Προς το περιεχόμενο

VSTi vs Hardware synth


Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Administrator

Με αφορμή ένα θέμα σχετικό για workstations τέθηκε στην πορεία της συζήτησης το εξής "δεδομένο" που σηκώνει πολλή συζήτηση:

 

Ποτέ όμως ένα vst δεν αντικαθιστά ένα synth στην πραγματικότητα.

Ενδιαφέρουσα η άποψη σου γενικά για τα VSTi. Αν έχεις το χρόνο μήπως μπορείς να την τεκμηριώσεις;

 

Σχετικά με τα σπασμένα να σου υπενθυμίσω ότι εδώ δεν προωθούμε την δραστηριότητα αυτή.

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 46
  • Πρώτη
  • Τελευταία

Περισσότερες συμμετοχές

Περισσότερες συμμετοχές

Ενδιαφέρουσα η άποψη σου γενικά για τα VSTi. Αν έχεις το χρόνο μήπως μπορείς να την τεκμηριώσεις;

 

Έχοντας περάσει από τα χέρια μου αρκετά synth (poly 800 ii, D-50, sg01v, sy-22 και ένα virus δανεικό) και έχοντας μείνει με ένα motif υποκειμενικά πιστεύω πως ένα καλό synth. ( o όγκος που βγάζει) ΔΕΝ συγκρίνεται με τίποτα με ένα VST.

Αυτό το λέω έχοντας (ίσως από τους λίγους εδώ μέσα) αυθεντικά το NUENDO, το halion καθώς και μιά πλειάδα από vst. Όπως και τα synth δεν αντικαθιστούν ένα κιθαρίστα/μπασίστα/drummer που γουστάρουν να παίζουν, να δημιουργούν και να ονειρεύονται πως η μουσική που θα γράψουν θα είναι το μικρό θαύμα της μουσικής βιομηχανίας.

Όσον αφορα τα σπασμένα όλοι περνάμε την ανόητη περίοδο (ΠΩΠΩ τι κατέβασα) αλλά κάποια στιγμή βάζεις ταφόπλακα γιατί ξεχνάς να γράφεις μουσική και καταντάς κοπτοραπτού...

Ελπίζω να κάλυψα τις απορίες σου yameth.  ;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να προσθεσω οτι αυτος ο ...ογκος, (εγω θα εβαζα επιπλεον ποιοτητα αλλα και ..."ζεστασια" οταν μιλαμε για analog synthesis), οφειλεται στα εξαιρετικα κυκλωματα που κρυβονται κατω απο το σασι.

Μπορεις πχ με ενα ταπεινο audio interface και ...κωδικα μηχανης, να εξομοιωσεις 24db φιλτρα με Quality, αντιστοιχης κλασης ενος JD-800 (τυχαιο παραδειγμα ;D) - ας ειναι και δυο δεκαετιες πισω?

 

To DAW σε PC ειναι δημοφιλη λογω του πολυ χαμηλου κοστους, συγκριτικα με αυτα που προσφερουν.Απειρα samples, loops, κοψε-ραψε-δειξε, εφε με την οκα τι θες EQ και delay και compressor και reverb παρε να 'χεις, κτλπ

Φυσικα αυτο ειναι ευλογια καθως εδωσε τη δυνατοτητα κυριολεκτικα στον καθενα που το ειχε εστω και λιγακι να μπορει αφοβα ...να παιξει με την ψυχη του.

 

Αλλα δε συγκρινονται σε αποτελεσμα με κανενα hardware synth.Οπως επισης ποτε κανενα φυσικο οργανο δε θα μπορεσει να αναπαραχθει στο 100% απο οποιοδηποτε synth.

 

Εγω ακομα θυμαμαι με δεος οταν εκανα demo το D50, εχοντας την αισθηση του τελειου που το θες με χιλια, αλλα και την απογοητευση της απαγορευτικης τιμης, για τα δικα μου standards τοτε.Φοβερο κοκτεηλ συναισθηματων.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Administrator

Η ποσότητα της ομίχλης που υπάρχει γύρω από το θέμα είναι μεγάλη. Γι αυτό θα ξεκινήσω με μερικά κοινά λάθη που είδα στο παραπάνω ποστ μόνο!

 

Τα DAW είναι πολυκάναλα "μαγνητόφωνα", δεν είναι synthesizer. Τα VSTi όμως είναι και συνήθως απαιτούν ένα ξενιστή (host) όπως το DAW (Digital Audio Workstations) για να λειτουργήσουν. Σαν να λέμε ότι θέλουν στούντιο για να παίξουν.

 

Αναλογική σύνθεση ήχου δεν υφίσταται. Αναλογική μπορεί να είναι η διαδικασία.

 

Η σύνθεση ήχου μπορεί να είναι αφαιρετική (ή subtractive), additive, FM, Granular, Wavetable, κ.α. Βλέπε: http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Sound_synthesis_types

 

 

To D50 ήταν ψηφιακό. http://www.vintagesynth.com/roland/d50.php

 

 

Live and let Live.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγω παλι βαζοντας το D50 που ειχα διπλα σε καποια πολυ καλα vsti synths το πουλησα μεσα σε ενα λεπτο.... ;D,το Jupiter 8 μου,που ειναι αναλογικο,το πουλησα μεσα σε ενα χρονο γιατι τα vsti ηταν τοσο κοντα σε αυτο που δεν αξιζε τον κοπο να κουβαλαω 30 κιλα γομαρι.... ;D ;D

www.soundcloud.com/superfunk12

https://superfunk12.wordpress.com/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Guru

μια βασική παράμετρος που δυστυχώς ξεχνιέται σε παρόμοιες συζητήσεις είναι η ποιότητα των D/A μετατροπέων που καλούνται να φέρουν τον ήχο του όποιου VSTi στα αυτιά μας...

άλλο είναι να το ακούμε μέσω μιας Lynx και άλλο μέσω μιας ταπεινής m-audio των 100€...

στην δεύτερη περίπτωση οποιαδήποτε κρίση εκ βάθρων το αδικεί...

δεν μιλάω αν δεν ξέρω... η σιωπή (μου) είναι χρυσός (στην τσέπη του άλλου)...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

όταν ακούγεται μόνο του ζωντανά ένα αναλογικό σύνθι, ναι έχει διαφορά με ένα vsti.

Πόσα samples σε διάφορα site όμως έχουν βάλει και λέγανε 'έμπειροι΄συνθάδες οτι είναι αναλογικά και μετά ο uploader τους παρουσίαζε το plugin του;

Όταν το αναλογικό ηχογραφείται και όχι πια σε μπομπίνα αλλά ψηφιακά(γίνεται κώδικας 0-1 τιμές ανά απειροελάχιστα χρονικά διαστήματα και όχι ηχητικό κύμα σε χρονικό συνεχές), χάνει το άκουσμα που έχουμε από κοντά. Πόσο μάλλον όταν μπει σε μία μίξη... κάτι λίγο τα eq, εφφέ, κομπρέσορες κλπ δεν ακούγεται εκεί πια η διαφορά.

 

Έχω ένα σύνθι, αλλά χρησιμοποιώ πολύ και τα vsti. Είναι και πιο βολικά, πώς να το κάνουμε... κυρίως στα automations!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν δεν κανω λαθος το "μαγνητοφωνο" ειναι ενα υποσυνολο του DAW, το οποιο πλεον στα PC μας ειναι και sampler και midi sequencer και effects rack και οτι αλλο θες.Workstation εστι σταθμος εργασιας σωστα? οχι μονο η εγγραφη του ηχου στο δισκο.Περισοτερα για τον ορο εδω:

 

http://en.wikipedia.org/wiki/Digital_audio_workstation

 

Ναι το VSTi ειναι (αν μιλαμε για synth emulation) κωδικας μηχανης, και απαιτει επεξεργαστικη ισχυ για να αποδωσει φιλτρα, envelopes, LFO, κτλπ Θελει δηλαδη εξ΄ορισμου ενα "κυκλωμα" στο οποιο παταει για να παραγει ηχο, το οποιο ομως κυκλωμα ειναι εικονικο και δεν πλησιαζει σε ποιοτητα και αποδοση τα hardware synths.Προσοχη δεν μιλω για samples playback!

 

ο ορος analog/digital synthesis αναφερεται στο κυκλωμα που παραγει τον ηχο και οχι στη μεθοδο της συνθεσης τις οποιες και σωστα αναφερεις.

 

Φιλε yameth μαλλον με παρεξηγησες.Δεν ειπα οτι το D-50 ηταν αναλογικο synth, ουτε το JD-800 επισης.Μιλησα απλα για την αισθηση (μαγειας) που σου αφηναν, κατι που κανενα soft synth εως τωρα δεν μου εχει δωσει.

 

npap - εχεις δικιο πως παιζει σημαντικο ρολο αυτο.

 

Φιλε Iasonas81 η διαφορα μεταξυ hardware synth και ενος soft synth δεν εγκειται στο τελικο αποτελεσμα.Παιξε διπλα διπλα μια απλη κυματομορφουλα και συγκρινε τον ογκο τους εκει θα καταλαβεις τη διαφορα του κυκλωματος απο τον ...κωδικα μηχανης.

 

Εκφερω παντα προσωπικη γνωμη και παρεπιπτοντως θεωρω πολυ ενδιαφερον το τοπικ.

 

Φιλικα παντα. :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

jsof δε διαφωνώ μαζί σου στο τεστάρισμα των ήχων. ζωντανά μπροστά μου το αναλογικό έχει διαφορά σίγουρα.

Εγώ λέω για το τελικό αποτέλεσμα μίξης ενός κομματιού. Και τεστ με δείγματα σε έμπειρα αυτιά έχουν δείξει ότι σε ένα τελειωμένο κομμάτι με σωστή μίξη και καλό mastering, δε διακρίνεται διαφορά. Το eq πχ που γίνεται για να χωρέσουν οι ήχοι στο συχνοτικό φάσμα ενός κομματιού αφαιρούν όλο αυτό το κάτι που έχει παραπάνω ένα hardware-synth.

Διάβασε προσεχτικά τι έγραψα...

Επίσης να πω επειδή έκανες αναφορά σε samplers, το Omnisphere είναι και sampler k soft-synth(αδυναμία μου και στη ποιότητα ήχου του και επαναλαμβάνω έχω συνθ κ πολύ καλό, όχι της σειράς).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και τεστ με δείγματα σε έμπειρα αυτιά έχουν δείξει ότι σε ένα τελειωμένο κομμάτι με σωστή μίξη και καλό mastering, δε διακρίνεται διαφορά. Το eq πχ που γίνεται για να χωρέσουν οι ήχοι στο συχνοτικό φάσμα ενός κομματιού αφαιρούν όλο αυτό το κάτι που έχει παραπάνω ένα hardware-synth.

 

συμφωνω μαζι σου αλλα με μια παρατηρηση:

 

τα αναλογικα βρακια θελουν και αναλογικους *&^%&...

 

Δε γινεται να εχεις ενα αναλογικο συνθ που το περνας A/D στη καρτα σου, του βαζεις 5-6 ψηφιακα eqs, compressors, fx και μετα να περιμενεις να ακουγετε σαν αναλογικο.

 

πχ. αν 'περασεις' ενα αναλογικο συνθ μεσα απο ενα αναλογικο eq  και αναλογικο κομπρεσσορα θα ακουγετε τελειως διαφορετικα απ'το να το κανεις με VSTi και ολα ITB.

 

τωρα, σχετικα με digital workstation και VSTi νομιζω πως η διαφορα ειναι κυριως στους

converters. Το μονο αναλογικο κυκλωμα που εχει ενα workstation και μπορει να επηρεασει τον ηχο ειναι το gain amplifier. Ολα τ'αλλα ειναι κωδικας, ειτε σε C++ ειτε σε C, οποτε οσο καλυτερα ειναι γραμμενος τοσο πιο καλο θα'ναι το αποτελεσμα.

 

Αυτο δε το λεω με βεβαιοτητα. Απλα ετσι νομιζω  :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου