Προς το περιεχόμενο

Home Studio - Πως θα γράψω καλά την κιθάρα;


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπερα. Θα ηθελα καποιες γνωμες πληροφοριες. Λοιπον για να σας βαλω στο θεμα... πριν 1 μισι χρονο αποφασισα με καποια χρηματα που ειχα + οτι εβγαλα πουλωντας τα παλια μου μηχανηματα να κανω ενα Home studio ετσι ωστε να δω τι γινεται να γραφω οτι θελω και μπορω και στην τελικη δεν ηταν κακη ιδεα. Αφου αγορασα καρτα ηχου μεικτη ηχεια μικροφωνο και εβαλα και λογισμικο αρχισα να γραφω μεσω Amplitube. το αποτελεσμα που ειχα δεν μπορω να πω οτι με ενθουσιασε. Για την ακριβεια ο ηχος εβγαινε ασθενης με αποτελεσμα καποιες φορες και ορισμενες συχνοτητες να ακουγονται πολυ ασχημα. Εν συνεχεια δοκιμασα να γραψω απο τον ενισχυτη παιρνοντας ηχο απο το μικροφωνο. Παλι ομως δεν εμεινα καθολου ευχαριστημενος. Ενω ηταν αρκετα δυνατα ο ενισχυτης τα faders απο τον μεικτη οριακα ανοιχτα αυτο που εισεπρατα ακομα και μετα την ηχογραφηση ηταν κατι ασθενες λες και επαιζα απο αλλο δωματιο χωρις να ακουγεται ο χαρακτηρας της κιθαρας και η χροια του ενισχυτη. Να τονισω πως το δωματιο δεν ειναι ηχομονωμενο και δεν εχω ιδιαιτερες γνωσεις και εμπειρια απο παραγωγεις και οτι αφορα την μετεπειτα επεξεργασια χωρις να σημαινει ομως οτι δεν ξερω τι μου γινεται.

ο εξοπλισμος που εχω ειναι

blues junior

Fender deluxe usa

krk rp5

mackie dfx 6

waveterminal

 

καπου εδω θελω την βοηθεια σας. Μιας και οι καιροι δυσκολεψαν οσον αφορα τα οικονομικα και δεν εχω την δυνατοτητα ουτε την διαθεση να δαπανησω χρηματα για να εξελιξω/ανανεωσω ολο τον εξοπλισμο, υπαρχει καποια ιδεα - συμβουλη για το τι θα μπορουσα να κανω για να αλλαξω τον θετικα τις ηχογραφησεις?

αυτο που με κανει να προβλιματιζομαι περισσοτερο απο ολα ειναι οτι πριν 4-5 χρονια ειχα γραψει τελειως εμπειρικα ενα σολο πανω σε backingtrack με ενα απλο λογισμικο ηχογραφισης στο ιδιο καναλι δια μεσου ths floor pod, και το αποτελεσμα ηταν μακραν καλυτερο απο αυτο που εχω τωρα λαμβανοντας υποψιν οτι ειχα και μια κιθαρα της πλακας.

Καθε ιδεα συμβουλη ισως φανει ιδιαιτερα χρησιμη.

Μου εχει μπει η ιδεα να αποκτησω καποια πεταλιερα κατι τετοιο τελος παντων για να κανω την δουλεια αυτη.

Περιμενω απαντησεις.

 

Ευχαριστω προκαταβολικα και συγγνωμη αν εγινα κουραστικος.

We are the Sultans Of Swing

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 22
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Εικόνες

μήπως έχεις χαμηλά το gain του καναλιού από την κονσόλα? Αυτή είναι η προενίσχυση του μικροφώνου, οπότε αν είναι χαμηλά, πώς να πάρεις δυνατο σήμα?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

οχι τοσο τα faders οσο και το Gain του καναλιου και των aux ειναι στα μεγιστα γιατι αν τα ανεβασω λιγο ακομα η θα μικροφωνιζει η θα παραμορφωνει. Ξεχασα να πω πως το μικροφωνο ειναι Akg d5.

We are the Sultans Of Swing

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Φίλε Stratknopf πολλές φορές κάνουμε πράγματα χωρίς να έχουμε στο νου το στόχο. Είπες πως παλιά έγραφες πολύ ωραία με το Floor Pod. Πρόκειται για μια λύση καλή, αν δεν θέλεις να ασχοληθείς με την ηχοληψία.

Οχι πως είναι δύσκολο... Στα σχετικά άρθρα μας για την ηχογράφηση της κιθάρας να κοιτάξεις και να πειραματιστείς λίγο, θα βγάλεις άκρη. Βέβαια είναι σημαντικό να διαβάσεις και το manual του DAW και της κάρτας που έχεις, αφού αν το σήμα δεν κάνει τη σωστή διαδρομή, χωρίς παραμόρφωση (όχι την ηθελημένη) και θόρυβο, δεν θα έχεις καλό αποτέλεσμα.

Η βασική αρχή στην ηχοληψία είναι να μεταφέρεις τον ήχο που ακούς όσο πιό πιστά γίνεται στο μέσο ηχογράφησης. Δηλαδή:

 

1.Σχετικό μικρόφωνο.

2.Σωστή τοποθέτηση μικροφώνου.

3.Ιδεώδης ρύθμιση gain στην προενίσχυση για την αθόρυβη μεταφορά του σήματος. (Αν είναι σωστές, τα fader πρέπει να είναι στο 0 όλα και να μην παραμορφώνει.)

4.Πάτα το Rec και φύγαμε!

 

Επαναλαμβάνω πως αν έχεις κάποια πεταλιέρα ή ενισχυτή με προσομοίωση καμπίνας/ενισχυτή/κλπ, την κοτσάρεις στην είσοδο και βουαλά! Βγαίνεις απο τον παραπάνω κόπο και θόρυβο και ασχολείσαι με αυτό που σ' ενδιαφέρει: Να γράψεις μουσική.

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα ήθελα να συμπληρώσω

 

Πολλές φόρες ο χώρος που ηχογραφείς επηρεάζει από αρκετά έως πάρα πολύ το αποτέλεσμα σου. Πάντα μιλώντας για το μικρόφωνο στον ενισχυτή. Μην παραλυπείς τον παράγοντα.

 

Προτείνω να γράφεις με την κάρτα ήχου σου.

 

Κιθάρα ----> Κάρτα σε Hi-Z(instrument) υποδοχή ----> PC και επεξεργασία

 

Με προγράμματα τύπου Amplitude και Guitar rig (Guitar n Bass Amp Simulator) μπορείς να κάνεις ωραία πράγματα αν ψαχτείς λίγο και πολύ πρωτότυπα αν ψαχτείς παραπάνω.

 

Sorry που θυσιάζω στην ψύχρα τον blues junior, αλλά αν έχεις τον χώρο που φαντάζομαι ότι έχεις άστο το μικρόφωνο καλύτερα.

 

Για ένα εύκολο και καλό πρόγραμμα DAW, προτείνω το Reaper

 

Μην ξεχάσεις να βρεις στο internet ASIO κ ASIO4ALL drivers για να μην έχεις Latency(καθυστέρηση) όταν γράφεις. Δεν θες να παίζεις και να ακούς τι ηχογραφείς 50ms μετά, πίστεψε με.

 

Όπως είπε ο Yameth. Γράψε μουσική!!!

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δε μας λες τι κάρτα ήχου έχεις (ή μας λες και μου ξέφυγε;).

 

Σε κάθε περίπτωση, μπορείς να βγάλεις παραπάνω από αξιοπρεπή ήχο κιθάρας, σε home recording, με ένα δυναμικό μικρόφωνο πάνω στη γρίλια του ενισχυτή (με μπόλικο πειραματισμό ως προς την τοποθέτηση). Το μικρόφωνο κατευθείαν σε ένα audio interface με καλή προενίσχυση και κατόπιν αν και εφόσον θέλεις, επεξεργασία στο DAW.

 

Προσωπικά χρησιμοποιώ την παραπάνω μέθοδο (γράφω με δύο μικρόφωνα βέβαια), εκτός από τα προσωπικά μου projects και για την ηχογράφηση κιθάρας στο demo που ετοιμάζουμε με το γκρουπ μου και ο ήχος είναι ακριβώς όπως τον θέλω.

 

Edit: Τώρα είδα ότι το waveterminal που αναφέρεις είναι audio interface. Δε μου πολυγεμίζει το μάτι. Έχει μεγάλη σημασία η προενίσχυση του audio interface στο τελικό αποτέλεσμα.

Ενωμοτάρχης

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστω για το ενδιαφερον και τις απαντησεις. Το θεμα ειναι οτι ειμαι αρκετα ασχετος για να καταλαβω ολες τις ορολογιες. οπως επισης δεν γνωριζω τις λογικες διαδικασιες ηχογραφησης. Το μικροφωνο συνδεω στον μεικτκη και απο το Aux στελνω το σημα στην καρτα ηχου. (waveterminal 2496 χωρις να ειμαι σιγουρος για το μοντελο). Το προβλημα αφενος οταν γραφω με το μικροφωνο (akg d5) ειναι οτι ο ηχος ειναι σαν να ακους ραδιοφωνακι με εξαντλημενες τις μπαταριες. Τα Eq ειναι flat στον μεικτη και πρωτου γινει επεξεργασια ακουγεται λιγο πολυ τενεκεδενιος ο ηχος σε αντιθεση με το τι ακουγεται την ωρα που παιζω στο αυτι μου. Σιγουρα το οτι δεν εχω μονωση παιζει ρολο. Αφετερου με το amplitube παρολο που δεν ειχαι latancy δεν ειχα και εκει επιθυμητο αποτελεσμα μιας και ακουγοταν ο ηχος αδυναμος. Εδω νομιζω οτι φταιει οτι δεν εχω προενισχυση. Ας ελπισω οτι κατι καταλαβατε.

Και η απορια μου ειναι μπορω να προχωρησω σε αλλαγες εστω και με λιγο κοστος προκειμενου να μπορω να ηχογραφω απο τον ενισχυτη με αξιοπρεπεια η να στραφω σε μια πεταλιερα-εφε και στελνοντας την καρφι στην καρτα ηχου να λυσω τα προβληματα αυτα. Δεν ειναι η βασικη ασχολεια μου αλλα θα ηταν ευχης εργον να μπορω με τα λεφτα αυτα που ειχα δαπανηση η εστω με λιγα ακομα να εχω ενα αποτελεσμα.

 

Θερμη παρακληση. Οι απαντησεις σας να ειναι οσο το δυνατον πιο σαφεις ακριβεις οσον αφορα το τι πρεπει να κανω και αν ειναι αναγκαιο να υπαρχουν εξεζητημενες λεξεις να υπαρχει μια μικρη επεξηγηση. διαφορετικα μπερδευομαι ακομα περισσοτερο.

 

Ευχαριστω και με συγχωρειται για την ταλαιπωρεια.

We are the Sultans Of Swing

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Edit: Τώρα είδα ότι το waveterminal που αναφέρεις είναι audio interface. Δε μου πολυγεμίζει το μάτι. Έχει μεγάλη σημασία η προενίσχυση του audio interface στο τελικό αποτέλεσμα.

Το συγκεκριμένο audio interface δεν έχει προενίσχυση! Διάβασε την σελίδα 5 (make the connections, set the levels) του εγχειριδίου του μείκτη σου. Ίσως σε βοηθήσει.

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το θεμα ειναι οτι ειμαι αρκετα ασχετος για να καταλαβω ολες τις ορολογιες. οπως επισης δεν γνωριζω τις λογικες διαδικασιες ηχογραφησης.

 

αυτα τα δυο πρεπει να τα αντιμετωπισεις μονος σου,ειναι εντελως αδικαιολογητο να μην μπορεις να γραψεις καλη κιθαρα με τον εξοπλισμο που εχεις ,εκτος βεβαια και αν κατι ειναι χαλασμενο.

 

διαβασε ΚΑΛΑ το manual του daw σου καθως και του μικτη σου.  

 

Εδω νομιζω οτι φταιει οτι δεν εχω προενισχυση

 

και η Mackie τι ειναι?καφετιερα? ;D

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Βασικά το συγκεκριμένο audio interface είναι για πέταμα. (Σορυ αλλά δυστυχώς είχα και εγώ κάποτε esi waveterminal και μετά από λίγο καιρό την πέταξα και βρήκα την υγειά μου.)

 

Anyway. Πρώτα πρεπει να τσεκάρεις τι φταίει. Πάρε το μικρόφωνο και δοκίμασε το σε ένα κανάλι (και σε κανα δυο άλλα κανάλια ακόμα καλύτερα για να αποκλείσεις το ενδεχόμενο πρόβλημα ενός συγκεκριμένου καναλιού) της κονσόλας με το gain σε μια λογική ρύθμιση και όλα τα eq στη μεση (flat ρύθμιση)

και με το fader στο μηδέν (στη μέση περίπου θα δεις μια γραμούλα - unity gain). Συνδεσε ακουστικά στην κονσόλα και άκου. Αν σου ακούγεται σωστός και καλός ο ήχος τότε επανέλαβε τη διαδικασία στήνοντας το μικρόφωνο μπροστά στο μεγάφωνο του ενισχυτή σου και αρκετά κοντά. Συνέχισε να πειραματίζεσαι με τη θέση του μικροφώνου ακούγοντας παράλληλα το αποτέλεσμα απο τα ακουστικά. Όταν αποφασίσει πως έχεις πετύχει έναν σωστό ήχο προχωράς παρακάτω. Συνδέεις το στερεο tape out με την είσοδο της κάρτας σου. ξεκινάς να ηχογραφείς σε οποιοδήποτε πρόγραμμα (μπορείς να δοκιμάσεις και το audacity που ειναι απλό και τσάμπα) την στέρεο είσοδο της κάρτας σου. Αν έχεις τα ηχεία συνδεδεμένα απευθείας στην κάρτα τοτε μετά απλά κάνεις αναπαραγωγή και συγκρίνεις αυτό που ακούς με το αποτέλεσμα που ακουγες με τα ακουστικά απο την κονσόλα. Αν ακούγεται χάλια τότε μπορεί να έχεις πρόβλημα στις εισόδους της κάρτας ήχου.

 

Πες μας βασικά πως έχεις συνδέσει την κονσόλα με την κάρτα να ξέρουμε και σίγουρα δοκίμασε ένα άλλο καλώδιο σύνδεσης μεταξύ τους για να αποκλείσεις και αυτό το σενάριο προβληματικού καλωδίου. (τωρα που ξαναβλέπω πως περιγράφεις το πρόβλημα φαντάζομαι πως κάτι τετοιο πρέπει να παίζει)

Cigarettes and Whiskey ... call my shaking hand

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου