Προς το περιεχόμενο

Ήχος στο YouTube


killbill

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Έχω παραλάβει σε αρχείο wav την ηχογράφηση τραγουδιού που έγινε σε στούντιο. Η ποιότητα ήχου εξαιρετική! 

Αν φτιαξω ένα video (βασικά μια εικόνα-εξωφυλλο) με την μουσική να παίζει από πίσω, και στη συνέχεια ανεβάσω το video στο YouTube, ο ήχος δεν θα αλλοιωθεί?? 

Το YouTube φαντάζομαι εφαρμόζει κάποιου είδους συμπίεση - επεξεργασία των αρχείων που ανεβάζεις, άρα μηπως ο ήχος θα επηρεαστει και δεν θα είναι ο ίδιος όπως τον ακούω από το wav αρχείο που πήρα από το στούντιο???? 

Ισχύει αυτό?? 

Αν ναι υπάρχει κάτι που πρέπει να κάνω πριν ανεβάσω το video στο YouTube? 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το YouTube  θα κάνει τα δικα του χωρις να  σε ρωτήσει 

  • Χαχα 1

με σήμα το μπιφτέκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1: Μόνο το να ενσωματώσεις ένα αρχείο ήχου σε ένα βίντεο, αυτό και μόνο θα αλλάξει την κωδικοποίησή του. Συνήθως αυτό είναι είτε MP3 είτε AAC. Και τα δύο έχουν παρόμοιες προδιαγραφές συμπίεσης. Αν βάλεις στο βίντεο το αρχείο wav, φυσικά θα έχεις όσο καλύτερο αποτέλεσμα γίνεται. Για βίντεο, συνήθως προτιμάται το h.264 codec (.mp4).

 

2: Κάθε πλατφόρμα συμπιέζει τα αρχεία με τα δικές της προδιαγραφές (codecs), και στο οπτικό αλλά και στο ακουστικό υλικό. Το YouTube για τον ήχο χρησιμοποιεί το codec opus, και δε μπορείς να κάνεις κάτι γι αυτό. Όσο καλύτερα τα source αρχεία, τόσο μικρότερη η πιθανή απόκλιση.

*Υπάρχουν streaming πλατφόρμες που μπορείς να ανεβάσεις και να ακούσεις υψηλής ποιότητας αρχεία (.wav ή .flac) όπως το Tidal.

 

3: Ένα Wav δεν είναι συμπιεσμένο, αλλά ένα mp3, aac ή opus είναι. Αυτό δε σημαίνει ότι ο μέσος χρήστης θα καταλάβει διαφορά, εκτός αν ακούει από monitor ακουστικά ή ηχεία υψηλών προδιαγραφών, και σε ψηλές εντάσεις. Το χειρότερο που μπορεί να ακουστεί είναι το έντονο Dithering, που είναι θόρυβος που ακούγεται στις χαμηλές εντάσεις. Αυτό γίνεται όλο και χειρότερο όσο μεγαλύτερη συμπίεση έχουμε. Αν διαλέξεις mp3 στο μεγαλύτερο bitrate (320), τότε δε θα υπάρχει θέμα. Αν όμως ακούσεις ένα mp3 128, τότε είναι πολύ διακριτός ο θόρυβος, ειδικά όταν πχ παίζει μόνο μια ακουστική κιθάρα.

 

4: Το μεγαλύτερο κομμάτι που πρέπει κάποιος να δώσει έμφαση και προσοχή είναι το loudness, το πόσο δυνατά ακούγεται το κομμάτι. Αυτό μετριέται σε LUFS, και κάθε πλατφόρμα έχει τα δικά της όρια. Στο YouTube και Spotify πχ είναι περίπου -14 integrated LUFS, (integrated = μέσος όρος). Αυτό γίνεται έτσι ώστε όλα τα κομμάτια πάνω κάτω να έχουν την ίδια ένταση. Ένα χαμηλότερο (πχ -20) θα αυξηθεί σε ένταση, ενώ ένα ψηλότερο (πχ -6) θα χαμηλώσει, για να μη κουφαθεί κανένας και όλα να είναι σε ισορροπία. Η διαδικασία για να πετύχεις το βέλτιστο loudness γίνεται στο mastering. Κάποιοι mastering engineers βγάζουν διαφορετικά αρχεία για κάθε πλατφόρμα.

image.png.a31cae86d5eaa70315aff3d432847892.png

Ένα παράδειγμα στο YouTube (αν πατήσεις δεξί κλικ-stats for nerds σε κάποιο βίντεο):

Volume: Η ένταση του video player
Normalized: Το πόσο συνολικά ακούγεται από το original. Σε αυτό σημαίνει ότι η ένταση έχει μειωθεί κατά 19%.

Από κάτω βλέπεις τα video και audio codecs που χρησιμοποιεί το βίντεο που βλέπεις.

 

5. Αν στο κομμάτι έχει γίνει σωστή μείξη, σωστό mastering, και δεν έχει πάει κάτι λάθος στην ενσωμάτωση σε βίντεο, τότε μια χαρά θα είναι!

Επεξεργασμένο από Alex Raptakis
  • Like 12
  • Ευχαριστώ 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

10 ώρες πριν, killbill είπε

άρα μηπως ο ήχος θα επηρεαστει και δεν θα είναι ο ίδιος όπως τον ακούω από το wav αρχείο που πήρα από το στούντιο???? 

 

1.Δεν θα ειναι.

2.Σιγα μη καταλαβει τη διαφορα το 99,9% αυτων που θα το ακουσουν.

9 ώρες πριν, Alex Raptakis είπε

5. Αν στο κομμάτι έχει γίνει σωστή μείξη, σωστό mastering, και δεν έχει πάει κάτι λάθος στην ενσωμάτωση σε βίντεο, τότε μια χαρά θα είναι!

 

αΦΤο.

  • Ευχαριστώ 1

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

θα προσθέσω ότι ο κίνδυνος για την μεγαλύτερη επέμβαση από την εκάστοτε πλατφόρμα δεν είναι το ότι θα γίνει συμπίεση ή μετατροπή από ασυμπίεστο σε συμπιεσμένο αλλά κυρίως, ΑΝ το κομμάτι μας απέχει πολύ από το στάνταρ των -14 LUFs που πλέον είναι αποδεκτό από όλες τις πλατφόρμες θα υποστεί ένα remaster in a (black) box ώστε να ταιριάζει ηχητικά-σταθμικά με τα υπόλοιπα της πλατφόρμας.

Οπότε εάν νοιάζεστε (...λέμε τώρα) για την ποιότητα του κομματιού σας φροντίστε από μόνοι σας να το φέρετε κοντά στα -14

  • Like 1

με σήμα το μπιφτέκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου