Προς το περιεχόμενο

Ηχογράφηση Ηλεκτρικής/Φωνητικών - Εξοπλισμός


vidshark7

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλο το forum. Επειδή είναι το πρώτο μου ποστ, συγχωρέστε με αν γράφω σε λάθος ενότητα. Εδώ και καιρό ψάχνω εξοπλισμό για να ηχογραφήσω ηλεκτρική κιθάρα και φωνητικά. Με τι εξοπλισμό θα έχω την καλύτερη δυνατή ποιότητα σε ένα αρκετά μικρό μπάτζετ των 150 Ευρώ;; (Ίσως μετά από λίγο καιρό να μπορέσω να το ανεβάσω). Με τι είναι προτιμότερο να ξεκινήσω, με ένα μιξεράκι usb και μικρόφωνο ή με κάρτα ήχου και μικρόφωνο;; Να πώ ότι το είδος που θέλω να ηχογραφώ είναι Rock, Punk Rock, Metal που αυτό σημαίνει δυνατά φωνητικά και distortion. Ευχαριστώ προκαταβολικά!  :)

 

*Να πω ότι δεν θέλω επαγγελματική ποιότητα, αλλά κάτι σχετικά καλό...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Χωρίς να είμαι ο μεγαλύτερος ειδήμων στις σπιτικές ηχογραφήσεις, το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι ότι αξίζει τον κόπο να αυξήσεις το budget σου κατά 50 ευρώ ακόμη περίπου έτσι ώστε να πάρεις κάτι που θα σου κάνει αξιοπρεπώς τη δουλειά και θα σου μείνει.

 

Θα χρειαστείς βασικά ένα μικρόφωνο και μια κάρτα ήχου με μια είσοδο με τους built in προενισχυτές της για να γράψεις. Nα πω ότι φαντάζομαι ότι δεν θες να ηχογραφείς ταυτόχρονα φωνή και κιθάρα αλλά ξεχωριστά, κανάλι-κανάλι σε κάποιο daw. Αλλιώς το budget για δύο μικρόφωνα και κάρτα με δύο εισόδους μου φαίνεται πολύ μικρό.

 

Τώρα ξεκινώντας, θα βρεις μάλλον αρκετές κάρτες ήχου στα μεταχειρισμένα του νοιζ. Αυτό που σε ενδιαφέρει είναι να έχει ένα XLR input για το μικρόφωνο και ένα 1/4'' jack input με Hi-Z είσοδο ώστε να μπορείς να "καρφώσεις" και απευθείας την κιθάρα σου χωρίς να μπλέκεις με DI κ.λ.π. έτσι ώστε να μπορείς να την επεξεργαστείς μετά βάζοντας της επάνω ενισχυτές και εφέ από κάποιο plugin όπως το Amplitube ή το Guitar Rig. Προτίμησε κάποια γνωστή μάρκα του χώρου (όπως η M-Audio για παράδειγμα) και όχι κάρτες ήχου για gamers η κάτι soundblasters που βλέπω να κυκλοφορούν άσχετα αν θα τις βρεις πάμφθηνες. Θα σε γλυτώσει από αρκετά μπλεξίματα. Θα πρέπει να διαθέσεις ένα budget γύρω στα 80-90 ευρώ πάνω κάτω.

 

Μετά πάμε στα μικρόφωνα. Μπορείς να ξεκινήσεις με ένα Shure SM57. Σίγουρα είναι ένα μικρόφωνο που κρατήσεις για όσον καιρό θα ηχογραφείς κιθάρες, και είναι καλό να έχεις ένα δικό σου SM57 σε άψογη κατάσταση ακόμη και όταν ηχογραφείς σε studio, μιας και πολλές φορές έχω δει στραπατσαρισμένα χιλιόχρονα 57άρια σε τέτοιους χώρους που απλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Συν ότι θα σου χρησιμέυσει σαν εμπειρία για τον ήχο σου. Στη φωνή το έχουν χρησιμοποιήσει (λέγεται) μέχρι και οι Red Hot Chili Peppers και ο Kravitz. Προσωπικά βέβαια δεν μου αρέσουν τα δυναμικά στις φωνες αλλά για τη δουλειά που λες ότι θες να κάνεις μάλλον θα είναι μια χαρά.

 

Εναλλακτικά μπορείς να δεις το SM58 που είναι καλύτερο στις φωνές αλλά όχι τόσο καλό, ή μάλλον όχι τόσο κλασικό, στις κιθάρες όσο το SM57 ή το SM57 beta που είναι μια ενδιάμεση κατάσταση.

 

Σημαντικό να είναι καινούργιο ή σαν καινούργιο. Budget γύρω στα 120 ευρώ.

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλησπέρα σε όλο το forum.

 

Καλησπέρα φίλε

 

Με τι είναι προτιμότερο να ξεκινήσω, με ένα μιξεράκι usb και μικρόφωνο ή με κάρτα ήχου και μικρόφωνο;;

 

Θα σου πρότεινα να ξεκινήσεις με μία κάρτα ήχου και ένα μικρόφωνο, τα οποία θα σου φανούν χρήσιμα και στο μέλλον Το Budget σου είναι αρκετά μικρό αλλά σίγουρα μπορείς να έχεις ένα εξιοπρεπέστατο αποτέλεσμα.

 

Καταρχάς έχεις ενισχυτή; Και αν ναι τι μοντέλο; Θα ήταν κάπως οξύμωρο να πάρεις ένα μικρόφωνο για να ηχογραφήσεις έναν ενισχυτάκο με 1x10 μεγάφωνο. Σε αυτήν την περίπτωση ίσως να ήταν προτιμότερο να καταφύγεις ακόμα και στην ηχογράφηση με Hi-Z κατευθείαν πάνω στην κάρτα και χρήση software τύπου amplitube.

 

Για κάρτα ήχου ξεκίνα με κάτι φθηνό αλλά αξιοπρεπές όπως αυτή:

 

http://www.thomann.de/gr/maudio_fast_track.htm

 

ή και αυτή που έχει περισσότερες επιλογές αν ποτέ έχεις μεγαλύτερο Budget:

 

http://www.thomann.de/gr/alesis_io2_express.htm

 

Όσο για το μικρόφωνο, ιδανικά θα σου πρότεινα κάτι που θα σου μείνει και μια ζωή όπως:

 

http://www.thomann.de/gr/shure_sm58.htm

 

Αλλά καθότι ξεφεύγουμε από το budget, μπορείς να καταφύγεις σε μια πιο προσωρινή λύση που όμως θα σε βολέψει για τα πρώτα σου βήματα πχ:

 

http://www.thomann.de/gr/the_tbone_mb85_beta.htm

 

Και κρατάς τα ρέστα για μια καλύτερη κάρτα ήχου, καλώδια, βάση κτλ.

 

 

 

www.youtube.com/channel/UCelzEAB-vToaDU1y4jeUQpg

www.facebook.com/groups/garagevibe/ www.facebook.com/revoltedmasses http://vaggelisrevolted.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σας ευχαριστώ και του δύο για την γρήγορη απάντηση και το ενδιαφέρον σας. Για ενισχυτή έχω τον Line6 Spider IV 15 http://www.nakas.gr/ecomnakas/nakas2006/default.asp?static=421&product=101354 και νομίζω πως θα με βόλευε να ηχογραφώ από εδώ και όχι με Guitar Rig, Amplitube κ.τ.λ. Να σημειώσω πως έχει και line out με το οποίο ηχογράφησα συνδέοντας το με την ενσωματωμένη κάρτα ήχου (line in) και μπορώ να πω ότι ήταν αρκετά ικανοποιητικό. Είχε βέβαια λίγο θόρυβο, ειδικα στο clean... Άρα, επειδή καταλαβαίνω πως είναι μικρός ενισχυτής για να τον ηχογραφήσω με μικρόφωνο, να έπαιρνα μια καλή κάρτα ήχου με xlr και line-in input και να συνέδεα πάνω κατευθείαν την κιθάρα, και ένα μικρόφωνο για τα φωνητικά; Αν έπαιρνα κάτι τέτοιο (Alesis Multimix 4 USB) θα άξιζε;; http://www.nakas.gr/ecomnakas/nakas2006/default.asp?static=421&product=134045 Τέλος να σημειώσω πως θα ήθελα οποιαδήποτε αγορά κάνω να είναι από ελληνικό κατάστημα.

 

Ευχαριστώ και πάλι!  :)

 

*Το Thomann τι μεταφορικά έχει;;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

*Το Thomann τι μεταφορικά έχει;;

Καλώς ήρθες στην παρέα μας φίλε!  :)

Το Thomann έχει 20 ευρώ μεταφορικά για αγορές κάτω των 299 ευρώ. Για αγορές άνω των 299 ευρώ τα μεταφορικά είναι δωρεάν.

 

Από το site του Thomann:

Our products are covered by our free 30-day money-back guarantee and our free 3-year warranty. Delivery to Greece costs 20 €, however any order over 299 € includes free shipping. We do have a minimum order of 25 € and please be aware that all prices on this website include 23% VAT.
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@geodimitri Thanks! Αυτό ισχύει και για αντικαταβολή;;

 

Ξέχασα να αναφέρω πιο πάνω πως ναι, θα γράφω πρώτα την κιθάρα και ύστερα τα φωνητικά. Όχι ταυτόχρονα. Βέβαια αν γίνεται δεν νομίζω πως με χαλάει...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Σίγουρα θα έχεις καλύτερα αποτελέσματα με το Guitar Rig ή το Amplitube ειδικά αν τα μάθεις καλά, μάθεις και να χειρίζεσαι προγράμματα διαχείρησης impulse responses κλπ. O λόγος είναι απλός: Και ο ενισχυτής σου και αυτά τα προγράμματα κάνουν modelling ενισχυτών με τη διαφορά ότι τα προγράμματα χρησιμοποιούν μεγαλύτερη υπολογιστική ισχύ και δεν περιορίζονται από την φθηνή καμπίνα/μεγάφωνο.

 

Κατά τ' άλλα αν επιμένεις στη λύση της ηχογράφησης του ενισχυτή σου, και αφού θα πρέπει έτσι κι αλλιώς να ηχογραφήσεις τη φωνή με κάποιον τρόπο πήγαινε στην πρώτη προτασή μου. Δεν αξίζει τον κόπο να δώσεις λεφτά για μια καλύτερη κάρτα, μιας και σε αυτό το budget αλλά και τη χρήση δεν νομίζω να ακούσεις και καμιά φοβερή διαφορά συν το γεγονός ότι δεν χρειάζεσαι περισσότερες εισόδους, εξόδους κ.λ.π.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@geodimitri Thanks! Αυτό ισχύει και για αντικαταβολή;;

Απ' ότι είδα στο site δεν στέλνει με αντικαταβολή.

Οι τρόποι πληρωμής είναι οι εξής:

1. Κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

2. Μέσω πιστωτικής κάρτας.

3. Μέσω PayPal.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

@kpeyos Thanks! Στο GuitarRig/Amplitube όμως δεν θα έχω θόρυβο (buzz, hiss)?? Ή αυτό εξαρτάται από την κάρτα ήχου;; Αν είναι και δεν έχω, τότε μπορείς να μου προτείνεις κάποια καλή κάρτα από ελληνικό κατάστημα στο προαναφερθέν budget?? (Απ' ότι βλέπω, δεν την γλυτώνω, θα πρέπει να το αυξήσω...  :D )

Όσο για τα φωνητικά, τι τύπος μικροφώνου ενδείκνυται για το είδος που θέλω να ηχογραφήσω; Δυναμικό ή πυκνωτικό;; (Δυνατά φωνητικά...)

 

Ευχαριστώ για τη βοήθεια!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Θόρυβο αν έχεις προβλήματα με γειώσεις στο σπίτι ή κιθάρα με μονούς θα έχεις έτσι κι αλλιώς. Κατά τ' άλλα απλά προσπαθείς να μην έχεις τους μαγνήτες της κιθάρας πολύ κοντά στην οθόνη του υπολογιστή και θα είσαι οκ.

 

Τα περισσότερα προγράμματα επίσης έχουν και πολύ καλά noise gates οπότε μειώνεται πολύ περισσότερο το θέμα θορύβου.

 

Στις κάρτες για να δεις πρακτικά διαφορές στους προενισχυτές τους και στους μετατροπείς τους νομίζω πως πρέπει να ξεπεράσεις το budget σου. Αλλά επειδή όπως είπα δεν είμαι ειδικός θα αφήσω και κάποιον πιο έμπειρο καλύτερα να απαντήσει.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου