Προς το περιεχόμενο

linux-home studio συμβουλες για αρχαριο


tasosv

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Γειά σε όλους,καινούριος στο forum αλλα και τελείως αρχάριος(προς άσχετος θα έλεγα) στο θέμα ηχογράφησης.Θα ήθελα λοιπόν κάποιες συμβουλές ώστε να ξεκινήσω τις ηχογραφήσεις.Με βάση αλλα θέματα εχω καταλήξει σε κάποια πραγματα.

 

θεμα 1.

Σε πρωτη φάση θα κάνω φορματ στο λαπτοπ, αυτή τη στιγμή έχω linux mint

 

ερωτηση 1. να βάλω κάποια άλλη διανομή ή να μείνω σε μιντ αν δεν παίζει ρόλο.(ενημερώνω οτι δεν έχω ιδέα απο terminal οπότε θα χρειαστω διανομή με ενα ωραιο-ευχρηστο περιβάλλον αν είναι να αλλάξω) .

 

θέμα 2.

Μετά ερχεται η αγορά κάρτας ήχου.θέλω να ηχογραφήσω φωνή,κιθαρα,μπουζούκι(απο μικροφωνο) και άλλα ακουστικά και καποια κρουστά όργανα.αυτά όχι απαραίτητα όλα μαζι αλλά θα ήθελα την ευκολία 1-2 φωνες και 2 όργανα πχ.

 

ερώτηση 2. τι κάρτα ήχου να αγοράσω? γυρω στα 100-150 

καπου βρήκα στο φόρουμ οτι μόνο η m-audio υποστηρίζουν linux.ισχύει ή υπαρχουν κ αλλες.(πως μπορώ να το τσεκάρω?)

με βάση αυτό βρήκα αυτή τη κάρτα http://www.thomann.de/gr/m_audio_m_track_plus.htm ,γνώμη?

 

θέμα 3.

DAW,τωρα φτασαμε στα δύσκολα,προς το παρων πάνω στο ψαξιμο εχω βρεί το rosegarden το οποιο το βλεπω πολύ ενδιαφέρον και δυσκολούτσικο,το κατέβασα αλλά δεν ακουγεται ήχος,θέλω να πιστευω οτι φταίει η καρτα του λαπτοπ και με τη καινουρια θα ειναι μια χαρα. το ardour  είναι το δευτερο που βρηκα.

 

ερωτηση 3.α ποιες είναι οι διαφορες των 2 και ποιό να προτιμήσω?υπάρχει κάτι άλλο?

(πέρα απο όργανα θα ήθελα να φτιάξω και κομμάτια μεσα απο το προγραμμα αν αυτό βοηθαει)

 

ερωτηση 3.β δεν ξερω αν είναι στο θεμα daw αλλα το πρόγραμμα jack τι ακριβως είναι,δεν έχω ιδεα αλλα φαινεται πολύ χρησιμο!

 

ερωτηση 3.γ εκτος απο το hydrogen για drums υπάρχει κάτι άλλο καλό?

 

θεμα 4. mic,monitor,ενισχυτης,εφφε-διερα(κιθαρα κυρίως) κλπ

 

εδω θα ήθελα  τις γνώμες σας με βάση τα παραπάνω ωστε να μπορέσω να ψαξω σωστά με βάση τα χρήματα που διαθέτω πχ δυναμικό η πυκνωτικό mic.

 

 

προσπάθησα να είμαι όσο πιο συγκεκριμένος ωστε να διευκολυνθούμε όλοι γιατί πραγματικά για αρχάριο είναι χαοτικό να ψάχνεις σε φόρουμ.

 

σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

 

 

 

 

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φίλε μου το 'χεις κάνει τάμα να χρησιμοποιήσεις το Linux ως λειτουργικό για home studio?

 

Τη στιγμή μάλιστα που γράφεις πως δεν έχεις  ιδέα από "terminal"?

 

Καλώς ήλθες στο φόρουμ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φίλε μου το 'χεις κάνει τάμα να χρησιμοποιήσεις το Linux ως λειτουργικό για home studio?

 

Τη στιγμή μάλιστα που γράφεις πως δεν έχεις  ιδέα από "terminal"?

 

Καλώς ήλθες στο φόρουμ

 

Καλά, η χρήση του terminal θα ειναι το τελευταίο ίσως των προβλημάτων...

 

Καλωσήρθες, κράτα μας updated για την ηρωική αυτή ομολογουμένως προσπάθεια :)

Το Ξεκούρδιστο Πορτοκάλι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ξεκίνησα με το ίδιο σκεπτικό αλλά κάπου στη διαδρομή το παράτησα γιατί δεν είχα τόσο χρόνο για να το επιτύχω. Αν θέλεις να το καταφέρεις νομίζω πως μπορείς. Το αν αξίζει θα το κρίνεις εσύ.

 

Λειτουργικό δεν χρειάζεται να αλλάξεις αν και θα σου το πρότεινα για ευκολία. Κατέβασε και δοκίμασε το Ubuntu Studio, είναι και αυτό debian based όπως αυτό που ήδη έχεις και θα σου είναι πιο οικείο, απλά είναι παραμετροποιημένο με όλα τα βασικά πακέτα και προγράμματα που θα χρειαστείς.

 

Κάρτα ήχου αγόρασα την Scarlett 2i4, μιας και διάβασα σε φόρουμ ότι μπορεί να λειτουργήσει σε λίνουξ, αν και ποτέ δεν κατάφερα να την κάνω να δουλέψει. Εσύ απ' ότι λες θες κάτι με περισσότερες εισόδους και λιγότερα χρήματα, δεν έχω/ξέρω κάτι τέτοιο να σου προτείνω. Εδώ θα βρεις τις κάρτες που υποστηρίζονται, ελπίζω να μην κάνω λάθος.

 

Daw να δοκιμάσεις πρώτα το Ardour, που έρχεται έτοιμο με το Ubuntu studio όπως και το Jack. Το Jack δε θα σου πω τι είναι γιατί έτσι κι αλλιώς θα χρειαστείς αρκετό διάβασμα για να το στήσεις σωστά.

 

Θέλεις πρόταση και για κιθάρα, μικρόφωνα, μόνιτορ κλπ; Δεν έχεις πει το μπάτζετ, δεν έχεις αναφέρει τι υπολογιστή έχεις, τι χώρο έχεις, τι θέλεις να επιτύχεις, σε ποια ποιότητα κλπ κλπ κλπ.

 

Εγώ καλοπροαίρετα μπορώ να σου γράψω ότι μπορώ αλλά νομίζω ότι είσαι πολύ πολύ μακρυά από το να κάνεις αυτό που θες μιας και δεν έχεις την απαιτούμενη γνώση στο λίνουξ γενικά. Γιατί πες άντε και έβαλες το μιντ με τον οδηγό, άνοιξες και ένα φόρουμ και διάβασες, άντε και έβαλες και το Ubuntu studio και έβαλες και τα προγράμματα με τις κάρτες και τα πάντα και με τα χίλια ζόρια, γιατί τόσα θα είναι, το έκανες να δουλέψει. Μετά πως θα το συντηρήσεις; Θα σου πρότεινα λοιπόν να μάθεις καλύτερα τη διανομή που χρησιμοποιείς και το τερματικό, αλλά και να δεις κάποιες άλλες διανομές πχ arch, που θα σε αναγκάσει να χρησιμοποιήσεις τερματικό και να μάθεις εντολές και όχι να μείνεις στην "ευκολία" που νομίζεις πως έχεις τώρα. Οι ελληνικές και ξένες λίνουξ κοινότητες είναι πλήρως ενεργές και πρόθυμες να σε βοηθήσουν, όπως επίσης θα βρεις εξαιρετικές τεκμηριώσεις και handbooks για διανομές και εφαρμογές. Άρχισε το διάβασμα από τα βασικά ώστε να μάθεις πως λειτουργεί το λειτουργικό σου και βήμα βήμα προχωράς.

 

Καλό κουράγιο, φιλικά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλά, η χρήση του terminal θα ειναι το τελευταίο ίσως των προβλημάτων...

 

Άνθρωπος που αποφεύγει το command line δεν υπάρχει περίπτωση να τα βγάλει πέρα με τις οδηγίες που θα βρει για να σετάρει το μηχάνημα να λειτουργεί ως home recording

 

Άσε που  πολλές οδηγίες θα θεωρούν ως δεδομένο ότι ξέρει αρκετά από command line, και θα είναι και λογικό

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ευχαριστω για τις απαντησεις!

χρησιμοποιώ linux 2-3 χρόνια,χωρις να εχω καμια σχεση με υπολογιστες γενικα, μόνο και μόνο για αυτό που είναι, ,πες αν θες ''ιδεολογικά''  στηρίζω όσο μπορώ όλη τη φάση με το open source .ειχα ubuntu πήγα σε mint.και τα δυο εχουν ευχρηστο περιβάλλον οποτε με καλυπτουν, ετσι δεν μου χρειαστηκε να μαθω κατι παραπανω,δεν με ενδιαφερει κ πολυ. τωρα αν το θεμα studιο με αναγκασει να παω σε τετοια μονοπάτια δεν ξερω.Η αλήθεια είναι πως απλα παιζω μουσικούλα κ ηρθε η αναγκη για προσπάθεια ηχογραφησης, αυτο που θελω να πω ειναι οτι δεν θελω ,για την ωρα τουλαχιστον ,να εμβαθύνω στα linux, θελω  να ηχογραφώ με ενα καλό για ερασιτεχνη αποτελεσμα και να πειραματιστώ σε samples loops kai drums καθαρα μεσα απο προγραμμα,επισης ερασιτεχνικά.δεν εχω αυταπάτες για τελειο ήχο με χαμηλό κόστος αυτα δεν γινονται .

 

οσο αφορα το μπατζετ δεν έχω ιδέα γι αυτο ρωτάω πρωτα να μου πείτε στη δικη μου περιπτωση τι ειναι πιο χρησιμο πχ για οργανο ακουστικό αλλά κα για φωνη με συμφέρει δυναμικό η πυκνωτικό και όταν δω τιμούλες σας ξαναρωτάω για συμβουλές αγορας.

 

to laptop ειναι 2.4GHz Intel Core i5-460M, 4.00GB RAM,500GB disk

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Άνθρωπος που αποφεύγει το command line δεν υπάρχει περίπτωση να τα βγάλει πέρα με τις οδηγίες που θα βρει για να σετάρει το μηχάνημα να λειτουργεί ως home recording

 

Άσε που  πολλές οδηγίες θα θεωρούν ως δεδομένο ότι ξέρει αρκετά από command line, και θα είναι και λογικό

 

 

Ναι μωρέ, απλώς θέλω να πω ότι πιο πιθανό είνια να χαλάσει το όλο εγχείρημα λόγω κάποιας ανυπερβλυτης ασυμβατότητας ή low level προβλήματος (πχ έλλειψη / ασυμβαατότητα drivers /λογισμικού) παρά επειδή ο χρήστης δεν τα κατάφερε με την κονσόλα, δεδομένου του πλούτου πληροφοριών που υπαρχουν στο νετ.

 

Αλλα μη μασάς, Τάσο :)

Το Ξεκούρδιστο Πορτοκάλι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αλλα μη μασάς, Τάσο :)

 

Μπααα.. μάσα, καλύτερα.

 

Ακόμη και αν/όταν λύσεις όλα τα επιμέρους τεχνικά προβλήματα, θα σκοντάψεις σε ένα άλυτο : δεν υπάρχει αξιοπρεπές DAW για το Linux. Το καλύτερο είναι το Ardour, αλλά ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος γι' αυτό δεν φαίνεται να ενδιαφέρεται για το πόσο "πίσω" έχει μείνει το πρόγραμμα, το οποίο εξακολουθεί να προσφέρει ελάχιστες δυνατότητες, λιγότερες από ένα hardware πολυκάναλο εγγραφέα ήχου.

 

Έχοντας σημαντική πείρα, σε διαβεβαιώνω ότι θα απογοητευθείς, ειδικά εφ' όσον παραδέχεσαι ότι δεν γνωρίζεις από υπολογιστές και terminal, δύο προϋποθέσεις απαραίτητες για το λειτουργικό σύστημα με το οποίο καταπιάστηκες, αν θέλεις να κάνεις μουσική με αυτό.

 

 

Reading The Fucking Manual

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είχα προσπαθήσει κι εγώ να στήσω ένα Linux Daw αλλά εγκατέλειψα γρήγορα ... οι λόγοι είναι δυστυχώς πολλοί ...

 

Ο πρώτος λόγος ηταν η πολύ-πολύ περιορισμένη hardware συμβατότητα ... Δεν γίνεται να αγοράσω μια μέτρια κάρτα μόνο και μόνο επειδή μπορεί να "παίξει" σε Linux ... ή να μην εκμεταλεύομαι όλα τα χαρακτηριστικά της καλής μου κάρτας (πχ. πολυκάναλες κάρτες) γιατί το Linux υποστηρίζει μόνο 2 από τα κανάλια της ...  :-\

 

Ο δεύτερος λόγος είναι η έλλειψη από Plugins  :-\ ... Κακά τα ψέματα, η Steinberg (με τα VST και VSTi Plugins) έχει δημιουργήσει μια κατάσταση όπου οι εταιρείες του χώρου "ξεσκίζονται" για να δημιουργήσουν καλύτερα, φτηνότερα και με τη μικρότερη επιβάρυνση του PC προϊόντα ... με το Linux απλά ξαναγυρίζεις στην εποχή των σπηλαίων ...  ::)

 

Ο τρίτος λόγος είναι η αξιοπιστία/υποστήριξη ... στο χώρο των PC και των Mac υπάρχουν μεγάλες εταιρείες (που στηρίζουν τα προϊόντα τους και σε hardware και σε software), στρατιές από χρήστες που εντοπίζουν τα λάθη με τη μία και εκτεταμένη χρήση (επαγγελματική και σπιτίσια). Στο Linux τα πράγματα είναι σε εμβρυακό επίπεδο ακόμη ...  :-X

 

Κακά τα ψέματα, το Linux δεν είνα ακόμη για Audio εφαρμογές ... ίσως μόνο σε προσωπικό επίπεδο και για "περιορισμένη" (από τα εργαλεία) χρήση ...

 

/Πέτροc  8)

 

ΥΓ. Λατρεύω το Linux (Ubuntu), έχω Web Server μόνιμα αναμένο  :P , η υποστήριξη και οι λύσεις που βρήκα σ΄αυτό το χώρο είναι ανυπέρβλητες νομίζω ... αλλά audio ... όχι ακόμη ...  ::)

Πέτροc

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου