Προς το περιεχόμενο

Αναλογικός - Ψηφιακός ήχος, μια άλλη άποψη...


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Χαιρετω όλους τους συμφορουμιτες. Χθες εκει που καθομουνα αρχισα να σκεφτομαι ολον αυτον τον ντορο που γινεται περι αναλογικου/ψηφιακου ηχου τοσο στην ηχογραφηση όσο και στα όργανα.

 

Σκεφτομουνα λοιπον τις αλλαγες που εχουν γίνει τα τελευταια χρονια στην μουσικη παραγωγη. Ξαφνικα απο εκει που ειχες αναγκη ενα στουντιο με καλα μηχανηματα ολα αλλαξαν. Οποιοσδηποτε με στοιχειωδεις γνωσης μπορει πλεον με ενα PC και ενα προγραμμα να δημιουργησει μουσικη. Τα samples εχουν γινει πλεον τοσο πειστικα που ακομα και το prgramming στα τυμπανα μπορει να ξεγελασει επαγγελματια. Ολα μπορουν αν γινουν με μια απλη καλη καρτα και πολυ υπομονη. Ουσιαστικα το μονο που χρειαζεσε πλεον ειναι καποιον να μιξαρει το υλικο αυτο.

 

Σκεφτομαι λοιπον οτι τα μεγαλα στουντιο και η βιομηχανια γενικοτερα δεχθηκε ενα ισχυρο πλήγμα αφου ενα μεγαλο μερος των εσοδων της χαθηκε με την αμφανιση των home στουντιο. Απλο παραδειγμα παραθετω εμενα που περσι εδωσα κοντα 600 ευρω να ηχπγραφησω ενω φετος εδωσα 60.

 

Ποσο μιθανον ειναι λοιπον ολο αυτο το θεμα να εχει δημιουργηθει εκ των εσω ωστε οι μουσικη να θεωρουν οτι η ψηφιακη τεχνονλογια δεν μπορει να ξεπερεασει την αναλογικη και ετσι να τρεχουν να πληρωσουν τα μεγαλα στουντιο (προσφατα εμαθα οτι στην Αμερικη τα μεγαλα στουντιο χρησιμοποιουν ακομα καθαρα αναλογικους τροπους παραγωγης).

 

Μπορει να λεω και βλακεις αλλα κατι μου λεει οτι εν μερει τουλαχιστον εχω δικιο.

Rockinger Teleplikter

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 49
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Καταρχην δεν ξερω που εμαθες "οτι στην Αμερικη τα μεγαλα στουντιο χρησιμοποιουν ακομα καθαρα αναλογικου τροπους παραγωγης" :roll:

Κατι τετοιο ΔΕΝ ισχυει....

 

Πηγαινοερχομαι αρκετα συχνα στο εξωτερικο & εχω και αρκετες γνωριμιες με μουσικους & μεγαλα στουντιο και σε ΟΛΑ ανεξαιρετως η παραγωγη και η μιξη γινεται πλεον σε Pro Tools.

 

Aναλογικη ηχογραφηση σε ΤΑΙΝΙΑ (16αρι η 24αρι) γινεται ολο και σπανιοτερα (& οταν γινεται γινεται συνηθως μονο στα ντραμς και φωνη για "χρωμα") και σχεδον παντοτε γινεται bounce στα Pro Tools για περαιτερω επεξεργασια.

 

Το mastering επισης γινεται ολο και συχνοτερα με 100% ψηφιακο τροπο....

Καποιοι ελαχιστοι "παραδοσιακοι" εχουν απομεινει οι οποιοι γραφουν αναλογικα μονο & μονο απο κόλλημα (ετσι κι αλλοιως ειναι πλεον κατανοητο & στον πιο σκληροπυρηνικο οτι αφου το τελικο αποτελλεσμα θα βγει σε cd η επιμονη σε αναλογικο τροπο εγγραφης ειναι το λιγοτερο "γραφικη")

 

Αυτο που σου προσφερουν τα μεγαλα στουντιο ειναι τον "εξωτικο" outboard εξοπλισμο,τους ΧΩΡΟΥΣ,τα πανακριβα μικροφωνα,rack gear & κονσολλες & βεβαια την ΠΕΙΡΑ & ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ των κορυφαιων μηχανικων ηχου (που ειναι & το σημαντικοτερο & στην Ελλαδα & στις ΗΠΑ :wink: ).

 

Παντως ΝΑΙ μπορεις και με ελαχιστα χρηματα στο σπιτι σου να κανεις ΤΡΟΜΕΡΗ παραγωγη φτανει βεβαια να εχεις το ΤΑΛΕΝΤΟ.

 

Μη νομιζεις αλλωστε οτι και παρα πολλες ΑΝΑΛΟΓΙΚΕΣ παραγωγες δεν ηταν "φτηνες" (δηλ. φτιαγμενες με ελαχιστα μεσα) αλλα καταπληκτικες ...

 

Πανω απο ολα ειναι το μουσικο & "παραγωγικο" ταλεντο που μετραει.

Βαλε εναν αταλαντο & ασχετο παραγωγο στα Ocean Wave Studios & παλι μπουρδες θα βγαλει :wink:

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

o superfunk έχει δίκιο...

αφού το τελικό αποτέλεσμα θα τυπωθεί σε CD (στην καλυτερη περίπτωση αφού μάλλον θα γινει mp3) δεν έχει σημασία το αν ο αναλογικός εξοπλισμός βγάζει διαφορετικό αποτέλεσμα......

 

ο chaostar έχει βέβαια και αυτός δικιο αφού όντοσ η βιομηχανία δέχτηκε πλήγμα και για αυτό όσοι είχαν μαζέψει τεράστιο εξοπλισμό άρχισαν τους ελιτισμούς....

 

κατι τελευταίο.... τα αναλογικά synth νομίζω ότι έχουν καλύτερο ήχο αλλα σχεδόν κανείς δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει στη μίξη από τα virtual analog

Destroy him, my robots!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

κατι τελευταίο.... τα αναλογικά synth νομίζω ότι έχουν καλύτερο ήχο αλλα σχεδόν κανείς δεν μπορεί να τα ξεχωρίσει στη μίξη από τα virtual analog

 

Γι'αυτο θα τα εχουμε μονο για να παιζουμε live,να τα ακουμε live στο σπιτι,να ομορφαινουν το studio μας, να φτιαχνουμε ωραιους ηχους και εαν στα live που παιζουμε εχουν ψηφιακη κονσολα(χλωμο το ειδα) θα περνουμε virtual analog. :)

 

Πιστευω οτι εαν μια ηχογραφηση γινει εξ ολοκληρου σε αναλογικο συστημα ή καποια μερη της(οπως ανεφερε και ο Superfunk), τοτε ο ηχος θα ακουγεται πιο "αναλογικος"(ποτε ομως οπως στο βυνιλιο) απο ενα κομματι που θα γραφτει εξ ολοκληρου σε digital studio(και φυσικα και τα δυο θα γραφτουν σε cd).

Περνάν τα χρόνια και είναι κρίματζ,

Θέλω ν'αλλάξω image...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

αφού το τελικό αποτέλεσμα θα τυπωθεί σε CD (στην καλυτερη περίπτωση αφού μάλλον θα γινει mp3) δεν έχει σημασία το αν ο αναλογικός εξοπλισμός βγάζει διαφορετικό αποτέλεσμα......

 

Λάθος. Έχει σημασία όλη η διαδρομή και η επεξεργσία του σήματος, από τη πηγή μέχρι τη μίξη, άσχετα αν τυπωθεί σε CD ή βινύλιο. Κατά την εκτύπωση (CD ή βινύλιο) η ακουστική διαφορά είναι αμελητέα σε σχέση με τη διαφορά που δημιουργεί η χρήση αναλογικού ή ψηφιακού εξοπλισμού σε όλη τη προηγούμενη διαδικασία.

 

Ψάξτε λίγο στο Noiz, το θέμα έχει συζητηθεί πολλές φορές .

 

 

Γεράσιμος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

....τωρα ας αφησουμε αυτου του ειδους τις συγκρισεις...το πραγμα ειναι πολυ απλο....αν δεν καταλαβαινει καποιος τη διαφορα μεταξυ μιας στουντιο ηογραφησης και μιας σπιτικης...τοτε δεν ρειαζεται τιποτα παραπανω απο μηχανηματα και τα λοιπα...δεν λεω οτι δεν μπορει καποιος να φτιαξει ενα σχετικα καλο αποτελεσμα μονο με ενα υπολογιστη (για μιξη μιλαμε η ηχογραφηση δεν παιζει)αλλα δεν ειναι τυχαιο οτι ολοι αυτοι που κανουν τους αγαπημενους σας δισκους δεν το κανουν μονο σε αυτο...και σορυ σουπερφανκ αλλα κανεις λαθος για τα μαστερινγ στουντιος...κανενα μεγαλο μαστερινγ χαους δν κανει μαστερινγ με πλακγινς....η αγορα prosumer ειναι μεγαλη ακριβως επειδη υπαρχει η ψευδαισθηση οτι ο καθενας χωρις γνωσεις και εργαλεια μπορει να κανει ενα καλο δισκο σπιτι του με ενα behringer και ενα guitar rig...

www.fabliquid.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κυρίως χωρίς γνώσεις φίλε Ottomo, όπως είπε και ο Superfunk (και θα συμφωνήσω) και στο καλύτερο στούντιο να πας, αν είσαι άσχετος θα κάνεις πατατιές. Το αντίστροφο δεν ισχύει απόλυτα, αν έχεις τις γνωσεις δεν χρειάζεσαι και πολλά για να βγάλεις σωστό ήχο.

 

Εντάξει, σίγουρα όσο καλύτερος ο εξοπλισμός τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Γι' αυτό και τα μεγάλα mastering studios δεν χρησιμοποιούν plug-ins, γιατί υπάρχει το χρήμα να πάρουν σε hardware τα διάφορα plug-ins, αλλιώς δεν βλέπω το λόγο να μην χρησιμοποιούν π.χ. τα Waves, χαλάνε κανέναν;

 

Σημειωτέον, δεν υποννοώ ότι εγώ έχω τις γνώσεις για να βγάλω σωστό ήχο σε μια μίξη, γι' αυτό και δεν είμαι ο κατάλληλος να μιλήσει γι' αυτό. Έχω δει όμως ανθρώπους που δεν είχαν πολλά στα χέρια τους να κάνουν παραγωγές που δεν μπορούσα να πιστέψω στ' αυτιά μου! Και τούμπαλιν.

Yes it is!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

...αθτο εννοειται οτι ισχυει αλλα αν καποιος δεν εχι γνωσεις/πειρα δεν προκειται να καταλαβαι ΠΩΣ πρεπει να χρησημοποιηθει το hardware. Δεν τιθεται θεμα συγκρισης μεταξυ ταινιας και ψηφιακου ηχου. η ταινια προσδιδει ιδιοτητες στον ηχο(που γινονται εμφανεις με τον τροπο που θα την γραπσεις) που ειναι πολυ αληθινες και πραγματικες και μπορει να σου αρεσουν μπορει και οχι. ο Nigel Godrich (radiohead, beck, paul mccartney travis ktl)πχ γραφει παντα σε ταινια....σε ολα τα στουντιο που διαθετουν καλη ταινια (2")χρησημοποιειται συνεχως. τωρα το αν σε μερικα μεταφερεται σε protools h nuendo ειναι για την ευκολια χρησης κυριως. σχετικα με τα plugins εχω να πω οτι παρολο που κι εγω ειμαι της ψηιακης γενιας δηλαδη με υπολογιστες ξεκινησα κι εγω οταν ακουσα για πρωτη φορα ταμπουρο μεσα απο το chandler μου καταλαβα ποσο μακρια ειναι τα plugins ακομα απο το να δινουν αυτη τη μαγεια που χρειαζεται ο ηχος....στην τελικη μαθαινεις σε αυτα που εχεις και ο καλυτερος τροπος ειναι να αναβαθμιζεις μονο οταν αυτο που εχεις δεν σου ειναι αρκετο... αυτη τη λογικη σε καποια φαση ολοι φτανουν στο σημειο ναθελουν μια μεγαλη αναλογικη κονσολα (ισως και ενα icon)...το να τη θες και να την συγκρινεις χωρις να εχεις χρησιμοποιησει μια εκτενως δεν στεκει κατα τη γνωμη μου....

www.fabliquid.com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καταρχην αν κανεις τον κοπο να διαβασεις το ποστ μου :roll: θα δεις οτι ΔΕΝ γραφω οτι το μαστερινγκ γινεται με πλαγκ ινς αποκλειστικα αλλα οτι & τα μαστερινγκ στουντιος τα χρησιμοποιουν πλεον ΠΟΛΥ (τουλαχιστον στην Ελλαδα τα 2 γνωστοτερα παρα πολυ,μη πω αποκλειστικα...)

 

Αλλωστε μη ξεχνας οτι και τα πλαγκ ιΝς ΕΞΕΛΙΣΟΝΤΑΙ..

 

Σιγουρα τα "πραγματικα" μηχανηματα εχουν τη χαρη τους & σιγουρα η χρηση τους,απο γνωστες λειτουργει "προσθετικα" σε μια ηχητικη αλυσιδα,ομως δεν ειναι και απαραιτητα..

 

Η ταινια εχει ΠΕΘΑΝΕΙ θες δε θες,χρησιμοποιειται μονο απο ελαχιστους φανατικους & κατα την ταπεινη μου γνωμη σε λιγα χρονια οι περισσοτεροι δεν θα ξερουν καν τι ειναι... :wink:

 

Πανω απο ολα μετραει η ικανοτητα και οχι τα μηχανηματα για αυτο αλλωστε πλεον ακουμε αριστουργηματικες παραγωγες και απο ανθρωπους που εχουν φτωχο εξοπλισμο.. :wink:

 

Παντως στα δικα μου τα αυτια και εχοντας μπει στην ψηφιακη ηχογραφηση παρα πολυ αργα (μολις πριν 5 χρονια) ο ηχος που παραγουμε αυτη τη στιγμη στη χωρα μας ειναι ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ καλυτερος απο αυτον που βγαζαμε με τις "αναλογικες" παραγωγες & ο λογος ειναι απλος, ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΕΙ χρονο (δηλ. ΩΡΕΣ στουντιου ,δηλ.ΧΡΗΜΑ.....) & σου επιτρεπει να αχοληθεις περισσοτερο με την ουσια.....

 

Ακουω δουλειες μου που εχουν γινει σε πανακριβα αναλογικα στουντιο με της Παναγιας τα ματια & ειλικρινα προτιμω ΗΧΗΤΙΚΑ αυτες που φτιαχνω στο ταπεινο μου κομπιουτερ.. :lol: (η στα ταπεινα κομπιουτερ "ταπεινων" ψηφιακων στουντιο...)

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Βαλε εναν αταλαντο & ασχετο παραγωγο στα Ocean Wave Studios & παλι μπουρδες θα βγαλει :wink:

 

Θα διαφωνήσω... :wink: θα βγάλει απείρως μεγαλύτερες μπούρδες απ' ότι στο σπίτι του... :lol:

δεν μιλάω αν δεν ξέρω... η σιωπή (μου) είναι χρυσός (στην τσέπη του άλλου)...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου