Προς το περιεχόμενο

Tape vs Digital nr 17898


manosx

Προτεινόμενες αναρτήσεις

 Μπηκα σημερα στο noiz, πρωτο πραγμα που ειδα κατι γαλοτσες για το big bang, Ε ΟΧΙ, δε θα τσακωνομαστε για αυτα, εχουμε και δικα μας αλυτα φιλοσοφικα προβληματα.

 

 Οριστε ενα ωραιο βιντεο που πετυχα, ως αφορμη για ξεκολλημα.

 

 

 

  • Like 3
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Σίγουρα υπάρχει διαφορά μεταξύ tape-digital (δε θα είμαι εγώ αυτός που θα πει for better or worse), αλλά επειδή είναι λίγο μη-ρεαλιστικό και μη-πρακτικό το να έχεις τέτοιο setup στο σπίτι, θα πω ότι υπάρχουν πλέον πολύ ωραία tape emulations που τουλάχιστον θα σε φέρουν στο vibe.*

 

*Πάντα για budget home recording και όχι αν είσαι ο SF 😁

 

 

Το έχω αγαπήσει το συγκεκριμένο πλαγκίνι, πολύ μουσικό.

More is more. Yngwie Malmsteen

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 ώρες πριν, manosx είπε

 Οριστε ενα ωραιο βιντεο που πετυχα, ως αφορμη για ξεκολλημα.

Αυτο το θέμα βρήκες για ξεκόλλημα? Τι θα ανεβάσεις μετά? "CD vs LP" για να...ξεκολλήσουμε ακόμα περισσότερο?😁 Στο θέμα τώρα, sorry αλλά δεν θα κάτσω μέσα σ'αυτή τη ζέστη και εν έτει 2023 να δω ένα 14λεπτο βίντεο με θέμα "Analog vs Digital". Αυτά τα θέματα είναι λυμένα εδώ και δεκαετίες, τώρα αν κάποιοι γουστάρουν να ζουν στην ηχητική ουτοπία/κοσμάρα τους, κανένα πρόβλημα. Είναι τζάμπα κόπος και χρόνος να συζητάμε για τα φετιχιστικά γούστα κάποιων.😌

Ανοίγω όμως σακουλάκι popcorn και αναμένω.

 image.gif.fdc4d49aabf6f2a58573357db8539a39.gif

Specs talks, M🐮🐮gs walks

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 Ειναι πολυ ωραιο βιντεακι, ψυχραιμο, καλοφτιαγμενο και αντικειμενικο.

 

 Η ηχητικη διαφορα ειναι υπαρκτη, αλλα οχι και τιποτα το εξωφρενικο. Αναμενομενη θα την ελεγα. Ενα bump σε μπασα, ενα ελαφρυ κομπρεσσαρισμα, τα γνωστα, τιποτα το σουπεργουαο, αν επρεπε να φερουμε και τον ηχο του υ ψηφιακου εκει θα μπορουσαμε να το πλησιασουμε αρκετα με καποιο extra processing.

 

 Η τεραστια διαφορα ειναι στο κοστος, μιλαμε για εξαψηφιο νουμερο αν σκεφτουμε το οτι χρειαζομσστε εκτος απο 24καναλο, και κονσολες, processors κλπ. Αλλη μεγαλη διαφορα ειναι στις δυνατοτητες, το editing, το full automation and recall, το UNDO, και χιλια δυο αλλα πραγματα. Και βεβαια το κερασακι στην τουρτα ειναι η ευκολια χρησης, bedroom στουντιο μονο με το στρωμα πανω στην κονσολα θα μπορουσε να κανει κανεις 😆

 

 Και ολα αυτα για ενα bump στα μπασα και λιγο κομπρεσσαρισμα. 🤪🤒

  • Συμφωνώ 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωραίος ο λεγόμενος "αναλογικός" ήχος, κυρίως διότι ο ήχος είναι όντως "αναλογικό" φαινόμενο - κύματα αέρα που δονούν αντίστοιχα το τύμπανο στο αυτάκι μας. Ο ήχος, είναι αναλογικός, αποθηκεύεται ψηφιακά και μετά ξαναγίνεται αναλογικός ώστε να τον εμπειραθούμε.

 

Δυστυχώς, τα αναλογικά μέσα αποθήκευσης ήταν πολύ κατώτερα από τα ψηφιακά, από κάθε άποψη, οπότε ορθώς τα απέσυρε η Ιστορία, και ναι, το όλο θέμα έχει λήξει εδώ και δεκαετίες, μέχρι να βρεθεί κάτι άλλο στο μέλλον, ακόμη καλύτερο.

  • Συμφωνώ 2

Reading The Fucking Manual

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

παρεμπιπτόντως χαζεύοντας τον λίγο στο κανάλι του ένα όντως "φιλοσοφικοπρακτικά" χρήσιμο βίδεον του εν λόγω είναι αυτό

 

 

 

  • Like 1

δεν μιλάω αν δεν ξέρω... η σιωπή (μου) είναι χρυσός (στην τσέπη του άλλου)...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Το (πραγματικό) tape recording έχει τον δικό του ήχο. Δεν έχει σημασία αν είναι περισσότερο ή λιγότερο hi-end από μία ψηφιακή ηχογράφηση, ο κόσμος το προτιμάει γιατί θέλει αυτόν τον συγκεκριμένο χαρακτήρα μιας και με αυτόν τον συγκεκριμένο χαρακτήρα γράφτηκαν κάποια πολύ αγαπημένα του albums.

 

Για τον ίδιο λόγο μπορεί να προτιμάει να γράφει με ένα Roland Juno 6, ή με μια Les Paul ή με μια Ludwig Legacy, παρόλο που ούτε κι αυτά τα όργανα δεν έχουν καμιά σχέση με high end ήχο και με τις δυνατότητες του σήμερα. 

 

Είναι επίσης πάρα πολύ δύσκολο να πετύχεις σε emulation αυτό που δίνει το tape. Τα tape plugins δεν έχουν καταφέρει ακόμη να πιάσουν ούτε τα echo chambers του '60, πόσο μάλλον τα υπερμηχανήματα που ισχυρίζονται. 

 

Μετά από πολλές δοκιμές και αποτυχίες, προτιμώ να γράφω φορτώνοντας όσο λιγότερο τον ήχο με τέτοιου είδους plugins, . Παλιότερα συνήθως κατέληγα σε δυο τρία plugins με"χαρακτήρα" σε κάθε κανάλι (preamps, vintage eq, vintage comps, tape emulation) και στο τέλος δεν μπορούσε να βγει άκρη τί δίνει και τί αφαιρεί ποιο απ όλα αυτά. Οπότε γράφω και μιξάρω αποφεύγοντας όλα αυτά τα ψηφιακά subtleties.  Αν στο τέλος το budget τείνει στα 0€, μπορεί να βάλω κανα Nebula στο mastering και that's that.

Επίσης το να απαξιώνουμε το "Χ" ή το "Ψ" κομμάτι μιας ολόκληρης αλυσίδας αντιμετωπίζοντας το σαν κάτι αυθύπαρκτο δεν είναι σωστή οπτική. Ναι, αν πούμε πχ, έλα μωρέ πόση διαφορά έχει μια custom shop Les Paul απ την Epiphone και πόση ένας boutique μαγνήτης απ τους stock, και πόση ο handwired ενισχυτής απ την απλή του έκδοση και πόση το τάδε μεγάφωνο απ το Celestion και πόση οι stock λάμπες απ τις vintage Mullard και πόση έχει το τάδε αναλογικό εφέ απ΄ την πεταλιέρα και πόση έχει ο Neve προενισχυτής απ αυτόν του interface και πόση ο λαμπάτος compressor απ το VST και πόση το tape απ την καθαρή ηχογράφηση, κάθε φορά μπορούμε να απαντάμε "όχι πολύ". Αλλά θα στοιχηματίσω ότι η πρώτη αλυσίδα με τη δεύτερη όταν θα τις ακούσεις στο τέλος θα έχουν πολύ σημαντική διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα. 

 

Οπότε ναι, αν ήθελα να κάνω μια επαγγελματική ηχογράφηση με vintage χαρακτήρα, θα τα έδινα αυτά τα έξτρα χρήματα για να γράψω σε tape. Δεν είναι απλά "ένα bump στα μπάσα και λίγο κομπρεσσάρισμα" για μένα. 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

σεβαστή η θέση σου, αλλά για να καταλάβω (γιατί η "βάση" που πάντα μιλάμε εδώ είναι τα home περιβάλλοντα και το βατόν βέλτιστον)...

εσύ θα έπαιρνες άνετα π.χ. ένα U47 για να υλοποιήσεις το όποιο ηχητικό σου όραμα;

και για ποιον λόγο θα άξιζε τον κόπο και μια γκαρσονιέρα δώρο η διαφορά του από το nt1 στον δρόμο για τον φιλόδοξο στόχο σου να αναπαράγεις τι; τον ήχο των beatles χωρίς την μουσική τους ας 'ούμε (που θαλεγε και μια άλλη ψυχή);

 

 

 

ΥΓ δεν ακυρώνω (πόσο μάλλον ισοπεδωτικά) το hi end analog gear (δεν με παίρνει άλλωστε σαν επαγγελματία), αλλά έχοντας κάνει μύρια blind tests στον εαυτό μου και πολλούς άλλους (εξ αυτών και σε "αυθεντίες") από τις αρχές του 90 έως σήμερα, έχω βάλει πολύ νερό στο κρασί μου από την στιγμή που στην αλυσίδα αναπαραγωγής είναι πια αναπόσπαστο κομμάτι η όποια ψηφιακή μονάδα (ειδικά απωλεστική επί το πλείστον στο κρίσιμο target group)... εκτός αν μου πεις ότι θα ακούω το master tape μιας audiophile παραγωγής σε hi end open reel στου σπιτ' μ΄ να το συζητήσουμε σε βάθος (για το "vintage απωλεστικό" βινύλιο ούτε λόγος φυσικά)...😉

  • Συμφωνώ 2

δεν μιλάω αν δεν ξέρω... η σιωπή (μου) είναι χρυσός (στην τσέπη του άλλου)...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 Τα να θελεις να κανεις μια vintage ηχογραφηση, και να απευθυνθεις σε ενα αναλογο στουντιο, εχει μια λογικη. Βεβαια ειναι βεβαιο οτι αν εχεις κομματαρες που θα σαρωσουν, και full digital να τις εγραφες θα σαρωναν και παλι, ενω αν τα κομματια ειναι μετρια δε σε σωζει ουτε το abbey road. Αλλα αν θελεις τη μαγικη εμπειρια του παρελθοντος (ξου ξου μακρυα απο μας 😆 ), by all means do that.

 

 Το θεμα δεν ειναι τι θα διαλεξει ο πελατης ενος στουντιο, αλλα τι θα διαλεξει καποιος που θελει να φτιαξει ενα δικο του χωρο ηχογραφησης. Εκει ειναι το διλημμα, και επ αυτου νομιζω οτι και το συγκεκριμενο βιντεο δειχνει πως η ψηφιακη επιλογη ειναι σαφως ορθολογικοτερη.

 

 Αλλωστε, αν ενδιαφερομουν να ηχογραφησω καποιο project, την κυρια εμφαση θα την εδινα να βρω τον ΑΝΘΡΩΠΟ που θα το κανει, αν εισαι αρκετα τυχερος να βρεις τον καταλληλο ανθρωπο, ο εξοπλισμος περναει σε δευτερη μοιρα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου