Προς το περιεχόμενο

Αναβάθμιση ή προσαρμογή; 


Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Administrator

Πολλές φορές στις αγγελίες βλέπεις κιθάρες κυρίως, "αναβαθμισμένες" όπως λέει ο πωλητής.

Το βλέπεις σε φτηνές Squier που πωλούνται σαν καινούργιες αλλά και σε πιο ακριβά μοντέλα.

 

"Άλλαξα μαγνήτη που δεν μου άρεσε και έβαλα τον τάδε 300 ευρώ. Άλλαξα τη γέφυρα με μπρούτζινη και έβαλα Jumbo frets και strap locks." Άσε δε που ο μάστορας πήρε άλλα 200."

Σίγουρα προσπάθησε να φέρει την κιθάρα στα μέτρα του ο πωλητής. Θεμιτό.

 

Αναβάθμιση όμως λέγεται αυτό ή προσαρμογή; 

Χωράει κουβέντα.

 

Σε μια πολύ φτηνή κιθάρα (Bullet) ίσως είναι αναβάθμιση, μιας και τα υλικά αυτά θα είναι σίγουρα ποιοτικότερα και το γεγονός ότι ενας μάστορας τουλάχιστον τη ρύθμισε.

Σε μια Classic Vibe όμως;

Σε μια Vintera Road Worn '50s που στόχο έχει να αναπαράξει το look and feel μιας original;

Γιατι εγώ να θέλω το υβρίδιο που έχει στο νου του ο πωλητής;

Ξέρει καλύτερα απο τη Fender τι ζητάω; 

Οπότε το να ζητας και λεφτά για μια customized δική σου επιλογή που μπορεί να ακύρωσε και τον τίτλο ή τις προδιαγραφές που την κάνουν κάτι αυτη την κιθάρα, είναι τουλάχιστον άκυρο. Αν ήθελα εγω να πάρω μια με 60'ς specs και την έκανες εσυ ότι να'ναι, σόρι αλλά έχασε και όποια αξία είχε. 

 

Κάνω λάθος;

  • Like 3

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

12 λεπτά πριν, Yannis Methenitis είπε

Γιατι εγώ να θέλω το υβρίδιο που έχει στο νου του ο πωλητής;

Ξέρει καλύτερα απο τη Fender τι ζητάω;

Αν ο εν δυνάμει αγοραστής κάνει αυτή την σκέψη, τότε πάει να πει ότι η κιθάρα δεν τον ενδιαφέρει και πάει παρακάτω, ασχέτως από την τιμή που ζητάει ο πωλητής. 

 

Είναι κατά τη γνώμη μου λογικό, ο πωλητής να προσπαθήσει να ενσωματώσει ένα μέρος τους κόστος των οποίων τροποποιήσεων στη τιμή πώλησης, είτε επειδή δε θέλει να χάσει τα τελευταία που έδωσε είτε επειδή πραγματικά πιστεύει ότι η κιθάρα αναβαθμίστηκε. 

 

Αν έχει "λάθος" θα φανεί στη ζήτηση. Κι εκεί αναλόγως την ιδιοσυγκρασία του θα πράξει (ή δεν θα πράξει). 

 

Edit: Εγώ πάντως στην PRS που πούλησαν πριν μερικούς μήνες το κόστος της αλλαγής των τάσεων σε jumbo δεν το θεώρησα αναβάθμιση. Αλλά τροποποίηση και προφανώς δεν το "πρόσθεσα" στηβ τιμή.

 

Από ένα σημείο και μετά σε κάποια όργανα κινδυνεύεις να ρίξεις την αξία του με κάποιες αλλαγές. 

Επεξεργασμένο από mpamps
  • Like 2
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

43 λεπτά πριν, Yannis Methenitis είπε

Αναβάθμιση όμως λέγεται αυτό ή προσαρμογή;

 

Και τα δύο! Αναβάθμιση υποκειμενικά από την πλευρά του μονταδόρου, προσαρμογή αντικειμενικά για όλον τον κόσμο.

 

Υπάρχει πιθανότητα κάποιος να θέλει αυτό το ιβρυδικό όργανο ως έχει. Κάποιος άλλος, ανάλογα της τιμής, μπορεί να θεωρήσει συμφέρον να το αγοράσει ως είναι και να το διαλύσει στα εξ ων συνετέθη αν τον ενδιαφέρουν όλα τα μέρη. Βέβαια υπάρχει και μεγάλη πιθανότητα το όργανο να μείνει στα αζήτητα ακριβώς λόγω αυτών των επιλογών του κατόχου του.

 

Όμως, δεν μπορώ να πω με σιγουριά αν είναι πιο "τίμιο" να παρουσιάζεται ένα μονταρισμένο όργανο ως έχει, έστω και με συνοδεία επιθετικών προσδιορισμών όπως "βελτιωμένο, διορθωμένο, αναβαθμισμένο", ή να επανασκευάζεται σιωπηρά στην πρότερη κατάσταση και να διατίθεται προς πώληση χωρίς κανέναν επιθετικό προσδιορισμό έχοντας ήδη δεχτεί κάποια προσαρμογή. 🤔

 

Άρα η αναβάθμιση στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι καθαρά μαρκετινίστικη ορολογία, όπως π.χ. μπορεί κάποιος να πουλάει ένα sm58beta 180 ευρώ "γιατί είναι αμερικάνικο, και δεν ξαναβγαίνουν έτσι". Επαφίεται όπως πάντα (κατά τη γνώμη μου) στον αγοραστή να αποκωδικοποιήσει την αγγελία, τον πωλητή, το ίδιο το αντικείμενο προς πώληση και να αποφασίσει αν αξίζει το ρίσκο.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι μετατροπές δύσκολα "περνάνε" στην τιμή του μεταχειρισμένου. Από σπίτι μέχρι αυτοκίνητο μέχρι κιθάρα, συνήθως όλοι προτιμούν την καλύτερη δυνατή τιμή και από εκεί και πέρα τυχόν "μαζέματα" να γίνουν σε δεύτερο χρόνο κατά τα γούστα και το budget του νέου αφεντικού.

 

Ακόμα και σε κάποια περίπτωση πρακτικά αδιαφιλονίκητη... π.χ. μια καλή, επώνυμη γέφυρα για μπάσο χωρίς αισθητικές αποκλίσεις από την πρωτότυπη, ή μια εξάδα κλειδιά Schaller στη θέση των μαμίσιων μιας Affinity... και πάλι πιστεύω ότι το μαμίσιο και φτηνότερο θα φύγει πιο γρήγορα και πιο εύκολα από το πειραγμένο και ακριβότερο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, Yannis Methenitis είπε

 

Αναβάθμιση όμως λέγεται αυτό ή προσαρμογή; 

Χωράει κουβέντα.

 

 

Κάποιες αλλαγές, ανεβάζουν ποιοτικά κάποια όργανα αντικειμενικά, άρα μπορούν να θεωρηθούν αναβάθμιση.

Παράδειγμα, ηλεκτρικά, nut, γέφυρα, σε κάποια φθηνή σειρά που συνήθως πάσχει από χαμηλή ποιότητα hardware.

Όταν οι αλλαγές γίνονται με γνώμονα την ποιοτική αναβάθμιση του οργάνου, κρατώντας τον βασικό του χαρακτήρα όσο το δυνατόν αμετάβλητο, τότε είναι "αναβάθμιση".

 

Όταν όμως οι αλλαγές γίνονται για να φέρουν το όργανο στα μέτρα του κατόχου, (πχ "έβγαλα τον paf και έβαλα EMG, σκάφτηκε το σώμα για να μπει η μπαταρία, μου στοίχισε ένα 500άρικο"), τότε είναι σαφέστατα προσαρμογή, και ο δυνητικός αγοραστής ενός τέτοιου οργάνου, θα πρέπει να είναι της "ίδιας σχολής σκέψης" με τον πωλητή.

 

Από εκεί και πέρα, αν δεν σου κάνει το προσαρμοσμένο όργανο, δεν ασχολείσαι.

Αν ρωτάς σχετικά με την τιμολογιακή αντιμετώπιση ενός τέτοιου οργάνου από τον πωλητή, στην περίπτωση που πετύχει κάποιον αγοραστή με τα ίδια γούστα, τότε ίσως υπάρχει κάποια λογική, γιατί αν έκανε ο αγοραστής τις μόντες/αλλαγές, θα του κόστιζαν ακριβότερα.

 

Απλά, έτσι περιορίζεις αρκετά την πιθανότητα πώλησης.

 

Αλλά σκέψου τι γίνεται στα αυτοκίνητα.

Παίρνει ο άλλος ένα αυτοκίνητο και του αλλάζει τα φώτα, "πρόγραμμα, μπάρες θόλων, βαρελάκι, τούρμπισμα, κλπ" και ζητάει την μάνα του και τον πατέρα του όταν το πουλήσει (αφού το έχει ξεσκίσει πρώτα βέβαια).

  • Like 1

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν μιλάμε για φτηνές κιθάρες ΕΙΝΑΙ αναβάθμιση. 

Αν βγάλεις ας πούμε τα άθλια κλειδιά μιας Affinity και βάλεις Schaller Locking των 130 ευρώ και τους εξισου άθλιους κεραμικούς μαγνήτες και βάλεις Lindy Fralin των 300 ευρώ έχεις ρίξει 430 ευρώ σε μια κιθάρα που κάνει 180 ευρώ.

Καλύτερα όμως αν θες να την πουλήσεις να τα αφαιρέσεις και να τα πουλήσεις μονα τους γιατί αν περιμένεις να πουλήσεις την Affinity 600 EUR...crazy priest has named you...

 

Τώρα αν πας σε μια ακριβη κιθάρα με vintage specs και της αλλάξεις τα φώτα με μοντερνιες τοτε την έχεις χαλάσει. ...

 

Αν φυσικά πας και μοντιφικαρεις μια πραγματική vintage κιθάρα απλά την κατέστρεψες και εριξες την αξία της στα τάρταρα. 

Επεξεργασμένο από Superfunk
  • Like 4
  • Συμφωνώ 1

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

 

 

Οι μετατροπές σε μια κιθάρα (εγώ δε θα τις ονομάσω ούτε αναβαθμίσεις, ούτε προσαρμογές) πάντα σχεδόν αφαιρούν από την αξία του συνόλου των parts. Ως προς την προσέγγιση θα συμφωνήσω απόλυτα με τον Superfunk στη λογική του "κράτα τα original parts κι όταν έρθει η ώρα ξαναφέρε την κιθάρα σε stock και πούλα ξεχωριστά". 

 

Όμως υπάρχουν και οι πιθανές εξαιρέσεις. Πχ: Αν ο άλλος πουλάει μια Fender Player με αναβαθμισμένο wiring και τέλειο setup από μάστορα, σε τέλεια κατά τ' άλλα κατάσταση εγώ μπορεί να την προτιμήσω από μία καινούργια. Με βγάζει απ τον κόπο, μου γλυτώνει κι ένα 100ρικο που είναι το 20% της αξίας του οργάνου.

 

Οταν πηγαίνουμε σε πιο παρεμβατικές καταστάσεις, μαγνήτες, τάστα κλπ, αρχίζει κι αλλάζει το πράγμα. Πρέπει κατ αρχάς να συμπίπτουν τα γούστα με του ιδιοκτήτη. Αλλιώς δεν έχει νόημα. Πχ: αν την έχει κάνει ο Κακανιάρης Nitro σε ένα χρώμα που μου αρέσει, σίγουρα είναι αναβάθμιση. Αν έχει βάλει ο Οικονομάκης τάστα που με βολεύουν, τότε ναί με τρέλα σε σχέση με τη στοκ κιθάρα. Αν έχει κι ένα σετάκι Fralins, να τους πληρώσω κάτι τις. Κι άλλα πολλά...

 

Οι πιθανότητες όμως είναι ότι σε αυτές τις πιο παρεμβατικές καταστάσεις δεν θα υπάρχει απόλυτη αντιστοιχία γούστων, οπότε κάπου θα πρέπει να χάσει ο πωλητής κάτι παραπάνω. Είναι σα να πουλάς partscaster από ένα σημείο και μετά. Ξέρεις απ όταν την φτιάχνεις ότι είναι παντρειά, οπότε μετά δεν είναι πώληση, είναι διαζύγιο άρον άρον...

 

Πάντως για να μη μένουμε μόνο στις μετατροπές, υπάρχει μια πικρή αλήθεια που πρέπει να την αποδεχτούμε: Αν δε γράφει Fender, Gibson ή Martin επάνω, σίγουρα θα πονέσει στην μεταπώληση. 



 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

δεν νομίζω ότι μπορούμε να βάλουμε μυαλό στον οποιονδήποτε που θα μοντιφάρει προς το "καλύτερο" κατά τη γνώμη του κάποιο όργανο.

Η νοοτροπία υπάρχει και δεν μπορούμε να την ξορκίσουμε, όσο και να τα λέμε εδώ μεταξύ μας.

με σήμα το μπιφτέκι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση
×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου