Προς το περιεχόμενο

Οθόνη υπολογιστή για Home Studio & ηχοπαγίδες


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα

Ήθελα να μάθω κάποιες προτάσεις για οθόνη ( monitor) για music production σε home studio. Επίσης κάποιες προτάσεις σε ηχοαπορροφητικές επιφάνειες. Δεν ψάχνω κάτι εξεζητιμένο απλώς κάτι λειτουργικό για ένα basic home studio setup.

Ευχαριστώ πολύ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Slew Rate
Το post επιλέχθηκε από τον Slew Rate.

Στον Alex Raptakis απονεμήθηκε το badge 'Πρόθυμος να βοηθήσει' και 30 πόντοι συμμετοχής.

Καλησπέρα,

Καταρχάς θα ήταν καλό να γράψεις ένα budget. Για αυτά που ζητάς υπάρχει τεράστια έκταση τιμών.

 

Οθόνη:

Δεν υπάρχει οθόνη συγκεκριμένη για music production, έχει να κάνει ξεκάθαρα με το χώρο σου, κυρίως η απόσταση που θα την έχεις από μπροστά σου έτσι ώστε το μέγεθος να μην είναι υπερβολικό. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρέπει να στηριχτείς στα ηχεία που μπορεί να έχει μια οθόνη.

 

Αρκετοί διαλέγουν μεγάλα monitors με υψηλή ανάληση (είτε QHD, είτε 4K) έτσι ώστε να χωράνε περισσότερα στοιχεία πάνω στην επιφάνια που δουλεύουν, ταυτόχρονα.

 

Μια άλλη επιλογή είναι οι πολλαπλές οθόνες. Εγώ πχ έχω 2, όπου στη μία πάντα έχω τον μείκτη μου, και έτσι δε χρειάζεται να ανοίγω ποτέ ξεχωριστά παράθυρα. Στον κόσμο του film scoring, κάποιοι έχουν 2 και 3 οθόνες, όπου τη μία την αφιερώνουν μόνο στο video που παίζει πάνω στη μουσική.

 

Κάποια στοιχεία που είναι καλό να έχει μια οθόνη πλέον:
- Τεχνολογία Panel: IPS (κατά προτίμηση όχι VA, και σίγουρα όχι TN). Υπάρχουν και οι OLED αλλά σε βάθος χρόνου μπορεί να παρουσιάσουν το λεγόμενο Burn-in ειδικά όταν η οθόνη "βλέπει" τα ίδια και τα ίδια.

 

- Ανάλυση: 2560x1440 (QHD) ή 3840x2160 (4K). Από τη στιγμή που δεν θα παίζεις παιχνίδια, δεν θα έχεις πρόβλημα με αποδόσεις.

 

- Refresh Rate: 120-175Hz. Ο υψηλός ρυθμός ανανέωσης είναι πλέον κάτι αρκετά προσβάσιμο, όπου κάνει τις γρήγορες κινήσεις (πχ ποντίκι ή daw playback slider) να φαίνονται πιο απαλές επειδή η οθόνη είναι κυριολεκτικά πιο γρήγορη. Από την άλλη, επειδή απευθύνεται σε gamers, μπορεί να δεις τσιμπιμένες τιμές.

 

- Color Gamut: sRGB 100% / Adobe RGB + Όσο ψηλότερο το ποσοστό, τόσο το καλύτερο. Σαν μουσικός/παραγωγός θα έπρεπε να είναι δευτερεύον/τριτεύον χαρακτηριστικό. Από την άλλη, αν σου στείλουν κανένα album art και θες να το εγκρίνεις, είναι καλό να έχεις μια πιστή οθόνη προκειμένου να είσαι κοντά στο αποτέλεσμα μιας πιθανής εκτύπωσης.

 

Ακουστικά πάνελ:

Εδώ παίζεις κυρίως με την έκταση που θες να καλύψεις, τη δομή του χώρου, αν χρειάζεσαι μπασοπαγίδες- και πόσες, κτλ. Τσέκαρε τα Auralex Acoustics. Αλλιώς μπες σε αυτό το νέο χαζοapp Temu και ψάξε εκεί. Έδωσα 30 ευρώ και πήρα 4 μπασοπαγίδες, και 2x12άδες τετράγωνα. Είναι μικρούλια αλλά για home studio είναι οκ από το να δώσεις πάνω από τα δεκαπλάσια στην κυριολεξία.

  • Like 3
  • Συμφωνώ 1
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 ώρες πριν, Alex Raptakis είπε

Τεχνολογία Panel: IPS (κατά προτίμηση όχι VA, και σίγουρα όχι TN)

To "σίγουρα όχι TN" δεν κολλάει κάπου. Οι σύγχρονες TN είναι υπερ-γρήγορες και με εξαιρετικά χρώματα. Οι VA χαμηλής κατηγορίας τιμής μπορεί να έχουν ghosting του κερατά. Τα IPS panels είναι τα καλύτερα μεταξύ των τριών αλλά ακριβότερα (όχι τόσο πλέον). Επίσης προσοχή στην ανάλυση σε σχέση με το μέγεθος της οθόνης. Μεγάλες αναλύσεις σε μικρές οθόνες χρειάζονται ταυτόχρονη χρήση μεγεθυντικού φακού, εκτός κι αν ο χρήστης έχει όραση αετού.🦅 Οι ultra wide screens είναι μια πολύ καλή λύση, αλλά ακόμα πολύ ακριβή. Πάρα πολλοί έσκασαν τα ωραία τους (πολλά) λεφτά για μία από αυτές για να ανακαλύψουν στο τέλος ότι η χρήση μεγεθυντικού φακού ήταν μονόδρομος, άσχετα αν εξωτερικά οι οθόνες αυτές είναι τεράστιες. 

Ένα 3-screen setup είναι μια τεσταρισμένη και κλασική συνταγή για πλήθος εφαρμογών, ακόμα και παιχνιδιών. Στην περίπτωση αυτή αρχίζεις από 22ρες με ανάλυση 1920x1080 και πάνω. Οι σύγχρονες κάρτες, ακόμα και οι πλέον φτηνές, σηκώνουν άνετα 3 οθόνες. Αν θες βέβαια να παίζεις και το καινούργιο Assassin's Creed στο setup αυτό,  ετοιμάσου να τα σκάσεις σε μια αρκετά δυνατή κάρτα. 

Τα 2-screen setups δεν προτείνονται συνήθως, εκτός κι αν έχεις στο μυαλό σου απ'την αρχή να στήσεις τη μία οθόνη ακριβώς μπροστά σου/στο κέντρο και την δεύτερη στα δεξιά ή αριστερά σου. Δύο οθόνες στημένες στο κέντρο είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να έχεις, μια και μπροστά σου θα βλέπεις τα bezels τους, κι αυτό είναι απίστευτα κουραστικό για το μάτι, οπότε αργά ή γρήγορα η μία οθόνη θα τοποθετηθεί στο κέντρο.

Budget και διαθέσιμος χώρος είναι αυτά που πρέπει να σκεφτείς πρώτα, και μετά φυσικά η ανάλυση & το μέγεθος της οθόνης/οθονών. Σε περίπτωση πολλαπλών οθονών προτείνεται η αγορά του ίδιου μοντέλου.

  • Like 1

Specs talks, M🐮🐮gs walks

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

5 ώρες πριν, valeysrv είπε

 

Ήθελα να μάθω κάποιες προτάσεις για οθόνη ( monitor) για music production σε home studio.

 

Από το παραπάνω, θα πω ....

Πάρε όποια σου αρέσει και είναι φθηνή, με σχετικά επαρκή specs ανάλυσης και μεγέθους.

Δεν χρειάζεσαι τίποτα το ιδιαίτερο για μουσική παραγωγή.

Ούτε καμία τρομερή ανάλυση, ούτε κάποια τρομερή ταχύτητα.

Μια οθόνη για τις καθημερινές δουλειές θα σε καλύψει άνετα.

Freud-Σαντές

Ποιητής-Ερωαναλυτής PhD-SG

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

12 λεπτά πριν, Waterfall-K είπε

To "σίγουρα όχι TN" δεν κολλάει κάπου. Οι σύγχρονες TN είναι υπερ-γρήγορες και με εξαιρετικά χρώματα.

 

Με το μόνο πρόβλημα ότι έχουν απαράδεκτες γωνίες θέασης. Ειδικά για έναν μουσικό που μπορεί να αλλάζει θέση συνέχεια, ή αν έχει δίπλα του έναν δεύτερο για να βλέπει και αυτός, η αποδοτικότητα των χρωμάτων, αντίθεσης και φωτεινότητας είναι το μοναδικό ελάττωμα της τεχνολογίας ΤΝ. Διαφορετικά, δεν θα υπήρχε συζήτηση. Η IPS έχει μακράν την καλύτερη ισορροπία, γκάμα σε είδος και εύρος τιμών.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

39 λεπτά πριν, Alex Raptakis είπε

Με το μόνο πρόβλημα ότι έχουν απαράδεκτες γωνίες θέαση

Όχι τόσο πλέον. Οι περισσότερες TN οθόνες παίζουν συνήθως στις 170° (πλάτος & ύψος) και πάνω, οπότε δεν υπάρχει πρόβλημα. Σε 2-screen setups εννοείται ότι η μία οθόνη θα είναι κέντρο και η δεύτερη δεξιά ή αριστερά με κάποια κλίση προς το μέρος του χρήστη, οπότε δεν θα παρατηρήσει κάτι. Τσεκάρουμε πάντα τις γωνίες θέασης πριν αγοράσουμε TN οθόνη, εκεί στις 178° παίζουν συνήθως οπότε no problemo.

Specs talks, M🐮🐮gs walks

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκριση και τις αναλυτικότατες πληροφορίες. Το budget μου για οθόνη είναι έως 150 euro. Για πάνελ και απορροφητικά γύρω στα 100 ευρω ίσως και λίγο παραπάνω. Το δωμάτιο είναι μικρό 4 επι 2 περίπου και στη στενη πλευρά έχει παράθυρο μπροστά στο οποίο θα βάλω το γραφείο και τα ηχεία.Στο παράθυρο σκέφτομαι να βάλω χοντρή κουρτίνα και κάτω κάποιο χαλί. Αν μπορούσατε να προτείνετε κάποιες συγκεκριμένες οθόνες θα βοηθούσε πολύ.

Ευχαριστώ και πάλι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πχ, κι από μια γρήγορη ματιά που έριξα, LG 24BK55WY-B. 24ρα IPS οθόνη σε 1920x1200 ανάλυση, αρχίζει στα €130 στο Σκρουτζ. Να τσεκάρεις πάντα τις επιλογές σύνδεσης που έχει η κάρτα σου (DisplayPort, DVI, HDMI κλπ).

Η ανάλυση στα 1920x1200 προτείνεται στην περίπτωση σου.

 

https://shorturl.at/nrAMV

Επεξεργασμένο από Waterfall-K
  • Συμφωνώ 1

Specs talks, M🐮🐮gs walks

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

5 λεπτά πριν, valeysrv είπε

Η κάρτα ήχου εννοείς?

 

Κάρτα γραφικών βρε.😎 Ποια κάρτα γραφικών έχεις, ξέρεις? 

Specs talks, M🐮🐮gs walks

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε λογαριασμό

Γραφτείτε στην παρέα μας. Είναι εύκολο!

Δημιουργία λογαριασμού

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση

×
×
  • Δημοσιεύστε κάτι...

Τα cookies

Τοποθετήθηκαν cookies στην συσκευή σας για να είναι πιο εύκολη η περιήγηση στην σελίδα. Μπορείτε να τα ρυθμίσετε, διαφορετικά θεωρούμε πως είναι OK να συνεχίσετε. Πολιτική απορρήτου