DIY Noiz Overdrive
Από τον: toneless Ημ/νία: 17:13 - 12/10/08 Εμφανίσεις: 6389
Εισαγωγή: Στο παρακάτω άρθρο υπάρχουν όλες οι πληροφορίες για την κατασκευή του Noiz overdrive.

Είναι ότι πιο μινιμαλιστικό και ηχητικά καλό μπόρεσα να βγάλω από "κοινά" υλικά που μπορεί να βρει κάποιος σε μαγαζιά ηλεκτρονικών της γειτονιάς του.

Στη πρώτη εικόνα βλέπουμε το σχέδιο του overdrive ...που ίσως να μην βοηθά και πολύ στην κατανόηση της κατασκευής. Nevermind! Θα του κάνω μια απλή περιγραφή, του ρίχνουμε μια ματιά και προχωράμε παρακάτω.

Schematic:


Noiz overdrive Schematic

Στο σχέδιο παρατηρούμε τρεις αντιστάσεις (R1,R2,R3), δύο πυκνωτές(C1,C2), ένα τρανζίστορ (Q1),δύο διόδους (D1,D2), δύο jacks (In, Out) και μια τροφοδοσία (στη συγκεκριμένη περίπτωση 9V). Παρατηρούμε ότι όλα τα παραπάνω έχουν και τα αντίστοιχα σύμβολα τους. Από εδώ και στο εξής η παραπάνω εικόνα θα αναφέρεται σαν "schematic".

Layout:


Noiz overdrive Layout

Αυτό είναι το βασικό σχέδιο που θα μας βοηθήσει στην κατασκευή του πεταλιού. Μπορούμε να διακρίνουμε όλες τις ενώσεις μεταξύ των υλικών (οι ενώσεις μεταξύ διακόπτη, jacks και clip μπαταρίας είναι κοινές στο 90% των true bypass πεταλιών που κυκλοφορούν) και έτσι θα το χρησιμοποιήσουμε σαν το βασικό μας εργαλείο. Η έλλειψη "Gain" ποτενσιόμετρου, led ένδειξης Οn/οff και η χρήση διάτρητης πλακέτας έγιναν για χάριν ευκολίας. Η παραπάνω εικόνα θα αναφέρεται ως "layout".

Υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε:


Noiz overdrive υλικά

Αντιστάσεις 1/4 watt

R1 - 2.2M
R2 - 22K
R3 - 560Ω

Ποτεσιόμετρo

P1 - 100k λογαριθμικό

Πυκνωτές 16v

C1 - 0.22μF
C2 - 0.22μf

Δίοδοι

D1 - 1N4001
D2 - 1N4001

Τρανζίστορ

Q1 - 2N3904

Λοιπά υλικά :
1 - DPDT διακόπτης
1 - jack μονοφωνικό για σασί
1 - jack στερεοφωνικό για σασί
1 - κλίπ για 9v μπαταρία
1 - Διάτρητη πλακέτα
Κουτί, καλώδιο, κουμπί ποτενσιόμετρου

Κοφτάκι, κολλητήρι(30watt), καλάι, πολύμετρο κλπ

"Μην τρελαθείτε αν δεν τα βρείτε όλα ακριβώς ή δεν είναι ίδιου τύπου με αυτά στις φωτογραφίες, δεν έγινε και τίποτα..."

Κατασκευή:


Η "διάτρητη" πλακέτα βοηθά στη συγκράτηση των υλικών σε ένα σταθερό σημείο, διότι από τη μια μεριά έχουμε τη δυνατότητα να κολλήσουμε τα υλικά μεταξύ τους. Κόβουμε ένα κομμάτι πάνω στο οποίο θα δουλέψουμε. Προσωπικά χρησιμοποίησα ένα κομμάτι 14x11 (ωφέλιμες τρύπες) αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα μεγαλύτερο κομμάτι για να έχετε περισσότερο χώρο και άνεση.

Noiz overdrive διάτρητη πλακέτα

 
Ξεκινάμε χρησιμοποιώντας το layout σαν οδηγό τοποθέτησης των υλικών μας. Το πρώτο πυκνωτάκι και η πρώτη αντίσταση τοποθετήθηκαν ήδη πάνω στη διάτρητη πλακέτα.

 
Noiz overdrive τοποθέτηση υλικών
 

Σύμφωνα με το schematic αλλά και με τις “γκρι” γραμμές του layout τα παραπάνω υλικά πρέπει να ενωθούν μεταξύ τους. Από την άλλη μεριά της πλακέτας ενώνουμε τα “ποδαράκια”…

 
Noiz overdrive πέρασμα καλωδίων
 

…και κατόπιν τα κολλάμε με το κολλητήρι μας.

 
Noiz overdrive κολλήσεις
 

Συνεχίζουμε με τη βοήθεια του layout μέχρι να τοποθετηθούν όλα τα υλικά. Όποιο "ποδαράκι" πιστεύουμε ότι δεν θα μας χρειαστεί στη συνέχεια της κατασκευής μπορούμε να το αφαιρέσουμε. Παρατηρήστε ότι έχω τοποθετήσει τα υλικά σχεδόν ακριβώς όπως είναι και στο schematic. Αν και αυτό καταναλώνει πολύ χώρο στη πλακέτα μας δεν ενοχλεί μιας και είναι περισσότερο άνετο και κατανοητό.

 
Noiz overdrive Schematic πάνω πλευρά
 

Η πίσω μεριά είναι κάπως έτσι.

 
Noiz overdrive Schematic κάτω πλευρά
 

Έχοντας επιλέξει ένα κουτί της αρεσκείας μας ξεκινάμε να συνδέουμε τη πλακέτα με τα υπόλοιπα υλικά (jacks, dpdt switch κλπ). Μια καλή τακτική είναι να κολλάμε τα υλικά μέσα στο κουτί αλλά σαν πρώτο project προτείνω να μην ακολουθήσετε αυτή τη λογική καθώς επίσης να χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερο μήκος καλωδίου από αυτό που νομίζεται ότι χρειάζεται.

 
Noiz overdrive τοποθέτηση στο κουτί
 

Το τελικό αποτέλεσμα είναι ίδιο με το αρχικό layout.

 
Noiz overdrive τελικό αποτέλεσμα
 

Birth of  "The Noiz" overdrive :


The Noiz overdrive

Results may vary… Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μεταλλικό κουτάκι βρείτε. Ανακυκλωμένα κουτάκια Nes Cafι, κουτάκια από Nivea και καραμέλες μπορούν να γίνουν το “σπίτι” της νέας σας κατασκευής. Άλλωστε για να έχετε φτάσει μέχρι εδώ κάτω μάλλον σας αρέσει να πειραματίζεστε οπότε σίγουρα κάτι καλό θα σκεφτείτε.

Προτεινόμενη χρήση:


Έχοντας το "The Noiz" overdrive ανοιχτό και χρησιμοποιώντας το volume της κιθάρας σε χαμηλές θέσεις το πετάλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένα απλό booster, καθώς γυρνάμε το ποτενσιόμετρο προς τα δεξιά ξεκινά ένα "γλυκό" ξέσπασμα το οποίο σύντομα μετατρέπεται σε παραμόρφωση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλα τα μουσικά όργανα για προενίσχυση του ήχου, για υπεροδήγηση λαμπάτου ενισχυτή και για χρήση overdrive. Βάλτε μια καλή αλκαλική μπαταρία και κλείστε το κουτί, δεν θα χρειαστεί να την αλλάξετε για χρόνια.

Μετατροπές:

Σε αυτό το σημείο πάντοτε ρωτάω τον έμπιστο σύμβουλό μου και διευθυντή του R&D section της Behringer για τυχόν προτάσεις και μετατροπές.

Η απάντηση του -όπως πάντα- απλή και λακωνική.

toneless puppy

Don't waste my precious time mr. Toneless.

Let there be Fuzz!

Πάραυτα, η συσκευή παίρνει αρκετές μετατροπές -οι οποίες ισχύουν για όλα τα πετάλια της κατηγορίας- με τις οποίες θα ασχοληθούμε στο εγγύς μέλλον.

Copyleft! All rights reserved.
tonelessdiy @ yahoo.gr

Σημείωση: η συζήτηση για το πετάλι βρίσκεται εδώ και κάποιες προτεινόμενες παραλλαγές, εδώ.

Αξιολόγηση: ***** από 36 μέλη.
Σχόλια
_Task_
New

Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 21Προφίλ E-mail
19:23 - 05/05/13
Εγώ επειδή δέν είχα 2Ν3904 έβαλα ενα BC547.Τελικά το σήμα του οδηγεί κανονικότατα ένα τελικό ενισχυτή...Απευθείας :P
harros
New

Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 24


Προφίλ E-mail
23:40 - 17/02/12
Πολυ ωραιο αρθρο!Ποσο κοστιζουν περιπου τα υλικα?
bakas
Musician
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 130


Προφίλ E-mail
21:51 - 22/05/11
αν καποιος γνωριζει απο τι συσκευη μπορω να ξυλωσω (σωστα το εγραψα?    ;D ) τα ηλεκτρονικα αυτα η παραπλησια που υα κανουν την ιδια δουλεια ας μου πει σας παρακαλω πολυ γιατι δεν μπορω να περιμενω ΧΕΧΕΧΕ
Elixir
Artist
**
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Μηνύματα: 514Προφίλ E-mail
11:01 - 05/09/10
εαν θελεισ να το συνδεσεισ με ρευμα και οχι με μπαταρια απλα δεν βαζεισ τη υποδοχη για μπαταρια αλλα εναν ανταπτορα απο 9ν τροφοδοτικο?
Conception
Musician
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 51Προφίλ E-mail
14:13 - 15/12/08
Επειδή τώρα ξεκινάω να ασχολούμαι με το αντικείμενο, είναι δύσκολο στην κατασκευή το παραπάνω overdrive; Από κόστος τι λέει; Θα βρω τα υλικά σε κανα τοπικο μαγαζί με ηλεκτρονικά;
cyclon
Musician
*
Αποσυνδεδεμένος Αποσυνδεδεμένος

Φύλο: Άντρας
Μηνύματα: 98


Προφίλ E-mail
16:19 - 29/11/08
Μπραβο Toneless το εφτιαξα σημερα και ειχε πολυ πλακα...


Twitter News
Powered by EzPortal