή δουλειά μόνος μου.... αλλά εσείς σε ποιά σημεία θα δοκιμάζατε να επέμβετε πρωτίστως?

 

Παρεπιπτόντως, το μεγάλο θετικό είναι ότι παρόλο που έχω την ίδια γραμμή ρεύματος με το υπόλοιπο σπίτι, το bzzzzzzzzz είναι πολύ λιγότερο σε αυτό το χώρο....Σύμπτωση? Θωράκιση από τα σίδερα στο μπετόν της πλάκας? Δεν με ενδιαφέρει απλά το χαίρομαι... :wink:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 37
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Χμμ, νομίζω ότι θεωρητικά είναι καλύτερο να μην έχεις τόσο μεγάλη ασυμμετρία στις αποστάσεις τοίχων στα δεξια/αριστερά σου (και τόσο κοντά τον πίσω τοίχο σου). Μπορεί να είναι καλύτερα να τοποθετήσεις το γραφείο κ μόνιτορ σε εκέινον τον 2.90 m τοίχο, με το παράθυρό σου πια στα δεξια. Και το χάος πίσω σου :D .

Για την διαμόρφωση με πετροβάμβακες κλπ. δεν έχω εμπειρία, αλλα φαντάζομαι θα έχεις δει φωτο κ σχεδια απο εφαρμογές τους, για να πάρεις ιδέες. Σίγουρα κάποιος εδώ στο νοιζ θα έχει κάτι να πει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

πολυ καλη φαση να εχεις δικο σου χωρο να απλωνεσαι!

 

αυτο που πιστευω οτι πρεπει να κανεις ειναι να μεταφερεις ενισχυτες και μικροφωνα ειτε στο μικρο δωματιακι (δεν γνωριζω εαν εχεις τπτ αλλο εκει αλλα δειχνει πολυ καλο σαν χωρος) γιατι ενιχυτης και μικροφωνα ειναι κοντα σε παραθυρο και υπολογιστη και οπως και να το κανουμε η ηχογραφιση δεν θα ειναι και η πιο καθαρη που μπορεις να βγαλεις με τα εργαλεια σου.

 

οποτε τα περι ηχογραφισεως σε ενα δωματιο και απλωνεις καλωδιο κιθαρας και ηχογραφεις μπροστα στο παραθυρο σου με καλυτερη ποιοτητα και γραφεις και φωνες η οτι αλλο θες ποιο καλα στο αλλο δωματιακι.

 

εαν δεν μπορεις στο αλλο δωματιο τοτε απλα μετακινησε τα.

 

απο εκει και περα τον υπολογιστη σου εαν μπορεις απομονοσε τον καπου αλλου και απλωσε καλωδια για οθονη καρτα ηχου μικροφωνα πληκτρολογιο μαους και μονιτορς ή καν'τον εντελως αθοριβο (πολλα λεφτα).

 

τελος τα μονιτορς οχι τοσο κοντα στον τοιχο. γιατι θα εχεις αντανακλασεις οταν θα πας να κανεις την μιξη σου.

 

αυτα θα αλλαζα εγω.

 

εισαι πολυ τυχερος που εχεις τον χωρο σου....και εγω θελω... :(

 

υ.γ. με ποιο προγραμματακι εκανες τον χωρο???

θα ηθελα να σχεδιασω το ιδανικο μου home studio και να ονειρευομαι ... :P

http://www.neobux.com/?r=Evarian

βγάλτε λεφτάκια!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εισαι πολυ τυχερος που εχεις τον χωρο σου....και εγω θελω... :(

:P

Αχχχχχχ......αιώνιο πρόβλημα......

Anyway,για να απαντήσω στο θέμα πιστεύω πως όταν μονώσεις τον χώρο θα έχεις πολύ διαφορετική ακουστική.Οπότε βάλε πρώτα πετροβάμβακες,μοκέτες κτλ.κτλ... και μετά ψάνεσαι.Α,και πες μας το πρόγραμμα

Μυστικό:Τα 80's είναι κιτς πλεον...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Παιδιά ευχαριστώ για τις σκέψεις.....

Το πρόγραμμα είναι το sketchup. Είναι -πλέον- της google και free. (http://www.sketchup.com/ ) (Παρεπιπτόντως, πανεύκολο στη χρήση ....)

 

 

@Evarian, το μικρό δωματιάκι είναι τελείως σκοτεινό και μακρόστενο και έχω σκοπό να το κάνω αποθήκη (και για το υπόλοιπο σπίτι). (Σιγά μην κάθομαι στην ποντικότρυπα για να φτιάξω ήχο :lol: :lol: :lol: ) Ο υπολογιστής είναι iMAC, δεν έχει καλώδια 8) (Το έχω παραγγείλει, τον περιμένω, για την ώρα έχω εκεί ένα laptop)

Πράγματι, τα monitor θα τα βάλω σε βάσεις και θα τα απομακρύνω λίγο από τον τοίχο. :wink:

@Nickel, το σκέφτηκα να βάλω τον υπολογιστή στο μικρό τοίχο, αλλά το παράθυρο βλέπει στο νότο και το απόγευμα ο ήλος θα χτυπάει κατ' ευθείαν την οθόνη. Αυτό είναι μικρό πρόβλημα....το βασικό είναι ότι αισθάνομαι l;igo άβολα με "το χάος" πίσω μου. :wink:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βασικά, εφόσον δεν ενοχλείς με τον ήχο σου δεν χρειαζεται να μονώσεις τίποτα. Τον χωρο πρεπει να διαμορφώσεις καταλληλα και να μειώσεις τις αντανακλάσεις του ήχου(χρησιμοποιώντας υλικα που "απορροφουν" τον ήχο οπως αυτό http://www.thomann.de/gr/takustik_noppenschaumstoff.htm)

Προσεξε τι κόλλα θα χρησιμοποιήσεις όταν περάσεις τέτοια πραγματα στους τοίχους γιατι μια που είχα πάρει εγω απο τον thomann βρομούσε πάρα πολύ. Τελικα την έβγαλα. :D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

harilatron αν θα πετύχει κάτι απο αυτά με τις βάτες κ τα απορροφητικά-διαχυτικά ενημέρωσε γιατί και εγώ ενδιαφέρομαι τώρα που σταμάτησα με το booth να κάνω με τα παιδιά κάτι πιο μεγάλο και καλύτερο.Είναι ένα φλέγον θέμα η ακουστική και όχι η μόνωση που είναι και πιο εύκολο αν δεν έχεις να κάνεις με ντράμς και μπάσο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

@nicktgr15, αυτό που δείχνεις είναι ricofon. Θεωρείται λιγότερο αποτελεσματικό από τα panel πετροβάμβακα (από ότι έχω διαβάσει εδώ κι εκεί δηλαδή). Από ότι έχω καταλάβει, το ricofon κάνει σε κάποιο βαθμό απορρόφηση αλλά και διάχυση. Δεν έχω σκοπό να χρησιμοποιήσω κόλλες.

 

@trigga

Δεν ξέρω αν θα μπορέσω να πω ότι το εγχείρημα "πέτυχε". Εκτιμώ ότι γεμίζοντας τις γωνίες με ηχοαπορροφητικά πάνελ η κατάσταση θα βελτιωθεί αλλά αμφιβάλλω ότι θα "αγγίξει την τελειότητα" :lol:

 

Προς το παρόν σκέφτομαι ένα οριζόντιο πάνελ 120Χ60 πίσω από τα μόνιτορ, ένα ίδιο απέναντι (πάνω από τον καναπέ), ένα πίσω από τα τραπεζάκια των ενισχυτών και ένα στην άλλη γωνία (αριστερά του γραφείου). Εκει θα μπει και ένα stand για κιθάρες.

Μάλλον θα βάλω και κανένα χαλάκι κάτω και ίσως 1-2 από αυτές τις μπάλλες που είναι γεμάτες αφρολέξ και χρησιμεύουν σαν πολυθρόνες που παίρνουν το σχήμα του κ#lou σου όταν κάθεσαι. (Έτσι για να μου αφήνουν και ένα ενθύμιο οι κυρίες που θα με επισκέπτονται :lol: ).

 

Κάτι θα κάνουν όλα αυτά, αλλά σε καμμία περίπτωση (με τόσο απλά μέσα) δεν περιμένω ότι η ακουστική του δωματίου δεν θα προσεγγίσει επαγγελματικές προδιαγραφές. Εκτός αν λειτουργήσει πάλι αυτή η καταραμένη τύχη που με δέρνει τελευταία. :lol:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

¶ν δεν παίζεις με πολλά μπάσα είτε απο μόνιτορ είτε απο όργανα θα κάνεις κάτι.Το χαλάκι να το προτιμήσεις χοντρότατο και να καλύβει όλο το πάτωμα.

 

Με τον πετροβάμβακα δεν ξέρω τι απορρόφηση θα κάνεις γιατί είναι ηχομονωτικός κυρίως.Παίζει και πυκνότητα σε αυτός πρόσεχε μην πάρεις μικρή.

 

Τα μόνιτορ κράτα τα μακρυά απο τον τοίχο γιατί δεν κάτι τπτ στις ανακλάσεις ούτε το πάνελ αν θα βάλεις.

 

Το αφρολέξ είναι καλό αλλά ακριβό(επίσης δεν είναι και πολύ υγειηνο αν δεν απαττώμαι).Βάτες καλύτερα.¶λλη λύση είναι και η κλασσική αυγοθήκη με γέμιση μπεσαμέλ απο βάτες.

 

Πρίν πάρεις πάνελ κοίτα με αυτοσχέδια απο το σπίτι να δείς πόση βελ΄τιωση θά χεις,ειδικά αν δεν το θές για hi-end κατάσταση τον χώρο.Επίσης μπορείς να αφιερώσεις χρόνο να φτιάξεις μόνος σου πάνελ.Νομίζω κάποιος χρήστης του φόρουμ με το nick PJ (Γ. Πετρογιαννης) είναι γνωστός στα DIY περί μόνωσης-απορρόφησης.Έγραφε ή γράφει ακόμα στο soundmaker.Ίσως σε βοηθήσει.

 

Τέλος υπάρχουν συζητήσεις για μόνωση-απορρόφηση και DIY καταστάσεις στο φόρουμ,δές τες μπάς και βρείς καμμιά άκρη.

 

Μακάρι να βοήθησα και να βοηθηθώ και γώ ρε συ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλημέρα,

Πολυ ωραίος χώρος, καλές δουλειές!!!

Όπως βλέπω το σχέδιο είναι απολύτως λογικό να έχεις ανακλάσεις τεραστίων διαστάσεων λόγο του μεγέθους του χώρου, αλλά και της τοποθέτησης του εξοπλισμού.

 

Το γραφείο και τα monitor πρέπει να τοποθετηθούν κάθετα στην μεγάλη πλευρά του δωματίου, αν νιώθεις άβολα με το κενό στην πλάτη δες αν χωράει ανάποδα δηλ. με τον τοίχο στην πλάτη. Αυτή η τοποθέτηση θα σε γλιτώσει αυτόματα απο τις πολύ ενοχλητικές παράλληλες ανακλάσεις, flutter echo και τα στασιμα που δημιουργούνται μεταξύ των δύο παράλληλων τοίχων.

 

Με αυτή την διάταξη θα χρειαστείς δυο αποροφητικά πάνελ δεξια και αριστερά απο τα ηχεία σου, ένα στο ταβάνι ανάμεσα στην θέση ακρόασης και τα ηχεία σου και ένα μεγαλύτερο στον πισω τοίχο στην πλάτη σου. (θα χρειαστεί και ένα πάνελ πίσω απο τα ηχεία αν τοποθετήσεις τον εξοπλισμό στον μικρό τοίχο).

 

Τώρα όσον αφορά τα πάνελ, παίρνεις δοκαράκι 2Χ5 και κατασκεύαζεις το πλαίσιο,180Χ120 θα πάρει τρία κομμάτια πετροβάμβακα, το τοποθετείς στον τοίχο (το βιδώνεις ή το κρεμάς) το γεμίζεις πετροβάμβακα και το καλύπτεις με ύφασμα που θα στερεωθεί στο ξύλινο πλαίσιο με συρραπτικό.Τέλος καρφώνεις περβάζι περιμετρικά στο πάνελ για να καλύψεις τα κοψίμματα και το κάρφωμα του υφάσματος. Ενας έυκολος και φτηνός τρόπος να κατασκευάσεις ηχοαπορροφητικά πάνελ. Αν έχεις απορίες μπορώ να ανεβάσω και φωτογραφίες με τις λεπτομέριες της κατασκεύης.

Σημείωσε οτι ο πετροβάμβακας ειναι αποτελεσματικός κυρίως στις υψηλές και μεσαίες συχνότητες αλλά θα έχεις ενα καλό starting point.

 

Καλή τύχη!

e are the knights who say...Ni

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου