Προς το περιεχόμενο

Φτιάξε μόνος σου ηλεκτρική κιθάρα


E.G.

Προτεινόμενες αναρτήσεις

                                                   ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Στο θέμα αυτό θα προσπαθήσω να εξηγήσω την κατασκευή μίας ηλεκτρικής κιθάρας, έχοντας υπόψιν να κρατηθεί χαμηλά το κόστος στην αγορά εργαλείων. Με λίγα λόγια μπορούμε να κατασκευάσουμε μία κιθάρα στα μέτρα μας με πολύ καλα ξύλα ωστε το αποτέλεσμα να είναι ένας φοβερός ήχος που μπορει να συνοδεύετε και με ενα custom σχέδιο. Οσοι λοιπών αγαπούν την κιθάρα και πιάνουν τα χέρια τους, ίσως βρουν αυτο το θέμα χρήσιμο.

Επειδη κατα την κατασκευη θα χρησιμοποιηθούν και ηλεκτρικά εργαλεία, πάντα να τα χειριζόμαστε με ασφάλεια, να φοράμε προστατευτικά γυαλιά όταν χρειάζετε και μάσκα όταν τρίβουμε ξύλα. Δεν νομίζω να θελετε αυτη η σκονη να καταληξει στον πνεμονα σας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 54
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

                                            ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.

                                        Διαλεγοντας τα ξυλα.

Πριν ξεκινησουμε την κατασκευη της ηλεκτρικης κιθαρας θα πρεπει να προμηθευτουμε την ξυλεια που χρειαζομαστε. Αυτό μπορεί να γίνει και στους ξυλέμπορους στην Ελλάδα αλλα θα πρεπει καποιος να αγορασει ολοκληρα μαδερια, και θα πρεπει να ειναι σε θεση να αξιολογησει αν το ξυλο ειναι καταληλο για κιθαρα. Θα πρεπει λοιπων να γνωριζει την φορα των νερων του ξυλου, την πυκνοτητα τους (ποσο αργα αναπτυσοταν το δεντρο) και θα πρεπει να ειναι γνωστης της τεχνικης tap tuning που ειναι λιγο δυσκολο για εναν ερασιτεχνη οργανοποιο.

Η ποιο σιγουρη επιλογη ειναι να παραγγειλουμε τα ξυλα μας ετοιμα κομμενα στις διαστασεις που χρειαζομαστε απο εμπορους του εξωτερικου που ειδικευονται στο να βρισκουν καλη ξυλεια για μουσικα οργανα.

Τα ξυλα που θα παραγγειλουμε θα ειναι περασμενα σε “φουρνους” ή θα είναι παλια και ετσι θα βρισκονται στην σωστη υγρασια (αυτο αν παραγγειλουμε απο ειδικους). Παρολ'αυτα μολις παραλαβουμε την ξυλεια απο το ταχυδρομιο θα πρεπει να την αφησουμε να μεινει τουλαχιστον 2 εβδομαδες ωστε να προσαρμοστει στην υγρασια του δωματιου που θα δουλεψουμε. Αν π.χ. Προσπαθησουμε να κολησουμε δυο ξυλα που το ενα εχει 10% υγρασια και το δευτερο 15% υγρασια το ποιο πιθανον ειναι να μην αντεξει η ενωση μεταξυ τους. Το σωστο παντως ειναι τα ξυλα να περιεχουν περιπου 12% υγρασια.

Ενα αλλο σημειο που θα πρεπει να προσεξουμε ειναι απο ποιο σημειο του κορμου εχει κοπει το ξυλο μας. Το σωμα της ηλεκτρικης κιθαρας μιας και εχει παχος, ογκο, δεν εχει τοσο σημασια. Τα ξυλα για το μπρατσο και την ταστιερα ομως θα πρεπει να εχουν την μεγιστη αντοχη, αρα να εχουν καθετα νερα (quarter sawn). Δευτερη επιλογη ειναι τα παραλληλα νερα (slab sawn) οπως φαινεται και στο σχημα 1.1.

114058205__1.1.thumb.png.291b65bc265a251718a95b15a294fbed.png

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2.

ΕΠΙΛΟΓΗ ΣΧΕΔΙΟΥ

Η επιλογη του σχεδιου που θα ακολουθήσουμε πρέπει να έχει ξεκαθαριστεί στο μυαλο μας πρωτου ξεκινησουμε. Πρώτα απο ολα θα πρέπει να αποφασίσουμε τον τρόπο σύνδεσης του μπράτσου με το σωμα. Υπάρχουν οι λύσεις βιδωτού μπράτσου (bolt on) οπώς χρησιμοποιεί η Fender, το κολλητό μπράτσο (set neck) γνωστο στις κιθαρες Gibson, και τελος το through neck που το μανικι συνεχιζει μονοκοματο σε ολο το μερος του σωματος. Σε αυτην την περιπτωση προσαρτωνται δυο ξυλα δεξια και αριστερα για να ολοκληρωθει το πλατος του σωματος. Ο τροπος συνδεσης εχει διαφορες στο sustain της κιθαρας. Απο τους οργανοποιους μεχρι και τωρα πιστευετε οτι το καλυτερο sustain εχει η neck through, μετα η set neck και τελος η bolt on. Αυτο μαλλον ειναι ενας μυθος συμφωνα με ενα αρθρο που ειχα διαβασει. Μετά απο μετρησεις με συγχρονα πλέον όργανα, τα αποτελεσματα εδειξαν ακριβως το αντιθετο αποτελεσμα. Δηλαδη πρωτη η bolt on, δευτερη η set neck και τριτη η neck through. Η γνωμη μου ειναι να κατασκευάσετε μια bolt on γιατι θα σας φανεί ποιό εύκολη η κατασκευή της.

Το σχέδιο του σώματος είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και γούστο. Θα πρέπει πρώτα απόλα να διαλέξετε ενα scale length  που θα έχει η κιθάρα σας. Δηλαδή η απόσταση απο τον μικρο καβαλάρη (nut) μέχρι την γέφυρα (bridge). Για παράδειγμα η fender εχει 25,5ιντσες 647,7χιλιοστά.

Μία ακόμη βασική παράμετρος είναι το πλάτος του μπράτσου στο nut. Αυτό κυμένεται απο 41-44χιλιοστά και είναι πάλι προσωπικη υπόθεση, τί σου ταιριάζει καλύτερα. Η ταστιέρα πάλι έχει μία κλίση εγκάρσια στο μπράτσο, αυτή λεγεται fretboard radius. Εμενα με βολευει στις 12ίντσες. Έχοντας αποφασίσει αυτά, μπορουμε να ξεκινήσουμε τον σχεδιασμό της κιθάρας μας.

Σχημα 2.1

662458864__2.1.thumb.png.6681fb4d97f9a0591bb8f482af741266.png

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ε ρε αϋπνίες...

λοιπόν πρόταση...κοιμήσου, ξύπνα με στρωμενο μαγουλάκι και μετά το πρωινό και τον καφέ κάτσε φτιάξε ενα αρθρο με την ησυχία σου κ πόσταρέ το

αλλά μάλλον έχεις πορωθεί τώρα, τέσπα ως drummer δε με απασχολεί πολύ το θέμα, καλή συνεχεια  ;)

www.reverbnation.com/steamrollerassault

www.youtube.com/user/beeros05

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπερα, ανοιγω αυτο το θεμα επειδη το ζητησε ο marathon :)

Καλημέρα, εγώ θα απαντήσω και για τα 3 θέματα που άνοιξες, σε αυτό (εάν δεν έχεις πρόβλημα), αν και δεν σου ζήτησα τίποτα, ο Χαρίλατρος σου ζήτησε.

Πολλά, σωστά και ενδιαφέροντα όλα αυτά που γράφεις και έαν συνεχίσεις έτσι, μπορεί να γίνει ένα ωραίο θεωρητικό θέμα για όποιον ενδιαφέρεται για κατασκευή ηλεκτρικής κιθάρας.

Θα μου επιτρέψεις όμως, γιατί εγώ είμαι πρακτικός άνθρωπος (και τα παραπάνω τα έχουμε διαβάσει πολλές φορές σε αντίστοιχα θέματα στο Internet), να έχω κάποιες πρακτικές απορίες.

                                            ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.

       Η ποιο σιγουρη επιλογη ειναι να παραγγειλουμε τα ξυλα μας ετοιμα κομμενα στις διαστασεις που χρειαζομαστε απο εμπορους του εξωτερικου που ειδικευονται στο να βρισκουν καλη ξυλεια για μουσικα οργανα.

Γιατί είναι η πιο σίγουρη επιλογή ο έμπορος του εξωτερικού? Και εάν ναί, ποιός έμπορος του εξωτερικού?

ξυλα απο stewmac, madinter, κτλ. ενα κοματι μαονι η δεσποτακι για σωμα, μπρατσο maple και ταστιερα εβενος η rosewood,

Εάν δούμε λίγο, τους συγκεκριμένους που αναφέρεις...ατυχώς, δεν φημίζονται για τα καλύτερα ξύλα αλλά για μαζικές παραγωγές.

Εξηγούμαι. Ο Madinter, όπως θα ξέρεις, είναι γνωστός για τα προϊόντα του για ακουστικά όργανα (όπως και χώρα του). Το ότι δίνει υλικά για ηλεκτρικά όργανα και το πόσο καλά είναι, φαίνεται από τις τιμές στα έτοιμα σώματα (γιατί νομίζεις ότι άλλο ξύλο χρησιμοποιεί για τα σώματα, από αυτό που σου στέλνει σαν raw?).

O stewmac πάλι, μου εμπνέει περισσότερη εμπιστοσύνη, αλλά δεν παύει να είναι Supermarket.

με λίγα λόγια, παραλαμβάνεις ένα ξύλο που δεν μπορείς να ελέγξεις...

Ενα αλλο σημειο που θα πρεπει να προσεξουμε ειναι απο ποιο σημειο του κορμου εχει κοπει το ξυλο μας.

Με λίγα λόγια, αγοράζεις γουρούνι στο σακί...και δύσκολα θα το στείλεις πίσω.

Μιά και μιλάμε για ξυλέμπορους, σου συστήνω να ρίξεις μία ματιά σε αυτόν (από αυτόν αγοράζει και η Gibson ας πούμε), και να δείς και τις τιμές του. Και πάλι-προφανώς- δεν θα πάρεις ότι πέρνει και η Gibson

http://www.exoticwoods.com/home.php

Kαι βεβαίως, μόλις δείς τα μεταφορικά, θα ξεφύγεις και από την τιμή-στόχο

 

Το ερώτημα λοιπόν που θα θέσω είναι...αξίζει να μπλέξεις...ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙΣ ΜΙΑ TELECASTER...όταν δε, γράφεις πολύ σωστά...

Επειδη κατα την κατασκευη θα χρησιμοποιηθούν και ηλεκτρικά εργαλεία, πάντα να τα χειριζόμαστε με ασφάλεια, να φοράμε προστατευτικά γυαλιά όταν χρειάζετε και μάσκα όταν τρίβουμε ξύλα. Δεν νομίζω να θελετε αυτη η σκονη να καταληξει στον πνεμονα σας.

δηλ, εκτός από το θέμα ασφάλειας-υγείας, περιγράφεις αγορά, κατοχή μηχανημάτων και ειδικού χώρου για τη κατασκευή.

 

Ας επιχειρήσουμε ένα μικρό οικονομικό παράδειγμα

Μία έτοιμη Tele, άβαφτη, έχει στον Rockinger (που του έχω πιό πολλή εμπιεστοσύνη από τον Madinter)

140 ευρώ

http://www.rockinger.com/index.php?cat=WG031&lang=ENG&product=BG20R

Tο body blanck, ακατέργαστο, έχει 100 ευρώ

http://www.rockinger.com/index.php?lang=ENG&list=WG033

Απαντώ:

"Προφανώς και αξίζει να μπλέξεις, για τη χαρά της δημιουργίας, αλλά το κόστος σου, θα ξεπεράσει τα 40 ευρώ. Στην δε αρχική περίπτωση, του έτοιμου σώματος θα είσαι 100% σίγουρος για το Fender parts compatibillity".

 

ΥΓ Δεν θα απαντούσα στα θέματά σου...

1) απλά αναφέρθηκες προσωπικά σε μένα,

2) έχω την απορία έαν πράγματι εννοείς αυτά που γράφεις

δεν ξερω πολλα απο αυτα αλλα ειπε (σ.σ. ο δάσκαλος) οτι το sustain αυτο δεν το εχει ξαναδει σε κιθαρα, εβγαζε κατι αρμονικες, και ελεγε διαφορα που ξεπερνουν κατα πολυ τις γνωσεις μου. τελος παντων οπως λεει και το ρητο ιδου η ροδος ιδου και το πηδημα.

και 3) καμμιά φορά μας διαβάζουν και μικρά παιδιά εδώ μέσα.

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Επειδή το θέμα από μόνο του δεν γράφεται σε μια σελίδα μονοκοπανιά, καλό θα ήταν να γράψεις την δική σου εμπειρία σε μορφή άρθρου και μετά να ανέβει και να συζητηθούν απορίες, απόψεις, διαφορετικές μέθοδοι, πρακτικές κατασκευαστών κ.α.

 

Υπ' όψην: Δεν υπάρχει ΜΙΑ αλήθεια στον τρόπο κατασκευής.

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Υπ' όψην: Δεν υπάρχει ΜΙΑ αλήθεια στον τρόπο κατασκευής.

Προφανώς...αλλά

Στο θέμα αυτό θα προσπαθήσω να εξηγήσω την κατασκευή μίας ηλεκτρικής κιθάρας, έχοντας υπόψιν να κρατηθεί χαμηλά το κόστος στην αγορά εργαλείων.

η ΠΡΑΚΤΙΚΗ οικονομική εξίσωση (πόσο κάνουν τα εργαλεία, πόσο κάνουν τα υλικά, πόσο κάνει ο χρόνος μου, πόσο ξέρω, πόσο πιστός στις προδιαγραφές είμαι...κλπ...), είναι που έχει το ενδιαφέρον.

Θα επαναλάβω ;)

γιατί εμείς κάτι ξέρουμε αλλά επίσης είμαστε πάντα πρόθυμοι να μαθαίνουμε νέα πράγματα ;)

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

                                             ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1.

                                        Διαλεγοντας τα ξυλα.

Πριν ξεκινησουμε την κατασκευη της ηλεκτρικης κιθαρας θα πρεπει να προμηθευτουμε την ξυλεια που χρειαζομαστε. Αυτό μπορεί να γίνει και στους ξυλέμπορους στην Ελλάδα αλλα θα πρεπει καποιος να αγορασει ολοκληρα μαδερια, και θα πρεπει να ειναι σε θεση να αξιολογησει αν το ξυλο ειναι καταληλο για κιθαρα. Θα πρεπει λοιπων να γνωριζει την φορα των νερων του ξυλου, την πυκνοτητα τους (ποσο αργα αναπτυσοταν το δεντρο) και θα πρεπει να ειναι γνωστης της τεχνικης tap tuning που ειναι λιγο δυσκολο για εναν ερασιτεχνη οργανοποιο.

Η ποιο σιγουρη επιλογη ειναι να παραγγειλουμε τα ξυλα μας ετοιμα κομμενα στις διαστασεις που χρειαζομαστε απο εμπορους του εξωτερικου που ειδικευονται στο να βρισκουν καλη ξυλεια για μουσικα οργανα.

 

Marathon εδώ ο άνθρωπος εξήγησε οτι πρέπει να έχεις γνώσεις από ξύλα για να τα προμηθευτείς από ελλαδα και να είσαι ικανός να πάρεις τα σωστά, διαφορετικά καλύτερα είναι να πάρεις έτοιμα από έξω τα οποία σίγουρα θα είναι καλύτερα από αυτά που θα διάλεγε ένας άσχετος!

"άρα για αυτόν που ξέρει στοιχίζει σίγουρα πιο φθηνά"

 

Στο φινάλε άσε τον άνθρωπο σε παρακαλώ να τελειώσει και στο τέλος λες αυτά που έχεις να πεις(να το ξέρεις οτι είναι σεβαστή η άποψή σου)! Είναι πολύ αναλυτικός και μου αρέσει!

 

Ε..και από το δίκτυο πληροφορίες να είναι , καλοδεχούμενες είναι!

Τουλάχιστον είναι διαβασμένος.

 

Ακόμα και πολύ να στοιχίζει όλο το πακέτο άσε αυτούς που θέλουν να τα δώσουν να το διαβάσουν... εσύ κανε το δικό σου!

 

ΥΓ: πάω να παίξω κιθάρα πάλι...με φούντωσες  ;D

 

...ελπίζω να σου έχω αφήσει μερικά ορθογραφικά ...για να χαρείς και λίγο ;D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΥΓ: πάω να παίξω κιθάρα πάλι...με φούντωσες  ;D

Φαίνεται...ότι φουντώνεις εύκολα  ;)(δις) και αυτό δεν σε αφήνει να καταλαβαίνεις τα απλά ελληνικά που γράφω και εγώ και ο άνθρωπος. Πού έχω απορίες, φαίνεται από τις αντιπαραβολές που ανεβάζω σε σχέση με τα γραπτά του ανθρώπου, και νομίζω ότι μπορεί καλύτερα από εσένα να μου απαντήσει.

 

διαφορετικά καλύτερα είναι να πάρεις έτοιμα από έξω τα οποία σίγουρα θα είναι καλύτερα από αυτά που θα διάλεγε ένας άσχετος!

"άρα για αυτόν που ξέρει στοιχίζει σίγουρα πιο φθηνά"

Μα...οποιοδήποτε πακέτο και να διαλέξει απ έξω ό άσχετος...σίγουρα θα είναι καλύτερο από το δεσποτάκι για σερβάντες που (ίσως) του πούλαγαν εδώ, αλλά και πάλι δεν προεξοφλεί αφού είναι blind, το...

Με λίγα λόγια μπορούμε να κατασκευάσουμε μία κιθάρα στα μέτρα μας με πολύ καλα ξύλα ωστε το αποτέλεσμα να είναι ένας φοβερός ήχος

...εκτός εάν λέω κάτι λάθος.

 

Στο φινάλε άσε τον άνθρωπο σε παρακαλώ να τελειώσει και στο τέλος λες αυτά που έχεις να πεις(να το ξέρεις οτι είναι σεβαστή η άποψή σου)! Είναι πολύ αναλυτικός και μου αρέσει!

Και εμένα μου αρέσει που είναι πολύ θεωρητικός και αναλυτικός...αλλά νόμιζα ότι τελείωσε για σήμερα και ήταν έτοιμος να δεχθεί ερωτήσεις ;D

 

ΥΓ και εγώ σήμερα παίζω με κιθάρες και μπλιμπλίκια ;D

Είδες που ο φόβος φυλάει τα έρημα? Νο ορθογραφικά!!! ;D

Μαραθώνιος Εναλλακτική Σχολή

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου