Προς το περιεχόμενο

Χαμένοι στην υπερπροσφορά οργάνων


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα σε όλους. Το παρακάτω θέμα αφορά έναν προβληματισμό που μου δημιουργήθηκε στα πλαίσια μιας πρόσφατης αναζήτησης οργάνου. Παρότι είμαι σχετικά μικρός σε ηλικία έχω παρατηρήσει την τελευταία δεκαετία μια τεράστια αλλαγή στην βιομηχανία των μουσικών οργάνων. Ειδικά τα τελευταία 5 περίπου χρόνια παρατηρώ ότι υπάρχει πολύ μεγαλύτερη προσφορά και ποικιλία από ποτέ, ιδιαίτερα σε mid-low tear όργανα, τα οποία, στις πλείστες όσες των περιπτώσεων είναι καλά όργανα. Τα mid to low end μοντέλα πολλών εταιρειών είναι πλέον εξαιρετικά όργανα που μπορούν να καλύψουν άνετα τις ανάγκες και επαγγελματιών μουσικών και αυτό ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ. Πρακτικά σημαίνει ότι η πρόσβαση σε ποιοτικά/ότερα όργανα είναι πολύ πιο εύκολη. Σε αυτό το σημείο να τονίσω ότι δεν είμαι επαγγελματίας μουσικός αλλά λίγο πολύ, όπως οι περισσότεροι εδώ μέσα έχω κατά καιρούς παίξει με πάρα πολλά όργανα (ακριβά, φτηνά, επώνυμα, ανώνυμα, γνωστά, άγνωστα κλπ), πολλά δε από αυτά είχα και την τύχη να τα έχω στην κατοχή μου. Διαβάζοντας πρόσφατα το θέμα για το thomann και της 25η Μαρτίου (το οποίο δεν είχα πάρει χαμπάρι διαφορετικά θα αγόραζα κι εγώ χορδές :) ) είδα ότι κάποιος πρότεινε αυτή την κιθάρα https://www.thomann.de/gr/fender_sq_cv_60s_custom_tele_3_sb.htm η οποία προσωπικά μου φαίνεται υπέροχη και είναι πολύ κοντά σε αυτό που ψάχνω τον τελευταίο καιρό, εξαιτίας όμως φόρτου εργασίας και έλλειψης χρόνου ήταν ένα μοντέλο που δεν είχα προσέξει. 

 

Θέλω να καταλήξω στο εξής: παρότι είναι πάρα πολύ καλό ότι υπάρχουν πλέον καλοφτιαγμένα όργανα σε οικονομικότερες τιμές η  προσφορά της αγοράς είναι τόσο μεγάλη που κάποιος που δεν έχει αρκετό χρόνο (δουλεύω 13-15 ώρες ημερησίως) χάνεται στον όγκο των πληροφοριών! Ψάχνοντας μια κιθάρα των 300-500 ευρώ μπορείς να ψάχνεις για ΗΜΕΡΕΣ κυριολεκτικά και να μην βγάζεις άκρη. Όταν έχεις τον χρόνο είναι πολύ ωραία ενασχόληση, όταν όμως δεν τον έχεις νοιώθεις λίγο σαν να πνίγεσαι από την πληροφορία! 

 

Όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι λίγο με τις αγοραπωλησίες πριν από 10+ χρόνια διάβαζες 2 περιοδικά κιθάρας και ήξερες τι έπαιζε, τα προϊόντα ήταν λιγότερα βέβαια λιγότερες ήταν και οι επιλογές....

 

Σε αυτό το σημείο να ευχαριστήσω και τους real heroes που είναι οι reviewers οι οποίοι χωρίς να έχουν τίποτα να κερδίσουν (οι reviewers του φορουμ τουλάχιστον) αφιερώνουν τον πολύτιμο χρόνο τους για να κάνουν εμάς του υπολοίπους σοφότερους. 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

9 λεπτά πριν, Kostis Poulis είπε

Ψάχνοντας μια κιθάρα των 300-500 ευρώ μπορείς να ψάχνεις για ΗΜΕΡΕΣ κυριολεκτικά και να μην βγάζεις άκρη

Γι' αυτό υπάρχει το noiz. Για να μάθεις ότι η ΦέντερΣτρατ με 9-42 χορδές είναι η καλύτερη και να μην ψάχνεις τζάμπα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

κάπως έτσι είναι (όχι για την φέντερ) αν και η περιορισμένη εγχώρια αγορά στενεύει τις επιλογές. Δλδ μοντέλα που βλέπεις σε σαιτ, μπορεί να μην είναι διαθέσιμα στην Ευρώπη και το κόστος εισαγωγής να είναι τεράστιο. Οπότε μάλλον τα περισσότερα καταλήγουν να είναι eyecandy και απλά αγοράζουμε ό,τι είναι διαθέσιμο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Yannis Methenitis changed the title to Χαμένοι στην υπερπροσφορά οργάνων

Η ελευθερία επιλογών δεν είναι κακό πράγμα. Επίσης μιλάς για κάποιον που έψαξε μέσω ίντερνετ που κυριολεκτικά μπορείς να συνδεθείς με όλα τα σημεία της Γης. Μιλάς και για ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα παγκοσμίως. Παλιά είχες μόνο το τοπικό κατάστημα που συνήθως ήταν Νάκας που ήσουν τυχαιρός αν έχεις κοντά σου, και στις πιο μικρές πόλεις ένα μαγαζί που είχε 15 κιθάρες που ούτε οι μισές δεν ήταν ηλεκτρικές, 10 μπουζούκια και μαντολίνα, άντε και καναδυο πλήκτρα σκονισμένα κάπου μέσα μέσα έτσι για το καλό.

Περισσότερες επιλογές, μεγαλύτερη πιθανότητα να βρείς ακριβώς αυτό που ψάχνεις, εφόσον ξέρεις τι θες. Τα πράγματα δυσκολεύουν για τους πιο αρχάριους που δεν ξέρουν τα πολύ τεχνικά, αλλά αυτοί θα πάνε περισσότερο με το χρώμα/σχήμα και αν ο αγαπημένος τους κιθαρίστας παίζει με την ίδια μάρκα, που συνήθως θα είναι Fender, Gibson ή Ibanez.

Εσύ έπεσες στη Fender που έχει μακράν τα περισσότερα μοντέλα σε όλες τις τιμές. Εγώ που ήθελα συγκεκριμένα πράγματα και δεν κοιτούσα τη μάρκα καθόλου, βρήκα μόνο 1 κιθάρα, μετά από 1 χρόνο ψαξίματος, η οποία έγινε προπαραγγελία τη μέρα που ανακοινώθηκε. Μακάρι να είχα περισσότερες επιλογές όπως έχει η Fender. Ναι οκ θα μπορούσα να πάρω custom shop και να δώσω 3-4 χιλιάρικα, αλλά οκ δε τα είχα και το επίπεδό μου δε τα αξίζει ακόμα. Όταν θα φτάσω εκεί, νομίζω αυτά που θα ψάχνω θα είναι ακόμη πιο συγκεκριμένα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Alex προφανώς και είναι καλό το ότι υπάρχει ποικιλία αλλά το να παίζεις πολύ καιρό και ξέρεις τι ταιριάζει στο χέρι σου δεν σημαίνει ότι σταματάς να ψάχνεσαι. Δεν μου χρειάζεται 8η κιθάρα αυτή τη στιγμή αλλά πάντα ήθελα μια tele με rosewood. Δεδομένου ότι δεν μπορώ στην παρούσα φάση να δώσω 1800 ευρώ να πάρω αυτή που έχει λυσσάξει να προτείνει ο SF ξεκίνησα να ψάχνω κάτι άλλο. Φυσικά η αναζήτηση έχει να κάνει και με το ύφος που παίζεις, αν ας πούμε μου πεις εγώ είμαι heavy metalas αριστερόχειρας και παιζω με 8χορδη ναι λογικά οι επιλογές σου θα είναι πολύ περιορισμένες διαφορετικά το gear hunting είναι καθαρά διασκέδαση. Περίτρανη απόδειξη των παραπάνω αποτελεί το γεγονός ότι όλοι οι γνωστοί επαγγελματίες κιθαρίστες έχουν πάρα πολλές κιθάρες! Δεν είναι οτι ο Vai δεν ξέρει ότι του κάνει η Jem αλλά..... 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 λεπτό πριν, Kostis Poulis είπε

Δεν είναι οτι ο Vai δεν ξέρει ότι του κάνει η Jem αλλά...

Ο Steve Vai έχει πολλές κιθάρες 1ον (και κυριότερον) γιατί μπορεί, και 2ον γιατί είμαι σίγουρος ότι σε κάθε κιθάρα έχει κάτι το διαφορετικό - και αυτό γιατί, μπορεί. Στο επίπεδο του Vai μπορείς να έχεις και μια κιθάρα σαν έργο τέχνης να κάθεται στον τοίχο. Δεν καταλαβαίνω πάντως γιατί να υπάρχει πρόβλημα στην υπερπροσφορά. Δε νομίζω να έχω δει 2 απόλυτα ίδιες κιθάρες και να "μπερδεύτηκα" με κάποιο τρόπο. Το θέμα είναι, ή ξέρεις τι θες και ψάχνεις κάτι όσο πιο κοντά γίνεται, ή απλά παίρνεις κάτι σύμφωνα με την εμφάνιση, τη φήμη, και σίγουρα την τιμή.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πράγματι μπορεί o Vai, όπως μπορούν και εκατοντάδες άλλοι πολλοί όμως από αυτούς παίζουν με διαφορετικά όργανα γιατί τους δίνουν κάτι διαφορετικό! πχ o Paul Davids ο οποίος μου είναι ιδιαίτερα συμπαθής. Επίσης ο vai μπορεί να τις έχει σαν έργο τέχνης αλλά αν πρόσεξες τις έχει όλες με περασμένες φρέσκιες χορδές και κουρδισμένες! Και στο σχετικό thread gear list να πας θα δεις ότι οι πλείστοι όσοι από εμάς έχουν περισσότερες από μια κιθάρες, ακριβώς επειδή η κάθε μία σου δίνει κάτι διαφορετικό. Κι εμένα αν μου έλεγες να μείνω με ΜΙΑ θα σου έλεγα μια συγκεκριμένη στρατ με μειπλ συγκεκριμένο μανικι, μαγνήτες κλπ Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θέλω να δοκιμάσω κι άλλες κιθάρες. Εάν εσύ έχεις βρει το holy grail σου και είσαι και ευχαριστημένος με αυτό και δεν χρειάζεται να ψάξεις τίποτα άλλο τότε είσαι εξαιρετικά τυχερός. Το πρόβλημα με την υπερπροσφορά είναι ότι χάνεσαι στην απέραντη πληροφορία και το μόνο σωσίβιο κατά τη γνώμη μου είναι η συμβολή και βοήθεια των υπολοίπων μουσικών που ακριβώς επειδή έχουν λίγο πολύ το ίδιο πρόβλημα με τα reviews σε ενημερώνουν αν αξίζει να δώσεις τα λεφτά σου σε ένα συγκεκριμένο προιόν. Παρά ταύτα σε περίπτωση που δεν έγινε κατανοητό το ξαναλέω ότι η προσφορά έχει κάνει ΚΑΛΟ στους κιθαρίστες ειδικά αφού πλέον υπάρχουν καλά όργανα σε πολύ προσβάσιμες τιμές!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Άρα δηλαδή το πρόβλημα είναι σε αυτούς που θέλουν να πειραματιστούν με κάτι καινούργιο ή/και διαφορετικό? Και πάλι όμως δεν υπάρχει ένας μπούσουλας? Δηλαδή, λες οκ, θέλω Tele, οπότε ψάχνεις Tele. Εφόσον πας εκεί, σίγουρα κάποια χρώματα δε σου αρέσουν ή έχεις ήδη κάτι παρόμοιο. Επίσης είναι και το εύρος τιμών. Μετά μπορεί να είναι το σετ μαγνητών που έχει πάνω, ή το bridge, ή τα knobs.

 

Θέλω να πω, ότι όλο και κάτι θα έχει που θα προτιμήσεις περισσότερο εν τέλει. Αν πάλι θες απλά Tele και χάνεσαι γιατί δεν έχεις άλλες συγκεκριμένες προδιαγραφές στο μυαλό σου, τότε οκ, εκεί πρέπει να πας με τη φήμη, τα reviews, και αν και εκεί δε βρίσκεις άκρη, τότε μάλλον πρέπει να το παίξεις κορώνα-γράμματα. Νομίζω ότι πάντα κάτι θα υπάρχει να σε χαλάει ή να σε φτιάχνει, ακόμα και αν μιλάμε για πειραματισμό.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου