Προς το περιεχόμενο

Budget καρτες ηχου, προενισχυσεις και DAC - 2024


odis13

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Κύριοι, τα φώτα σας. Έχω μπει σε σκέψεις για αγορά μιας κάρτας ήχου στα 250-300 ευρώ και έχω κάποιους προβληματισμούς σχετικά με το setup μου, τις απαιτήσεις μου και το τι υπάρχει στην αγορά. Ξεκινάω κατεβατό...

 

 

Αυτή τη στιγμή, ΔΕΝ έχω τυπικό home studio setup. Ο υπολογιστής μου (Windows 11), στον οποίο ακούω μουσική πρακτικά όλη μέρα είναι ενσωματωμένος στο hi-fi μου. Ο ήχος φέυγει απο το pc με ένα DAC Audioquest Dragonfly, παει σε εναν NAD 3120 και απο εκεί στα ακουστικά μου (AKG) ή στα ηχεία μου (Bower Wilkins 607). Στην παρούσα φάση ΔΕΝ προβλέπεται αγορά monitor κλπ. Δεν έχω ιδαίτερες αξιώσεις περι mixing/παραγωγής όπως θα εξηγήσω. Οι όποιες ηχογραφήσεις κάνω αυτή τη στιγμή γίνονται πάνω σε ένα Zoom R16 multitrack field recorder (που μπορει sort of kind of να ντουμπλάρει και σαν audio interface). Το στήνω, γράφω τα λιγοστά μου (συχνά ένα) track και μετά το αρχείο μπορεί να περαστεί στο PC για ένα βασικό editing/processing στο Cakewalk. Oι ηχογραφήσεις που με ενδιαφέρουν είναι κατα κύριο λόγο ακουστικών οργάνων. Στο 90% ακουστική κιθάρα, άντε και μερικά άλλα ακουστικά όργανα ή καμια ηλεκτρική στο τσακιρ κεφι. Μιλάμε δηλαδή για μια solo πηγή πάντα και 1 ή 2 πυκνωτικά.

 

Tι με χαλάει στο παρόν setup με τo R16: Οι προενισχύσεις του μηχανήματος είναι, πιστεύω, ολίγον τι ανέκδοτο. Ακόμα και απο πλευρας gain, με κάποια μικρόφωνα δυσκολεύομαι να πάρω υγιές σήμα χωρίς να μαξαρω το gain, το useful range ειναι κάπου στο 9-10 του gain knob και παλευώ κάθε φορα να βρω μια οριακή στάθμη που να μην είναι στα πατώματα πριν κλιπάρει. Ηχητικά, δεν λεει κάτι ιδιαίτερο προφανώς. Λογικό δεδομένου του τί είναι και πόσο κοστίζει το μηχάνημα. Έχουν υπαρξει oμως περιπτώσεις όπου έχω γράψει ακουστικές με την Apogee Duet φίλου και το raw σήμα (ίδιο οργανο/παικτης/χωρος/μικροφωνα/ακουστικα) ειναι μέρα με τη νύχτα, πανωλεθρια λεμε. Θέλω να δω λοιπόν αν υπάρχει δυνατότητα να γράφω κάπως καλύτερα απο πλευράς ADC/mic preamp. 

Τι με απασχολεί:

- 2 κανάλια mic preamp με phantom power, ιδανικά με ανεξάρτητη παροχή phantom για το κάθε κανάλι. Η ποιότητα των ADC και των προενισχυτών είναι το μείζων θέμα μου, δε με απασχολεί σχεδόν τίποτα άλλο παρα το να βρώ το όσο δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα στο συγκεκριμένο κομμάτι. Ξέρω ότι με αυτό το budget στο συγκεκριμένο θέμα δεν πάει μακριά η βαλίτσα αλλά λέμε τώρα.

- ποιότητα DAC/output.

 

Tι ΔΕΝ με απασχολεί:

- παραπάνω κανάλια in/out. Δεν τα χρειάζομαι, και αν τυχόν χρειαστούν υπάρχει το R16.

- MIDI. Δεν σκοπεύω να στήνω controllers, keyboards κλπ, δεν με απασχολεί.

- Software Bundles. Έχω το Cakewalk το οποίο κουτσα στραβά έμαθα και 4-5 plugin και κάνω τη δουλειά μου οκ, η οποία κατα 90% ξαναλέω είναι ένα stereo track ακουστικής με minimal processing. Το πόσα/ποιά DAW, VST, plugin κλπ έρχονται bundled με την κάρτα είναι ελάσσονος σημασίας στην παρούσα φάση. 

 

Απορίες λοιπόν.

 

1) Eίναι όλες οι κάρτες ήχου κάτω απο 300αρικο τόσο μάπα απο πλευράς προενισχύσεων που δεν έχει νόημα αυτο που πάω να κάνω, και καλύτερα να μαζέψω budget για Apogee/RME κλπ? Τείνω να πιστεύω πως όχι, τι διάολο μιας τελευταίας γενιάς 2κάναλη κάρτα του 250-300ρικου θα είναι κάπως καλύτερη ηχητικά από ένα 16κάναλο field recorder/mixer/ταπανταολα 10ετιας των 150 ευρω. Aλλά σας ακούω. 

 

2) Πως θα συγκρίνεται το output μιας τέτοιας κάρτας με το DAC που έχω ήδη? Οπως είπα, στο pc κυρίως ακούω μουσική παρά παράγω/γράφω. Οπότε, το να βγάλω το Dragonfly DAC μου και να το αντικαταστήσω με αυτο μιας νέας κάρτας μόνο για να δω (ακούσω) οτι δε μπιστάει το μασίνι το ίδιο καλά με πρίν θα είναι μια ξενέρα. Στην ανάγκη βάζω/βγάζω κατα το δοκούν αλλα είναι λίγο suboptimal αυτο. Έχει κανένας ιδέα του πως συγκρίνονται τα DAC τετοιας κατηγορίας καρτών σε σχέση με μηχανάκια τύπου Dragonfly, Cyrus Soundkey κλπ?

2b) Εν συνεχεια του παραπανω, πες ότι μου αρέσει παραπάνω για ακρόαση το τωρινό setup - ειναι λέτε εφικτό/θεμιτό να πάρω κάρτα ήχου για τα input της, με direct monitoring οταν χρειαστεί με τα ακουστικά πάνω της αλλα να διατηρήσω ως main audio output device του pc το παρών DAC ή το έχω χάσει τελείως?

 

Kοιταξα στα γρήγορα τι παίζει στην αγορά (δεν έχω παρακολουθήσει εδω και δεκαετία και βάλε το τι/πως) και έχω δει πέραν απο τα κλασσικά απο Focusrite, Steinberg κλπ τις παρακάτω δύο για τις οποίες θα ήθελα να ακούσω γνώμες, αν και φυσικά είμαι ανοιχτός σε άλλες προτάσεις και γενικότερα σχόλια, ειδικά πάνω στις παραπάνω ερωτήσεις.

 

SSL 2
SSL 2 – Thomann UK

Αυτή φαίνεται ιδανική για αυτό που ψάχνω και είναι και ιδιαίτερα φτηνή. Δεν έχω προφανώς αυταπάτες οτι θα πάρω SLL 4000 προενίσχυση με 150 ευρώ, αλλά λένε τίποτα ιδιαίτερο τα preamp της σε σχέση με άλλες? 'Η μοστράρει απλά το όνομα? Yπάρχει βλέπω και έκδοση SSL 2+ αλλά αν κατάλαβα καλά απλά έχει και MIDI in/outs που δεν με πολυενδιαφέρουν όπως είπα. Μου αρέσει και το form factor της.

Universal Audio Volt 276

Universal Audio Volt 276

Eνα πουλάκι μου είπε ότι αυτή είναι πολύ ενδιαφέρουσα κάρτα στην budget κατηγορία. Ισχύει? Λένε κάτι το ιδιαίτερο (συγκριτικά) τα preamp της και το built-in compressor? 

 

 

Σας μερσω και σας ακουω. 

Επεξεργασμένο από odis13
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

Σίγουρα οι κάρτες που αναφέρεις δεν έχουν σχέση με την κάρτα που ήδη έχεις.

Αλλά θα έλεγα να ξεκινήσεις από τα μικρόφωνά σου. Βρες τι ακριβώς φταίει.

Απ'ότι κατάλαβα αυτό που γράφεις στο R16 το μεταφέρεις σαν αρχείο στο PC σου και το ακούς μέσω της κάρτας.

 

Το ίδιο αρχείο που έχεις γράψει στο R16 όταν το μεταφέρεις στο PC ακούς αισθητή διαφορά μεταξύ των δύο;

Ποιό από τα δύο ακούς καλύτερα;

 

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator

Κατ' αρχάς @odis13, καμία από αυτές τις κάρτες δεν έχει ως δυνατό σημείο τα preamps/dac.

 

H πρώτη μου πρόταση φυσικά θα ήταν, αφού σου άρεσαν τόσο πολύ οι προενισχυτές της Apogee Duet, να βρεις μια μεταχειρισμένη τέτοια αλλά καταλαβαίνω ότι δε θες να φύγεις απ' το PC.

 

Επειδή λοιπόν έχω κάνει Α/Β tests στο ίδιο υλικό με μια Apogee Ensemble (κοντινή, λίγο καλύτερη από την Duet), μια Focusrite Forte (ίδια preamps με τις Clarett), μια MOTU Audio Express και μια Antelope ZenQ, να πως ακούστηκαν στα αυτιά μου:

 

1. H Apogee είχε το μεγαλύτερο punch απ' όλες και τα πιο σφιχτά μπάσα.

2. Η Focusrite σαφώς πιο μαλακό ήχο, πιο ζεστή με πιο απλωμένα μπάσα, πιο θολά transients όμως.

3. Η MOTU ήταν μια χαρά ουδέτερη, η πιο γρήγορη απ΄ όλες σε PC είχε όμως κάποιες αστάθειες στους drivers, όχι κάτι ιδιαίτερα ενοχλητικό, αλλά που και πού χρειαζόταν κανα restart.

4. Η Antelope ένοιωσα ότι ήταν η πιο καθαρή και πιστή στο υλικό, τα καλύτερα transients αλλά ψηλά στην προενίσχυση, η πιο θορυβώδης. Βέβαια έχει άπειρο gain.... Η Antelope επίσης έχει τον πιο πολύπλοκο τρόπο λειτουργίας στο PC, ιδιαίτερα αν πας σε Thunderbolt και Native Zero Latency plugins, πρέπει να έχεις γνώσεις και υπομονή.

 

Οι πρότασή μου σε αυτά τα χρήματα είναι η Focurite Clarett, αν μπορείς να γλυτώσεις τo ΦΠΑ ή τη βρεις μεταχειρισμένη. Θα έβαζα και καμιά Forte μεταχειρισμένη, μιας και στην ουσία είναι ίδιες -και μάλιστα η Forte έχει και πολύ καλύτερο design- αλλά η Forte δεν υποστηρίζεται πλέον σε drivers, φτάνει μέχρι W10.

 

Ακόμη κι αν χρειάζεται να δώσεις κάτι παραπάνω, για μένα αξίζει. Είναι άλλωστε πολύ κοντά:

https://www.audioshow.gr/focusrite-thunderbolt-audio-midi-interface?skr_prm=WyIzMGEwZDgwNS04YjM3LTRhYzUtOWJiMi1iZTQwYmJjNjc1NDYiLDE3MDYyNjcxOTUwMDMseyJhcHBfdHlwZSI6IndlYiIsImNwIjoiYiIsInRhZ3MiOiIifV0

 

Πολύ δύσκολο να ξενερώσεις με το DAC της Clarett σε σχέση με αυτό που έχεις. Δεν παίρνω όρκο γιατί δεν τα έχω ακούσει, αν συγκρίνω όμως με την Antelope τη διαφορά (που υπάρχει) νομίζω ελάχιστοι θα την καταλάβαιναν. 

 

 

 

 

 

 

  • Like 1
  • Ευχαριστώ 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Odis, έχει μεγάλη σημασία το αν γράφεις ένα (έστω stereo) track από το αν γράφεις περισσότερα στο Zoom. Εννοώ ότι ίσως δεν χρειάζεσαι καθόλου audio card, έτσι όπως το περιγράφεις.

 

  • Like 1
  • Συμφωνώ 1

Reading The Fucking Manual

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Είχα βάλει και εγώ στο μάτι την ssl2+, διαφορά είναι στο +1 stereo output, +1phones outup, midi I/O και διαφορές στον DAC, αν και ίσως ανεπαίσθητες. Απο τα όσα είχα δει σε αξιολογήσεις και εδώ και σε άλλα site ,πιθανό να τα αξίζει τα λεφτά της .Δε θα την αγοράσω όμως γιατί θέλω έστω και ένα line input για να καρφώσω το μίκτη. Οπότε σε συνδυασμό +1 stereo line input και +1phones output που το θεωρω απαραίτητο για ηχογραφήσεις φωνής σε home studio, κοιτάζω την native instruments komplete 6. Δεν γνωρίζω την ποιότητά της οπότε θα ήθελα και εγώ μία γνώμη επι τη ευκαιρία. 

  • Ευχαριστώ 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παρε αυτη και μην ασχοληθεις ξανα

 

https://www.ozon.gr/product/audient-id14-mkii/?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAzc2tBhA6EiwArv-i6aS0UwNzzz6e6UeSpiJEZMRsQ3KN4mGYsjlapQ_5wDoOenmeEqMDbRoCGusQAvD_BwE

 

εξαιρετικοι ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟΙ προενισχυτες με οσο gain θες για οποιοδηποτε μικροφωνο, αποκλειεται να μην σε καλυψει για την δουλεια που θες (εγω γραφω και φωνη απροβληματιστα με αυτην καθως και ολες τις ηλεκτρικες κιθαρες και μπασα). 

Επεξεργασμένο από Superfunk
  • Like 1

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

1 ώρα πριν, Μανώλης Χναράκης είπε

Αλλά θα έλεγα να ξεκινήσεις από τα μικρόφωνά σου. Βρες τι ακριβώς φταίει.

Απ'ότι κατάλαβα αυτό που γράφεις στο R16 το μεταφέρεις σαν αρχείο στο PC σου και το ακούς μέσω της κάρτας. Το ίδιο αρχείο που έχεις γράψει στο R16 όταν το μεταφέρεις στο PC ακούς αισθητή διαφορά μεταξύ των δύο; Ποιό από τα δύο ακούς καλύτερα;

Κοιταξε, δε θα έλεγα τόσο οτι υπάρχει πρόβλημα. Σιγουρα οχι με τα μικρόφωνα, έχουν δοκιμαστεί και αλλου και ειναι ΟΚ. Απλά είναι λίγο δύσχρηστο το σύστημα, δεν εκμεταλευομαι/χρειάζομαι αυτη τη στιγμή τα πολλά κανάλια του και αν μπορούσα να έχω κάτι πιο ευχρηστο και ευηχο θα με ενδιέφερε. 
Αυτο που γράφω στο R16 το μεταφέρω μετα στο PC και ακουγεται ΟΚ, απλα λιγο φτωχο/φλατ (παιγμενο DAC->NAD->AKG, η R16 φευγει μετα το data transfer). Αν το ακουσω απευθειας απο το R16 ακουγεται το ιδιο (οκ προφανως με καποιες μικροδιαφορες καθως αλλιως παιζουν τα ακουστικα πανω στο output του R16 και αλλιως στο pc/hifi), αλλα δεν υπαρχει καποια δραματική αλλαγη. 

Απλα συγκρίνοντας την καταγραφή αυτη με αυτή που πήραμε απο την Apogee η διαφορά ήταν τρομερά εμφανής και διερωτόμαι αν μπορώ να πλησιάσω κάτι τέτοιο με μια κάρτα αυτού του budget.


 

1 ώρα πριν, kpeyos είπε

Κατ' αρχάς @odis13, καμία από αυτές τις κάρτες δεν έχει ως δυνατό σημείο τα preamps/dac.

Nαι φυσικα, δεν ψαχνω κανα διαμαντι. Ρωτάω αν υπάρχει τυχόν ανάμεσα στις πατάτες κάποια πατάτα Νευροκοπίου, ειδικά σκεπτόμενος οτι η δικιά μου πατάτα είναι και μουχλιασμένη απο πάνω. 
 

1 ώρα πριν, kpeyos είπε

H πρώτη μου πρόταση φυσικά θα ήταν, αφού σου άρεσαν τόσο πολύ οι προενισχυτές της Apogee Duet, να βρεις μια μεταχειρισμένη τέτοια αλλά καταλαβαίνω ότι δε θες να φύγεις απ' το PC.

Aκριβως, το Mac ειναι no-go. Βλέπω οτι η Apogee Duet 3 πλέον υποστηρίζει και PC αλλά δεν έχω ιδέα πόσο καλά και είναι εκτος budget. Αν τυχόν αποφασίσω να ανεβώ την κοιτάω.

 

1 ώρα πριν, kpeyos είπε

1. H Apogee είχε το μεγαλύτερο punch απ' όλες και τα πιο σφιχτά μπάσα.

2. Η Focusrite σαφώς πιο μαλακό ήχο, πιο ζεστή με πιο απλωμένα μπάσα, πιο θολά transients όμως.

3. Η MOTU ήταν μια χαρά ουδέτερη, η πιο γρήγορη απ΄ όλες σε PC είχε όμως κάποιες αστάθειες στους drivers, όχι κάτι ιδιαίτερα ενοχλητικό, αλλά που και πού χρειαζόταν κανα restart.

4. Η Antelope ένοιωσα ότι ήταν η πιο καθαρή και πιστή στο υλικό, τα καλύτερα transients αλλά ψηλά στην προενίσχυση, η πιο θορυβώδης. Βέβαια έχει άπειρο gain.... Η Antelope επίσης έχει τον πιο πολύπλοκο τρόπο λειτουργίας στο PC, ιδιαίτερα αν πας σε Thunderbolt και Native Zero Latency plugins, πρέπει να έχεις γνώσεις και υπομονή.

 

Οι πρότασή μου σε αυτά τα χρήματα είναι η Focurite Clarett, αν μπορείς να γλυτώσεις τo ΦΠΑ ή τη βρεις μεταχειρισμένη.

Ενδιαφερον, το κραταω - έχω μια προτίμηση σε α) μη-μεταχειρισμένο και β) οσο πιο plug n play γίνεται, αλλα δεν ειναι κανένα απο τα 2 deal breaker αν αξίζει τον κόπο.
 

 

1 ώρα πριν, trolley είπε

Odis, έχει μεγάλη σημασία το αν γράφεις ένα (έστω stereo) track από το αν γράφεις περισσότερα στο Zoom. Εννοώ ότι ίσως δεν χρειάζεσαι καθόλου audio card, έτσι όπως το περιγράφεις.

Το 90% του χρόνου γράφω 2 κανάλια στο zoom - είτε 2 πυκνωτικά σε stereo pair είτε σε mid/side. Σίγουρα δεν χρειάζομαι κάρτα per se, γράφω και με το παρών σύστημα, αλλά όπως είπα και στον κ. Χναράκη αν υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης ήχου και usability εντός του budget θα με ενδιέφερε να το κοιτάξω.

 

Επεξεργασμένο από odis13
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

22 λεπτά πριν, Superfunk είπε

Παρε αυτη και μην ασχοληθεις ξανα

https://www.ozon.gr/product/audient-id14-mkii/?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAzc2tBhA6EiwArv-i6aS0UwNzzz6e6UeSpiJEZMRsQ3KN4mGYsjlapQ_5wDoOenmeEqMDbRoCGusQAvD_BwE

 

εξαιρετικοι ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟΙ προενισχυτες με οσο gain θες για οποιοδηποτε μικροφωνο, αποκλειεται να μην σε καλυψει για την δουλεια που θες (εγω γραφω και φωνη απροβληματιστα με αυτην καθως και ολες τις ηλεκτρικες κιθαρες και μπασα). 

Ωραία φαίνεται αυτή, κάτι τέτοιο ψάχνω - μπαίνει στη λιστα. Δεν χρειαζομαι τα extra in/out αλλα απο τη στιγμη που εχουμε 2 καναλια mic και δεν ειναι τεραστια η καρτα ειναι οκ. 

Επεξεργασμένο από odis13
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator
52 λεπτά πριν, Superfunk είπε

Παρε αυτη και μην ασχοληθεις ξανα

 

https://www.ozon.gr/product/audient-id14-mkii/?gad_source=1&gclid=CjwKCAiAzc2tBhA6EiwArv-i6aS0UwNzzz6e6UeSpiJEZMRsQ3KN4mGYsjlapQ_5wDoOenmeEqMDbRoCGusQAvD_BwE

 

εξαιρετικοι ΠΕΝΤΑΚΑΘΑΡΟΙ προενισχυτες με οσο gain θες για οποιοδηποτε μικροφωνο, αποκλειεται να μην σε καλυψει για την δουλεια που θες (εγω γραφω και φωνη απροβληματιστα με αυτην καθως και ολες τις ηλεκτρικες κιθαρες και μπασα). 

 

Δεν είχα ποτέ Audient. Όλοι λένε ότι έχει πολύ καλούς προενισχυτές για την τιμή της αλλά υπάρχουν και πάρα πολλά παράπονα στο ίντερνετ ότι βγάζoyn μεγάλα προβλήματα σαν hardware. Γενικά μου έχει μείνει η αίσθηση ότι πάσχει λίγο από αξιοπιστία. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Moderator
44 λεπτά πριν, odis13 είπε

Ενδιαφερον, το κραταω - έχω μια προτίμηση σε α) μη-μεταχειρισμένο και β) οσο πιο plug n play γίνεται, αλλα δεν ειναι κανένα απο τα 2 deal breaker αν αξίζει τον κόπο.

 

H Focusrite είναι plug and play. Oi Μotu είναι λιιιγο πιο περίεργες. Για τις Antelope δεν το συζητώ καν, μείνε μακριά αν θες plug and play.

  • Like 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου